"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 357
  • 611
  •   1
Отговори
# 570
Да, една лъжа повторена 100 пъти, става истина. На това разчитат много хора.

# 571
Ох, той Бърнард Шоу в отговора до Каменова пише, че войната била всъщност австро-руска, че говорил с някакъв руски генерал, който командвал "Дунавската флота по време на войната". LaughingАбе този човек въобще не знае къде се намира в цялата ситуация, пък и едва ли се вталясва за подробности, пък вие се обиждате!
Цялата работа е толкова смешна!:laughing:Laughing
Няма руснаци, бе, господин Шоу! Няма! Не ни подкрепят, на страната на сърбите са, сами сме, изоставени от всички!
Дреме му на Шоу!
Не е лично, хора! Въобще не е лично. Просто една пиеса, със сбъркан исторически контекст. И точка.
Не можем ли някак да я приемем без да се тръшкаме, питам аз? Все пак сме държава с 1300 години история! Трябва поне някакво самочувствие да имаме, такова вътрешно!

# 572
  • При семейството си
Не знам дали е поствано в темата.
Целият текст на пиесата (предполагам ще е по-лесно да се вадят “обидните цитати”):
https://www.24chasa.bg/Media/2024/11/08/9e7eec2f-0434-4e69-b032-89707e0cd07c.pdf

# 573
  • София
Petrof, аз разбирам тезата ти, мисля че всички я разбрахме. Мога да се съглася, че либералното общество се държи надменно в известна степен, но наистина "донякъде". Точно толкова колкото мога да кажа, че всички консерватори са бабанка биячи, толкова и либералите - интелектуалци са надменни. От друга страна, ти имаш ли някакви гаранции, че стъпването на пръсти около агресивни националисти, ще намали напрежението и ще отклони задаващия се кошмар? Защото аз не се сещам в исторически план нещо такова, някога да е успявало. Точно обратното - тези хора се възползват от слабостта. Не бъркай консервативен пролетариат с агресивни националисти. Вторите разбират само от твърда ръка и се осъзнават само като опитат от "собственото си ястие".
Ти може да си консерватор, аз също определям себе си като такъв, но няма как да е консерватор човек  който уж защитава семейни ценности, а същевременно живее без брак. Няма как да е консерватор, човек който уж пази религията, а не пости в сряда и петък, и в неделя не ходи на църква. Няма как да е консерватор, човек който е нарекъл себе си "възрожденец", защото възраждането само по-себе си носи новото и се противопоставя на закостенялото. Освен ако не е решил да възражда тоталитаризма, разбира се.

Извинявам се, че не е по темата за постановката!

# 574
Леле, поне в български контекст под възраждане се разбира възраждането на спомена за българската държава, нейната история, книжнина и култура. Оттам и борбите за освобождение от чуждата османска власт, а не борба за нови, либерални и наднационални идеи.

# 575
  • София
По време на възраждането, в България нахлуват западните влияния на мода, архитектура, изкуство, но и на маниери и етикет. С възраждането идва влиянието на новото от Европа. Ренесанса е антипод на средновековната закостенялост

# 576
  • Beyond the stars
Тъй или иначе сме офф топик
Petrof защитава теза, сериозно застъпена в книгата “21 истини за 21 век” на Ювал Ноа Харари - за неизбежната криза на либерализма навсякъде, като съответно доводите са доста по-различни, но резултатът един и същ - възход на националистически формирования и тенденцията се наблюдава в широк мащаб в момента.

Параход Ботев им е посветил стихотворение още тогава, “Патриот”, “В механата” … век по-късно все така актуален.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 23:42 от Вълшебство

# 577
Тъй или иначе сме офф топик
Petrof защитава теза сериозно застъпена в книгата “21 истини за 21 век” на Ювал Ноа Харари - за неизбежната криза на либерализма навсякъде, като съответно доводите са доста по-различни, но резултатът един и същ - възход на националистически формирования и тенденцията се наблюдава в широк мащаб в момента.
Един път и ние да сме на като хората 😃😃😃😃

# 578
  • София
А вий...вий сте идиоти!

Мда.

# 579
Българското възраждане е антипод преди всичко на османската ислямска закостенялост, а не на традиционните християнски и български традиции. Всъщност, тогава и западноевропейските държави са били далеч по - консервативни и коренно различни от това, което са сега.

# 580
  • София
Малко обективност за протеста пред Народния театър:

Хубаво е да се видят всички гледни точки, а не само нападки от една група срещу самотни потребители, осмелили се да се обадят.
Директорът беше.... жалък.

# 581
  • София
От кой протест е видеото – от първия или от културния?

# 582
# 583
  • София
Ох, Слави при Карбовски ме докара до пълен хилеж. Колко бил готин РР, а как той бил про ЕС и НАТО. Карбовски му пригласяше.
Верно за много тъп народ ни имат.

# 584
  • София
И малко за поръчковата обидчивост:
Цитат
Преди 14 години в Русе представихме спектакъла "Шоколадовият войник" - по пиесата на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът", с режисьор Николай Поляков. Спомените ми от него са прекрасни - пълни салони и благодарна публика. Тогава никой от нас не се обиди - нито актьорите, нито режисьорът, нито зрителите. По тази причина ми е много странно това, което се случи снощи пред Народния театър, коментира за БТА русенската актриса Евгения Явашева.
...
https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/777596

Но преди 14 години ги нямаше товарищите от "Възраждане", за да дадат тон.

Общи условия

Активация на акаунт