"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 363
  • 611
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Никой от протестиращите не е чел пиесата или гледал постановката, която е поставяна и преди у нас. Следващият път да протестират срещу Крал Лир, то нелепо, та дрънка.
Ти ги попита всички ли, че го заявяваш толкова категорично?!?! Ето затова високомерие говоря, хората вътре в театъра са интелигенция, хората извън не могат да четат. Joy
Попитах ги. Имам профил с хиляди последователи във Фейсбук и в него всеки може да изказва всякакво мнение, стига да е възпитано отношението му към останалите. И ги попитах възмутените и не са чели, нито са гледали. Няма високомерие. Просто това са фактите. Както е факт, че е признак на неграмотност човек да не знае каква е ролята на изкуството в нормалния свят. Ролята му не  е да пропагандира идеи, а да вълнува и забавлява. Всички казваха, че са Шарли, когато талибаните избиха карикатуристите присмели се на Мохамед, но сега тук се постъпва по същия талибански начин. Не знам как не го разбирате това.

# 46
Не мога да повярвам, че се случва подобно нещо в 21 век. Иска ми се България да се развива в положителна посока, ама не, не и не. Кой беше казал (цитат): "Българският народ е малък, но изключително прост."? Намерили за какво да протестират.

# 47
Не мога да повярвам, че се случва подобно нещо в 21 век. Иска ми се България да се развива в положителна посока, ама не, не и не. Кой беше казал (цитат): "Българският народ е малък, но изключително прост."? Намерили за какво да протестират.

Ако това е твоето мнение за българина, много жалко за самата теб.

# 48
  • София
Доколкото помня, цитатът е от Михаил Вешим.
Чист българин е, за да не кажете, че чужденец ни е обидил.

# 49
Скрит текст:
Никой от протестиращите не е чел пиесата или гледал постановката, която е поставяна и преди у нас. Следващият път да протестират срещу Крал Лир, то нелепо, та дрънка.
Ти ги попита всички ли, че го заявяваш толкова категорично?!?! Ето затова високомерие говоря, хората вътре в театъра са интелигенция, хората извън не могат да четат. Joy
Попитах ги. Имам профил с хиляди последователи във Фейсбук и в него всеки може да изказва всякакво мнение, стига да е възпитано отношението му към останалите. И ги попитах възмутените и не са чели, нито са гледали. Няма високомерие. Просто това са фактите. Както е факт, че е признак на неграмотност човек да не знае каква е ролята на изкуството в нормалния свят. Ролята му не  е да пропагандира идеи, а да вълнува и забавлява.
Всички казваха, че са Шарли, когато талибаните избиха карикатуристите присмели се на Мохамед, но сега тук се постъпва по същия талибански начин. Не знам как не го разбирате това.
Има неща, които не бива да бъдат обект на присмех и иронизиране. Предполага се, че по интелигентните трябва да го разбират по-добре от простолюдието и да предвидят неразбирането и съответната реакция на последните.
Щом не могат значи не са толкова интелигентни.

# 50
Направете анкета и ще се види нагледно кой е за и кой против.
Не всеки ще се включи да обяснява, как няма да изхвърли като мръсно коте всеки, който дойде в дама му и седне на масата му посрещнат като скъп гост, а в замяна получи от него саркастични забележки и намеци за това колко е неграмотен, некултурен мърляв и нецивилизован, а ще му ръкопляска.
При все това, че гостуването съвпада с празника на домакините честващи годишнина. (!?)

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 11:43 от Sysly

# 51
  • Стара Загора
Текста на пиесата, нито е неоткриваем, нито читаем Simple Smile
https://www.gutenberg.org/files/3618/3618-h/3618-h.htm
Много благодаря за линка! Точно това търсих безуспешно.

И един цитат от автора на пиесата, на който попаднах при търсенето:

# 52
А всъщност, какво се очаква да направи полицията - виждам, че "добрите" интелектуалци са недоволни от тях? Да извади оръжия срещу протестиращите, да започне да ги обгазява или какво?
Конкретно какво - не искам отговори от типа "да вкара хората в театъра"?
Или да вкара хората с билет, които не са от протеста (защото прочетох, че част от протестиращите също са имали билети), след това да ги разредят и между всеки двама зрители да седи един полицай (в случай, че някой от протеста, който има билет, е успял да се промъкне) и да дава знак кога да ръкопляскат, съответно да бие шамари, ако освиркват?

# 53
  • София

Ако това е твоето мнение за българина, много жалко за самата теб.

Точно такова е и моето мнение. Ще саботират постановки.....див фашизъм.
А да попитам за злия прът, който споменахте..... Къде сте всички, когато протестират майките на убитите по пътищата деца? Знаете ли, че всеки път са сами пред Съдебната Палата? Сами..... Там не трябва ли зъл прът?
А знаете ли, че една от майките са я заплашвали на работното й място?
Много сме зле.....Цели избори ни ограбиха, ама ние се жалваме за постановки и че не пуснали на Джокович някаква чалга......

# 54
Доколкото помня, цитатът е от Михаил Вешим.
Чист българин е, за да не кажете, че чужденец ни е обидил.
Въпросът не е в авторството, а дали споделяш този извод.

Диди, по-спокойно. Къде ходя и с какво се боря, няма нужда да обяснявам. За Съдебната палата, представи си, знам повече от теб и за протестите там.
Патосът ми идва в повече. И е някак персонално.

# 55
Друго си е да отидеш в Народния театър да изгледаш гениалната постановка на гениалния Джон и после да дойдеш да се заявиш като извисен.
Да се надсмееш над гаврата с националната ни история и с изстрадалия ни, но храбър народ.
Точно провокация си е тази постановка. И ако някой го е проспал, това не са протестърите, а тези, които са с претенции за духовно превъзходство над "лумпените".
А лумпените са там, защото няма начин, освен "На зла круша, зъл прът".
Виждате ли, това е проблемът. Аз не възприемам българския народ (от който съм част), като много по-изстрадал от други народи или пък като много по-храбър, затова и не откривам тази страшна гавра в нея. И може би има други като мен. Тази пиеса нито ме огорчи, нито ме развълнува, нито ми хареса и при други обстоятелства щях да съм я забравила. Но пък обичам да коментирам с хора, които имат друг поглед, усетили са нещо друго, нещо ги е докоснало по друг начин в произведението и го споделят. Това му е хубавото. Ако не става, ще изкара няколко представления на полупразна зала и ще бъде свалена. Ако пък пълни залата, значи въздейства по някакъв начин на публиката.
Въпросът не е в авторството, а дали споделяш този извод.
Аз лично в ежедневния си досег с болшинството българи, с които контактувам, нямам причина да не го споделям.

# 56
  • София
Нека да видим какво полицията ще направи тази вечер, когато има организиран и контрапротест. Все си мисля, че ще е доста по-активна, но ще се види. Ако успеят тази вечер, значи е можело да успеят и снощи.

# 57
  • София

]Има неща, които не бива да бъдат обект на присмех и иронизиране. Предполага се, че по интелигентните трябва да го разбират по-добре от простолюдието и да предвидят неразбирането и съответната реакция на последните.
Щом не могат значи не са толкова интелигентни.
Няма такива неща, затова култовите Монти Пайтън направиха и от Исус на кръста пееща карикатура. Но ние сме в 15-ти век явно. И аз разбирам много добре защо реакцията на някои хора е така, разбирам реакцията и на убийците на карикатуристите от Шарли Ебдо, но това означава ли, че трябва и да приема, че неграмотните религиозни диваци имат право да убиват авторите, които не им харесват?

# 58
  • София
За част от масата - да. Както и за тези, които не виждат проблем в начина на изразяване на определени позиции по определени въпроси. Лошото е, че "лицето" на една общност е това, което се вижда отстрани.

# 59
  • София
Вярно патосът е в повече. Но от чия страна?

Общи условия

Активация на акаунт