Всякакви въпроси за хладилниците - тема 5

• 29 193
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
Линковете не водят до нищо.
Bosch правят вертикални фризери и то добри.

# 196
Да, видях вертикални има избор.За съжаление за мен е задължително да е тип ракла.

Ето това гледам:

https://www.technopolis.bg/bg/Horizontalni-frizeri-tip-rakla/Fri … 6?tab=featuresTab
https://www.technopolis.bg/bg/Horizontalni-frizeri-tip-rakla/Fri … 4?tab=featuresTab
https://www.technopolis.bg/bg/Horizontalni-frizeri-tip-rakla/Fri … 8?tab=featuresTab

Видях, че Haier има инвенторен компресор, но като марка нищо не ми говори, никога не съм ги ползвала.
Раклата ще е в помещение където няма да се утоплява и е студено, ако има това значение.Навсякъде пише, че трябва да има 10 гр външна температура, та затова го мисля.Но дори и да падне много външната, то ще в много малко моменти.

# 197
Haier имат някои модели свестни  хладилници. За фризери не знам. Не съм използвала.
Това с външната температура си е важно. Ако температурата пада често под 10 градуса, то той може и да не работи правилно и да се амортизира бързо. Няма ли как сега, когато е студено нощем, да измерите температурата в това помещение рано сутрин, за да се ориентирате?

# 198
Да, видях вертикални има избор.За съжаление за мен е задължително да е тип ракла.

Ето това гледам:

https://www.technopolis.bg/bg/Horizontalni-frizeri-tip-rakla/Fri … 6?tab=featuresTab
https://www.technopolis.bg/bg/Horizontalni-frizeri-tip-rakla/Fri … 4?tab=featuresTab
https://www.technopolis.bg/bg/Horizontalni-frizeri-tip-rakla/Fri … 8?tab=featuresTab

Видях, че Haier има инвенторен компресор, но като марка нищо не ми говори, никога не съм ги ползвала.
Раклата ще е в помещение където няма да се утоплява и е студено, ако има това значение.Навсякъде пише, че трябва да има 10 гр външна температура, та затова го мисля.Но дори и да падне много външната, то ще в много малко моменти.

Гледаш само колко е гаранцията и цената.Технологично разликата е толкова нищожна, че дори най-калпавия производител произвежда практически същото изделие.Навити тръби и един  компресор.Нищо друго.
Haier имат някои модели свестни  хладилници. За фризери не знам. Не съм използвала.
Това с външната температура си е важно. Ако температурата пада често под 10 градуса, то той може и да не работи правилно и да се амортизира бързо.
Да, важно е , но за разлика от комбинрания хладилник/фризер тук ниската температура е добро предимство и  икономия.Колкото по ниска е температурата толкова по добре.

# 199
..........................
Това с външната температура си е важно. Ако температурата пада често под 10 градуса, то той може и да не работи правилно и да се амортизира бързо.
Да, важно е , но за разлика от комбинрания хладилник/фризер тук ниската температура е добро предимство и  икономия.Колкото по ниска е температурата толкова по добре.
За какъв диапазон на температурата говорим? Все пак хората не случайно са дали работни характеристики.

# 200
За какъв диапазон на температурата говорим? Все пак хората не случайно са дали работни характеристики.
За целия диапазон.Въпросът е на физична основа.Колкото е по студено, толкова по лесно ще се постига зададената температура и с по малко количество енергия.

Проблема при хл/фризер е принципно друг.Хладилника като изключи, не работи и фризера.В стая с температура 5-6* хладилник включва веднъж на 3-4 часа за по 10-на минути.Време недостатъчно за фризер да поддържа  минус 18*.Особено ако има повече продукти.
Затова производителите изискват температура над 10-15* за да може и фризерите да .работят.
Чистия фризер поддържа -18*-26*.Колкото по топло е навън, толкова повече ще трябва да работи.Мисля че това лесно се подразбира.

# 201
Е да де, разбирам какво казваш за комбинираните хладилници,  даваш полезна информация, но защо производителите на горните фризери са задали минимум 10 градуса температура на околната среда тогава? Не се заяждам, а питам, защото явно има нещо, което не знам.
Заради климатичния клас и маслото в компресора, може би? Само предполагам.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 22:08 от petiaivanov

# 202
Здравейте, четох доста коментари назад и гледам предлагате най-често Bosch. Но за вграден по-бюджетен вариант има ли?
Бях се спряла на Beko, но четейки се разубедих.  Нямаме никакви специални  критерии, но все пак да е обемен с долен фризер.

https://www.technopolis.bg/bg/Hladilnici-za-vgrazhdane/Hladilnik … ICE-5103/p/663505
https://www.technopolis.bg/bg/Hladilnici-za-vgrazhdane/Hladilnik … 306-E4SN/p/700638

# 203
И двата са боклуци. Хладилник не се купува всеки ден, а пък вграден- хептен.

# 204
Е да де, разбирам какво казваш за комбинираните хладилници,  даваш полезна информация, но защо производителите на горните фризери са задали минимум 10 градуса температура на околната среда тогава? Не се заяждам, а питам, защото явно има нещо, което не знам.
Заради климатичния клас и маслото в компресора, може би? Само предполагам.
Не съм срещал, но не съм чел и книжка на фризер.Както и да е.Има принципни положения в хл.техника и едно от тях е при машини работещи в режим охлаждане при ниски околни температури
В този случай  задължително в картера на компресора се монтира нагревател за подгряване на маслото.
Но всичко това касае големите хл.машини с над 1кг фреон, който може да причини при определени условия хидравличен удар.Но това е само в пресилен абстрактно пожелателен смисъл, когато касае фризер със 100-150гр.
Климатиците нали са с телата и компресорите навън, но понеже са с достатъчно количество фреон при тях са взети мерки.При инверторните голяма част подгряват компресора чрез намотките си като подават понижено напрежение.
Също така може да погледнеш някой голям супермаркет.Ще забележиш, че телата с компресорите  и едни бутилки до тях(наричат се ресивъри) са също отвън.При тях също са взети мерки, да не навлизам чак в такива подробности.

Домашните фризери винаги са работили извън жилищните помещения.Единични са случаите със самостоятелен отделен фризер в апартамент.И кой държи фризер в отопляемите или най-често ползваните помещения.
Масовата практика е фризера някъде навън, особено в къща, а и кварталните магазини често съхраняват стока във фризери навън.Аз поддържам някъде към 50-60 такива магазини.
Зимата те не правят проблем.

Като се замисля, по скоро за сушилня намираща се  тераса, термопомпена разбира се, би могло да бъде опасно, но и там повечето модели не работят при температури под 5*.При АЕГ, дори някои нагревателни не работят.

# 205
И двата са боклуци. Хладилник не се купува всеки ден, а пък вграден- хептен.

А бихте ли препоръчали вграден около 2000 -2500 лв? Извинявам се, но се опитах максимално назад да прочета и не мога да намеря някакъв модел.

# 206
# 207

Благодаря ви много!! Помогнахте ни изключително много Flowers Bouquet

# 208
Здравейте,
Харесала съм хладилник с фризер на Bosch, но ме интересува отварянето - в характеристики за пантите пише -“ дясно сменяем”. Не разбирам какво означава това, може ли да се отваря и от другата страна (пантите от ляво), защото хладилникът ще е допрян от ляво от към стена, или е невъзможно?

# 209
  • София
Здравейте,
Харесала съм хладилник с фризер на Bosch, но ме интересува отварянето - в характеристики за пантите пише -“ дясно сменяем”. Не разбирам какво означава това, може ли да се отваря и от другата страна (пантите от ляво), защото хладилникът ще е допрян от ляво от към стена, или е невъзможно?

Означава, че пантите фабрично са сложени отдясно, но при нужда могат да се преместят отляво. Обикновено в магазина извършват тази услуга, трябва само да я заявите при покупката.

Поставянето до стена не само е възможно, но и ако има хладилник, който е най-подходящ за тази цел, то това е именно Бош, заради концепцията PerfectFit. Въпреки че всички модели от марката са с тази концепция, все пак по-добре е да изберете такъв, който е без изпъкнали дръжки на вратата.

Общи условия

Активация на акаунт