Индукционни котлони, тема 3

• 11 231
  • 214
  •   1
Отговори
# 195
Има ли консенсус за плотовете на Тека? Харесах си модел https://www.teka.com/bg-bg/produkt/ibc-63100-bf_112520032/
40 евро по-евтин е от този на Бош.

# 196
  • София
Има ли консенсус за плотовете на Тека? Харесах си модел https://www.teka.com/bg-bg/produkt/ibc-63100-bf_112520032/

Хубав е плотът, с прилично качество на техниката, но във функционално отношение има някои минуси спрямо Бош-а, който въпреки че по принцип е малко по-скъп, може да се намери и на подобна цена (314 евро), например тук: https://technika.bg/product/39941/plot-za-vgrazhdane-bosch-puj61rbb5e.html

Моделът на Бош има повече степени и по-адекватно разпределение на зоните, а две от тях са по-мощни от тези на Тека.

При Тека „малката“ и „средната“ зони са с диаметър съответно 16 см и 18 см и се явяват сравнително големи за малък съд тип „двезве“ или кафеварка и доста малки за нормален съд за готвене.

Най-масовият размер тенджери и тигани е 24 см и за него е необходима зона с диаметър 20-21 см или повече. При Тека такъв съд може да се използва само на голямата зона, а при Бош - както на голямата, така и на средната.

Съответно, ако голямата зона ви е заета с нещо, което се вари в тенджерата, с Бош-а няма да имате проблем в това време да изпържите и едни яйца или нещо друго в нормален тиган на средната зона. Самото разположение на по-малките зони при Бош-а отдясно на голямата, за повечето хора би било по-удобно.

Второто предимство на модела на Бош е това, че средната и голямата му зони са по-мощни от тези на Тека - 2200/3700 и 2600/3700 вата срещу 2000/2600 и 2500/3500 вата. Малката зона на Бош е със 100 вата по-слаба, което се дължи на по-малкия ѝ размер.

Третото предимство на модела на Бош е почти двойният брой степени на мощност спрямо този на Тека - 17 срещу 9. Може за някого това да не изглежда важно, но в ежедневието постоянно ще се сблъсквате с него, защото то играе роля при всяко готвене, а и то е от определящо значение за резултата.

Доста дразнещо е да не можеш да нагласиш степен, която не е нито по-слаба, нито по-силна от необходимото. Освен това, различните съдове работят с индукцията по различен начин, затова наличието на повече степени е крайно необходимо, за да можете да нагласите точната температура с всеки съд.

Единственото предимство на модела на Тека е „слайдерът“ за избиране на степента. За мен обаче то е твърде малко, за да може да компенсира трите споменати предимства на модела на Бош.

Разбира се, тези неща може да не са толкова важни за вас, изброявам ги просто за да сте наясно с разликите. Изборът вие ще си го направите според вашите си приоритети, навици и желания.

# 197

Хубав е плотът, с прилично качество на техниката, но във функционално отношение има някои минуси спрямо Бош-а, който въпреки че по принцип е малко по-скъп, може да се намери и на подобна цена (314 евро), например тук: https://technika.bg/product/39941/plot-za-vgrazhdane-bosch-puj61rbb5e.html

Моделът на Бош има повече степени и по-адекватно разпределение на зоните, а две от тях са по-мощни от тези на Тека.

При Тека „малката“ и „средната“ зони са с диаметър съответно 16 см и 18 см и се явяват сравнително големи за малък съд тип „двезве“ или кафеварка и доста малки за нормален съд за готвене.

Най-масовият размер тенджери и тигани е 24 см и за него е необходима зона с диаметър 20-21 см или повече. При Тека такъв съд може да се използва само на голямата зона, а при Бош - както на голямата, така и на средната.

Съответно, ако голямата зона ви е заета с нещо, което се вари в тенджерата, с Бош-а няма да имате проблем в това време да изпържите и едни яйца или нещо друго в нормален тиган на средната зона. Самото разположение на по-малките зони при Бош-а отдясно на голямата, за повечето хора би било по-удобно.

Второто предимство на модела на Бош е това, че средната и голямата му зони са по-мощни от тези на Тека - 2200/3700 и 2600/3700 вата срещу 2000/2600 и 2500/3500 вата. Малката зона на Бош е със 100 вата по-слаба, което се дължи на по-малкия ѝ размер.

Третото предимство на модела на Бош е почти двойният брой степени на мощност спрямо този на Тека - 17 срещу 9. Може за някого това да не изглежда важно, но в ежедневието постоянно ще се сблъсквате с него, защото то играе роля при всяко готвене, а и то е от определящо значение за резултата.

Доста дразнещо е да не можеш да нагласиш степен, която не е нито по-слаба, нито по-силна от необходимото. Освен това, различните съдове работят с индукцията по различен начин, затова наличието на повече степени е крайно необходимо, за да можете да нагласите точната температура с всеки съд.

Единственото предимство на модела на Тека е „слайдерът“ за избиране на степента. За мен обаче то е твърде малко, за да може да компенсира трите споменати предимства на модела на Бош.

Разбира се, тези неща може да не са толкова важни за вас, изброявам ги просто за да сте наясно с разликите. Изборът вие ще си го направите според вашите си приоритети, навици и желания.

Благодаря за коментара!
Големината на зоните при Тека пак са си идеални за моето готвене, ако имам голям тиган или тенджера, другия съд ще е 18см касерола.
Това че е само 9 степени, наистина ли е проблем? Аз го виждах като предимство дори, струва ми се ужасно като си представя да искам да отида от ниска на висока степен и да трябва да щракам по тъпия тъч панел 10 пъти и после обратно на ниско.

# 198
  • София
Скрит текст:

Благодаря за коментара!
Големината на зоните при Тека пак са си идеални за моето готвене, ако имам голям тиган или тенджера, другия съд ще е 18см касерола.
Това че е само 9 степени, наистина ли е проблем? Аз го виждах като предимство дори, струва ми се ужасно като си представя да искам да отида от ниска на висока степен и да трябва да щракам по тъпия тъч панел 10 пъти и после обратно на ниско.

Панелът на Бош е доста грамотно направен и с него се работи лесно. Промяната става и със задържане пръста, а има и допълнителни улеснения като това плотът да „знае“ на коя зона има съд и да ти дава да управляваш направо нея, вместо всеки път да избираш коя зона искаш да управляваш. Моделът на Тека е с „монослайдер“, така че при него все пак трябва ръчно да избираш зоната.

# 199
Цитат
По-добре и изчерпателно от Вилемина не бих могла да го кажа, но като ползвател на такива два плота ще кажа, че наистина е проблем, ако ги няма половинките степени - Вилемина е обяснила защо. На практика не се налага да минаваш рязко от най-ниска към най-висока степен - просто няма ястия, които да изискват такъв рязък скок или да го понасят (напр. при най-ниските степени се топят шоколад и масло - едва ли ще качиш до най-висока или пък къкри ястие - няма причина от къкрене да го настроиш на бурно кипене) - по-скоро движението може да е обратното - от висока (при първоначално завиране) към ниска, но пак не е необходимо, нито удачно веднага настройването да е към най-ниската - точната степен ще зависи от конкретния съд, ястието и неговото количество, така че нагаждането по-скоро става постепенно.

# 200
Мерси за отговорите, ще ги имам предвид и ще го мисля. За щастие, не ми е спешно все още.

# 201
Здравейте,
Имам нужда от мнение.
Разглеждам няколко модела на плотове за вграждане
Bosch PUJ61RBB5E - 620 лв
AEG TO63IQ00FB - 800 лв
Bosch PID631HC1E -1200 лв
Отворена съм и за други предложения.

Бях се спряла на PUJ61RBB5E и абсорбатор на Falmec, но вече не съм сиг че е правилния избор.
ChatGPT ми изтъкна минуси за плота на Bosch откъм управление, регулиране на температурата и т.н.

Ясно е че Bosch 6 серия сиг е най- добрия от 3те, но реално няма да ползвам функцията му Home Connect и се отказах.
Може ли някой да ми сподели мнения и препоръки за плот ( 3 зони) и абсорбатор за цялостно вграждане.
Преди малко поръчах Bosch 4 серия, но се чудя дали да не канселирам поръчката.
До момента не съм имала индукционен котлон. Ползвам керамика.
Отделно попаднах и на коментари тук , че PUJ61RBB5E имат проблем със стъклата.

# 202
Бих взела плот с флекс зони, писали сме по-назад в темата за предимствата, има и линкове към моделите. Виж мненията на Мимоза, а и самия плот, добър модел е.
Аз ползвам един по-стар плот на Бош с 3 котлона (предпочетох го пред такъв с 4 заради големия котлон 28 см) без флекс зона и един на Нефф (виж и техните модели) с флекс зони - и от двата плота съм доволна, но определено с флекс зоните ми е по-удобно за ползване.

# 203
Бих взела плот с флекс зони, писали сме по-назад в темата за предимствата, има и линкове към моделите. Виж мненията на Мимоза, а и самия плот, добър модел е.
Аз ползвам един по-стар плот на Бош с 3 котлона (предпочетох го пред такъв с 4 заради големия котлон 28 см) без флекс зона и един на Нефф (виж и техните модели) с флекс зони - и от двата плота съм доволна, но определено с флекс зоните ми е по-удобно за ползване.

Здравейте,
Индукцията не се ли нагажда според съда отгоре.
Т.е ако на котлон със зона 28см сложа съд 22 ще се нагоди спрямо него.

Чудех се, ако зоната е 28см. Ще работи ли с 30-32 см съд.
Това което най много ме притеснява е, че четох че едва ли не храната загаря мн бързо на тези по базови модели. Трябвало постоянно да се играе с избора на температура. На база вашия опит какво бихте коментирали.

Ще се опитам днес да изчета темата, а и да се свържа с консултант по телефона

# 204
Имам AEG инд.котлон с 3 зони с функция за обединяване на 2 зони/bridge/ и аспиратор за пълно вграждане Електролукс/същият модел и характеристики има и с надпис AEG,но има разлика в цената 🤣/. Работят отлично с функция Hob2Hood.
Все още не съм ползвала обединяването, че не сме се преместили за постоянно.

# 205

Здравейте,
Индукцията не се ли нагажда според съда отгоре.
Т.е ако на котлон със зона 28см сложа съд 22 ще се нагоди спрямо него.

Чудех се, ако зоната е 28см. Ще работи ли с 30-32 см съд.
Това което най много ме притеснява е, че четох че едва ли не храната загаря мн бързо на тези по базови модели. Трябвало постоянно да се играе с избора на температура. На база вашия опит какво бихте коментирали.

Ще се опитам днес да изчета темата, а и да се свържа с консултант по телефона
Ако се сложи по-голям съд от диаметъра, ще работи трудно и няма да се нагрява равномерно ястието, зависи колко е разликата все пак, но над 1 см не е добре.
Нагаждането е възможно към по-малък размер съд, тъй като се нагрява самият съд, а не плотът, от който пък да се нагрява съдът.  Флекс зоната позволява да не съобразяваш нито размера, нито формата на съдовете, т.е. можеш да поставиш и елипсовиден, и правоъгълен, и квадратен съд (напр. тави, в които подготвяш ястието за печене на фурна). 
Това със загарянето не е заради технологията, а заради неправилна преценка на температурата при приготвянето на отделни ястия, а вероятно и от съдовете и това може да се случи на всеки вид котлон, няма връзка с индукцията като технология.
Изобщо не се изисква постоянна промяна на степените, а напротив - веднъж като закъкри ястието, оставяш го на ниска степен (напр. от 1,5 до 2,5 - зависи от вида и количеството на храната и от качествата на самия съд - добре е да са плътни и с дебело дъно, но това важи не само за индукция), нагласяш си таймера и заспиваш (да речем, аз поне го правя).
Чети не само темата, а и упътванията на различни модели, ще се ориентираш лесно.

# 206
Не знам дали сте взели плота, но го имам същия.
Не бих препоръчала при малка разлика в цената да се спирате на него.
Имам и Bosh-а показан от Вилемина. Върнах една бройка, за да ми намерят такъв със стъкло С.Керан. И с него трябва да се внимава!

Определено Бош се държи по-добре.
И в двата имота са ползвани и то рядко.
Ето Тека-та на 1 година

Плот Уирпул ми беше първата индукция. Стъклото пак беше на СК и беше със страхотно качество. Нямаше 1 драскотина за 2 години нон стоп яко готвене. Към работата на котлона забележки също не съм имала.

# 207
Не знам дали сте взели плота, но го имам същия.
Не бих препоръчала при малка разлика в цената да се спирате на него.
Имам и Bosh-а показан от Вилемина. Върнах една бройка, за да ми намерят такъв със стъкло С.Керан. И с него трябва да се внимава!

Определено Бош се държи по-добре.
И в двата имота са ползвани и то рядко.
Ето Тека-та на 1 година

Плот Уирпул ми беше първата индукция. Стъклото пак беше на СК и беше със страхотно качество. Нямаше 1 драскотина за 2 години нон стоп яко готвене. Към работата на котлона забележки също не съм имала.

Благодаря за информацията Simple Smile Забравих да пиша, но след последния ми коментар, че не ми е спешно, стана спешно след около 9-10 дни Laughing

Взех този на Бош, който се препоръча. Като цяло съм доволен, най-негативното което мога да кажа е, че нещо "не върви както трябва" с 3 котлона едновременно, но така или иначе най-много ползвам 2. Драскотини не биха ме бъркали, но да с "от скъпото" стъкло е и изглежда добре.

# 208
Много надраскан този плот. Аз съм с Уърлпул, ама е почти като нов след осен години.

# 209
Много надраскан този плот. Аз съм с Уърлпул, ама е почти като нов след осен години.
Абсолютно си права, затова не го препоръчвам. Откъм работа е ОК. Има много дълбоки драскотини обаче, не са само повърхностни. Понеже фурната и МВ бяха на Тека, затова реших тогава да взема и техен плот. Цената беше около 400 лв по спомен та така...

pumpum, чудесен избор! Когато много загреят губят мощност. При мен става като сложа на големия котлон чугун и работи доста време.
А дали имате вентилация на шкафа (прорез в дъното и гърба+решетка някъде на цокъла долу)? Да не е затворен плътно, че и това не е ОК и води до прегряване?

Общи условия

Активация на акаунт