Нашите цветя - обща тема 26

• 26 025
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
Момичета,

моите мушки и сакъзчета се разцъфтяха окт месец. Тази седмица дават да са около -2 температурите. Няма как да ги прибирам вътре. Имам една голяма "повдигната леха"  с пластмасов капак. Мисля да ги сложа под нея. Въпроса е да им махна ли листата?
Как така да им махаш листата? Майка ми има зеленчуков парник и се чудех дали мпкте да го сложа там, но се отказах, защото сигурно ще измръзнат  и ги прибрах  в мазето.

В смисъл дали вече да ги окърша или да ги оставя както са и да видим....

В момента (днес) ги сложих така

имам едно покривало с което завивах цветята (хортензии) миналата година. Може да ги покрия и с него. За жалост не мога да затворя капака защото две сандъчета едва се поместват

# 16
За кафетата - и двете са с признаци на хлороза. Като видите жълтеещи листа със зелени жилки, да знаете, че това е хлороза.  Прочетете малко за хлорозата, причините могат да бъдат различни, за да прецените какво е при вас. Но най-често хлорозата се появява поради недостиг на желязо.
Какво може да направите. Да купите зелен камък ( железен сулфат) и да сложите няколко кристалчета в почвата. Също да напръскате листата с бледосин разтвор на мастелбленд, също и да поливате с такъв. Той съдържа всички микроелементи в усвоима форма.
Аз бих разделила кафетата при пресаждане, много са в една саксия и започват да си пречат, като растат. Това води до загиването им.

За  лампата. Голяма грешка е да се включва толкова дълго от вечерта. Това довежда до липса на нощ и почивка за растенията. Ще ги изтощи много бързо и ще ги умори. Лампата може да се ползва денем, ако светлината е недостатъчна. Също да се удължи с малко дневната светлина, т.е. ако е светло 8 часа, да се пусне за още 2 часа вечер, при притъмняване, за да стане 10 часов ден. Това зависи от целта и изискванията на растенията. Но в никакъв случай цяла нощ.

# 17
  • оттам, откъдето започва България
Diorela, благодаря ти, прочетох за хлорозата, но явно съм ги и преполяла.
През лятото не съм имала проблеми, но сега продължавам да поливам доста често, а си е студено и почвата не успява да изсъхне.
На пролет ще ги разредя. Пет са ми стръкчетата, но едното от тях е много мъничко, защото останалите четири го закриха. А бяха наравно всички в порцелановата чашка, когато ги купих за 20 ст., за да ги спася. Simple Smile

# 18
След пресаждане, поне около 2 седмици, докато се адаптира и укорени растението, също се намалява поливането, спрямо това, преди пресаждането.

ПС Флоксче, благодаря за темата. Много хубави изглеждат така лалетата, внасят пролетно настроение. Как изрязваш снимката така, че да е толкова добре оразмерена и в правилния мащаб?

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 15:51 от Diorela

# 19
За снимка на тема е предварително зададен мащаб, като кача снимката само избирам коя част да изрежа.  Твоята дойде като по поръчка, обикновено търся много страници назад някоя панорамна снимка за новата тема.

Мушкатите няма да изкарат цяла зима навън, под -5°С загиват.

# 20
  • София
Да се посмеете с тенджерата с лазаня, да видим ще оцелее ли
Скрит текст:

И на лавандулите в саксии им направох завет, тази в земята я оставям само мулчирана да се оправя

# 21
Трябва и аз да си направя такава изрезка, много хубаво изглеждат така лалетата. Simple Smile
Всъщност са червени, на снимката малко розовеят. Миналата година много малко цъфнаха, а тази направо бяха невероятна поляна с лалета и тук там зюмбюлчета, че те прецъфтяваха вече. Заради топлините, много бързо се развиха, цъфнаха и прецъфтяха. Друга година се задържат по-дълго време цъфнали.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 16:25 от Diorela

# 22
Гледам, ще са напускали теменужки  в градинските центрове. До какви температури  ще оцелеят  в саксии навън?

# 23
Ейджъл, късмет на лазанята ти! Стискам палци на пролет да се хвалим и аз, и ти.

# 24
Теменужките са растения на студеното време. Слагат се есен и цъфтят, докато се стопли. Цъфтят дори под снега зимата. Не би трябвало да имат проблем в саксии навън. В сандъчета си издържат.

# 25
  • София
Всички 12 саксии ги прибрах както всяка година на тавана под едно прозорче. Мисля да спрат с цъфтежа и тогава да почна да ги орязвам. Как мислите, правилно ли е.

# 26
Имам няколко декоративни дървени кутии, в които искам да сложа мушкато и сакъзи. Оказа се, че имам проблем с размера на кутиите или по-скоро с намирането на подходящи саксии за тях. Стигнах до извода, че ще бъде най-лесно да посадя растенията в работни саксийки, защото изборът на размери при тях е голям. Кое е по-подходящо според вас - да сложа две по-малки саксийки с диаметър 15 см. или една, но по-голяма с диаметър 30см.? 

# 27
Queen, точно излизам от Икея и прочетох твоето търсене:

Или друго техни.

Лени, защо не ги остави вън да си до цъфтят? Цял ноември са били моите вън Мин. Година. Само на Завет ги сложих, до къщата, да не ги попари слана.
Иначе да, мисля е добро мястото ти.

# 28
  • София
Прибрах ги защото се намирам под Рила планина и сутринта беше при нас - 5 градуса. Идвам при тях само уикенда и ме хвана страх за през седмицата.

# 29
Всичко е нацъфтяло при мен. По това време обикновено си прибирах цветята, но сега ми се струва рано.
Даже един декоративен татул или нещо подобно, който цъфти само през пролетта пак е напъпил.

Общи условия

Активация на акаунт