Базедова болест - Тема 15

• 18 624
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
SvetiV ,
Пулса ти е много приличен. Моя беше 100-130.
Апропо ,не яж орехи и храни с високо съдържание на йод. Писала си за житен режим,там се консумират. В момента не е удачно.
Да. Спрях го, защото тогава получих прескоците на сърцето и ускорен пулс. Започнах захранване и пулсът се нормализира.

# 406
  • София
И моят пулс беше над 130 в покой. Като подейства бетаблокера се оправи, после и с тирозола спряхме бетаблокера и нямам проблеми с пулса.

SvetiV, виж ендокринолога утре какво ще ти изпише, но ако до няколко седмици не си оправиш емоционално-психологическото състояние отиди на психиатър да ти дадат нещо за тая тревожност с натрапливости. Много жени са склонни към тревожни разстройства и хормоните не помагат да се овладееш. Не го приемай като нещо обидно, пак казвам, много народ познавам с подобни състояния и си пият по едно-две хапчета на ден и спират да мислят, че имат рак или там каквото.

# 407
Прескачането на сърцето при мен беше спорадично, може около седмица да не ми прескача, а някой път и по два пъти на ден.
Пулсът на 100 не ми се е кавал.
Първо отидох на кардиолог, защото вдигах високо кръвно.
Тогава той ме попита дали съм си изследвала ЩЖ и хормони. Не бях.
Изписа ми бета блокер.

Пуснах си изследвания, видях каква каша са ми хормоните и записах час за ендокринолог.
Изписа ми медикаменти.
На вторичният преглед при кардиолога вече имах диагноза от едното. Сменихме бета блокера, заради Рейното.

Всичко бавно започна да влиза в граници и най-важното видях светлината в тунела.

SvetiV, след ендокринолога не е лошо да отидете на очен.
Да се измери очното налягане и т.н.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 16:02 от Бетелгейз-An

# 408
Натрапливите мисли са от Базеда. При мен също бяха и това е един етап който беше много труден и трябваше да се справям сама до едно време с тия неща, докато не споделих и разбрах, че зад въпросната невроза реално може да се крие и друго. Не съм първата на която казват невроза, докато лъсне Базеда. Аз се самонасочих към ендокринолог, но това е защото имам близки и познати болни, та научих. Човек ако не знае доста ще се лута, а отлагането на лечение и маскирането с успокоителни задълбочава проблемите с щитовидната.
Под невроза се крият много неща. Ако някой се е лутал повече преди диагнозата Базед може да се открие в някои от описанията.
Аз си бях точно като SvetV и ме бяха налегнали натрапливи мисли и тревоги, само че не споделях и вътрешно ме изяждаше и се тресях цялата. Търсех техники и противопоставях на всяка лоша мисъл добра. Постепенно се изчистиха нещата и вече с разбирането на болестта и овладяването се оправих.
Не сме всички еднакви и на някои хора каквото и да им говориш, то идва това отвътре и психически трудно се справя човек. Но и за мен вече с днешна дата, когато имаш някаква яснота с изследвания и насоки към какъв доктор да отидеш, човек трябва да се опита да се успокои. Вярно, авроимунно заболяване е, при някои не е цветя и рози положението, но не е чак толкова страшно. Има много по-лоши неща на тоя свят.

За пулса, аз бях със 130-140 в покой. Реално си се тресях и ми беше зле. Подскачах като ужилена ако някой хлопне врата. Спях по 3-4 часа с прекъсвания и се събуждах с ускорен пулс. Очите кръв, парят, щипят, кашави изхождания и по два пъти цикъл в месеца. Като добавим потене, умрял поглед, косопад и повишена Т, особено следобедите- типичен Базед. Екстрасистолите забравих, то си ги има при тиреотоксикоза. Изчезнаха със започване на лечението. С днешна дата пак имам.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 16:28 от Merelenda

# 409
Благодаря на всички момичета, които ме подкрепиха или нежно ми се скараха. Оценявам всичко. Не го искам, страхът отвътре ми идва. Благодаря ви, за всяка добра дума.

# 410
  • София
Благодаря на всички момичета, които ме подкрепиха или нежно ми се скараха. Оценявам всичко. Не го искам, страхът отвътре ми идва. Благодаря ви, за всяка добра дума.
Естествено, че не го искаш. Базеда може да разбие и най-здравата психика, особено в началото. Въпросът е, че и при ясна първопричина ако човек не се справя сам след известно време е добре да отиде и на психиатър, дори само профилактично. Това си е излишно страдание и стрес. Според мен след първите седмици ще се успокоиш, но съм длъжна да кажа и другите варианти, доколкото са в моята област на знание. То най-добре човек да няма нужда от никакъв лекар, но и никое страдание не е срамно. И никой не го прави нарочно или защото се лигави. Имам близка без Базед, разви тревожно разстройство след травматично събитие и без лекар щеше да виси в спешното, да си търси рак все още. Хрема имаше и това намери, че е рак. После се оправи с помощ, но всеки нормален човек може да изпадне в състояние, с което има нужда от помощ да се справи.
Пак казвам, може и да не се наложи изобщо.

# 411
Естествено, че не го искаш. Базеда може да разбие и най-здравата психика, особено в началото. Въпросът е, че и при ясна първопричина ако човек не се справя сам след известно време е добре да отиде и на психиатър, дори само профилактично. Това си е излишно страдание и стрес. Според мен след първите седмици ще се успокоиш, но съм длъжна да кажа и другите варианти, доколкото са в моята област на знание. То най-добре човек да няма нужда от никакъв лекар, но и никое страдание не е срамно. И никой не го прави нарочно или защото се лигави. Имам близка без Базед, разви тревожно разстройство след травматично събитие и без лекар щеше да виси в спешното, да си търси рак все още. Хрема имаше и това намери, че е рак. После се оправи с помощ, но всеки нормален човек може да изпадне в състояние, с което има нужда от помощ да се справи.
Пак казвам, може и да не се наложи изобщо.
Благодаря, Боби. Тези възли все ги мисля. 😃😃😃😔 да видим. Утре ще пиша. Ако не за друго, поне с образователна цел.

# 412
Задължително пиши, че трябва да се знае от следващите. Аз като се разчета из форума по някакъв казус и примерно ме заинтригува кое накъде се е развило по случая и аха вече чакаме развръзката /след примерно посещение при доктор/, а пък форумецът изчезва и инфо нЕма Smile

# 413
Задължително пиши, че трябва да се знае от следващите. Аз като се разчета из форума по някакъв казус и примерно ме заинтригува кое накъде се е развило по случая и аха вече чакаме развръзката /след примерно посещение при доктор/, а пък форумецът изчезва и инфо нЕма Smile
Няма да изчезна. Ще пиша.

# 414
Не смея да се похваля, но черни мисли скоро не са ме спохождали.

# 415
Не смея да се похваля, но черни мисли скоро не са ме спохождали.
Щастливка си ти.

# 416
О, ще видиш и ти, че има светлина в тунела и не всичко е черно.

# 417
Здравейте, отдавна не съм писала, но ежедневно влизам във форума, в събота и неделя, не, почивам Innocent, та влизам днес и....водопад. И аз да дам моите 5ст. по темата. Аз се снабдих с Базед на 52 години, разбрах за него при преглед за друго. В началото и аз като другите момичета, светът ми свършваше, дето се вика един миг до края         /склонна съм си към драматизиране/, не ми се връща назад във времето какави страхове са ми идвали наум. По начало не съм склонна към споделяне на проблеми и си ги кътам и преживявам, и в тоя мрачен момент намерих форума...Благодарение на момичетата постепенно нещата взеха да ми се проясняват, пък и друго е да си споделяш с хора, които знаят за какво говориш - ще те успокоят, ще ти дадат съвет, та SvetV , спокойно споделяй за страховете, притесненията си, тук има кой да те чуе, да те посъветва.
Аз "паднах" в Базеда от  пиадестала на човек, който от нищо сериозно не е боледувал, аналгин и аспирин ми бяха познатите хапчета. Вече съм на 60 години и съм в ремисия от почити 3г., имах два рецидива, според мен най-много ми помогна това, че започнах да се занимавам по-сериозно с йога и с дихателни практики, умерен туризъм и не отказвам на никакви предложения за женски и не само събирания Laughing. И аз съм опитвала житния режим, не е за мен, но постя, иначе си пия вечер вино, сутрин кафе и пуша по 4-5 цигари на ден/това не е за хвалене, ама човещинка/.
Нищо особено ценно не казах, но съм благодарна на всички момичета от форума във всяка една минута на тия 8 години с Базед за помощта, за съветите, за разбирането Hands Pray.

# 418
Djerilinda, пробвах йога и аз, но нещо не ми допадна. Може би трябва в зала да пробвам.
Аз мисля да си оправя картата и да тръгна на плуване. Като се потопя под вода и влизам в един друг свят, по-спокоен.

Аз влязох с въпрос де.
Пие ли някой L-Тироксин и как.
Станах сутринта да пия хапче и ми стана лошо, прималя ми. Явно не мога на гладно.
За втори път ми се случва.

Един ден бях в аптеката за хапове. Имаше млад стажант (може би) та ми каза за Тирозола след хранене, задължително. Не че го спазвам.

# 419
  • София
Тирозола си го пия на гладно. С тия качвания на килограми само остава и да закусвам и край. Л-тирокс не съм пила. Уж щеше комбинирана терапия, но при ФТ4 в норма, но в горната част, няма за какво.
Йога съм правила като малка, не е моето. Правя някакви упражнения от старовремската каланетика и ми понасят най-добре, но е важно човек да се движи след като мине оня период с изпотяването от най-малкото.

И аз се присъединявам към Djerilinda – ако не бяха момичетата миналата година, особено Merelenda, която с огромно търпение обяснява, успокоява и отговаряше и на най-глупавите ми въпроси, не знам как щях да се оправя. Лекарите са кът и претоварени, нито обясняват по час, нито човек с мозъчна мъгла се сеща какво да пита и подкрепата тук е безценна. Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт