Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 3)

• 16 326
  • 368
  •   1
Отговори
# 360
Криси, стискам палци да ти се подредят нещата по най-добрия начин. Много хубаво, че си направила крачка към собствено жилище - ей, сега ще мине времето и ще си на вълна обзавеждане и преместване, а това са много хубави вълнения, въпреки съпътстващата лудница.

Аз съм израснала само с майка ми и знам колко сериозно е да си единствен отглеждащ родител, но ще се справиш и то повече от добре Simple Smile

# 361
Здравейте, мами, изчетох всичко пропуснато дотук и разбирам, че всички сме на въртележката, ама яко!

Матей е супер див, неудържим, катерене, постоянно, все е паднал отнякъде, все нещо се е случило. Обърнах се веднъж за минутка да му извадя боровинките и да прибера водата, доведе ми го кален и мокър охраната на парка... Пускал пръскачките в парка и ги обръщал към минувачите... Супер ми е.. Като дойдат баби УЖ да помагат, на третия ден лягат и умират и "ние такова чудо не сме виждали". По трима човека обграждаме една люлка, защото е способен да превърне всичко в опасност.
Цепна си веждата, брадичката и си скъса юздичката с едно падане от триъгълник на пиклер.. Абе, весело ми е. Вече като падне, чувам го да казва "Опа!", питам го "кръв има ли?" и изобщо не ставам вече. То претръпваш.
Започнахме посещения при логопед , във връзка с проговарянето. Вече 4 месец посещава. Напомням, че той на 1.2г нямаше лепет, не махаше с ръце, не пляскшае и прочие. Заради болничния му престой и операциите, се оказа че има дефицит на фина моторика и оттам не се развиваше речта. Сега вече борави с 20 30 думички, с които се разбираме и един вид по-леко ми е вместо да чувам "Ъъъъ" и да гадая какво иска, защото и той самия се изнервя. Днеска например го питах "Какво искаш за закуска", като не очаквах отговор, но той много ясно си ми каза "айтса". Та , яйца пържих, не ги яде, но поне опита да каже нещо Grinning Държи да се храни сам с виличка, лъжичка - признавам, че тук фината моторика на логопедката е спомогнала, аз нямам заслуги.
За яслите и детските градини - спряхме се на родителски кооператив и даже от септември ще идем на пробна среща и ще чакаме да се освободи място, защото сега искат с приоритет да вземат момиченце, за баланс в групата. Така или иначе ще си го гледам третата година, заради предстоящата операция на пишлето в Белград, понеже и там има деформация. Следователно гърне не съм и помисляла да предлагам или обучавам и според мен си му е раничко.
За второ дете не искам и да чувам, след като ми се е паднала изтръвана хуна от Мадагаскар някаква. Не мисля и че скоро изобщо ще помисля, а може и да е хич даже -ама изобщо.
Море ни очаква след две седмици- чакаме го с нетърпение- на същото място като миналата година, на Арапя, на бунгало. Предния път си изкарахме супер, а той и тогава не беше цвете за мирисане, та да видим този път...
И това е при нас - шоу на макс.

# 362
  • София
Immortal стискам палци всичко да е наред с Матей. Замислих се, Рая е почти на 20 месеца и не говори изобщо, мрънка нещо като ммаммамамма и това е, дали да не я заведа на логопед?

# 363
Повечето логопеди, няма да ви обърнат внимание, преди детето да стане на 2г. Ако имитира животни, звуци, дори жестове, и има ли комуникация от типа на “ъ-ъ-ъ” и сочене с пръст, всичко е в реда на нещата.. Комуникация си е. Няма нищо нередно..

И моят син главно ъ-ка, в отговор му казвам името на нещото, за което ъ-ка и му го давам/правя.. Но си комуникираме ефективно, просто понякога се изисква повече внимание от моя страна, за да го разбера какво иска и какво “казва”

Immortal стискам палци всичко да е наред с Матей. Замислих се, Рая е почти на 20 месеца и не говори изобщо, мрънка нещо като ммаммамамма и това е, дали да не я заведа на логопед?

# 364
Мами нещо през последните дни Матео много слабо яде. Пие си вода и чай много обича, но с храната едвам изяжда по 5-6 лъжички на сядане. Така си е в добро настроение но притиснява ме това че не иска нищо да яде. Той никога не е изяждал голями количества храна но пък до толкова не е било никога.

Случвало ли се е при вас? Мисля си в понеделник да го заведа при педито или не знам вече какво да правя.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 20:59 от Summer.23

# 365
Здравейте на всички мами Simple Smile
Радвам се, че има включвания и успях да прочета всичко . Пожелавам бързо възстановяване на всички малчугани и да растат в здраве и спокойствие за нас!
Габриела не остава по назад - от 2-3 мес проявява голям характер с тръшкане, пищене, на моменти и посяга към нас смеейки се. Предполагам, че това се води “бебешкия пубертет”… обясняваме, ама на моменти ми кипва и повишавам тон. Къса ни нервичките, но да ни е жива и здрава ще минем през всички периоди.
На частна ясла започва ноември, аз се връщам на работа декември (за мое нещастие), но се налага. Не играе с другите деца, а по- скоро ги наблюдава. Ако иска да вземе тяхна играчка или да отиде някъде на площадката винаги ме хваща за ръка, сама не иска. Казва 4-5 думички и имитира жв и това е.
Ние също решихме да поставим Варивакс, а също така и останалите препоръчителни ваксини.
Все още е с памперс и няма индикации за махане. Слагам я на гърне, но не иска да стои, не показва да й се ходи. В яслата казаха да не се притеснявам и че ще помагат в това отношение.
Честно казано не искам да идва зимния сезон, с вируси и ясли, но се надявам да й е интересно и да свикне бързо. Ако няма напредък и боледува много ще напусна работа и ще си я гледам. За съжаление фирмата, в която работя не тачи много болничните.
Искам да поздравя всички вас, които минавайки през толкова много трудности се изправяте и сте силни за вашите дечица. Аз имам чувството, че на моменти имам нещо като паника и тревожност да не й се случи нещо- ето вчера я удари една люлка и я нокаутира, така си удари главата в земята… Слава богу е добре, но ми се съкрати живота…

# 366
Каквото чета при вас се случва и при нас.
Малкия ср тръшка, когато не получи това което иска или не ходим натам накъдето иска.
Ако не стане на неговото, вдига ръцете и отказва да ходи. Ако не го вдигна, сяда на земята и това е.
Иначе както съм ви разказвала, той ходи на частна ясла тук от 5 месечен, по 1 път в седмицата. Ако можех щях да си седя първите две години с май голямо удоволствие вкъщи с него. За съжаление е тук майчинството само 4 месеца 🙂
Той яде всичко каквото ние ядем, пие супер вода, кърмя го само вечер за около 5 Мин преди да заспи, иначе спряхме и дневно и нощно кърмене. Надявам се да спрем до края на септември изцяло.
На площадките сме винаги когато в хубаво времето, обича деца, но е и на моменти. Понякога не иска дори да се доближи до дете или ало то се доближи до него на пързалката , като паника получава и иска да слиза. Не знам от какво или защо..
Ние с него говорим на немски, като съм с майка ми или тя го гледа се говори на български само. Започва да проговаря, казва около 5-7 думи, но не ме притеснява въобще.
За гърне не мисля още въобще. Или зимата или през пролетта ще го махаме памперса.

# 367
  • Сливен
Здравейте на всички. Искам да попитам - дали някой е закупил такава бутилка и съответно дали сте доволни? И също така - може ли да споделите, какви шишета използват вашите деца. Благодаря. 🫶😇
Иначе - нямам много време да пиша тук, но ви чета, когато има нещо ново. Ех, все още не мога да повярвам, как времето лети толкова бързо и сега ще стане Декември, и нашите Декемврийчета вече ще са на цели 2 годинки 😇😇.
Вече от 2 месеца, когато казвам на сина ни "Хайде сега целувка за лека нощ, на мен и тати". И вместо обичайната "въздушна целувка", получаваме  целувка по бузата. 🥹🥹🥹 Когато се случи  така, за пръв път, направо ми се напълниха очите със сълзи от радост 🥹🥹🥹.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 00:41 от сикрет

# 368
Моят вкъщи пие от неразливаща чаша на Нук, за навън обаче съм му взела 300мл шише с твърд накрайник, защото заема по-малко място в чантата ми, а и наистина не се разлива и събира повече вода.
Понякога пие и от девин шишенцата с “биберон”.

Общи условия

Активация на акаунт