Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 28 748
  • 869
  •   1
Отговори
# 15
В съдебни решения, практика..
Ето едно на ВКС
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/14FF6B8C4A0E3 … 1C2257F0D00291A91

Цитат от него:

С книжата, скиците...всички документи при адвокат Simple Smile

# 16
В съдебни решения, практика..
Ето едно на ВКС
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/Keywords/14FF6B8C4A0E3 … 1C2257F0D00291A91

Цитат от него:

С книжата, скиците...всички документи при адвокат Simple Smile
Тоест пак е до тълкувание на съда ?!
Отделно пише съсобствено …
Защото иначе два блока в Младост с обща градинка между тях може да са в една ЕС Sad

# 17
Те и общите части в блока са съсобствени.
Честно..не разбирам какво питаш, нито знам детайли.
Най-общо ти отговорих.
За конкретика си трябват детайли. Няма как иначе.

# 18
Здравейте, предстои ОС на ЕС, на което ще бъдем уведомени официално за извършването на частичен ремонт на покрив със собствени средства. В тази връзка имам няколко въпроса, на които бих била благодарна да получа отговор, ако някой е наясно.
1. Може ли собственик на самостоятелен имот в жилищна сграда да извърши частичен ремонт на покрив със собствени средства и да уведоми съседите си, че дължат сума за този ремонт след извършването му? Назад във времето не е имало ОС на ЕС, на което да е обсъждано, че съществува проблем с общите части, не е вземано решение за ремонт, не е гласувано такова.

2. Може ли да бъде извършен ремонт със собствени средства, ако е "говорено" с домоуправетиля, но няма свикано ОС на ЕС след този разговор. Не зная дали има писмено уведомяване до домоуправителя или е проведен разговор очи в очи (или по телефон).  Няма свикано събрание по спешност в рамките на 24 ч след евентуална възникнала необходимост от извършване на необходим ремонт нито от домоуправител, нито от собственика, който в последствие извършва ремонта. Според ЗУЕС (чл.48) всеки собственик може да извърши ремонт със собствени средства, но ако е уведомил домоуправителя и той не е свикал събрание в едномесечен срок от уведомяването.Thinking

3. Може ли да бъде извършен ремонт със собствени средства, ако нито един от останалите собственици на самостоятелни обекти в жилищната сграда не са констатирали, че има проблем и няма присъствали на приемането на ремонта?

4. Длъжни ли сме на ОС на ЕС, което ще се проведе месец и половина след извършения ремонт да одобрим този разход? Във ФРД няма достатъчно средства, които да покрият разхода и това ще наложи събиране на допълнителна сума.

За да не бъда разбрана погрешно, уточнявам, че изобщо не искам да бягам от плащане на разхода и не искам да го оспорвам. Не ми е приятно, че извършилият ремонта решава самостоятелно, без да уведоми по какъвто и да е начин останалите ЧЕТИРИ-ма собственика (или поне един, който можеше да информира втори и т.н) на самостоятелни имоти в сградата за възникнала нужда от необходим ремонт (така както ни написа, че дължим пари веднага след извършването му). Имаме опасения, че ако този път "мине" така, има вероятност да стане рецидив, в случай, че реши, че иска да направи ремонт в мазето си, например. Най-общо казано, иска ми се по някакъв начин да обясня на съседа, че освен нормативните уредби, в ЕС би трябвало да бъдат в сила и елементарните "правила" на чисто човешките добри взаимоотношения. Никой от живущите сградата не би оспорил необходимостта от извършване на ремонт на покрива, оспорваме начина по който е извършен той.
Благодаря на всеки, който отдели време, за да ми отговори.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 11:00 от magareshka

# 19
  • София
Прочети закона, той не е крайно дълъг и е сравнително разбираемо написан.
Обяснено е кога съсобственик може да предприеме ремонт за своя сметка и да си поиска парите за това. Трябваше ( по спомен ) да е налице неотложност и не просто желание за естетика.

# 20
Точно...в закона си пише всичко. Отговорите са там. И да ги кажем..ще е като цитираме  закона.
Наистина си го разгледай подробно.

Щом не оспорвате нуждата от ремонт, защо вие не сте намерили три оферти които да гласувате и разгледате? Сега поне той е свършил цялата работа - тичане,  оферти, майстори...спестил ви е цялата хамалогия.

# 21
Никой не е уведомен за съществуващ проблем. Няма и как да знаем дали този ремонт е бил необходим или не. Дето се вика - не знаем дали изобщо е имало теч... Иначе, чета закона и в тази връзка възникнаха поставените въпроси.

# 22
Вероятно е бил си мисля. Покривът от кога не е правен? Едва ли без нужда ще е ремонтирал.

То и при нас не знаят в какво състояние е покрива, защото не са се качвали. Е, аз се катерих и се качих, и видях...ама не беше приятно нито катеренето и качването, нито видяното.

# 23
  • София
Разбирам раздразнението ви и наистина, от човешка гледна точка е хубаво да се изговарят нещата.

Малко вероятно е обаче, някой да се занимава с ремонти просто ей така, без нужда. Аз бих била благодарна, ако някой друг се занимава, а аз само да давам пари.

Изговорете го, питайте защо не е уведомил никого, обяснете, че не се дърпате от плащане, а само искате информация и да се спазват правилата.

Да не би да си има някаква предистория? Ако в миналото е било трудно да се взимат решения, да се събират пари и тн, може да е решил направо да действа, вместо течът да му съсипе апартамента.

# 24
Благодаря за отделеното време, teta75! В отговорите Ви усещам лека хапливост, а какво сте правили и какво сте констатирали не отговаря на конкретно зададените от мен въпроси.
Не смятам за необходимо да влизам в допълнителни подробности за създалия се казус със случилия се ремонт и какъв съседът, създал предпоставка за моите въпроси тук. Зададох няколко въпроса и се надявах да получа отговор на тях, а не разсъждения защо някой не би или би направил ремонт.

# 25
Аха..така ли..ми добре.
Разбирам защо не искат да говорят с вас...сигурно и на тях казвате че са хапливи...
Успех ви желая...

# 26
Тук по въпросите за ЕС, Тета е човека който може най добре да отговори, ама Вие хем не желаете да давате подробности, хем коментара и бил хаплив....

И на мен нещо странно ми се струва останалите четирима собственика да не разберат за намеренията на някой да прави скъп ремонт на покрива, да не се е оплаквал от проблеми и тн.

# 27
Задала съм конкретни въпроси с молба за конкретни отговори. Написала съм го и в първия си пост - 4 от общо 6 собственика на апартаменти в сградата не знаем, че е било необходимо да се направи ремонт на покрива. Частта от ремонтирания покрив се намира върху таваните на двама собственика - този, който е извършил ремонта със свои средства и домоуправителя, който не е предприел никакви действия, за да уведоми останалите четирима.
Аз не живея в тази сграда, вторият съсед - също, третият съсед живее извън България, но е дошъл за погребение на свой родител (който до този момент е участвал в ОС на ЕС) в страната, тъкмо когато е извършен ремонта и искат от него пари, четвъртият живее в сградата, но е възрастен и трудно подвижен. До този момент единствено възрастният човек е забавял плащания, но никога не е създавал проблем при решения за събиране на пари. С две думи - малка жилищна сграда, в която царят сравнително добри съседски взаимоотношения (всички собственици са собственици цял живот, освен съседът, извършил ремонта за своя сметка - той се появи преди около 20-25 години и ако някой създава напрежение в сградата е тъкмо той по мнение на всички съкооператори), провеждат се редовно ОС на ЕС, на които винаги е имало представител на всеки апартамент. Конфликти няма. Тъкмо аз и съпругът ми сме от по-младите и активни хора, които се отзовават и движат по молба на останалите или самоинициативно и за наша сметка нещата в сградата, независимо, че не живеем там. И на покрива съм се качвала, и в мазето съм слизала, и градинката съм копала, и с майстори за саниране съм се занимавала - реших, че няма смисъл да го споменавам в предишните си постове. И тъкмо защото винаги съм се съобразявала с останалите съседи, сега ми стана неприятно, че някой не е вдигнал телефона и с три изречения не е казал "Здрасти, прокапал е тавана. Ще викна майстор да го оправи. Съгласна ли. си?" - въпрос на 1 минутка е, добре де - на 4 минутки - за всеки собственик по 1 минутка. Но пък намери време да ми напише съобщение във вайбър, за да ми каже, че дължа 350 лв и цитира всички точки и алинеи на ЗУЕС..  И в тази връзка исках за себе си да изясня дали съществува законово право да бъде извършен ремонт за 2100 лв без да бъдат уведомени всички и дали не е заобиколена леко някоя алинея или точка от закона. Или щом част от апартаментите не са постоянно обитаеми, решение еднолично ще взема този, който има някаква необходимост без съгласието (информирането) на останалите. Ами, ако аз утре реша да направя ремонт на частта от покрива, която е над моето таванско помещение за 15000 лв и не уведомя останалите, добре ли ще бъде да им искам по 2500 лв, защото съм "прочела" ЗУЕС? Както знаем, документ за каквато и да е сума има откъде да се вземе и ще мога да "докажа" такъв разход... Пък дали е струвало толкова, дали действително ремонтът е бил спешен - няма значение... Дали би било коректно това към останалите? Или щом съм решила своя проблем, другите да му мислят, нали съм спазила закона (което също не е много ясно дали е така).
Опитах се да задам въпросите си кратко и без много излишни обяснения, надявайки се, че така ще бъде по-ясно, пък то какво стана... Здраве да е...

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 18:55 от magareshka

# 28
Много резонни са ми вашите въпроси. Както го има моментът, на никой да не му се занимава с организация на ремонт, търсене на майстори, така съществува и друг вариант. Има вайбър и пише съобщение за пари веднага, спокойно може, хайде не може да снима повредата, не иска да говори с вас, да напише съобщение: тече покрива, ще направя ремонт. То не закон, елементарно уважение.
Ето един пример. Преди години, в стария блок, където живеех, решихме на събрание да сменим входната врата с пвц. Трябваше да се съберат оферти, аз поех ангажимент. Взех, тогава нямаше вайбър, залепих после лист с офертите, 2 бяха, нямаше изискване тогава за 3. И след 2-3 дни, блокът осъмна с нова врата. Не по офертите ми, те бяха за пвц врата. Някакъв човек монтира желязна врата, която трябваше после и да се боядисва. Та съсед от блока имал познат, който работел с ламарина и ни уреди с врата, та и доста по-скъпа, освен грозна и шумна.
Не знам как е по закон, но съгласуване между хората само може да помогне и да спести нерви. Евтини са тел.разговори, вайбър съобщения, та и хартията.

# 29
  • София
Примерите са несравними.
Смяната на входната врата след решение на ОС не е неотложен ремонт. Течът е.

А комуникацията винаги е от първостепенна важност. Обърнете им внимание да Ви уведомяват при всякакви случаи на нужда от ремонти на общи части. Има начин да се заядете, но не искате това, а само да Ви информират. Значи говорите и така.

Общи условия

Активация на акаунт