Базедова болест - Тема 15

• 17 524
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Здравей!
Адекватно ми се вижда да се изчака и да се повтори ТСХ. По принцип, стимулацията може да повиши ТСХ, но не нещо много високо като стойност, ако човек няма проблем с щитовидната. Но дали пък не може да отключи Базедова, както една бременност, аборт също могат и се е случвало. Затова е добре да се проследи. Но дали стимулацията е причина за пониженото ТСХ ще се разбере 3 месеца след приключването и. А дали се касае за Базедова болест, мисля че не повече от месец ще трябва, с тоя ТРАК. Просто се проследи. Много неща могат да отключат Базедова болест. Това е емоционално заболяване. Стрес, тревоги, шок, бременност, раждане, аборт, катастрофи, инфекциозни заболявания и като цяло други болести може да побутнат жлезата.
Имаш голяма нужда от адекватно и бързо набавяне на витамин Д. Докторите нали са виждали тези изследвания?
Не мога да коментирам останалите неща. Не съм запозната. Ако някой от темата е, предполагам ще пише.
С Базедова болест имаме забременели и родили на терапия (като хапчетата по принцип са токсични, но се пият в ниски дози определени за бременни и кърмачки). Риск с болестта и износване има. В общи разни публикации за болестта се пише, че по принцип с Базедова болест (и ниско ТСХ) не е проблем забременяване и често нормално протича бременност. Реално не знам как са нещата. Статистики не съм гледала и не знам дали има. Сигурно има в PubMed.
В България се предпочита премахване на жлеза, овладяване на хиперфункцията чрез тотална тиреоидектомия и последващо заместващо лечение с тироксин и тогава планиране на бременност. Докторите, които поемат пациентки с Базедова болест и възникнала бременност са в заварено положение и си ги лекуват с тиреостатик пропицил в допустимите дози. И положението е според хормоните. А преобладаващо е, ако се потърси препоръка за планиране на бременност с активно заболяване Базед, то е или да се оперира пациентката или ако все пак реши че иска да планира бременност, докато е на лекарства, то разбира се е неин избор, но в момент на възникване на бременност се свързва с доктор и се сменят лекарствата, ако случайно не е на пропицил, а на друг тиреостатик. Това не значи разбира се, че всеки доктор би се наел да лекува бременни пациентки с Базед. Някои не искат. Пращат те на операция и ако искаш после ще планирате бременност.
Вече как ще завърши тази бременност - никой не може да гарантира нищо. Както и при здрав човек, впрочем. Следиш се, пиеш си хапчетата и се молиш за здраво бебе.
Тези неща не те интересуват пряко, но понеже питаш - споделям.
За теб положението сега е, че няма диагноза, бебе няма, не се знае Базед има ли, ниско е витамин Д, а той е важен много. И някой дали не поиска пак да види хипофизата? Някой дали изследва кръвна захар, инсулин?
Има една тема за хормони, изследвания и още една за добавки за забременяване, в които пише denis и мисля, че ще ти е от голяма полза, най-малкото с насоки какво ти е нужно и за какво да проследиш. Ако се окаже, че Базед няма и всичко е от стимулацията, това ще е ок, поне да махнеш нещо и да не мислиш.
/Извинявай, че обърнах направо на Ти. Не се усетих и да не редактирам всичко написано./
Темата за изследване на хормони
Темата за добавките
И изобщо в раздел Искам и бебе и Проблемно забременяване има много информация, която може да ти е от помощ.

Много благодаря за коментара.
Ще се разровя и в другите теми който ми предлагате.
Да виждал ги е доктор тези изследвания, отменихме трансфера.
Но мисля че не ми казват самата истина за състоянието ми.
При Базед, не трябва ли  ТАТ и МАТ да са високи?
Препоръка за док., за адекватно лечение и проследяване, може ли да ми дадете?

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 10:31 от Niki Nikolova 721102

# 601
ТАТ и МАТ може да не са повишени при Базед, но задължително едно от тях се повишава при Хашимото, или и двете. При Базед може да е повишено само ТАТ или само МАТ, или и двете, или да са в норма, но ТРАК задължително се повишава при Базед.
Препоръки за доктор не мога да дам. Евентуално за изясняване и диганоза на първа страница сме посочили някои, но далеч не са само те. На този етап е най-добре повторно изследване и спрямо резултатите избор на ендокринолог. Аз бих посетила доктор Начев в Майчин дом или някои от препоръчаните специалисти. Доколкото съм чувала в Майчин дом има и други добри ендокринолози.

# 602
  • София
Новите изследвания от днес - Тсх 7,55, фт4 е 14, фт3 е 4,23 (преди месец FT3   4.64   
FT4      14.94, TSH   6.04). Мисля вече Тирозола да го намаля на 1 таблетка, 1 и половина май е много.

# 603
Новите изследвания от днес - Тсх 7,55, фт4 е 14, фт3 е 4,23 (преди месец FT3   4.64   
FT4      14.94, TSH   6.04). Мисля вече Тирозола да го намаля на 1 таблетка, 1 и половина май е много.
Намаляй, високо ти е ТСХ. Има накъде да пада доста. Даже може и 1 табл. да ти се окаже много. При мен една беше много и затова се наложи да пия допълнително хормон. Но след 1 месец нови изследвания и ще се види дали е много или е добре 1 табл.

# 604
  • София
Намаляй, високо ти е ТСХ. Има накъде да пада доста. Даже може и 1 табл. да ти се окаже много. При мен една беше много и затова се наложи да пия допълнително хормон. Но след 1 месец нови изследвания и ще се види дали е много или е добре 1 табл.
Ще опитам, пък да видим. фт4 е паднало леко, но тоя ТСХ не ми харесва въобще. Отоци и прочее неприятни неща са от него, предполагам.

# 605
Не ми се пише много, но искам да споделя.
Получих резултатите от изследванията, които показват, че FT4 отново е значително повишен – 65, почти двойно над нормата.
TSH остава ниско – 0.01.
Поради това преминавам на по-висока доза метимазол.
Чувствам се разочарована, тъй като сякаш се връщам назад в лечението.
По отношение на очите – очният специалист ми предписа селен. След месец предстои контролен преглед.

# 606
Много агресивно при теб. На 6 хапчета ли започна? После мина на 2 и сега на 2 хапчета са тези резултати?

Бояна, ще видиш как е след месец като намалиш дозата. Вярвам, че този път няма да потъне, макар да дойде лятото.

# 607
Много агресивно при теб. На 6 хапчета ли започна? После мина на 2 и сега на 2 хапчета са тези резултати?

Бояна, ще видиш как е след месец като намалиш дозата. Вярвам, че този път няма да потъне, макар да дойде лятото.

Да,това беше схемата, май много рано ми намалиха дозата

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 21:11 от Dinara_nl

# 608
Реагира по-бурно имунната. Ще се наместят нещата и ще се кротне. Сега го играе асансьорно с движението на хормоните. Има и такива случаи. Не при всички върви по учебник. Важно е да се следиш, защото е непредвидимо накъде ще отиде и дали е подходящо лечението. Имаш още време. То половин година е минало.
Как е в Нидерландия проследяването? Доктор назначава кога да отидеш да пуснеш изследвания и после се записваш за преглед, или всичко се случва на едно място, в един ден?

# 609
За доста кръвни изследвания ти трябва направление от личния лекар за специалист. Докторът преценява дали имаш нужда от такъв. После вече специалистът (примерно ендокринолог) пуска и разчита изследванията, предлага лечение, дозира лекарства и прави контролни прегледи.
Често се случва да работиш дълго време с един и същ специалист. Можеш също така да си правиш телефонни срещи или да си пишеш в чат с него, за да питаш каквото те интересува и да получаваш отговори.

# 610
Това с чата е удобно. Тук често е трудно да се допиташ за нещо до специалистът, който те лекува и трябва да се запишеш за преглед.

# 611
Аз съм в някакъв абсолютен застой. Ни напред, ни назад.

17.06.

02.05

# 612
Аз съм в някакъв абсолютен застой. Ни напред, ни назад.
Чакай, много бързаш Simple Smile При мен отне година и половина докато я докараме до някакъв приличен резултат. Поне не си в хипер вече. Даже според ТСХ си в хипо. Според мен трябва да ти намалят вече малко метизола за да спадне ТСХ под горна граница, че и в хипо не е добре прекалено дълго да се стои.

# 613
Това пия. И ми писна вече Joy
Цитат
L-Ториксин 50 мк - 1
Ttyrozol 5 mg - 2x1

Небилет 5мг - 2х1
Норвакс 5мх - 2х1

Лагоза и витамини

# 614
  • София
Бетелгейз-An, не знам как издържаш с тоя ТСХ, който се е увеличил с две единици даже. Не съм лекар, но на мен всичко над 2,5 ТСХ ми носи отоци и какво ли още не. ФТ4 пък ти отива нагоре, не знам... Тая история с комбинираната терапия и при Darvo12 я гледах над година. Нямам представа каква им е идеята, но като гледам не работи много при него поне.

Общи условия

Активация на акаунт