Базедова болест - Тема 15

• 17 604
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
  • София
При хиперфункция има леко повишена Т. Мисля следобед се вдигаше най-вече, но съм забравила. Често около 37,2 - 37, 3.
То това си е един от симптомите.
Аз рядко вдигам температура и я усещам (когато вдигна).
След месец и нещо ще ходя на ехограф и ще попитам лекарката.

# 31
Колко температура вдигаш?
То и аз я усещам уж, но различно. При вирус и 37 градуса да вдигна ме втрисаше и кокалите ме боляха, а при Базед усещах просто, че горя, без други симптоми.
Би следвало като скочи и ТСХ-то температурата да спадне.
Един от симптомите ми при рецидив беше температура и тремор с ускорен пулс.

Бояна, в хипер вируси не ме ловяха. Леко в хипо като поддържах хормоните-да.
Тук даже се "хвалехме", че други вируси ни подминаваха.
Но месеци преди старта на пандемията карах тежък вирус, като за 7 години затишие.
Преди и отгоре ми да кашлят беше все тая.
2021 г до  2024 г няма пропуск. Поне по веднъж и то все влачи по месец.

# 32
  • София
Тирозол като започнах да пия започнаха болестите. Иначе е ясно, че при активно автоимунно тоя свръхимунитет не допуска да се зарази човек от нищо. Аз имам и други автоимунни, нали и Хашимото даже, та затова вероятно цял живот нищо не ме лови. Нито една детска болест не бях карала.
Температура от Базеда не съм имала ни зимата, ни сега. Но сега имам неприятни отоци, особено под веждите и около очите. Изобщо, този път е различно, но в последните дни малко живнах, дано  и изследванията покажат промяна. Следващата седмица им е ред.

# 33
  • София
След ехото вдигнах 37,6-7. Еднократно. Случайно я премерих. Синът ми искаше да му премеря темп. и аз като жабата...
А и си усещах гушата някак странно.

Усещам се след 37,2.

Чели ли сте за Ковид и Базед, ваксини и Базед?

# 34
  • София
След ехото вдигнах 37,6-7. Еднократно. Случайно я премерих. Синът ми искаше да му премеря темп. и аз като жабата...
А и си усещах гушата някак странно.

Усещам се след 37,2.

Чели ли сте за Ковид и Базед, ваксини и Базед?
Чела съм. Ковидът не се отразява хич добре на жлезата, особено на хипер, защото сваля ТСХ. По-добре ваксина.
Аз имам повече автоимунни и гледам да не се ваксинирам без нужда, но имам 4 дози Пфайзер. Професора, който ми поставяше ваксините обаче, съветваше след месец да си пусна едни щитовидни хормони и всички пъти бяха ок. Тогава имах само Хашимото с нормални хормони. Сега не съм се ваксинирала, но изкарах Ковид точно като ми се разбъркаха пак хормоните, но като съм на 3 тирозола дневно мога само да гадая как се е отразило точно.

# 35
Аз нямам ваксина за Ковид. Реших да не се ваксинирам.
Сигурно съм изкарала вируса. То едва ли някой вече не е. Не съм правила тестове.
От май 2020 г се преместихме на село. Нямахме контакт с други хора, освен пазаруване 2 пъти в месеца. Не съм изпадала в крайности, но спазвах дистанция, не от страх за себе си, а евентуално ако съм носител да не заразя друг.
До август 2021 бяхме там. Не бяхме боледували.
Върнахме се в града и мъжът ми започна работа и веднага се разболя. Изолирах го. Протече леко.
Аз дори да съм изкарала безсимптомно нещо си, не съм разбрала. Не съм правила тестове. Не съм имала никакъв симптом.
Последващо имам две проточили се боледувания. Едното 20 дни мъчих с хрипове с гърдите и накрая пих АБ 5 дни. Мъжът ми боледува 2-3 дни и се оправи. Ходих на доктор иначе, не са ми пускали тест. Аз не си и направих. Веднъж си купих и не го направих като хората.
От прочетено за ваксините при Ковид, 90% са ЗА, защото самия вирус може да разбута жлезата и последствията са непредвидими. Тоест, може да стане и по-зле. Пускахме тук разни статии, даже вече ги позабравих.
Едната беше на проф. Пандев.
И ваксината и вируса може да предизвикат цитокинова буря, макар ваксината да я смятат за по-малкото "зло" . Говоря по спомен. Но да караш вируса е с непредвидим ход за всички.
Имам всички ваксини от дете.
За някои хора съм безотговорна и опасна за останалите, щом нямам ваксина.
За мен всички що се смятат за безсмъртни с ваксина са по-опасни. Има и такива, без спирачка, сложили ваксини, посред пандемия не отменят събития и купони в домашна обстановка и после масово болни членове в семействата.

Решението дали да сложа или не ваксина не ми беше лесно, но го взех на база състоянието на жлезата и се тревожех повече от реакция на ваксината към жлезата, отколкото от сблъсък с вируса, пак реакция на жлезата и евентуално рецидив. Осъзнавам, че за някои сигурно съм глупава, но така съм го усещала, така съм постъпила.
Взех решението и си казах без тревоги и премисляне.
С днешна дата става ясно, че дори да си слагал преди ваксини, трябва ти постоянно нова, за да се предпазиш от новите щамове.
Около мен който имаше по 2 дози, вече се отказа да слага.
Не знам правилно ли е или не.

# 36
  • София
Не е лесно решението за ваксини, факт. Аз сложих, защото баща ми със сърце излизащо от ритъм, уязвим от Ковид, после и майка ми имаше рак на белия дроб, ако се разболеех тежко кой щеше да ми гледа детето? Или родителите?
Сега синът ми ще става на 17, майка ми почина, няма да се ваксинирам повече, освен, че преди три седмици го и изкарах за втори път Ковида.
Но е хубаво човек да се консултира, както казах, ваксината ми постави професор и само с неактивно Хашимото бях, но настояваше всичките пъти след месец да пусна контрола на щитовидните хормони. Не е случайно. За други ваксини, каквото е слагано досега такова. Повече бих сложила тетанус при нужда и това е. С автоимунните трябва да внимаваме с всичко, което ръчка имунитета, включително и имуностимуланти от всякакъв вид. Това е общото мнение на лекарите, на които имам доверие, а им имам доверие, защото не залитат в крайности и следят новостите.

# 37
И аз бях същия. Докато бях в хиперфункция, без лекарства, никакви вируси. Миналата година, като почнах с лекарствата за Базеда, веднага се разболях. Почти месец ме бяха нападнали някакви вируси. Явно при всички ни е така - в хипер сме здрави, като започнем да се лекуваме и вирусите ни чакат.

# 38
И аз да кажа 😉,  много рядко съм боледувала като дете. Като голяма също,сега съм на 54 общо взето добре.Антибиотик не бях пила 9-10 г.Миналата година направих тежко възпаление на венците та затова пих.Изкарах и 2 пъти Ковид ,писала съм тук как протече. Ваксинирах се веднъж още в началото  ,нямах проблем с антитела и ТСХ.Много рядко вдигам Т. С Ковид вдигах до 38.5,като моят телесна Т. е ниска  35,4-6-8.
Забелязвам обаче ,когато съм имала контакт с болни или вирусоносители/сина ми често носи някакви  гадининки/ ,не се разболявам ,но  усещам как нещо "минава" през мен- чувствам се отпаднала ,нямам сили ,като парцал ,странно напрежение  и топлина в тялото. За сметка на това гастрит ,рефлукс ,колит ,бурсит и други разни често ме спохождат 😊 И очите постоянно си следя ,защото ме водят със суспектна глаукома, явно има връзка  ,защото винаги пишат Базедова болест с удивителен в талона .

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 19:56 от dRipLa

# 39
Същата история с АБ, колита, гастрита 🙄
И аз не бях пила 7 г АБ, а преди това заради операция на зъб.
Но коремните истории са чести откакто съм с Базед. И не е случайно.

За глаукомата тия дни си щракнах това от Айдън.

Много ми се влоши зрението последните години. На очен не съм ходила.

# 40
  • София
Копирах си инфото за шамфъстъка. Само шамфъстък мога да ям и ми няма нищо, ако не прекалявам де.
Обикновените фъстъци могат да ме сложат 3 дена в леглото. Прегъната жлъчка.

Миналото лято си направих салата от череши с шамфъстък. Много хубава. Никой не искаше да я опита и само аз си я ядох. Грешка Joy

В началото на декември ще си запиша час за очен.
На старите очила имах прогресивни стъкла. Докторката реши, че аз наблизо си виждам и ще нося само за далекогледство.
Имам астигматизъм и се замислям а операция.

Не съм карала Ковид. Имам от всички ваксини - Астра (х2), Модерна (х2), Пфайзер (х1).
Втората Модерна и Пфайзер се предполага, че съм ги слагала след първите проблеми с жлезата. Но пък и може да са забавили малко процеса.

Коремни проблеми имам. Тичам до 00 доста често.

# 41
  • София
Очен преглед е задължителен, да се измери налягането и прочее. Февруари при първата криза ми бяха ок очите, но сега ми се е поотлепил единия клепач, големи отоци имам и ми каза очната на два месеца да се следя.
Това за шамфъстъка не го знаех, не знам дали е вярно, но не пречи, обичам шамфъстък, не че с това трупане на кила ми липсват калории, но ще опитам.

# 42
Шам фъстъкът е около 60 грама на ден за 6 седмици. Не е уточнено, но сигурно е суров.
И за доматения сок няма уточнение, но предполагам е пресен без сол. Ние имаме само консервиран със сол.

Няма и уточнения дали е на гладно и спазва ли се интервал. Уточненията ще са за хора платили консултация предполагам, макар понякога да уточнява тези неща под постовете във фейсбук.

# 43
Здравейте, както си стоеше темата леко замръзнала, гледам, доста се размърда. Не пиша често, но ежедневно влизам. Аз също не съм карала Ковид, поне доказан с изследване, де. Никой вкъщи не го е карал доказано, не, че не сме боледували през тоя период.Свекърва ми и майка ми от години си слагат противогрипна ваксина, та Ковидните са им в пълен комплект, ММ също, а аз имам само една Янсен и то си я сложих, че имах излизане в чужбина и не ми се рискуваше с тестове на влизане и излизане, че големи драми се случваха с тия тестове.
  Сега пък така ми се е активирал синузита, че е леле мале, не съм изстивала, но от горе-долу два месеца един ден ставам с две запушени ноздри и главоболие, следващия бива, после не мога да си вадигна главата.
  Относно зрението, при мен от дете си е зле, късогледство, сега съм с -4 диоптъра, очила нося само когато съм пред компютъра или телевизора. Все не могат да ми улучат очила да си ги нося ежедневно, нещо астигматизма е постоянно менящ се и все са ми неудобни. Очната ми каза, че след 50г./вече съм на 60г./ можело да се сменят лещите /операция като при перде/ и хем да се оправи виждането, хем да е като превенция срещу бъдещи пердета..
  Относно Базеда - от август 2021 се водя в ремисия и от горе-долу тогава не съм ходила на ендокринолог. Правя си изследвания от време на време и така я карам. Направила съм си таблица и си я попълвам, ще я постна тук , по-разбиращите да си кажат мнението, че в групата на Рей-Питките във Фейса чета за някакво съотношения на
fT4 и fT3, пък TSH-то трябвало да е около 1 и т.н. Иначе продължавам си с йогата, дишането, народните танци и през повечето време не се сещам за Базеда, но когато ме връхлетят някакви по-черни мисли се присещам..
                                   TSH       fT4         fT3       TRAb
09.06.2021 г.   2,809   0,87   2,82   
17.08.2021 г.   2,8          0,97          2,47          1,01
11.02.2022 г.   0,259   1,66   3,16   
23.03.2022 г.   0,344   0,99   2,44   1,11
29.09.2022 г.   0,892   1,05   2,96   1,7
26.04.2023 г.   1,138   0,96   3,28   
12.02.2024 г.   1,896         
07.11.2024 г.   1,495   1,04   2,67

# 44
Djerilinda, задържали са се хормоните, ако правилно разбирам таблицата. Първата колона е ТСХ, втората и третата Т4 и Т3 и имаш 3 изследвания на ТРАК - 1.1, 1.11, 1.7
Интересно, че след ремисията на 11.02.22 си имала спад на ТСХ, повишаване на Т4 и после за 40 дни имаш явен спад на Т4 и Т3. Това без лекарства?

И август пак повишен ТРАК на фона на добри хормони?
В Рамус ли са изследванията?

Относно Рей Пит и съветите там, споделям моето мнение, че при Базед са по-различни нещата. Там 90% оправят хипофункцията си, чрез набавяне на хормон. Ние се мъчим да овладеем хиперфункцията си и съотношението ни е последна грижа. Е, не чак последна, но нещата са различни. Да набавяш липсващ хормон е едно, да овладееш буря в жлезата е друго.
Малко сме базедците, виждаш. Масово хората са с хипофункция на щитовидната или Хашимото.

Общи условия

Активация на акаунт