Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 505
  • 869
  •   1
Отговори
# 720
  • Под Слънцето
Идвам с молба за съвет- съсед , вече пенсионер, от доста време  изтрещя- събира по боклука изхвърлени мебели, табуретки, хладилници , и ги примъква във входа. Заприличахме на склад. С молби да престане- не става. Синът му рече " да не го занимавам". Домоуправителят ни нехае и само праща да му събират таксата за обслужване.
Та.. къде беше редът в ЗУЕС или Наредбата на пожарната за това, че не трябва да се складират излишни неща по междуетажните площадки и в предверието на входа? Опитах се да намеря, но не ми излиза нищо съществено. А искам днес да пусна няколко жалби.

# 721
Идвам с молба за съвет- съсед , вече пенсионер, от доста време  изтрещя- събира по боклука изхвърлени мебели, табуретки, хладилници , и ги примъква във входа. Заприличахме на склад. С молби да престане- не става. Синът му рече " да не го занимавам". Домоуправителят ни нехае и само праща да му събират таксата за обслужване.
Та.. къде беше редът в ЗУЕС или Наредбата на пожарната за това, че не трябва да се складират излишни неща по междуетажните площадки и в предверието на входа? Опитах се да намеря, но не ми излиза нищо съществено. А искам днес да пусна няколко жалби.
На ваше място бихме се хванали няколко човека и бихме ги изхвърлили без изобщо да се занимаваме с него. Щом не са му в жилището нищо не може да направи. В ЗУЕС пише, че не може да завзема общи части. Пожарната безопасност е едно на ръка.

# 722
На ваше място бихме се хванали няколко човека и бихме ги изхвърлили без изобщо да се занимаваме с него. Щом не са му в жилището нищо не може да направи. В ЗУЕС пише, че не може да завзема общи части. Пожарната безопасност е едно на ръка.
Ще донесе нови. До кога някой от живущите ще се напряга да му ликвидира мръсотиите. Сигнали до всички институции и предупреждения и към членовете на семейството, които са с акъла си.

# 723
  • София
Ще донесе нови.
Имахме такъв, почина. Той не беше толкова възрастен, в никой случай изтрещял. По-скоро някакви мании и особености. Не веднъж сме чистили, но след месец положението е същото. В моето мазе беше наврял две врати от автомобили. Освен по всичките стълбищни площадки и в общата стая за велосипеди и колички.

# 724
Това е психическо състояние и се нарича ''Синдром на Диоген". Няма смисъл да му се карате, той не го прави съзнателно. Тежко и неприятно е, но човека не е виновен. Болестно състояние, за което няма лечение, за жалост. От общината няма какво да направят законово. Факт.

# 725
пориодично да викат общината да изхвърля по нещо
аз като имах неща за изхвърляне, идват и ги взимат от вратата
Цитат
Заявките се изпълняват в рамките на дните от понеделник до петък, след заявяване на следниия телефон:

Национален безплатен телефон 0800 14 100;
услугата е безплатна

# 726
  • София
Това важи за електроуреди, не за вехтории.

# 727
събира по боклука изхвърлени мебели, табуретки, хладилници
срещу човека нищо неможе да направи - просто не е виновен
а и близките му няма да поискат да сакарат с него, и хептен да се отчуждят с човека

# 728
събира по боклука изхвърлени мебели, табуретки, хладилници
срещу човека нищо неможе да направи - просто не е виновен
а и близките му няма да поискат да сакарат с него, и хептен да се отчуждят с човека

Често, много често това са интелигентни, чувствителни и образовани хора, с професии. Силен стрес може да отключи какво ли не, вкл.и този синдром.
От общите пари, срещу някой лев циганите вдигат всичко и питат за още. Нека има малко емпатия.
Близките са безсилни също. Сложно е.

# 729
drago_2008, и ние подадохме документи във Витоша, но чакахме 2 месеца. Сега си имаме удостоверение и предстои да регистрираме булстат, но на ОС, не като Сдружение. Опитах онлайн да попълня заявление, но сайтът им е сложен, поне за мен, ще ходя на място.

Иначе в коя банка регистрирахте сметка? Има ли как в 1 сметка да събираме пари за фонд Ремонт и за месечни сметки? Знам, че трябва да са отделно, т.е. 2 сметки са нужни.
Към момента знам, че без Сдружение може да се открие сметка в Общинска банка и в Алианц.

Чакаме да ни изкарат IBAN  от Epay. Там няма такси до колкото ни обясниха и би трябвало да ни издадат дебитна карта, което ни е много важно (в банките такава опция няма, поне аз не знам).

Сметките за "Управление и поддръжка" и "Фонд ремонт и обновяване" трябва да са две отделни. Ние затова имаме 2 булстата - един за сдружението и вчера изкарахме един на ЕС. Друг вариант не намерихме за Ипей - искаха ни 2.

В Пощенска банка бях чела, че може да се поддържат 2 отделни сметки на ЕС. Проверете там.

Заявление за булстат може да се пусне онлайн само с КЕП. Ние попълнихме на място 1 формуляр и една декларация + копия от документите (решение на ОС за избор на управител и Уведомлението регистрирано в общината). Издават го за 15 мин.

Ние сега трябва да си изберем нов домоуправител и съответно ни предстои точно това - вадене на булстат и откриване на сметка, защото досега бяхме с Професионален домоуправител. И, тъй като видях вашето мнение, че в epay могат да ви издадат и дебитна карта исках да попитам защо всъщност е важно да има дебитна карта? Ние например ще събираме месечните такси в сметката и когато трябва да плащаме може би ще използваме електронно банкиране (което ме подсеща да проуча и къде е възможно, защото може да се окаже, че не във всички банки и/или epay може да се ползва такова банкиране). Реално дебитната карта поне на нас не мисля, че би ни била от полза, но точно затова питам, защо е важна...

И друг въпрос, този път към всички тук - понеже преди седмица избрахме вътрешен домоуправител, но в последствие станаха някои неща и тя се отказа, а на никой не му се занимава, някои от съседите отново искат Външен професионален домоуправител (което според мен е ужасна идея, тъй като точно се откачихме от предишния...). Въпросът е, че бившата вече домоуправителка даде хубава идея, ако се вика Външен домоуправител да си намерим адвокат (нещо като юрист-консулт на блока), който да съдейства нещата да вървят гладко и в случай на проблем да се намеси. Та въпросът ми е дали, ако при самото подписване на договор с евентуален външен домоуправител присъства такъв адвокат така за тежест/респект и изготви солиден договор, то външния домоуправител би ли се стреснал и това би ли го накарало да бъде съвсестен в изпълнението на задълженията си към нас? Въпрос за размисъл...

# 730
  • София
Дебитната карта аз я ползвам за да тегля и плащам в брой почистването, човекът си иска кеш. Също и плащам с нея като има да се пазарува нещо, после ми е по-лесно с отчета като са в извлечението кога къде какво е платено.
Банкирането е по-важно, там плащам повече неща, но и карта си трябва. Освен ако парите не се "превъртат" през лична сметка и оттам да се тегли, но за мен не е ОК и не го правя.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 18:16 от Нелка*

# 731
Масово, за да се теглят пари от сметката се иска присъствието поне на две упълномощени от ЕС лица. Освен това се искат в някои банки и протокол от ОС за тегленето. Все пак не зависиш от работното време на банката ако се случи авария и трябва нещо да се плати от касата. Банкиране не знам кой предлага, но тези, при които проверихме е само пасивно, не може да се разплаща през него само следиш кой внася.
Такса в изипай/ипей за поддръжка на сметката няма, което за нас е бонус, защото хич не са евтини вече. Има няколко безплатни тегления от картата също. Ние си направихме 2 сметки, защото двата фонда трябва да са отделени. И двете са на ЕС, за целта обаче трябват 2 булстата конкретно в Ипей. Ние имаме един изкаран като сдружение и един като ЕС.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 18:37 от drago_2008

# 732
то е необходимо да е пасивно - всеки да проверява, но да неможе да променя

# 733
Имаме следния казус: ние сме 7 апартамента и нямаме регистрирана ЕС. Ще правим ремонт на фасадата, сумата няма да е малка. Съседка е отворила сметка на свое име само  за събиране на режийни и ФР. Та тази сметка подлежи ли на някакви данъци на въпросната съседка, данъчни декларации и прочие. Всеки превод е с основание ремонти. По тази сметка се превеждат и пари от наем за реклама от магазин в сградата. Могат ли да я погнат по някакъв параграф. Иначе жената се ползва с доверието ни. Но не и се занимава с декларации и т.н.

# 734
Винаги има риск.

Общи условия

Активация на акаунт