"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 340
  • 611
  •   1
Отговори
# 600
О, боже, не ми е смешно, че хората не са се къпели ежедневно, по-скоро ми е гнусно. Разбира се, те не са имали много избор, най-вече заради липсата на условия. Те не са виновни, че са се родили в онези времена. Може би единственото смешно е, че хората са смятали честото къпане за вредно.

Всъщност в постановката има две гледни точки. Пол Петков казва, че дядо му се е къпал веднъж за 98 години и е бил най-здравият човек. Той не вижда защо е нужно човек да се умие повече от веднъж седмично. Пол обвинява жена си, Катерина, че честите ѝ проблеми с гърлото са вследствие на това, че тя си мие врата ежедневно.
Не виждам какво толкова скандално намирате в това. По всяка вероятност ежедневието на много българи през 19 век е било точно такова.

# 601
  • София
Кой е казал, че театър има само в София? Аз смятам, а и Бърди е пример за това, че хората извън София, ако имат желание, се наслаждават на култура. За съжаление, огромен процент от хората в провинцията и в София, предпочитат да си седят на дивана с ракията и салатата и да копира велики българолюбиви мнения. Лошо е, когато е очевидно, че псевдопатриотите наистина не познават историята, не са чели нищо извън опорките, нямат и обща култура, но са шумни и невъзпитани.

# 602
Хех, идва някой да ми обяснява аз на какъв пиедестал съм се качила, а същото време от своя пиедестал се опитва да даде тон кое е обективно, кое е редно и се врътва пренебрежително, защото темата едва ли не е на нивото му.

Никой никъде не твърди, че театрите извън София не правят хубави поставки. Пловдивският театър е пример за отлична работа - не само "Дебелянов и ангелите", но и "Одисей", "Солунските съзаклятници" и още много други.
Точно обратното - като под диктовка няколко човека тук обясняваха как силно обидната поставновна не трябвало да се играе точно в София. Извън София може значи.
Факт е, че много хора не ходят на театър, защото не искат и нямат интерес. Видяхме ги онези, които биха - на теб, Джасмин, приличат ли ти на хора, които ценят театър, книги, изложби? Ама искрено и честно?

# 603
Ако днес турчин ме нарече "гяур",няма да се обидя. Просто ще го игнорирам. Но ако хипотетично живеех през "турското робство" и ме нарече така,ще му строша главата.
Въпрос,защо да се обиждам на Шоу за "некъпещите" се българи,когато днес то не е вярно?! Пълен игнор.

# 604
Благодаря все пак, че поне един човек, който е против, сподели заглавието на постановка, която е гледал.

Театърът разбира се е достъпен за всички. Но продължавам да мисля, че мнозинството наскачали не са редовни посетители. Разбира се, аз няма как да познавам всеки индивидуално, но това са ми личните наблюдения.

# 605
  • София
Не съм на запад, не, мерси, в София съм си. Тук си ми е мястото.
Цитат
Факт е, че много хора не ходят на театър, защото не искат и нямат интерес. Видяхме ги онези, които биха - на теб, Джасмин, приличат ли ти на хора, които ценят театър, книги, изложби? Ама искрено и честно?
В репортажа е обяснено и то от интелигентни хора. Ама забравих, че вие няма да го гледате щото бил на Карбовски.
Та там е обяснено, че са придошли десетина души от крайни групировки, които са се опитали да ескалират.
На протеста обаче са хора като Нешка, Симеон Миланов, актьорът Янко Лозанов и много други смислени хора, които са призовали да няма ескалация и са казали, че събитието е по-скоро изразяване на несъгласие от културно естество. Ето това е преобладаващото присъствие на протеста, а не някакви пещерняци, както се опитвате да го изкарате и както казионните медии решиха, че ще го представят. Припомних си отново защо не ги гледам, защо не искам да гледам хора като Църцарова, Виктор, Златимир и прочее.
Ох, защо се обяснявам, няма смисъл. Здрави бъдете.

# 606
Не съм на запад, не, мерси, в София съм си. Тук си ми е мястото.
Цитат
В репортажа е обяснено и то от интелигентни хора. Ама забравих, че вие няма да го гледате щото бил на Карбовски.
Та там е обяснено, че са придошли десетина души от крайни групировки, които са се опитали да ескалират.
На протеста обаче са хора като Нешка, Симеон Миланов, актьорът Янко Лозанов и много други смислени хора, които са призовали да няма ескалация и са казали, че събитието е по-скоро изразяване на несъгласие от културно естество. Ето това е преобладаващото присъствие на протеста, а не някакви пещерняци, както се опитвате да го изкарате и както казионните медии решиха, че ще го представят. Припомних си отново защо не ги гледам, защо не искам да гледам хора като Църцарова, Виктор, Златимир и прочее.
Ох, защо се обяснявам, няма смисъл. Здрави бъдете.
"Ние" не можем в момента да гледаме, налага ни се да работим, по-късно ще "изгледаме". Никъде не коментирам репортажа, за да коментираш какво съм гледала и какво не.
Елементарен и съвсем обикновен въпрос ти зададох - тези, които биха, приличат ли ти на хора, които ходят на театър? Да не коментирам, че част от най-яростните протестиращи си казаха, че изобщо не са чели постановката, срещу която протестират. Кой още е бил там няма особено значение. До ескалация се стигна и до бой. Позволи ми, моля те, да имам мнение и относно "смислените" хора. Нешка за мен лично не е пример за такъв човек.

# 607
Жасмин, аз изгледах репортажа. От него разбрах, че:
1. Имало е група, която е протестирала без намерение да се бие
2. Появяват се хора с маски и започват да правят проблеми
3. Мъж обижда Дарин Ангелов, женски глас му казва да се извини. Не ми става ясно кой от коя фракция е, но изглежда и двамата са протестиращи
4. Обяснява се, че директорът на театъра е провокирал протестиращите, но не става ясно как, нито са показани кадри от момента на провокацията
5. Не става ясно кои са хората, които се блъскаха с полицията, кой свали очилата на Владо Пенев, кой замери Тео Ушев с калните листа събрани от земята

Тоест има твърде много неизвестни.

# 608
За мен лично Петков и Сергиус не пародират български офицери, а офицери по принцип - богати, които си запълват времето с война и целта им е да се издигнат в йерархията.
А ти какво виждаш в пиесата, Нана?

# 609
  • Beyond the stars
За мен лично Петков и Сергиус не пародират български офицери, а офицери по принцип - богати, които си запълват времето с война и целта им е да се издигнат в йерархията.

Не бих определила като реални предвид жанра на пиесата. Но не бих ги дефинирала и като пародийни. Реалността на литературния герой как я разбираме - реални исторически личности или реалност като съвкупност от качества, които считаме, че трябва да бъдат олицетворени?
Защото ако е второто, пак опираме до различни гледни точки на четящия и твореца.

# 610
По принцип може, но тази война за България не е била никак забавна особено за българските офицери. Не мисля, че точно те е трябвало да бъдат обект на някаква комедия, чрез образите, които са изградени. Това ми е много по неприятно от къпането, липсата на библиотека, двата ката къща, коне, чаршафи и покривки.

# 611
Мисля, че гледните точки се изясниха достатъчно. Моля модератор да приключи темата. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт