Връзка след 40+

• 13 907
  • 404
  •   1
Отговори
# 375
Като раждах до мен една жена се жалваше, че е възрастна първескиня, дори не знаех допреди да забременея каква е тази дума. Жената бе на 40, роди нормално, здраво, голямо и хубаво бебе, самата тя беше много позитивна и борбена. Като цяло е доста просташко и ограничено да се съдят хората кой, кога решил да има дете и да се изтъкват абсурдни доводи по темата.

# 376
Образованието мисля, че си го считат за фактор за вдигане на възрастта за първи раждане и за броя на децата. Затова общо-взето е основна мярка за справяне с прекомерната раждаемост в държавите от Третия свят, където раждат на поразия, но са много бедни.

# 377
  • София
Много познати и приятелки има родили след 35-40 по най-различни причини. Не ми е и хрумвало,  че някой би гледал  това накриво.
Ся, на 65 родилката беше прекалено, но и по тоя въпрос сме спорили, само давам пример.

# 378
През соца родилка на 25 е била стара за тогавашните представе, раждали са масово рано над 18, но около двайстата първото дете. Баба ми е била под 40, когато съм родена аз.
Хайде сега, тоя соц все едно е бил у махалата.
Аслъ! Всеки гледа от собствената си камбанария. Да, сега жените раждат по-късно от тогава, но това не означава, че масово са раждали абитуриентки.

# 379
  • Пловдив
Аз на няколко пъти (два или три) съм чувала за различни хора обяснение, че семейство Х навремето не се решили на второ дете, защото при първото майката била примерно на 30 и нататък се смятало за късно. Но според мен това по-скоро е някаква субективна рационализация на липсата на желание, като днешното "не можем да си позволим".

Цитат
Като раждах до мен една жена се жалваше, че е възрастна първескиня...
Жалваше се, че това я обижда, или че не е смогнала по-рано? Flushed
Това е термин, вярно, малко конфузен, ама все пак нещо като "старческо далекогледство" (което може да настъпи и на 40) или "възрастови пигментни петна". Wink

# 380
  • Далечният изток
Нямам идея кой и кога го е измислил, но е факт:
Кодове по МКБ 10 за бременност с риск
Z35.5 Наблюдение върху възрастна първескиня

# 381
Нямам идея кой и кога го е измислил, но е факт:
Кодове по МКБ 10 за бременност с риск
Z35.5 Наблюдение върху възрастна първескиня

Така се водят, да. А тази пътека дава право на допълнителен ехограф по ЗК, мисля, защото официално май се полага 2 пъти през цялата бременност, на възрастните първескини допълнително. Аз бях ЖК при лекарка, която абсолютно всеки път гледаше на ехограф, но има някои, които искат да се заплаща всичко допълнително.

# 382
Ако и от медицинските термини някой се засяга, явно търгашеството в акушерството доста мозъци е промило.

24 г. родилка по никои критерии не е възрастна първескиня. След 28 -32 е в зависимост от критерия. Не е обида, а природа.

# 383
24 години за възрастна първескиня и за мен е странно, но знам от вуйна ми, която ражда 84-та братовчедка ми и е на 28 години тогава, че са я определили като възрастна първескиня. Аз родих на 31 и никой нищо подобно не ми е казвал. За София става думи и в двата случая. Вероятно стандарта се е променил?

# 384
Бояна, дори лекарите гледат накриво 40+ годишните родилки. ПОне това съм видяла с очите си на 100%. Аз бях с връзки и какво ли не и пак луда ме направиха в родилното и отнесох доста критики. Коментарите "какво ми идвате бременни на тая възраст?" са лайт версията на цялостните настроения.

# 385
  • Далечният изток
2 допълнителни ехографии и някои допълнителни изследвания.

# 386
Да, сега е над 36 възрастна първескиня, над тази възраст го приемат за рискова бременност.

# 387
  • Пловдив
Коментарите "какво ми идвате бременни на тая възраст?" са лайт версията на цялостните настроения.
Ужас. Какво ми идвате бременни на тая възраст, да ми създавате повече работа, един вид.

# 388
  • София
Имам братовчедка родена в началото на 80-те, майка и я роди над 40. Жени от приятелски семейства на родителите ми също по соца са раждали и първо, и второ дете след 40. Много след 30. Все едно в друг свят съм живяла.
Ясно е, че сега се ражда по-късно, но преди студентското раждане е било да родиш бебе на баба, които баби са се пенсионирали на 55. Имах позната, майка и родила на 18 и бебето директно от болницата у баба, след три години още едно бебе, от болницата у баба. И младоженците си живееха през два блока от баба, която им изгледа децата до пълнолетие. Но не е било така по правило, просто екзотика.

# 389
  • Пловдив
Естествено, че имаше и след 40 (моите родители например), не е било чак нещо харам и ужас на ужасите, но средното според мен за първо дете е било, на око, между 20 и 25.

Общи условия

Активация на акаунт