Базедова болест - Тема 15

• 17 463
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
Днес се консултирах с ендохирург за евентуална операция на жлезата, много лоши възможни усложнения ми изброи. То затруднения с дишането и извеждане на стома, то загуба на гласа за 6 месеца, то повреда на калциевия обмен от паращитовидните жлези. Това е просто ужас! Отивам на консултация с радиолог за радиоактивен йод! Просто няма да се оперирам. Ако не става в БГ, ще отида в чужбина за РАЙ....
А защо ще правите операция при Базед. С хапчета не става ли контрола на жлезата?

# 661
Не става контрол с хапчета. За 15 години пробвах с хапчета и сега вече като ги спра, почти веднага жлезата излиза от релси. А тези хапчета не са добре да се пият до живот.

# 662
То кои ли поддържащи хапчета е добре да се пият до живот! Всяко едно си има страничните реакции.

# 663
  • София
Като се махне жлезата също се пият хапчета, също не са без странични ефекти, а и при някои не работят, та става чудно. Иначе радиоактивен йод терапия прилагат и у нас.

# 664
Знам, че се пие Л-Тироксин, аз познавам много хора, които пият този хормон, включително и мъжът ми от 15 години. Да не ви казвам колко хора си хо самоназначават. На мъжа ми дозата не е променяна с години, чувства се отлично. Ендото ми е казвала, че от всички заболявания на ЩЖ най-доброто е Хашимотото. Защото с него се живее сравнително лесно с точната доза хормон....
Ще се консултирам с проф Хаджиева за РАЙ.

# 665
Здравейте, момичета! Юни месец пуснах изследвания на TSH -0.404 и Ft 15.51, но нямах възможност да посетя ендокринолога за обратна връзка. Чувствах се добре, но този месец забелязах, че зачестяват "трептенията" в щитовидната жлеза особено, когато съм под напрежение и не е никак приятно. Та питането ми е дали резултатите ми са ок ( предвид, че са в референтни стойности) или се налагат спешни мерки. Благодаря!

# 666
Здравей!
Може да провериш пак хормоните.
Предните не са налагали лечение, макар и с по-ниско Тсх (в норма) , но може да е спаднало още и затова симптомите да са по-изявени.

# 667
Благодаря за отговора, Merelenda! Август месец ще пусна отново. Да попитам и това,  вече 8 месеца не приемам тиреостатик, кога е удачно да пусна и  Тат и Мат? Те по принцип, какво показват, че не съм много наясно?

# 668
Здравейте момичета,

Вече направо не знам какво да правя и къде да отида, моля Ви за съвет, много се притесних от днешните резултати ТСХ 68....от 0.005 преди 2 месеца..
Това е резултата от пиене на Тирозол по 1т дневно от около 2 месеца.

Обиколих "известните" ендокринолози в София, за второ, трето, пето мнение и вече не знам какво да направя....
От тежка тироетоксикоза, сега това, с главоболие съм, пак умора, чуствам се като парцал от 1,2 седмици отново...

Моля, ви дайте ми съвет какво да направя, къде да отида, много ли е тежко положението....
Още утре съм запазила час при ендо, но .....разлика дали ходя или не не знам има ли Sad

# 669
Благодаря за отговора, Merelenda! Август месец ще пусна отново. Да попитам и това,  вече 8 месеца не приемам тиреостатик, кога е удачно да пусна и  Тат и Мат? Те по принцип, какво показват, че не съм много наясно?
Те имат диагностична цел. Ако имаш предишни изследвания и не са били в норма, няма нужда да пускаш според мен, ако доктор изрично не ги иска. Щом говорим за хиперфункция, по-удачно е да провериш ТРАК антитела (TSH рецепторни антитела). Но ако нямаш изследвани пусни ги със следващите изследвания на хормони.

Тъга, спират ти тиреостатика и включват тироксин малка доза за начало и с проследяване ще се коригира дозата и ще се прецени дали си минала в трайна хипофункция или не. Добре е, че утре си на преглед и ще се вземат бързо мерки.

# 670
Щях да ви питам как сте с коса, нокти, зъби...

На нокти и коса нямах почти никакъв растеж.
Вчера ходих на фризьор и жената каза, че се е посгъстила малко. Преди месец-два е била зле.
А за зъбите да не говоря...

# 671
Тъга,когато моето тсх от 0.5 рязко скочи на почти 50 ендо ми спря пропицила(пиех по 1т) за 14 дни и не включи и хормон...след 14 дни изследвах тсх беше около 25 и така следяхме без да приемам нищо...падна до около 1+/- и от тогава не пия нищо....следим на 2 месеца

# 672
Здравейте, Тирозол от 5 мг може ли да се пие по време на бременност?

# 673
Зависи. По преценка на лекар. Предпочита се до 16 гестационна седмица пропицил, след това смяна с тирозол или метизол.

# 674
Ха! Изненада! Бях при проф Хаджиева от Иван Рилски за консултация за РАЙ за Базеда ми и тя каза, че не е тя точният човек. За РАЙ за Базед (който е малки дози) ми препоръча доц Радева от Нуклеарната медицина в Младост (на Андрей Сахаров 1). Това т.нат "Ракова Болница" ли е? Чак след 18.09. Тя твърди, че Базеда се повлиява много добре с РАЙ и не се седи изолиран, не се стои в болница? Някой, минал по този път? Тук като ви четях, всички имахте изолация и престой в болница, макар и с малки дози…а и четох лоши отзиви за клиниката в Младост? Благодаря, на който се включи!

Общи условия

Активация на акаунт