Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 532
  • 869
  •   1
Отговори
# 705
  • София-в сърцата на моите деца
Нашата врата се поддържа от фирмата Метал Мейк ,която ни я монтира, най-вече електрониката!

# 706
Само да спомена, че фирмата, която ползвахме известно време преди 3-4 години - Домсъвет ООД е звъняла на двама съседи да им иска просрочени вземания.. Абсолютни нагли търтеи. Номерът, от който са звъняли е проверен и няма измама. Просто са решии да вземат някой лев от хора, които според тогавашните им данни  не са живели в сградата/страната. Разделихме се с фирмата с доста мъки. Не направиха нищо, за което им бе платено. Моля, пазете се! Работят основно в София, но налазили и ЕС в други градове. Офисът е в Студентски град

# 707
  • София
Спешен въпрос - задължителна ли е таксата за вход за кучета или всеки блок си решава дали да я събира?
Възникна спор в един от имотите ми - според домоуправителя имали си решение на блока да не се плаща за куче. Но според живущите в моя имот - кучетата цапали асансьора, сутрин имало локвички, косми по стълбите. Ползвателя на имота е предложил да се плаща за кучетата, не се е приело. Сега той не иска да плаща  такса за детето си/3 кл./ А домоуправителя го заплашил, че ще му спре чипа за асансьора, да катери 8 етажа.
Според мене и за кучета, и за деца трябва да се плаща. Но как е по закон?

# 708
  • софия
Плаща се и за двете.

# 709
Доколкото си спомням за куче се плаща, но за размера на таксата не знам дали е упоменато в ЗУЕС. Също не съм сигурна дали трябва решение на ОС. Ако трябва и те са приели да е без такса, надали ще се свиква ново събрание за един несъгласен или дали ще се съберат достатъчно гласове.

# 710
Аиша..по ЗУЕС се плаща и за кучето - като за един обитател. И за деца над 6г.
Виж чл 51..на 1 стр.е законът.

Ето за животни..ал 7

Но. Ако решението не е било оспорено в съда...става задължително.
Според мен поискай решението да видиш има ли го...за животните визирам.

# 711
  • София
Принципно е задължителна.
Има член с който се дава правото с решение на ОС да се опрости.

# 712
Доколкото си спомням за куче се плаща, но за размера на таксата не знам дали е упоменато в ЗУЕС. Също не съм сигурна дали трябва решение на ОС. Ако трябва и те са приели да е без такса, надали ще се свиква ново събрание за един несъгласен или дали ще се съберат достатъчно гласове.
За куче се плаща точно колкто за един обитател, без значение от етажа на който живее кучето/обитателя.
Законът от около 2 години не прави разлика на кой етаж живее обитателя/кучето. Таксата е еднаква за всички.

# 713
  • София
Благодаря на всички за отговорите. Ще ги покажа на ползвателя на имота. Но там домоуправителя е проблемен - направо на Пиночет мяза.

# 714
При нас таксата е на апартамент независимо има ли куче или дете над 6г. Simple Smile
Според мен зависи как е решено на ОС  ?!

# 715
Благодаря на всички за отговорите. Ще ги покажа на ползвателя на имота. Но там домоуправителя е проблемен - направо на Пиночет мяза.

поискай го писменно - виш какво ми написа изкуствения интелект
ДО
Управителя на етажната собственост
в гр. Бургас
ОТ
---------------------------- - гр. Бургас, ------------------------------
Е-mail:

ИСКАНЕ
Уважаеми/а .......................................
На основание чл. 23, ал. 1, т. 3 и т. 3а от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) отправям настоящото писмено искане за предоставяне на проверка и достъп до документите на етажната собственост за 2024 г.
По-конкретно, моля да ми бъде предоставена възможност да прегледам следните документи:
    • Протоколите от проведените общи събрания и приложенията към тях;
    • Книгата за приходите и разходите, както и съответната финансова документация;
    • Ежемесечните отчети за приходите и разходите;
    • Други документи, свързани с управлението на етажната собственост, които подлежат на съхранение съгласно ЗУЕС.
Моля да ми съдействате за осигуряване на достъп до посочените документи в разумен срок
В случай че не изпълните настоящото искане, си запазвам правото да предприема следните законови мерки:
    1. Сезиране на контролния орган – кмета на общината или района, който съгласно чл. 57 от ЗУЕС има правомощия да извърши проверка и да наложи съответните административни санкции при установени нарушения.
    2. Подаване на сигнал до районната прокуратура, в случай че има съмнения за неправомерно укриване на документи или злоупотреба с финансите на етажната собственост.
    3. Свикване на общо събрание на етажната собственост, на което да бъде обсъдено поведението Ви като управител и евентуално освобождаването Ви от длъжност.
    4. Завеждане на жалба до административния съд, ако действията Ви представляват нарушение на правата ми като собственик и член на етажната собственост.
"Очаквам Вашия писмен отговор в срок от 7 (или 14) календарни дни от получаване на настоящото искане."
Ако имате притеснения за сигурността от изчезване / кражба на документи, ви напомняме, че съгласно чл. 23 ал. 1 т. 3а от ЗУЕС – може да ги сканирате и предоставите на посочения електронен адрес:     Е-mail:

Дата:                           С уважение:

# 716

поискай го писменно - виш какво ми написа изкуствения интелект
ДО
Управителя на етажната собственост
в гр. Бургас
ОТ
---------------------------- - гр. Бургас, ------------------------------
Е-mail:

ИСКАНЕ
Уважаеми/а .......................................
На основание чл. 23, ал. 1, т. 3 и т. 3а от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) отправям настоящото писмено искане за предоставяне на проверка и достъп до документите на етажната собственост за 2024 г.
По-конкретно, моля да ми бъде предоставена възможност да прегледам следните документи:
    • Протоколите от проведените общи събрания и приложенията към тях;
    • Книгата за приходите и разходите, както и съответната финансова документация;
    • Ежемесечните отчети за приходите и разходите;
    • Други документи, свързани с управлението на етажната собственост, които подлежат на съхранение съгласно ЗУЕС.
Моля да ми съдействате за осигуряване на достъп до посочените документи в разумен срок
В случай че не изпълните настоящото искане, си запазвам правото да предприема следните законови мерки:
    1. Сезиране на контролния орган – кмета на общината или района, който съгласно чл. 57 от ЗУЕС има правомощия да извърши проверка и да наложи съответните административни санкции при установени нарушения.
    2. Подаване на сигнал до районната прокуратура, в случай че има съмнения за неправомерно укриване на документи или злоупотреба с финансите на етажната собственост.
    3. Свикване на общо събрание на етажната собственост, на което да бъде обсъдено поведението Ви като управител и евентуално освобождаването Ви от длъжност.
    4. Завеждане на жалба до административния съд, ако действията Ви представляват нарушение на правата ми като собственик и член на етажната собственост.
"Очаквам Вашия писмен отговор в срок от 7 (или 14) календарни дни от получаване на настоящото искане."
Ако имате притеснения за сигурността от изчезване / кражба на документи, ви напомняме, че съгласно чл. 23 ал. 1 т. 3а от ЗУЕС – може да ги сканирате и предоставите на посочения електронен адрес:     Е-mail:

Дата:                           С уважение:
Уау … браво на AI Simple Smile

# 717
Връщам се на темата за Удостоверението за управител, което се издава след входиране на Уведомление за избор на нов такъв в районната община.

След избор на нов управител на ЕС, понеже имаме регистрирано Сдружение, от АВ ни поискаха Удостоверение  за управител, за да могат да нанесат корекция в регистъра. Удостоверението ни го изкараха от районната община, в случа Витоша, от днес за утре. Такса не сме плащали.

Също така за получаване на булстат от АВ на ЕС необходим, за да може да се разкрие после сметка в банка, НЕ искаха удостоверение, а взеха копие само от Протокола от ОС за избор на управител и копие на Уведомлението заверено от общината.

Надявам се да е от полза инфото.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 12:11 от drago_2008

# 718
drago_2008, и ние подадохме документи във Витоша, но чакахме 2 месеца. Сега си имаме удостоверение и предстои да регистрираме булстат, но на ОС, не като Сдружение. Опитах онлайн да попълня заявление, но сайтът им е сложен, поне за мен, ще ходя на място.

Иначе в коя банка регистрирахте сметка? Има ли как в 1 сметка да събираме пари за фонд Ремонт и за месечни сметки? Знам, че трябва да са отделно, т.е. 2 сметки са нужни.
Към момента знам, че без Сдружение може да се открие сметка в Общинска банка и в Алианц.

# 719
drago_2008, и ние подадохме документи във Витоша, но чакахме 2 месеца. Сега си имаме удостоверение и предстои да регистрираме булстат, но на ОС, не като Сдружение. Опитах онлайн да попълня заявление, но сайтът им е сложен, поне за мен, ще ходя на място.

Иначе в коя банка регистрирахте сметка? Има ли как в 1 сметка да събираме пари за фонд Ремонт и за месечни сметки? Знам, че трябва да са отделно, т.е. 2 сметки са нужни.
Към момента знам, че без Сдружение може да се открие сметка в Общинска банка и в Алианц.

Чакаме да ни изкарат IBAN  от Epay. Там няма такси до колкото ни обясниха и би трябвало да ни издадат дебитна карта, което ни е много важно (в банките такава опция няма, поне аз не знам).

Сметките за "Управление и поддръжка" и "Фонд ремонт и обновяване" трябва да са две отделни. Ние затова имаме 2 булстата - един за сдружението и вчера изкарахме един на ЕС. Друг вариант не намерихме за Ипей - искаха ни 2.

В Пощенска банка бях чела, че може да се поддържат 2 отделни сметки на ЕС. Проверете там.

Заявление за булстат може да се пусне онлайн само с КЕП. Ние попълнихме на място 1 формуляр и една декларация + копия от документите (решение на ОС за избор на управител и Уведомлението регистрирано в общината). Издават го за 15 мин.

Общи условия

Активация на акаунт