Отговори
# 180
Винаги с ами били досадни и смарцафърцащи тези празници, когато бачках в офиси.
Винаги си взимах отпуск.
Като се заточат едни лицемерни нарочни пожелания... А това с черпенето пък е такава пръдня. Simple Smile
Може би най-добри впечатления имам от отбелязването на рождените дни в общината като бачках. Там се получаваше спонтанно и някак хората бяха искрени. Смеехме се и се черпехме доволно.

# 181
Бази, да не сме една зодия с теб? По повод първото изречение, инак черпенето ми идва естествено.

пп Що па питам и аз, сякаш не знам ...

# 182
  • София
Мен в сегашната фирма много ме дразни точно лицемерието - всеки носи бонбони, ама все гледат да те прецакат с графика на рождения ден.
Ох, още две седмици и се махам!

# 183
Аз пък обичам на РД-то да съм на работа. Искрени поздравления, усмивки, шеги. Както казах, след ковид останаха някои вредни навици Stuck Out Tongue Winking Eye ръчкам ги моите колеги да ги забравим най-после.

# 184
  • Варна
Честно казано, за мен няма значение дали съм на работа или не. Ако се падне уикенда, черпя в понеделник. Аз обичам да черпя колегите, но черпенето е според отдела. Тези, с които сме на добро утро/чао получават кутия бонбони и бутилка безалкохолно. Тези, с които работим гъз до гъз, дето се вика, черпя с торта и разни безалкохолни, даже майка ми прави един уникално вкусен кекс с плодове и ядки, по който всички припадат, карам я за рождения ми ден да ми направи 2-3 кекса и колегите само ядат и посягат за още Simple Smile

# 185
Шъ си признайш ти и за пъзелите, и за кекса, че и за другите неща шЪ си кажеш ..... Mr. Green

# 186
Абе щото не си била в типичната немска фирма (поне от моя опит). Как хора с по 5к€ заплата се радват, щом РД-то им се пада в почивен ден и няма да се налага да черпят колегите си. Как когато не са имали тоя късмет, правят някой домаше кухен (всичко от кекс до торта се зове така) от тия готовите смески в кутийка, че най-евтино ще им излезе, като, естествено, придружаващи напитки да предложиш си е чисто разхищение. Как са опитвали да минат между капките, без да си обявят рождения си ден, но загубили в лотарията, понеже на настолния календар на шефката е отбелязан всеки, та после, слад като бъдат разкрити, им се налага спешно да притичват до близкия супермаркет и да се охарчат дори повече да купят нещо, че да не станат съвсем за резил.
Как когато единственият работник българин във фирмата ни остави кутия бонбони в офиса, понеже някое от децата му завършвало училище или имало рожден ден, го гледат с изражение тип "Тоя верно ли е толкова луд или просто е слънчасал?!"
Което, пък, не пречи при почерпка от някой друг да натъпчат колкото може повече в устата, щото всичко е на аванта ... Joy

Та какво каза за държавата?

И  аз не съм бил в истинска немска фирма, ама 5 бона (вероятно на месец?) хич не ми се струват достатъчно за преживяване, че и за черпене (ако си преживял Simple Smile ) Нали сте федерална република? Тоест имате поне 2 правителства - тоест двойни данъци и такси. Живота в Европа си е скъп. Там - само на туризъм, за малко.
Във всеки случай при мен работят немци ( и японци, и англичани, и французи, и всякакви), но канадци в Германия не знам да ходят да работят. Не си струва - заплатите малки, данъците високи, живота - скъп.

И друга разлика - тук никой не използва думата "държава". Има страна, има провинции, има правителства. Държава е като да кажеш - "всички".
А както знаем обща отговорност няма. Общата отговорност е безотговорност.
На английски няма дума държава. Има State - което се превежда като Щат, територия със собствени закони и регламенти, в която е ясно всеки какви права и задължения има. И няма права без задължения. Те, уокистите това се опитваха да преправят, ама не им минават номерата.

А за черпенето - аз съм единствения, който купува кутия Quality Street, и който мине покрай мен си взима. Повечето изобщо и не питат за повода Simple Smile
Абе хората тука не се интересуват много от живота на другите. Рождени дни, раждания, смърти Simple Smile - само ако те питат, а рядко някой пита такива неща.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 21:01 от Bowerick Wowbagger

# 187
Ей сега дъщерята каза, че едното поканено на рождения й ден дете й споделило, че й купили подарък за 200 лв. Шашната съм. Как може подарък за детски рожден ден за толкова пари? (И не ми е известно да са някакви баровци.) Дано или да не е разбрала нещо, или поне две - три деца да са с общ подарък, че ми става неудобно.

# 188
Имаш право, Джейми - данъците могат да стигнат и до 50%, според данъчната група и ставка. В най-добрата данъчна - 3-та (моята) нетно спрямо брутно е 80%. А инак 5к се води прилична немска заплата, при положение, че средната за страната е около 3500.
За конкретния човек, за който говорих, дадох нетната му заплата, както в България е прието.
А тук, в Дойчландия се коментира само брутна, тъй като нетно зависи от много фактори.
Както и да е, смисъла е важен в писаното по-рано, не заплатите.

# 189
  • София
В най-добрата данъчна - 3-та (моята) нетно спрямо брутно е 80%.
Ае не реви. Simple Smile 80% от 10-15К, не е никак зле. Simple Smile

# 190
Бе не знам, ама при мен работят един немец и един японец, не зная колко изкарват, но със сигурност е под 100 000 годишно (тук няма понятие месечна заплата, щото се плаща на час и на седмица, тоест всеки месец би било различно), което дава по-малко от 8 333,33 на месец, освен това в долари, пък вашто евро нали струва уж повече Wink ? Все още, щот гледам целеустремено пада напоследък...
Та и двамата са доволни, казват, че по немско и по японско заплатите били бая по-ниски. За тяхната работа (инженерна).
Пък и нали вече по Германия има други инженери и лекари Simple Smile, едни такива по-мургавички Simple Smile

# 191
Бе не е гаранция, скоро ми идваха на одит от една немска компания. Дойдоха немец и персиец. Иранеца беше млад - около 30, много разбран, комуникативен. И знаеше какво гледа, немеца не беше в час. Той човека (немеца) очакваше 3-4 тона нещо си, видя 150 тона тръби, циклони и т.н и се спече, взе да смята колко камиона ще са до Хамбург, че кораб ... Не знаеше изобщо какво има в договора ни.

# 192
Е, колко да пада еврото спрямо долара, Джемсе? 0,86%. Какво се случва в САЩ, че дау джоунс малко качи днес? Не следя никак, а смятам да започна, че искам да мина на пасивен доход. Joy
//
Що не казвате, че ноември свършил.
Сега и тема трябва да се прави.
//
Размазах се днес от почивки. Ей така обичам!

# 193
Колко пада, колко пада?
Е са като качиме пак сърпичука на райхстага, нема да има за кво да питате.

# 194
Тръмп иска силен долар и дори отправя заплахи за 100% мита тези дни. Проблема е че Фед. Резерв е частен и тези които печатат  доларите искат да са конвертируеми, т.е да печатат едни хартийки имащи номинал но без покритие. Всичко е бизнес. Пари срещу стока, но какво са пари с и без покритие при динамичен пазар ?
Преди години имаше панаир, когато Китай, който беше изкупил голяма част от Американския външен дълг предяви претенции да се откупи с злато. Ставаше въпрос за тонове и се оказа, че банките нямат. И беше направен някакъв опит да се предлагат златни кюлчета вътре със сплав, със същото относително тегло като златото. Беше станал скандал.
В момента се чудя кои държави имат златно покритие на парите които емитират....

Общи условия

Активация на акаунт