Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 28 757
  • 869
  •   1
Отговори
# 30
При положение, че не са уведомени предварително как могат да са сигурни, че е ставало въпрос за теч в порядък "неотложен ремонт"?
Дори е много вероятно поради факта, че ремонта не е чак толкова спешен, за това да не са уведомени съседите предварително. Човека е решил, че сега може да си отдели от времето, припаднала му е добра оферта, така или иначе е било за ремонт, решил е, че иска по-добър климат в жилището си, по-добра топлоизлоация, опасявал се е, че съседите ще възразят относно неотложността.
Ако преди това е имало добра комуникация в междусъседските отношения все има някакъв мотив за изтропаната "изненада".

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 12:39 от dariVale

# 31
Благодаря за разбирането, dariVale! Това имах предвид.

Двама от съседите ми се обадиха по телефона и споделиха, че няма да дадат пари за извършения ремонт. Другите двама са пряко заинтересовани, защото ремонтът е извършен върху част от покрива, която е над техните тавански помещения. Петият е този, който вече е дал сумата в момент, в който изобщо не му е било до това (пък и не е бил наясно, защото до този момент негов родител е присъствал на ОС на ЕТ) и оставам аз. Ремонтираният участък е в съседство с частта от покрива, която е върху моето таванско помещение. Аз как да зная дали при извършения ремонт майсторите не са счупили, разместили или нарочно нарушили по някакъв начин цялостта на покривната част, за да бъдат извикани отново? И как мога да докажа такова нещо - нито знам, че някой ще се разхожда и работи по общите части на сградата, нито съм видяла какво е свършил и струвало ли си е цената?
Онези двамата отказват да платят (и нищо чудно законово да имат право, ако все пак има пропуск при изчитането на ЗУЕС от заплатилия ремонта), на другите двама няма да им тече и каквато и сума да съберат от другите ще е добре дошло за тях.... И какво излиза, че балъците (съжлалявам за грозната дума) ще сме аз (ако си платя, защото не си зная правата) и този, от когото са се възползвали в труден за него момент..
По-неприятното за мен вече е това, че се създаде предпоставка за влошаване на отношенията, заради тази проява на незачитане на останалите.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 13:06 от magareshka

# 32
  • Бургас
а ако беше ви казал, вие щяхте ли да се съгласите да се направи ремонта, и върху вашата част на покрива (цялостен а не частичен) според мен може да откажете да платите
има ли някакви документи за ремонта

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 17:54 от musicdoubl3

# 33
И тук идва тънкият момент - в ДВ от 23.09.2023 г. е обнародвано изменение в чл. 48, ал. 6 от ЗУЕС - Цитирам: "изречение първо накрая се добавя „в случаите, когато е уведомил управителя за необходимостта от такъв, но той не е свикал общо събрание в едномесечен срок от уведомяването“.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 18:53 от magareshka

# 34
И тук идва тънкият момент - в ДВ от 23.09.2023 г. е обнародвано изменение в чл. 48, ал. 6 от ЗУЕС - Цитирам: "изречение първо накрая се добавя „в случаите, когато е уведомил управителя за необходимостта от такъв, но той не е свикал общо събрание в едномесечен срок от уведомяването“.
Ей на това му се вика врата в полето. Тет а Тет между заинтересования и управителя.
Не пише как да е уведомен - устно или писмено. Може би за да спестят главоболното писане на уведомление със задна дата. Особено където домоуправителя не е външен.
Въпроса след ремонта вече не е "щяхте ли да се съгласите".
 В крайна сметка със закон или не, нещата опират до желанието за добро съжителстване.
Ако на потребителката не й пука - да не плаща, така човека ще си научи урока. Ако обаче й затрябва утре да мине по същия път - да очаква подобно отношение.

# 35
  • София
Въпросът е, че очевидно става дума за не нова кооперация и частичен ремонт на покрив над две тавански помещения в размер на 2100 лева.

Не мисля, че може да се сравнява с ремонт на покрив над едно таванско помещение за 15 000 лв.
Или?

Нали прочетохте и следващите текстове, че може по съдебен ред да се търсят сумите. Но пак се питаме защо, като изрично подчертахте, че не отказвате плащане, а само искате да Ви уведомяват по реда.

Явно става дума за стара кооперация, вероятно съседите си карат от едно време по някакъв начин, Вие и други двама не живеете там, очевидно е, че който живее е най-заинтересуван да действа по ремонтите.

Разбирам огорчението Ви, но да откажете да платите е гаранция за силно влошаване на отношенията. А както излагате.фактите, ако аз съм съдия, доста вероятно ми се струва да е имало нужда от ремонт наистина. И сумата е разумна.
Нека не забравяме, че и да не е спазена буквата на ЗУЕС и да е нарушена някаква процедура, пак могат да си търсят парите по общия ред.
Но защо? Нужно ли е?
Разберете се.

# 36
Вероятно наистина е имало нужда от ремонт, но съществуват хора, които не знаят как да комуникират с други хора или се смятат за нещо повече от другите и се държат неуважително, безпардонно със съседите си. И се случва това, което се е случило. Един вид, какви сте вие, че да трябва и да уведомявам за проблемите, плащайте и това е.

# 37
  • Бургас
на мен ми се струва че е искала цялостен ремонт, защото и нейното ще протече след 2-5 години
и затова е яд че не са е питали за мнението и
вероятно и затова е допълнен закона - защото без добавката никой освен пострадалия незнае за предстоящия ремонт. А сега към частичния ремонт, може да стане и цялостен ако има и други мераклии за такъв ремонт

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 20:23 от musicdoubl3

# 38
Нека не забравяме, че и да не е спазена буквата на ЗУЕС и да е нарушена някаква процедура, пак могат да си търсят парите по общия ред.

Ей това е най-притеснително Sad
Промени, промени и пак калпав закон , всеки си го тълкува както си реши.

# 39
Здравейте, ще се радвам на актуална информация за София от ЕС, които имат договори за наем с мобилни оператори, ползващи общи части от тавана за монтаж на техника (антена). В какви размери са към момента. Благодаря.

# 40
magareshka, а някакъв договор или протокол за извършения ремонт показаха ли ви? Въпреки, че и той може да е измислен. Но ако има име на фирма и изпълнител, можете да ги потърсите и питате какво точно са направили като ремонт. Ако говорите с тях може да добиете по-точна представа дали всичко е фиктивно или действително е било неотложен ремонта.
Наистина адски неприятен е случая ви и разбирам напълно раздразнението ви. Аз съм Домоуправител на входа ни, имаме Вайбър група и пускам постоянно инфо + снимки за абсолютно всичко. Месечни отчети до стотинка за всички похарчени средства, кой колко такси има да дава, ремонти, жалби, оплаквания. Като профи съм станала. Дори една съседка ми каза, че го правя, за да се "хваля" сама себе си.😵‍💫 А аз просто държа на пълна абсолютна прозрачност и всеки да вижда къде отиват парите му. И хората виждат и разбраха колко коректен човек съм и ми дават таксите си и по улицата понякога или в магазина. Бележки пиша, оставям ги по вратите после. Имат ми пълно доверие, защото знаят, че при мен няма никога да има скрито-покрито и всичко винаги е точно.
Та, затова след като имате и най-малки съмнения към въпросния съсед, търсете начин да разберете истината и да не се превърне това в рецидив, както казвате или утре да викнат и за цялостен ремонт, защото са потрошили и нещо друго.

# 41
Собственик съм на 1/4 ид. част от апартамент и към момента живея в него. Длъжна ли съм да заплащам цялата сума за ремонт на общите части или само 1/4 от нея?

# 42
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
най-просто казано - обитателят плаща режийните, собствениците плащат фонд ремонт.
а как ще ги разпределяте помежду си не е работа на ЕС.

# 43
Вече, след проведено събрание, на което трябваше да бъдем официално запознати с извършения ремонт, съм тук отново - за следващ епизод от сериала (за тези, на които би им било интересно). Този път въпросът ми е друг: Как да се съглася с извършения ремонт, при положение, че:
Има сключени два договора за извършване на ремонта - един при стартиране на работните дейности за 800 лв (каквото е било уговорено първоначално) и втори - след като керемидите са раздигнати - за 1300 лв. Договорите са изключително нескопосани, няма касови бележки, разписки или каквото и да е друго, с което да удостовери какви и в какво количество материали са използвани. Никъде е описано какво е наложило да бъдат доплатени 1300 лв и за какво. Приемо-предавателен протокол няма нито след първия ремонт, нито след втория. Съществена за мен е точката от договора, в която е описано, че Възложителят (в случая лицето, което е извършило ремонта със свои средства) “има право на рекламация за отстраняване на недостатъците на изпълнението в срок от 6 месеца от приемане на работата.” Останалите “членове” от договора не бих искала да коментирам - нивото е под всякаква критика. На събранието не беше  представен снимков материал от работата. За капак - договорите са изготвени от нашия съсед с всичките му “капани”….
Не мога да оставя настрана факта, че съседите смятат, че общи помещения са частите от покрива, които не са върху нечие таванско помещение.
Майсторите, които са извърши ремонта били от Своге. Не мога да твърдя, че са извършили някоя беля върху друга част от покрива, за да ги повикаме отново да ремонтират и нея. Но има немалък брой такива случаи. Та, ако има такава нанесена щета по покрива върху моето таванско помещение - според разбиранията на съседите ще трябва да си направя ремонта сама. Тогава не съм убедена, че някой от тях ще се съгласи да разделим разхода на 6 доброволно. И в момента има несъгласни (които са категорични, че няма да дадат пари) или недоразбрали…
Имам колебания как да постъпя… Редно е да бъда коректна и да дам 350 лв, защото съм коректен съсед, но в същото време никак не мога да се съглася, че трябва при всичко, описано по-горе.

# 44
  • Бургас
Покривът е обща част, независимо дали ремонта се прави над вашето таванско помещение или на съседа.
Разбирам ви, че не харесвате как е описано всичко като договор, но не очаквайте повечето които извършват такива ремонти да са начетени. Рядко фирма ще се хване точно с такъв кърпеж. Обикновено са бригади частници.
Защо не си направите един експеримент и да влезете в обувките на съседа:
- Издирете и се обадете на пет обяви за ремонт на покриви.
- Поканете ги на оглед, платете им за огледа (защото повечето си искат таксата),
- Изчакайте да ви направят/изпратят оферта,
- Изберете по-малкото зло ама и евтино да е щото на съседите на които не им тече нямат проблем
- Вижте кога ще могат да започнат работа
- Погледнете календара за колко време се е случило всичко това (обикновено минават два месеца)

Не пиша всичко това да се заяждам, но често съседите които не са ангажирани пряко с въпросния ремонт си нямат и най-малка идея какъв филм е това. Ами излизането от работа на ангажирания с ремонта съсед, качването n пъти на покрива да види какви ги вършат майсторите, ами пазарлъците на майсторите - те винаги ще намерят за какво да скатаят и да не направят или да искат още пари... Сложно е.

Общи условия

Активация на акаунт