Индукционни котлони, тема 3

• 9 696
  • 200
  •   1
Отговори
# 150
Не препоръчвам тези на Берлингер, не работят добре на индукционен плот - личен опит.  Отделно, че на някои от цветовете много бързо се обели външното покритие, а на най-ползваните съдове от комплектите (че и два имам) - и вътрешното. Цената им за предлаганото качество никак не е ниска, дори и с намаление. Иначе дизайн имат, ама сякаш 2/3 от разходите им за производството са вложение за дизайн и само 1/3 в материал и качество на изработка. Не бих купила вече нито един техен продукт, поне не съдове за готвене.
Този комплект обаче според опита ми е безупречен и на практика дълговечен:
 https://aiko-bg.com/product-56867020049
Доскоро беше намален дори повече, а и често го намаляват, така че може да следиш.

Aз пък имам от Берлингер тиган за палачинки и грил тиган. И двата са си съвсем ОК за индукция. Но съм избирала от най-скъпите модели.

Иначе предложеният комплект на WMF  е супер. Аз го имам вече осма година и нямам забележки. Стоманата е екстра, а изолираните дръжки са много ценно нещо.  Има само един козметичен недостатък - след пържене или друго по дъното остават едни особени следи. Напълно безвредни, но дразнят окото. Изчистват се с десетина милилитра оцет или лимонов сок и леко размазване. И грее като слънце.
Но не го предложих заради цената. Иначе с две ръце подкрепям.

Става дума за тези петна:

# 151
Цитат
Aз пък имам от Берлингер тиган за палачинки и грил тиган. И двата са си съвсем ОК за индукция. Но съм избирала от най-скъпите модели.
И аз съм избирала точно тях, ЧС, даже тиганът ми за палачинки е същият като твоя.  Работеха добре на подвижен плот Тефал, но на Бош и Неф не щат, бавят се като на конвенционална печка с чугунени котлони.
Вероятно на по-старите индукционни плотове работят добре (знам, че твоят е сравнително отдавнашен), но на новите не щат - допускам, че има някакви разлики, не се наемам да кажа какви, но емпирично го установих. Съдовете на WMF си работят перфектно и на двата ми плота, та съм заредила къщите само с техни съдове. Бих продължила да ползвам и Тефал-а, че беше в селската къща и за лятна кухня е подходящ, ама го изгорих, сега ще трябва да взема нов.

# 152
  • София
Скрит текст:
Здравейте отново, взех си индукционния плот, който ми препоръчахте /БОШ 4-ка/ но сега се чудя какви точно съдове да си купя? Гледах вчера в АЙКО ХХХЛ едни Берлингер /бяха комплект и намалени с 40 процента/, на които пише че ставали, но ме озадачи, че дъното им не беше идеално гладко, а на едни леко релефни точки, както и в средата имаха вдлъбнатина с размера на монета от 1 лв - тоест, не е напълно гладко. Това ОК ли е, и най-вече да не ми надраска индукционния плот се притеснявам...Ако може да ми препоръчате хубави марки индукционни съдове, които държа да не са много тежки и да са до 200 лв /комплект от тенждери и тиган/?
Не препоръчвам тези на Берлингер, не работят добре на индукционен плот - личен опит.  Отделно, че на някои от цветовете много бързо се обели външното покритие, а на най-ползваните съдове от комплектите (че и два имам) - и вътрешното. Цената им за предлаганото качество никак не е ниска, дори и с намаление. Иначе дизайн имат, ама сякаш 2/3 от разходите им за производството са вложение за дизайн и само 1/3 в материал и качество на изработка. Не бих купила вече нито един техен продукт, поне не съдове за готвене.
Този комплект обаче според опита ми е безупречен и на практика дълговечен:
 https://aiko-bg.com/product-56867020049
Доскоро беше намален дори повече, а и често го намаляват, така че може да следиш.
Тиганите на марката - също. Може да видиш във фирмения им магазин комплекти от тигани и касероли с една подвижна дръжка (в Айко същите се продават отделно), пък и други модели, но понеже ги ползвам, си позволявам да ги препоръчам като изключително удобни и за готвене, и за съхранение. Над бюджета са, но все пак може да го ревизираш, ако решиш.
Тази серия на Икеа също е много добра и комплектът се вмества в бюджета ти. Може да го допълваш с времето.
https://www.ikea.bg/search-results/?query=HEMKOMST+

Между другото, Quality One може да се купи от Amazon.DE за около 330 лева, а доставката е безплатна:
https://www.amazon.de/-/en/Cromargan%C2%AE-Stainless-Polished-In … afe/dp/B005GUQHKG

Кубратова, понеже и аз проучвам тенджерите, би ли ми казала дали има осезаема разлика в тежестта между Quality One или Hemkost?

# 153
А сега, де...след малко ще вдигна и ще ти кажа, защото в постоянното ми жилище на Hemkost имам само една голяма касерола, тежичка си е. Мога и да претегля на везна. Въобще, мисля, че тази им серия е най-сполучлива от стоманените съдове. Имам и този тиган:   https://www.ikea.bg/products/sensuell-tigan-za-parzhene/80324543/, също е доста тежък, придържам го с две ръце.

Вилемина, допълвам се: сравних теглото (с капак и на двата съда) на малката тенджера (2 л) на WMF и касеролата (също 2 л) на Икеа - приблизително с 60-70 грама е по-тежка касеролата, като отчитам и дръжката, която е масивна. Претеглих отделно и капаците - капакът на касеролата е по-тежък от капака на тенджерката с малко над 30 грама. Т.е. в самите съдове без капак няма съществена разлика в теглото.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 21:44 от Кубратова

# 154
  • София
Скрит текст:
А сега, де...след малко ще вдигна и ще ти кажа, защото в постоянното ми жилище на Hemkost имам само една голяма касерола, тежичка си е. Мога и да претегля на везна. Въобще, мисля, че тази им серия е най-сполучлива от стоманените съдове. Имам и този тиган:   https://www.ikea.bg/products/sensuell-tigan-za-parzhene/80324543/, също е доста тежък, придържам го с две ръце.

Вилемина, допълвам се: сравних теглото (с капак и на двата съда) на малката тенджера (2 л) на WMF и касеролата (също 2 л) на Икеа - приблизително с 60-70 грама е по-тежка касеролата, като отчитам и дръжката, която е масивна. Претеглих отделно и капаците - капакът на касеролата е по-тежък от капака на тенджерката с малко над 30 грама. Т.е. в самите съдове без капак няма съществена разлика в теглото.

Благодаря ти! Питам, защото съм разглеждала Hemkost в магазина и имам представа от тежестта им. Свикнала съм да държа тенджерите в едната си ръка, а тежестта на Hemkost, както и формата на дръжките им, не са много подходящи за тази цел.

Между другото, Quality One може да се купи от Amazon.DE за около 330 лева, а доставката е безплатна:
https://www.amazon.de/-/en/Cromargan%C2%AE-Stainless-Polished-In … afe/dp/B005GUQHKG

В представителните магазини на WMF, Quality One се продава за 359 лв, а от онлайн магазина, комплектът може да се купи с 10% отстъпка и безплатна доставка: https://wmf.bg/ckw-set-5pcs-quality-one

# 155
Да, сега комплектът е намален, но когато писах преди, във фирмения магазин все още си беше към 800 лв, а в Айко - намален. Забелязала съм, че редуват намаленията и никога не съвпадат - половината ми техни съдове са от фирмения магазин, половината - от Айко. Надявам се, че не се касае за разлики в качеството. 
Щом ще държиш с една ръка, на WMF са удобни за тази цел, аз също го правя - е, понеже си имам увреждане на дясната ръка, не винаги и не при съвсем пълна средна тенджера, но малката (двулитровата) не е проблем дори за мен.   

# 156
  • София
Здравейте.
Оглеждам се за керамичен (индукцията не ми е важна, нямам такива съдове).
Нещо с копче, като този и таймер, с поне 19см диаметър. Под 100лв ще е добре да бъде.
Може и от чужбина?
https://www.emag.bg/elektricheski-indukcionen-kotlon-camry-cr651 … 3ede8a_1760612048

Мислех да взема чугунен, но повече от 18см (2000Вт_) не открих а и са близо 50лв...

Или да дебна някой MUHLER -подобен от Метро например.
ПП:  По принцип и след закупуване на нова фурна, пак ще намери приложение.
В момента основно ползвам (поради бързината му)  на Crown, с една врътка и 15см плоча... но понякога много бързо нагрява и прегаря каквото правиш - предполагам и хубав тиган ако се ползва ще го прецака.

# 157
Препоръчайте ми от черен петък котлони 2/3ка за вграждане на цена около 400лв. Има ли смисъл от по-скъпи?

# 158
  • София
Здравейте Simple Smile И тъй като печката и котлоните вървят ръка за ръка, направо пускам едно мнение и в тази тема. Почти сигурно ще си вземем Фурна за вграждане BOSCH HBG578ES3, 71 л, Пиролиза, А+: 1 169,00 лв (освен ако някой от вас не ни разубеди в другата тема). На база на избора за печката, както и всички коментари във форума, решихме да се спрем на индукционни котлони. На първо място искам да отбележа, че не сме най-активните готвачи и никога досега не сме ползвали индукционни котлони (и то с толкова екстри). Поради тази причина всичката споделена от вас информация е супер важна за нас и се опитваме да базираме избора си на нея:
  • Да е с марково стъкло, за да се избегнат проблеми с лесно надраскване.
  • Четворка котлони е по-добрият избор, тъй като дава възможност за по-лесно готвене (по диагонал при по-големи съдове, неизползваната част от котлона може да се използва като термоплот след приключване и т.н.)
  • Дори и да има повече функции, те не пречат и човек лек-полек свиква с тях и започва да ги използва.

Спряхме се на Плот за вграждане BOSCH PIX631HC1E: 949,00 лв. Отговаря на всичко по-горе, писано е много в темите и изглежда, че и цената му е доста прилична в момента (влиза в бюджета ни, който е около 2 000,00 лв за печка и котлони).

Единсвеният минус е може би изцяло сензорното управление на котлона. Както споменах, досега никога не сме използвали такива котлони (винаги сме били с най-обикновена печка с обикновени котлони отгоре, управлявани от стандартни копчета), имаме котка и не съм сигурен как двете неща ще се спогодят.
  • Основното ни притеснение е лесно ли една котка би успяла да ги включи, ако мине през тях?
  • Също така има ли някакви защити, които могат да спомогнат, за да гарантираме, че котката не може да пусне котлоните толкова лесно?
  • Дали се продават някакви капаци, които могат да се сложат над котлоните, когато са горещи, за да не изгори животинчето.

Страшно ви благодаря предварително. Ще съм страшно благодарен за отзиви за тези котлони, както и малко повече информация дали можем да ги спогодим с котката.
Хубав и успешен Вторник!

# 159
За модела ще каже Вилемина, аз ползвам друг модел на Бош и един на Нефф, изключително съм доволна. Но за котката - и да го включи, ако няма съдове на плота, не може да загрее, няма какво. Не само заради котката, ако имате навика да държите съдове на котлоните, сега е моментът да го промените - тези плотове при включване разпознават къде има съдове и включват единия котлон, а може точно този съд в момента да не ви трябва загрят и да се нагрее по погрешка, пък да си чакате да загрее този, в който ще готвите.
Нищо притеснително няма и в изцяло сензорното управление и въобще в технологията на ползване - напротив, по-лесно е и за почистване.       

# 160
  • на Мелмак
След като махнете съда от плота, даже и котето да се качи, няма да се изгори.
С хубавото лесно се свиква Simple Smile

# 161
  • София
За модела ще каже Вилемина, аз ползвам друг модел на Бош и един на Нефф, изключително съм доволна. Но за котката - и да го включи, ако няма съдове на плота, не може да загрее, няма какво. Не само заради котката, ако имате навика да държите съдове на котлоните, сега е моментът да го промените - тези плотове при включване разпознават къде има съдове и включват единия котлон, а може точно този съд в момента да не ви трябва загрят и да се нагрее по погрешка, пък да си чакате да загрее този, в който ще готвите.
Нищо притеснително няма и в изцяло сензорното управление и въобще в технологията на ползване - напротив, по-лесно е и за почистване.
Кубратова - много ти благодаря за коментара.
  • Със сигурност най-голямото ми притеснение е котката. Ако разбирам правилно, дори и да се включи котлона (забравен или по погрешка), той няма да загрее, ако няма нещо върху него, като нещо трябва да е тиган, джазве, тенджера и т.н. и котката не би го активирала? Просто технологията звучи, че е повече от страхотна и чак не мога да го повярвам и затова и търся потвърждение.
  • Много рядко оставяме неща върху котлоните, но това е страхотен съвет. Стига да закупим този котлон, тотално ще спрем да оставяме неща отгоре.
  • Относно сензорното управление... наистина докато не го пробваме, няма как да разбера. Но наистина отзивите са само положителни. Благодаря ти за коментара и по тази тема.
И последно, ако не е тайна, кои котлони използвате на Bosch и Neff?

След като махнете съда от плота, даже и котето да се качи, няма да се изгори.
С хубавото лесно се свиква Simple Smile
etty775 - със сигурност сте права, но просто се опитвам да си потвърдя наистина ли тази технология е толкова добра.
  • Засича дали има наистина съд върху котлона и само тогава го включва (т.е. тежестта на котката не би го включила).
  • Aко котлона е бил нагрят и веднага след това махна съда отгоре му, той няма да е горещ?
Извинявам се, ако въпросите са малко глупави, но просто искам да си го потвърдя. Благодаря предварително!

И на последно място се колебая относно магазина Техно Микс. Коментарите са страшно противоречиви, но цената е почти най-добрата възможна. Другата ми възможност е Bosch Home (Expo 2000) - цената е дори с 30 лева по-евтина, но отново нямам достатъчно отзиви и за тях.

Благодаря ви отново!

# 162
 Ako дълго си готвил или пържил нещо върху котлона, то повърхността му ще е загрята до температурата на дъното на съда. Определено може да се опариш,  затова е и индикацията за остатъчна топлина.
 Ако котето го задейства и няма съд върху котлона, то той ще се изключи сам. Детектването на съд става чрез феромагнитните свойства на дъното му, а не чрез теглото

# 163
Моделът на Бош вече не се предлага, а на Нефф е този: https://neff.expo2000.bg/magazin/t66ttx4l0/
За съдовете - ако оставите стъклен или пластмасов съд, няма да се нагрее, дори и да включите котлон, нагряват се само метални, подходящи за технологията - неръждаема стомана и алуминиеви с феромагнитна вложка на дъното.
Самата керамична плоча се нагрява, разбира се, особено при дълго готвене, но не толкова, че да се изгориш - просто технологията нагрява самия съд, не плота, който после да предава топлината на съда, както е при конвенционалните котлони. Фактически плочата се нагрява от самия съд и се охлажда бързо. Ако няма съд на котлона и се включи (било от котката, било от човек), той изключва автоматично. Същото е и ако махнете съда от котлона след готвене, без да го изключвате - той сам ще изключи, т.е. не можете да го забравите включен и да си стои с часове.

# 164
  • На брега на реката
Здравко Несторов, винаги при възможност, пазарувам от Техномикс и то на живо. Ако закупите един уред и той не е на промоция, правят отстъпки, а за повече уреди, отстъпките са повече от добри. Писала съм го и преди, че за хладилник, който не беше на промоция и беше около 2000, ми свалиха 500 лв, ами както и да го погледнете са 25%. Не винаги правят такива отстъпки, но наистина си заслужава, да набележите уреди и да отидете на мясо. Питате си за отстъпката и смятате.

Относно индукцията, не се нагорещява целия плот, но повърхността на самия котлон си е доста топла. Изстива по-бързо от стъклокерамиката.

Принципа на работа на индукцията е, че се създава електромагнитно поле/връзка между нагревателите и самия съд, който задължително трябва да е стомана, която да я хваща магнит. Иначе няма как да се осъществи електромагнитната индукция, която нагрява самия съд, а не котлона, т.е. нагревателите под плота взаимодействат директно със съда, а не да нагряват плота и после тигана.
От това произлиза, че дори да е включен котлона, той не почва да загрява докато не сложите метален съд, т.е. котката няма да направи контакт, без значение колко е тежка.
Другото хубаво е, че дори да е включен котлона, ако не сложите метален съд върху него в рамките на примерно  15 сек. той ще се самоизключи. Котката би могла да го включи, но няма да пострада и той сам ще се изключи, но тези котлони имат и заключване, което би предотвратило и това.

ПП. Извинете, че съм повторила някои от нещата в горните 2 поста, но докато го пишех, не видях какво се публикува междувременно!

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 09:32 от Бубoлина

Общи условия

Активация на акаунт