Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 436
  • 869
  •   1
Отговори
# 780
При вертикалните щрангове се дели по  равно между апартаментите, през които минават.  Хоризонталните може да са с ид. части.

# 781
Питането е за всички вертикални.
Разходите са на база ид.части.
Покрив като правиш..на кои апартаменти делиш...Wink
Парите се вземат от фонд ремонт...а как той се събира, съвсем ясно пише в закона и там няма "дели се на...."..

# 782
Вертикалните щрангове не са общи части като покрива, такива са хоризонталните щрангове. Може само една колона от апартаменти /от 1 до последен етаж/ да си сменят щранга, другите не са длъжни да участват.

# 783
Аз съм на това мнение което поствам долу...което е мотивирано със ЗС и наредба 4 за присъединяване към вик мрежите и ще кажа защо. Ако съм на първи етаж, моята част от вертикалната тръба обслужва и теб на 5 етаж защото качва вода до твоя ап. Без моята част ти нямаш вода..щом моята част обслужва и теб...е обща част по дефиницията на ЗС.

# 784
Цитат
Без моята част ти нямаш вода..щом моята част обслужва и теб...е обща част по дефиницията на ЗС.
Ако аз съм в съседния апартамент, твоята тръба изобщо не ми е нужна т.е. вертикалната тръба е обща част за секцията през която минава, но не е обща част за всички. Помисли малко логически.

# 785
Абсолютно са общи, но при нас се бяхме разбрали да разделим по равно сумата. Всеки апартамент е с един щранг за топла и един за студена и по едва баня. Разбрахме се така, защото фирмата беше посочила цена на апартамент/баня. Цената за подмяна на щранга в гарсониерата на партера беше същата като за моя тристаен.... Масово така се събират по старите сгради. Разберете се, а ако няма разбирателство, карайте по закон както е.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 00:10 от drago_2008

# 786
Мислила съм го отдавна.
Моето мнение е такова...базирано на нормативтите документи.

В ЗС пише че може да уговорите опр.части които обслужват само някои обекти, да са оцщи само за тях.
Но вие уговорихте ли го това и под каква форма?
Ако не сте.. съграсно ЗС си е обща за всички част.
То и моята фасада не опира и не стига до съседния ап който е от другата страна....ама обслужва цялата сграда и за това е обща част.

# 787
  • София
Обща част са, разбира се.
Мисля, че потребителката не схваща какво се има предвид под "обща" и го приема буквално, че едва ли не принадлежи за използване на всички....
От ето такова мислене са повечето проблеми по блоковете. Кърпенето на щрангове също не е хич добра идея в средносрочен план.

# 788
  • Бургас
от ЗС
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.

# 789
Мислила съм го отдавна.

В ЗС пише че може да уговорите опр.части които обслужват само някои обекти, да са оцщи само за тях.
То и моята фасада не опира и не стига до съседния ап който е от другата страна....ама обслужва цялата сграда и за това е обща част.
Този въпрос към кого е не разбрах? Но естествено, че  е уговорен на ОС и чак после е почнат ремонтът. Това още преди 15 години. Всички са си платили на касиера преди да дойде фирмата и да кърти.

# 790
Благодаря за отговорите!
Всички апартаменти едновременно ще сменяме вертикалните щрангове. Няма уговорка опр.части да обслужват само някои обекти (ако е към мен този коментар).
Апартаментите в блока са с различни ид.части, но с еднакъв брой тръби. Големите по площ апартаменти трябва да платят повече пари, това разбрах от Вас.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 01:42 от tisa

# 791
Мислила съм го отдавна.

Този въпрос към кого е не разбрах? Но естествено, че  е уговорен на ОС и чак после е почнат ремонтът. Това още преди 15 години. Всички са си платили на касиера преди да дойде фирмата и да кърти.

Към Мама Нана. Hands V

# 792
Благодаря за отговорите!
Всички апартаменти едновременно ще сменяме вертикалните щрангове. Няма уговорка опр.части да обслужват само някои обекти (ако е към мен този коментар).
Апартаментите в блока са с различни ид.части, но с еднакъв брой тръби. Големите по площ апартаменти трябва да платят повече пари, това разбрах от Вас.
По закон е по % ид.ч.
Практиката показва, че фирмите дават цена на апартамент. Най-малкото го обсъдете на ОС, предполагам ще се съберете да обсъдите организацията.

Сигурно има и тръби извън апартаментите стигащи до главния водомер. При нас общата част на щранговете в мазетата, т.е. от главния водомер до апартаментите на ет.1, се пое от касата и фонд Ремонт и не беше голяма сума. Там парите така или иначе влизат по %.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:16 от drago_2008

# 793
Тета, а цитатът от къде го взе, тъй като законът за енергетиката не казва точно това?

# 794
Лекс.бг.
Иначе нормативно е уредено косвено в няколко акта - ЗС, Наредба 4за ВиК, ЗУТ и няколко други.
ЗЕнергетика няма отношение когато говорим за ВиК тръби и когато не е споменато да има центпрално парно в сградата.

Общи условия

Активация на акаунт