Базедова болест - Тема 15

• 17 211
  • 755
  •   2
Отговори
# 705
Благодаря за бързите отговори!
Майка ми е с лека форма на Хашимото. При мен нямаше абсолютно никакви проблеми със щитовидна жлеза, но след загуба на бременност в 5-ти месец, огромния стрес след това, някъде там е започнал някакъв процес на хипофункция, плюс завишени ТАТ, МАТ също бяха мръднали нагоре но след външния хормон спаднаха много бързо. Сега са неоткриваеми. Имах ноември драми и с инсулина и кз - беше си станало инсулинова резистентност положението, преди тази бременност всичко ми беше идеално, винаги съм била слаба, активна, смея да твърдя с добри избори в храненето. Та почнах и метформин наред с л-тироксин.
От юни ХОМА индексът ми е 1,5, гликираният хемоглобин е 4,8. Ама сега след тоя филм се замислям да ги видя пак, нищо че съм килограмите си от абитуриентския бал.

Имахме планове за трансфер октомври, със силно намален яйчников резерв съм, стимулациите при мен са доста леки, просто защото няма какво да се стимулира. Вадим по 2-3 яйцеклетки макс. Но да, все пак е стимулация с медикаменти. Идеята е да направим трансфер преди да стана на 40, ако е неуспешен ще трябва да почнем всичко от начало, което е огромно усилие и времето хич не е приятел на яйчниците ми. Много трудно събрахме 1 генетично здрав ембрион. Много. Та гоним влак най-общо казано - ако имаме неуспех сега, криво ляво можем да съберем още 1 ембрион с 3-4 цикъла, но ако отложим трансфера с 6-12 месеца примерно ще стимулираме въздуха. Това по въпроса с времето.

Горещо имам нужда от нов лекар, да.

/допълвам се, пропуснала съм да напиша и fT3 от вчера - 5.94 (реф.: 4 - 6.8. )/

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 08:34 от hardcandy

# 706
Т3 е добре. И Т4 е бил добре с тироксина преди да избухне. Има време значи да покаже накъде вървят хормоните.
Трак излиза бързо вече. Още в деня на даване на кръв. В коя лаборатория го пуснахте?
Знам че на думи не е лесно, ама дишайте по-спокойно. Малко по-оптимистично да гледаме на нещата.
Тук имаме изкарали бременност и родили с Базед в заварено положение. Тя жлезата не пита кога да избухне. Ама обича спокойствието. Има и планирали бременност с Базед, въпреки насоките да не се прави, защото не може да се предвиди как ще реагира жлезата. При едни избухва и отхвърля плода, при други се кротва.
Разбирам защо докторите отказват. Няма как да предвидят какво ще се случи при вас. Затова искат да започнат сигурно. Тсх да е ниско, другите хормони над средната граница. А чуят ли Базед, никой не препоръчва. Чака се най-малко до нормални хормони и до най-ниска доза тирозол. Някои насочват да има ремисия без лекарства, а повечето директно операция, за да се мине на тироксин. За по-сигурно, да не избухне жлезата по време на бременност.
Най-често тия неща я разбутват при жени. Силен стрес, боледуване, раждане, аборт, бременност.
Сега остава да се види Трак и по-често следете Тсх. На 10 дни. Има време до октомври. Ще си покаже.

# 707
Изследванията са правени в лабораторията на болница Вита, опитах се да се свържа ей сега да питам за колко време стават готови - без успех. Иначе това което намирам като информация в нета е 3-5 работни дни. Аз ги пуснах в неделя, останалите хормони си излязоха на втория час. Междувременно ще съм благодарна на препоръки за адекватен ендокринолог, който има опит с инвитро пациенти, че дори и да не е Базед ще трябва навременно и правилно следене. Знам за др Яначкова, но гледам че в безумно заета и часове има чак за октомври. Та, ако някой би споделил варианти ще е супер.

# 708
Аз съм с Базед и имам 2 деца, но имам и 2 аборта между тях. И при двата случая трябваше да напаснем хормони и тсх трябваше да е между 1 и 2 стойност. Според мен тук нямате Базед, а нещо има неправилно в дозите тироксин. Ако имате Базед Т4 няма да спада току така повярвайте ми...така че ги оставете да си прогностицират разни неща. Нямате Базед според мен и можете октомври да си правите трансфер. Аз за второто дете изкарах цялата бременност на фраксипарин

# 709
Току що виждам, че имам готов резултат:

# 710
Този лекар ме следи, в петък  има часове.
https://superdoc.bg/lekar/d-r-desislava-gorcheva
Бях инвитро и с хашитоксикоза и се справи.

Сега виждам изследванията, с такива ме определиха с хашитоксикоза, а не базед.

Имаше една лекарка, дето много я хвалят баш за пациентки с репродуктивни проблеми, искаше да ме праща на операция да ми махат жлезата. Бяс ме хваща като се сетя за нея, колко не е в час.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 13:18 от Мinerva О.

# 711
Току що виждам, че имам готов резултат:

Казах Ви, че нямате Базед. Просто нещо грешно тироксина дозирате. Ще трябва време да си дойде ТСХ на мястото, сигурно поне 2 месеца....

# 712
hardcandy, успокои ли се малко пулсът?
Коменрирахте ли с ендокринолог Трак? Даде ли някакви насоки за проследяване, изследвания?

# 713
Привет отново! Вчера минах преглед при друг лекар. Цитирам нейното мнение:
“Поради реализиран спонтанен спад в нивата на ФТ4 вероятно се касае за преходна тиреотоксикоза от деструктивен тип на фона на известно автоимунно заболяване”
Ще повторя пак изследванията след 20 дни, за да видим накъде са нещата. Не ми изписа тиреостатик, иска да види резултати след контрола. Терапията е с бетаблокер, (който се чудя дали да почна, като цяло епизодично е сърцебиенето за разлика от преди 2-3 седмици), Тирохелп Слоу и Дормиплан за съня и общото спокойствие. Каза, че е желателно да включа едно високовъглехидратно хранене седмично. Препоръчва ми да си взема болничен за глътка въздух, че явно нещо ми се понатрупало покрай инвитрото.
Междувременно се освободи час и при Яначкова, обмислям да мина и през нея.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 08:40 от hardcandy

# 714
Да, възможно е преходна тиреотоксикоза. До две седмици трябва да си покажат хормоните.
Бета блокер може да помогне. Не знам какъв е изписала, но Конкор доста добре действа при хиперфункция.
За добавките, предвид че се планира ин витро, предполагам няма проблем. За всяка една билка трябва да се чете. За маточината-препоръчвам. Най-добрата билка при хиперфункция.
Дано се успокоят нещата и всичко планирано да се осъществи 🙂

# 715
Бетаблокерът е Пропранолол.
Дано всичко се нормализира, че много обезкуражително действат тия спънки точно на финала. Ще споделя контролните резултати. Благодаря за съветите!

# 716
Изчетох те....явно личен избор....ти по принцип как се чувстваш? Имаш ли оплаквания? Аз не се чувствам добре с тирозола *сега взех един гръцки и с него пак е същото....все някой ден ще се наложи операция, на 60-70-повече години, не знам защо трябва да си мъча организма....с тоя Базед имах 15 години мигрени, ранна менопауза и начална деформация на сърцето...не знам колко още трябва да си съжителствам с него и не знам дали в някакъв момент тирозола няма да ;спре да действа, ако се появи тиреоидна буря или нещо подобно...
а не трябва ли преди да спреш тирозола *ако изобщо решиш* да пуснеш трак, а не първо да го спреш и тогава да пуснеш трак....щото, ако го спреш тирозола и трак е висок, то е ясно накъде ще отидат нещата....
Ами не е точно така...над 15 г пия метизол/тирозол...дори с отрицателен трак пак пиех години наред 1 т...от 1 година и 2 месеца не пия нищо,защото тсх скочи на 50 от доза 1 т пропицил...спряхме го и постепенно хормоните влязоха в норма ,но до ден днешен трак ми е положителен последно беше 2.7...въпреки това хормоните са добре
И да дам малко кураж аз си изкарах една бременност без проблеми от страна на базеда на 33 години...бях с положителен трак и високи антитела...чувала съм какви ли не простотий от лекари...че няма да мога да забременея...че ,ако стане ще е много трудно...еми не не стана трудно...цяла бременност тсх беше 0.1-0.2 просто се закова...за ендо беше важно първи триместър фт4 да е на горна граница...даже цяла бременност бях на пропицил,не сменихме с тирозол след 3ти месец...и кърмих на пропицил

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 23:07 от Надежда Х

# 717
Връщам се с контролни изследвания 10 дни след последните. Това, че трак е плъзнал нагоре притеснително ли е? Ft4 гледам е в някакво плато - беше 26,5 преди 10 дни. Зарадвах се на TSH, въпреки че е все така мизерно (преди 10 дни беше 0,018). Може би хипофизата почва да зацепва, че трябва да се включи в някакъв момент.

# 718
Абе не трябва да върви нагоре Трак. Имаш време. Ще проследиш. Важното е, че все пак е в норми.
Най-важното е да се опиташ да приемеш нещата спокойно. Каквото ѝ да е. И вкарай малко нагласа, че ще влязат в норма тия хормони. Жлезата реагира много на емоции. Усещам се, а и не само аз, че като мислим лошо ни свива стомаха и пулса се ускорява. Като занареждаме какво хубаво ще се случи и че всичко ще се оправи, то се успокояваме, и жлезата също.

# 719
Днес ходих в Бодимед.

При мен всичко расте, с изкл. на трак-а.

Но има разлики в мерните единици и реф, стойности на двете лаборатории.

22.08.2025   TSH   1.92   fT3   1.91   fT4   17.45      

TSH   Единици   Реф. Ст.      fT3   Единици   Реф. Ст.
TSH   uIU/mL   0.35-5.10      fT3   pg/mL   2,0-4,20

fT4   Единици   Реф. Ст.      TRAC    Единици   Реф. Ст.
fT4   pg/mL   8.92- 17.20         IU/l   До 1.75

Общи условия

Активация на акаунт