Базедова болест - Тема 15

• 17 367
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
Merelenda, да разбирам, че ти си се бориш с Базеда без да искаш да премахнеш жлезата за сега?

Разбирам, че хубаво и в двете няма. Искам да знам къде е по-малко лошото...

Има ли възможност, ако РАЙ не си свърши работата да отида на операция след РАЙ?

За Базеда с малко РАЙ съм скептична. Дори и малко функция да остане, пак може да мине в хиперфункция, ако има ТРАК.

Затова искам пълно унищожение. Мъжът ми е с Хашимото вече 15 години и си се чувства отлично с Л-Тироксина.

За Базеда където и да отида сега на прегледи, всички казват, че съм много закъсняла и вредите, които нанася жлезата сега са големи и ще се прояват в бъдеще.

Ще направя сцинтиграфия пък ще видим какво ще кажат.

Дали може да кажат, че не ставам за РАЙ или при всички случаи ще ми дадат да глътна капсулата?

# 691
Няма да дадат при всички случаи да глътнеш. Обсъжда се на комисия дали си подходяща за Рай и с каква доза, доколкото знам.
Не виждам пречка ако не стане с Рай да избереш операция. Но наистина помисли добре и направи избор.
Да, влаченето на Базеда с години си има недостатъци и уврежда вероятно и други органи. Особено сърдечно - съдова система.
Виж, прецени.
Тотална тиреоидектомия е избор при дългогодишен Базед.
Моята приятелка беше 7 г с Базед преди да се подложи еднократно на Рай. Бяха сигурни докторите, че ще стане от първия път. И така стана. В хипофункция е и на тироксин, мисля вече 3-4 години, ако не бъркам.

Относно моя случай, аз пия 1 тирозол от години. Не съм го спирала от 2014. Преди това имам 2 рецидива.
Днес пуснах хормони. Кръвното скочи въпреки лекарствата. Може да се е активирала нещо жлезата. Ще разбера следобед. Иначе досега си стояха в норма хормоните с 1 хапче, ама тя жлезата е непредвидима.

# 692
Стискам палци да има добро развитие при теб. Много години Тирозол са това при теб...ти ми разказа за приятелката ти...ТТ може би било по-бързия избор, аз съм с диагноза от 2009, въпреки че едното ендо, при което ходя казва, че винаги оставяли малко тъкан при ОП и можело и без хормон, което на мен ми се струва игра на котка и мишка *ще ли има хормон от остатъчна тъкан или не, при ТТ за мен задължително се пие тироксин....пиши следобед като видиш резултатите...

# 693
Чак сега остана време.
Бива. Леко хипо, ама по-добре от хипер. Държах Т4 по-високо, ама се е размърдало. ЛЛ вика, ако искам да пробвам да намаля малко с прескачане тирозола, ама ще трябва стриктно следене. Аз май не искам да пипам нищо.
И гликирания бива, предвид че спрях преди месеци метформина, а съм с преддиабет. Ама ще трябва яко ограничение, че ям всичко сега. С метформин държах гликиран 5.2.
Другата част от изследванията бива, ама да не ги пускам и тях. Само ендокринните. Иначе пусках захар, холестерол панела, чернодробни, бъбречни.

Видях се и с кардиолог. Малко пипна дозата, без да сменя лекарствата. Уж временно, че пръсках кортико с антихистамини спрей в носа един месец. Според нея кръвното може да се е размърдало от него, от боледуването и т. н. неща.
Преди два АБ за инфекции и възпалена носна лигавица пих и кортико, изопринозин малко и антихистамини, заради алергия/обрив по лицето.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 20:21 от Merelenda

# 694
Хубаво, че си доволна от резултатите. Кръвното може от кортикостероидите да е играло, да. А ти защо толкова много време с тирозол караш? Пробвала ли си да го спреш? Нали уж увреждал черен дроб, кръвна картина? Или може да се пие и той като тироксина до живот? Ти реално Базед в момента нямаш, имаш ремисия.

# 695
Мереленда, антителата изследва ли ги. Знаеш ли колко са. Щото при Базед, основно ТРАК-а е проблема. Ако няма антитела които да дразнят жлезата да произвежда повече хормон, няма и Базед. При теб как е положението с антителата? Знаеш ли ги колко са, изследвала ли си ги скоро?

# 696
То ТРАК-а може да го няма днес и след 2 месеца вече да го има....

# 697
В предната тема коментирахме за спирането. И в следващите страници от линка, но не помня в кои. Не мога да ровя сега.
Не съм пускала Трак от 5 г. Ако реша да спирам тирозола ще пусна. Следя хормоните само. Важно ми е те да са ок.
При две спирания на тирозол с нормален Трак след 3 месеца и двата пъти направих рецидив.
В скрит текст съм писала за дългия прием.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1514481.450

etaniel, не съм в ремисия. В ремисия ще съм, ако не пия тирозол. Просто жлезата е в еутиреоидно състояние. Тоест, в норма с 1 хапче.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:46 от Merelenda

# 698
Изчетох те....явно личен избор....ти по принцип как се чувстваш? Имаш ли оплаквания? Аз не се чувствам добре с тирозола *сега взех един гръцки и с него пак е същото....все някой ден ще се наложи операция, на 60-70-повече години, не знам защо трябва да си мъча организма....с тоя Базед имах 15 години мигрени, ранна менопауза и начална деформация на сърцето...не знам колко още трябва да си съжителствам с него и не знам дали в някакъв момент тирозола няма да ;спре да действа, ако се появи тиреоидна буря или нещо подобно...
а не трябва ли преди да спреш тирозола *ако изобщо решиш* да пуснеш трак, а не първо да го спреш и тогава да пуснеш трак....щото, ако го спреш тирозола и трак е висок, то е ясно накъде ще отидат нещата....

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 15:55 от etaniel

# 699
Това имах предвид. Ако реша да спирам тирозола, първо ще пусна Трак и ако е под горната граница, тогава бих се наела да спирам хапчета.
Относно как се чувствам, ако съм в движение съм добре. Колкото повече се движа, толкова по-добре. Без тежък физически труд.
Не мога категорично да отдам повечето болежки, които ми се случват на жлезата, но някои общи, които повечето имаме, когато сме в хиперфункция или хипофункция-да. Определено когато съм в хипер или хипо никак не съм добре. Но в хипер съм по-зле. Имала съм описаните неща като тревога при мен. И за промени на МЦ, за сърцето, с мигрените. Това последното с годините вече е рядко.
Ако хормоните са в прилични стойности и аз съм ок. При толкова хронично болни в родата (то кой ли е здрав напълно), спрях да сравнявам какво е било, когато съм била на 30 и сега. Някои хора генетично са си просто по-здрави и от едното ЕГН имат там по някое хапче за кръвно. Даже ежегодните вируси карат на крак по 2-3 дни. Някои сме изтеглили късата клечка 😁
Щом ти създават толкова проблеми жлезата и тирозола, няма защо да мислиш и чакаш.
Аз от старта на лечението съм на тирозол. Не съм имала проблем с приема му. Не на всеки понася. Някои сменят хапчетата. Ако не става с никое, няма избор.
Дано тироксинът понася добре.

# 700
Ми май нямам толкова проблем с хапчето, колкото със симптомите....така като те слушам ми се ще и на мен да си пия Тирозол нон стоп и да не се занимавам...бързо влизам в норма аз с хормоните и тсх, трака също често го държа под долна граница. Сега като се замисля не съм пила Тирозол повече от 6 месеца, може да пробвам и аз с някоя и друга година да го взимам...там е работата, че доста лекари казват, че съм закъсняла и щетите, които тиреотоксикозата нанася не са малки....от друга страна никой не пледира за 100% радикално лечение...и аз сега все едно сама се бутам за РАЙ или операция...ето, че има примери като теб, които си живеят много добре на Тирозол...

# 701
Не знам докога ще изкарам с тирозол и наистина какви ще са последствията, но щом вече имат по-дългосрочни проучвания публикувани в мед. сайта pubmed, че след 1 рецидив може да се приема тирозол 5 г и при условие, че Трак не се е повишавал през това време и чак тогава да се мисли за спиране на терапия, а при 2 рецидива срокът е 10 г при същите условия, значи не при всеки има посочените увреждания.
Или по-точно описаното беше, че стига да няма увреда от страна на черен дроб, сърце или други усложнения, пациентът може да пие поддържаща доза, ако не желае операция. А да мисли за спиране на лечение чак след посочените години, спрямо наличните рецидиви.
Аз имам едно повишаване на Трак на 5-та година от 10 години лечение. Хормоните бяха в норма. С днешна дата съм сигурна, че спра ли тирозола и трети рецидив не ми мърда. Така усещам нещата. При предишни спирания още от първия месец затъвах. До третия бях с рецидив.
Все пак всичко е много относително.

# 702
Привет, хора! Пиша тук с молба за мнение и консултация по следния казус - ще се опитам да съм кратка - на 39 съм, тъкмо приключила последна инвитро стимулация с планове за скорошен трансфер.
Миналата година ноември след контролни изследвания преди започване на инвитрото се видя че съм с TSH около 3, ft4 беше около 16, плюс ТАТ около 250.
Започнах л-тироксин 25мкг. Нещата се нормализираха, TSH си стоеше месеци наред на около 1.2-1.5. Началото на май тази година TSH се мръдна над 2,5. Репродуктивният лекар каза - искаме го стабилно под 2, окей, отивам при ендокринолога да оправяме дозата - редуване през ден 25 и 50мкг и контрола след 4-6 седмици. Краят на юни пускам контрола TSH 1.05, ft4 19,5. Ендото ми беше казал ако е паднало под 0,3 ела да коригираме. Та след тези резултати реших, че всичко е точно с дозата, репродуктивният е във възторг и продължаваме нататък с инвитро нещата. На 22.08 пускам кръвни изследвания преди пункция, добавих от себе си и проверка на щитовидната и тогава дойде големият шок -
TSH 0,012
Ft4 39,5.
Успях някак да се свържа с ендокринолога - каза да спра хормона за седмица, изследвам отново хормони и TRAC.
9 дни пауза -
TSH 0,018
FT4 26
TRAC - не са готови
С тези резултати отивам днес на преглед и ми казва - за съжаление съм убеден, че е 99,99% Базедова болест, знам че правите инвитро ама жените с това състояние е препоръчително да нямат деца. Питам.. добре.. хормонът очевидно спада като няма външен прием - каза ми, че за 9 дни вече е трябвало да влезе в норма, моят още е над референцията. Няма как да е предозиране с л-тироксин, това е смешна доза, не може TSH да се срине толкова.
Сега.. факт е, че имам сърцебиене, усещане за ускорен метаболизъм, от 51кг рязко станах 47-48 и определена степен на тревожност, неща които отдавах на целия инвитро процес и всички репродуктивни драми, които имаме последните 2 години.

Самата щитовидна на ехограф си изглежда съвсем нормално, няма увеличено кръвоснабдяване.
Та чакам резултат от TRAC, ще избухна от напрежение и меко казано съм в потрес какво ми каза доктора относно канселирането на репродуктивните ни планове.
Благодаря, че изчетохте всичко и ще ми е полезно да чуя вашето мнение!

# 703
Привет, хора! Пиша тук с молба за мнение и консултация по следния казус - ще се опитам да съм кратка - на 39 съм, тъкмо приключила последна инвитро стимулация с планове за скорошен трансфер.
Миналата година ноември след контролни изследвания преди започване на инвитрото се видя че съм с TSH около 3, ft4 беше около 16, плюс ТАТ около 250.
Започнах л-тироксин 25мкг. Нещата се нормализираха, TSH си стоеше месеци наред на около 1.2-1.5. Началото на май тази година TSH се мръдна над 2,5. Репродуктивният лекар каза - искаме го стабилно под 2, окей, отивам при ендокринолога да оправяме дозата - редуване през ден 25 и 50мкг и контрола след 4-6 седмици. Краят на юни пускам контрола TSH 1.05, ft4 19,5. Ендото ми беше казал ако е паднало под 0,3 ела да коригираме. Та след тези резултати реших, че всичко е точно с дозата, репродуктивният е във възторг и продължаваме нататък с инвитро нещата. На 22.08 пускам кръвни изследвания преди пункция, добавих от себе си и проверка на щитовидната и тогава дойде големият шок -
TSH 0,012
Ft4 39,5.
Успях някак да се свържа с ендокринолога - каза да спра хормона за седмица, изследвам отново хормони и TRAC.
9 дни пауза -
TSH 0,018
FT4 26
TRAC - не са готови
С тези резултати отивам днес на преглед и ми казва - за съжаление съм убеден, че е 99,99% Базедова болест, знам че правите инвитро ама жените с това състояние е препоръчително да нямат деца. Питам.. добре.. хормонът очевидно спада като няма външен прием - каза ми, че за 9 дни вече е трябвало да влезе в норма, моят още е над референцията. Няма как да е предозиране с л-тироксин, това е смешна доза, не може TSH да се срине толкова.
Сега.. факт е, че имам сърцебиене, усещане за ускорен метаболизъм, от 51кг рязко станах 47-48 и определена степен на тревожност, неща които отдавах на целия инвитро процес и всички репродуктивни драми, които имаме последните 2 години.

Самата щитовидна на ехограф си изглежда съвсем нормално, няма увеличено кръвоснабдяване.
Та чакам резултат от TRAC, ще избухна от напрежение и меко казано съм в потрес какво ми каза доктора относно канселирането на репродуктивните ни планове.
Благодаря, че изчетохте всичко и ще ми е полезно да чуя вашето мнение!
Горещо Ви препоръчвам първо да изчакате ТРАК, за да се види дали въобще е Базедова болест. За нея не е типично фТ4 да спадне толкова бързо без лекарства. И втората препоръка е да смените ендокринолога. Дори и да е прав, че това е Базедова болест, твърдението, че не е препоръчително да имате деца, е абсурдно!

# 704
И според мен бързо е паднал Т4. Трак да се види и ще се разбере.
Самата стимулация може да е катализатор да се отключи заболяване. Плюс и тироксина. Не е единичен случай.
Ниското Тсх не е чак толкова проблем за забременяване, но трябва да се вържат "гащите" при процедура. Гаранция все пак няма. Понякога една бременност отключва Базед, а понякога при жени болни от Базед, след забременяване се кротват хормоните.
Виждам и Мат е бил повишен в началото. Има ли роднини с щитовидно заболяване или диабет?
С колко време разполагате?

Общи условия

Активация на акаунт