Базедова болест - Тема 15

• 17 296
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
Доколкото помня, няма промяна в терапията, затова според мен. Остави те на същата.
Моят ендокринолог много отдавна щеше да я е променил. Ама доктори различни, лечения също.

# 721
Да. 1х1 Тирозол (5мг) и 1х1 Л-Тироксин (5мг).

# 722
  • София
Бетелгейз, нещо не успява твоята лекарка с това лечение, според мен. ФТЗ и ФТ4 не са в оптимални стойности. Ти как се чувстваш с тия показатели?

Намирам повод и аз да се отчета, че не съм писала отдавна. От юни съм на 1 тирозол, а от два месеца показателите сякаш се стабилизириаха. Последно преди седмица ТСХ 2,53, ФТ4 15,92, ФТ3 5,17, а преди месец ТСХ 2,23, ФТ4 15,90. През юли ТСХ 5,91, ФТ4 16,50, ФТ3 5,55, а през юни като намалих на 1 таблетка бяха ТСХ 7,55, ФТ4 14,00, ФТ3 4,23. Като пусках последните изследвания се бях шашнала, защото ме удари сърцебиене, умора след вирус, пък то се оказа, че още съм била болна според кръвната картина и щитовидните са наред. Мисля да продължавам в този дух с изследване на 4 седмици, пък ако нещо се размърда да коригирам дозата.

# 723
Ами добре са.
И Т3 гледам е добре. Аз години ги държах в доста прилични граници, но сега като спадна малко Т3 и Т4 и не ми се мисли за спиране на тирозола нито за включване на тироксин.
Обаче кръвното е полудяло. Аз забравих писах ли, че ходих на кардиолог и не ми промениха терапията. Нито ЛЛ, нито кардиолог. Само ми добавиха +1 моксогама. Това преди 2 седмици и точно тогава беше жега и кръвното падна още преди да добавя хапчето. Но всяко чудо за 3 дни.
Вечерите тук е 19-20 градуса, денем е 27, а моето кръвно беснее. Ставам със 150/85 някъде. Меря втори път и е между 140-145/ 75-80. Пулс потънал някъде между 50-55 и аритмия. Чупя 1/2 хлофазолин към основните хапчета и малко се кротва и пада между 127-132 горна на 75-80 долна. Надвечер пак вдигам. Въздух не ми стига.
Не ми направиха и екокардиография. Нямало нужда 🙄 Само две кардиограми при двете докторки.
Не знам какво да правя. Не ми се ходи при трети доктор.

# 724
  • София
Според мен отиди при трети доктор. Към лекарствата за кръвно се привиква и се налага да се сменят през известен период от време. Не е хубаво да стоиш с високо кръвно.

А при мен дано се задържат така нещата. Изобщо не ми хрумва да си спирам лечението в следващите 5 години поне.

# 725
Абе и аз така знам, че се привиква, но ги пия от 4 г. Около мен гледам по 10 г пият едни и същи. Сменяли са на майка, на свекърите също, но след доста години прием. Ще видя какво ще правя. Знам че не е добре да стоя така. То затова отидох и на доктор. След като ЛЛ не ги смени отидох и на кардиолог, ама и тя не ги смени. Само увеличи 1 хапче.

# 726
Смениха ми едните хапчета с едни със същата съставка, но в по-висока доза. Увеличиха мг на моксогамата, вместо 0.2 ще пия 0.4 и с 1/2 ще намаля Конкора вечер.
Да видим сега ще има ли подобрение.

# 727
  • София
Ще има подобрение, важно е, че са сменили лекарството и са коригирали терапията.

# 728
Нормално се чувствам.
Нещо се бях депресирала преди РДто, ама сега започнах да копая нагоре Joy

Намали ми Ториксина.

# 729
Здравейте, ходих при Видинов, общо взето както досега не съм във възторг от нито един лекар. Каза ми, че трябва да се оперирам и това е. С РАЙ нямало да стане, щото съм си отглеждала жлезата толкова години. За евентуални усложнения от ОП - били под 1%. Щяла съм да мога да си правя всичко нормално скоро след ОП. Ако реша да си пия тирозола още 5 или повече години накрая ще  ми откажат операция.

Накрая ще се оперирам то е ясно, ама някак си не ми достига подход спрямо цената на прегледа, която плащам, след всеки преглед не мога да усетя кой е моят лекар, защото всичките говорят еднакво....

Дайте ми моля позитивни примери отново оперирани при Видинов и с Базед като мен...да взема малко да се надъхам да ходя да се оперирам....

# 730
В темата за операция на щитовидната ще се включат предполагам с коментар.
Само това не го разбрах:
"Ако реша да си пия тирозола още 5 или повече години накрая ще  ми откажат операция"
Защо да откажат операция?

# 731
  • София
По последните гайдлайни напредналите страни операция при Базед се налага в 1% от случаите, когато не се повлиява от медикаментозна терапия или физически е нараснала и пречи механично. Не знам защо у нас всички признават само рязането като метод, но с моя опит при лечението смятам, че е от мързел. Операцията, пак според научни публикации, е с рискове от различни усложнения - засягане на паращитовидна жлеза, гласни струни и тн, други усложнения като при всяка сериозна хирургическа интервенция, доживотно приемане на лекарства, които също не при всички действат, страшно скъпо е и тн.
Ако човек има тумор или друго, което не дава избор ок, но при жлеза, която се повлиява от лечение намирам безумен този български подход. Тук човек като го засърби крак и му казват дай да го отрежем. После защо здравната каса няма пари…

# 732
Бетелгейз An, щях да те питам за лекарствата и по-точно за тироксина и забравих. Писала си 5 мг Тироксин. 50 микрограма ли имаше предвид? И терапията ти беше дневно 1 тирозол и 50 микрограма Тироксин? Сега ти намалиха на 25 тироксина?

# 733
50мкг да, грешката е моя.

Схемата сега ми е по 1 Тирозол от 5мг и редувам Тироксин един ден от 50 и един от 25.
Мислех да си деля хапчетата Тироксин, но намерих в аптеката такъв от 25 мкг.

# 734
Да, щом така или иначе имаш и по 50,по-добре 25 отделно.
Ще проследиш пак накъде ще тръгне.

Общи условия

Активация на акаунт