"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 455
  • 611
  •   1
Отговори
# 390
Честно казано в последните години виждам масово български знамена на всякакви места. Та в това отношение сме на ниво. Виж за други работи хич ни няма.

# 391
  • Пловдив
Къщи, не какви да е места. На другите места ги има навсякъде, не само у нас.

# 392
Гарганела, Шоу е ирландец, не е англичанин. Нещо като да сбъркаш руснак с украинец или македонец с българин. За другото съм съгласна.
Пет пари не давам за какво ни е смятал един англичанин в края на 19 век. Интересува ме в момента мен за какво биха ме смятали. Аз съм посланика на моята страна. Какво мислят за Пепа от Сусурлево не е моя работа. Ти си този, който се срамува.

# 393
Добре де - не харесвате Б. Шоу (и аз не го харесвам). Това стана безкрайно ясно. Значи просто не отивате на негови постановки.
Не е толкова просто, защото в момента срещу всеки 1 лев приход от билети за театър, държавата доплаща 4 лева субсидия. Т.е. тези, които хипотетично харесват Малкович и размахват билетите си, плащат 20% от цената. Останалата я плащаме всички ние - с данъците си.
Лично аз не искам един самозабравил се директор на Националния театър, да обслужва чужди интереси и да мъкне в театъра всеки, който реши да поставя на сцената каквото му хрумне, без ни най-малко да се съобрази с честта и достойнството на един цял народ. И нагло, с ехидната си усмивка да ми обяснява как директора е той и ще си прави каквото намери за добре, и никой нищо не може да му каже.

В това е разликата с предишните пъти, когато същата писа се е играла на други сцени - не е била сцената на Народния театър. Намирате ли разликата?
Не мислите ли, че тези които плащат масрафа, имат право и на мнение? Особено пък когато въпроса опира до чест. Жалко, че много хора не разбират значението на думата.

Нямам нищо против тази пиеса, да се играе щом има кой да я гледа. Но не в Народния театър.
По Нова ТВ и БТВ могат да си въртят всякакви простотии, частни телевизии са са и имат право, но в Националната телевизия - не може!

Проблемът ни не е в "Ганьо", а в "Киряк Стфечов".

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 10:52 от Sysly

# 394
  • София
Принципът с данъците се отнася И за много други неща, които един не харесва, но друг - харесва. Винаги е така. Няма държава, в която всички да одобряват абсолютно всичко, за което се харчат данъците им. Имат право да изразяват мнението си (освен ако не става въпрос за диктатура).

# 395
Точно така, нашето с "театралите" ни е храни куче да те лае, в полза на кучето Simple Smile)). Изчерпали се бездарници, които само лаят и евтино тролват, но трябва с данъците народът, когото обиждат, да ги храни.

# 396
А тези, които ходим на театър, не плащаме данъци, освен цената на билета, така ли? Наясно ли сте, че почти всички други театри се издържат финансово от Столична община?

# 397
Принципът с данъците се отнася И за много други неща, които един не харесва, но друг - харесва. Винаги е така. Няма държава, в която всички да одобряват абсолютно всичко, за което се харчат данъците им.
Да, така е, но цялата тази дандания беше предварително планирана, знаели са много добре, че ще предизвика разделение и ненавист у хората, ще ги насъска едни срещу други. Кому е нужно и защо!? В това е проблема.

# 398
Соларис, Ами да спрем субсидиите и държавната издръжка и нека само с билетчета се препитават. Така е редно, свобода да е! Свободният пазар, грантовете и интересът от публиката да храни театралите. Държавата няма какво да ги храни. Тези бездарници не целят нищо красиво и смислено, препитават се от провокации, това се вижда за не знам кой път, хранете ги вие и организациите, които се кефят на подобни неща.

# 399
Гарганела, Шоу е ирландец, не е англичанин. Нещо като да сбъркаш руснак с украинец или македонец с българин. За другото съм съгласна.
Скрит текст:
Пет пари не давам за какво ни е смятал един англичанин в края на 19 век. Интересува ме в момента мен за какво биха ме смятали. Аз съм посланика на моята страна. Какво мислят за Пепа от Сусурлево не е моя работа. Ти си този, който се срамува.
Не съм много сигурна в това твърдение. Шоу е от английски произход, протестант, роден в Дъблин, който по това време си е един по-скоро английски град, особено богаташките му квартали, където ирландци няма, дори като прислуга. На 20 години заминава за Лондон и повече никога не се връща в Ирландия.
Но да кажем въпросът е спорен.

# 400
  • София
Не виждам проблем с разделението в хората. Различните мнения по даден въпрос са съвсем нормално нещо. Понеже съм живяла в диктатура и помня как тогава на повърхността нямаше различни мнения и разделение - това е много по-лошо.

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 10:47 от milenaka

# 401
Скрит текст:
Принципът с данъците се отнася И за много други неща, които един не харесва, но друг - харесва. Винаги е така. Няма държава, в която всички да одобряват абсолютно всичко, за което се харчат данъците им.
Да, така е, но цялата тази дандания беше предварително планирана, знаели са много добре, че ще предизвика разделение и ненавист у хората, ще ги насъска едни срещу други. Кому е нужно и защо!? В това е проблема.
Дори да не е била планирана, можело е да се предположи, не е нещо мистериозно, но това не е първия скандал в Народния театър начело с този директор. Няма как да не се породят съмнения към този човек.

Принципно, ако ще се плюе нивото на изкуството, предлагам да започнете от чалгата. Ако наистина сте против ниското ниво, разбира се.
На европейците явно им е допаднала, щом са финансирали този жанр в изкусвото.

# 402
  • софия
И хора пред Народния. Всички със стъпката на правото, независимо от музиката.

# 403
И хора пред Народния. Всички със стъпката на правото, независимо от музиката.
Е, вече търсите под вола теле и до него гюмче с мляко. Simple Smile Щото пък всички купили си билети са чели предварително пиесата, хайде стига, то пък хептен хайде де!

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 09:48 от Sysly

# 404
Скрит текст:
Не съм много сигурна в това твърдение. Шоу е от английски произход, протестант, роден в Дъблин, който по това време си е един по-скоро английски град, особено богаташките му квартали, където ирландци няма, дори като прислуга. На 20 години заминава за Лондон и повече никога не се връща в Ирландия.
Но да кажем въпросът е спорен.
Ето какво е казал самият той:
 “Eternal is the fact that the human creature born in Ireland and brought up in its air is Irish … I have lived for 20 years in Ireland and for 72 in England; but the 20 came first, and in Britain I am still a foreigner and shall die one.”

Всъщност, проблемът е че нашите интерпретации на комплексни същности са опростенчески. Какво означава да си ирландец и британец, българин, сърбин или турчин, когато произходът ти, формиращите ти години и прочие се случват в определени географски райони и исторически епохи? Ако тръгнем да се фокусираме върху една, в голямата схема на нещата, незначителна подробност (например къде е ситуирана пиесата; от коя  гео локация е ДНКто на някого), забравяме да оценим същността, смисъла и идеята, която е много по-сложна, с преплитащи се многобройни детайли, за които нямаме очи, защото дребнаво сме се вторачили в неважното, само защото има някакво далечно отношение към нас.

Общи условия

Активация на акаунт