Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 757
  • 765
  •   1
Отговори
# 375
От 3 дни ли сме приети в Шенген и по суша, и в соц.мрежи се вихрят украинки занимаващи се с Real Estate.Подканват да се купуват имоти сега, защото ще поскъпнат. Thinking За тук в Б-я става въпрос.Кой ли не се намеси на този пазар, спекула всякаква, но важно е бизнесът да върви.

# 376
  • Бургас
Те отдавна се вихрят. Не е нещо ново. И рускини също. Някои имат и блогове, други се пробват първо в големи агенции, после излизат сами на брокерския пазар.
В Бургас във всяка агенция за НИ има поне един рускоговорящ брокер.

# 377
Като например държавните служители, чийто заплати отново ще вдигат безобразно при 1.8% инфлация. Ами ще ги купят тази година, но догодина пак ли? Имам чувството, че умишлено се опитват да изгонят всеки нормален българин от държавата.
Аз не знам вече кой е нормален и ненормален, но като живял и работил както тук, така и в Германия, определям завръщането си в бг като голяма грешка. Разбира се, човек не знае как алтернативно са щели да се развият нещата и винаги монетата има две страни. Години не бях се отбивал в Германия и наскоро се отбих и въпреки липсата на развитие - страната си е както преди короната, основателното мрънкане на немците от политиците им, съкращенията и западаща икономика, еми въпреки това няма как да се прави паралел между двете страни. За област nordrhein-westfalen жилищата в големите градове струват да кажем колкото в София, обикновено по-евтините са в емигрански квартали, т.е. изглеждат като нашия стар център, вероятно в Коелн или Дюселдорф има и по-високи цени, но то и в бг има самозабравили се райони. По-голяма част от жилищата там са реално готови за нанасяне. Няма да коментирам и как изглеждат отвън сградите + инфрастуктурата в сравнение с гетото тук. Като прочета колко "евтини" били жилищата в страната на шиши и баце, и другарите им комсомолски, искам да предупредя млади хора които ще теглят 100-200 хил кредити да отидат в нормална държава, да направят няколко снимки, да дойдат тук и да сравнят. Знам, че и там не е рай и има доста проблеми, но като цени на имоти това, че тук било евтино просто не е вярно. Може това да се дължи и отчасти на факта, че там има много по-голямо предлагане и ако човек не е мн претенциозен винаги може да си намери читав евтин апартамент, за разлика от тук. Интересно ми е, дали сте правили сравнения с други страни.

# 378
Няма как да се правят сравнения с други държави. Тук, където съм, малките градчета са доста уредени, има всичко и всякакви услуги, т.е. доста хора, включително млади си живеят добре, има работа и т.н. Това не може да се каже за БГ, от мой опит си струва да се живее единствено в София, от към работа и услуги, най-вече медицински. Нормално там да са високи цените, като няма кой знае каква алтернатива. И ако София не ти харесва, трябва да емигрираш.

# 379
За огромно съжаление, България е вече -София, Пловдив, морето и нищо по средата....Една трагедия в ЕС.....

# 380
Пловдив беше тръгнал на добре и после се забатачи. Ако имаше уреден градски и крайградски транспорт (нямам предвид 3-4 селски рейса) и летището функционираше на пълен капацитет, нещата щяха да са други. Сега има нови "ЕПК"-та тип "Дружбай", ама малко по-лъскави някъде в нищото, гребната сигурно вече е налазена...то какво да те привлече.

# 381
СуперМарио - "да си намериш нещо евтино, стига да не си претенциозен" зависи от хиляди неща - дали си семеен, с деца, колко големи, къде учат, каква ти е работата, доходите и колко гърла издържаш, какъв ти е начина на живот.
Напр. от личен опит - средно семейство с високи доходи, дъщери тийнеджърки хич не намира, че в Германия нещата не са се променили. Напротив, в пъти е по-зле като среда за живот, отколкото преди 15 години.
Така, че евтино/скъпо са относителни понятия и не засягат само лв/кв.м, но и много от окръжаващата среда.
Да не забравяме, че и в БГ нещата не стоят на едно място, колкото и да изглежда на пръв поглед че всичко си е по старому.
За това сравненията на цените на имотите с други държави са нерелевантни. Няма обща база и има твърде много "ако".

# 382
Никъде, буквално никъде не съм видял някой да твърди, че цените в България през 2022 - 2024 са "евтини".
Това е невярна интерпретация. Да, има хора, които твърдят, че "не са астрономически, нереални, безумни, измислени". Има и хора, които чисто и просто казват, че не е вярно, че в Лондон, Мадрид и подобни били по-ниски цените. Това също няма общо с твърдението, че в София цените са "евтини".

Много хора приказват за чужбина, но никъде не съм виждал подробна конкретика. Точно определен апартамент, в определен град, квартал, състояние, снимки, цена, месечни и годишни разходи, данъци, консумативи, потенциален наем и тн и тн.

Обвинението е, че не сме ходили в чужбина. Е па, ходили сме.
Ама и да не бяхме, научете ни. Кажете, така и така, тоя и тоя апартамент, такъв и такъв транспорт, за толкова и толкова пари, за толкова време всеки ден се ходи до работа/ресторант/кино/театър/психиатър.
През толкова време е влакът (примерно през час)(събота и неделя през два)(пътува се до цивилизация 2 часа в посока до работа и още Х до заведения, приятели, т.е. 40 часа на член от домакинството.
Автомобил за да се ползва тоя апартамент, струва Х пари, (по новите изисквания, ел, мел)(еди колко са всички автомобилни разходи, Туф муф, данъци, бензини и тн) умножено по член от домакинството.
Дайте една такава, пълна и подробна сметка, за да сравняваме ябълки с ябълки и един път и завинаги да се съгласим, че София не става за живеене и трябва всички да се изнесем за Елзац и Лотарингия с еднопосочен билет.

Погледнато от друг ъгъл, за мен в България са добре тези, които умеят да печелят с акъла или ръцете си, строители, механици, инженери, ИТта. И са по-зле тези, които чакат държавата да им помага, социални жилища и тн.
Та дилемата не е "шиши срещу ханс", а по-скоро класиката "капитализъм срещу соц". Лошото на соца е, че работи до един момент. И винаги за сметка на едни от хората.

# 383
Напр. от личен опит - средно семейство с високи доходи, дъщери тийнеджърки хич не намира, че в Германия нещата не са се променили. Напротив, в пъти е по-зле като среда за живот, отколкото преди 15 години.
Така, че евтино/скъпо са относителни понятия и не засягат само лв/кв.м, но и много от окръжаващата среда.
Да не забравяме, че и в БГ нещата не стоят на едно място, колкото и да изглежда на пръв поглед че всичко си е по старому.
Като инфрастуктура не я намерих за променена, същите къщи, влакчета, все още фасадите са в един цвят и не се люпат, и има отстояние между сградите, например София е презастроена. Иначе предполагам, че има негативни промени, интересно ми в какъв смисъл се е влошила средата за живот? Увеличила се е дискриминацията ли? Когато живях там имаше едно негативно мнение на някои срещу източноевропейци, дори ако щете като акцента разпознаят, но то е в цяла западна европа. Какво друго се е променило?

# 384
Като инфрастуктура не я намерих за променена, същите къщи, влакчета, все още фасадите са в един цвят и не се люпат, и има отстояние между сградите, например София е презастроена. Иначе предполагам, че има негативни промени, интересно ми в какъв смисъл се е влошила средата за живот? Увеличила се е дискриминацията ли? Когато живях там имаше едно негативно мнение на някои срещу източноевропейци, дори ако щете като акцента разпознаят, но то е в цяла западна европа. Какво друго се е променило?

Скрит текст:
Не е за тук, има си тема, но - увеличена дискриминация и то точно срещу белите работещи европейци с негермански произход. Навсякъде, дори за средната класа квартали налазени от поканените през 2015 г. Пълна невъзможност за ходене по улиците и в ГТ след 19 ч., дори по двойки. Норалният средностатистически европеец е наврян по домовете си и в малките селца. Предстоят процеси и там със загубата на работни места и обедняването. Отделно - достъп до здравеопазване и всякакви обществени е труден, ненавременен. Основната мантра - "термИн". За каквото се сетиш - термин, за да получиш термин за преглед на рентген след ... 6 месеца.
Така, че от много съществено значение е - дали си сам или една купчина народ с различни по вид потребности
Специално за Германия тук сме коментирали особеностите на жилищния фонд и поддръжката му. Искаш, не искаш - поддържаш. Голям процент от жилищата са собственост на компании, а не на частни лица. непрекъснато властите повишават изискванията към енергийната ефективност на сградите.
Отделно - според мен никак не е в изобилие жилищния фонд. Преди 7 - 8 години като търсихме квартира - с месеци, никаквъ жив контакт, пишеш десетки мейли, на половината от които не получаваш отговор. Ако си семейство - има изисквания в каква жизнена площ да се настаниш, съобразно броя живущи.
Не мисля, че жилищата са по-евтини или по-достъпни, отколкото тук. За съжаление, вече и не живеят по-добре от нас.

# 385
Излишен спор, безсмислено е сравнението БГ с чужбина, то и няма смисъл да се прави.

# 386
Живея в Байерн в собствено жилище, но често съм в София, където отсядам също в собственото ми жилище. В София сградата е на 18 години, но изглежда отвътре и вън доста по-зле от сградата ни в Байерн построена през 1963 година. В София не може да се живее нормално вече, море от коли, непоносим мръсен въздух и селяци отвсякъде. В мазето и по коридорите всеки е изнесъл шкафчета и боклуци и няма сила, която да ги накара да си ги приберат. Съседите вдигат шум по всяко време на денонощието. В Мюнхенското ми жилище само някой да посмее да остави и обувка пред вратата и идват писмата от фирмата-управител, нищо че почти всички съседи сме собственици.
Цените в Байерн са много високи, наемите в последната година ужасно скочиха. Стая с хазяи с ползване на обща кухня е над 750 Евро на месец.
За работата - много по-лесно се намира работа сега, отколкото преди 20 години, когато пристигнах тук. Особено за източно европейци е доста по-лесно. Даването на немско гражданство същ остава много по-лесно от преди. Всичко това го казвам от личен опит.
За здравната система въобще няма да говоря. Бях два пъти тази година в бг болница с родители и мисля, че даже и в Африка е по-добре.

# 387
Няма смисъл да се сравнява една държава с друга само когато не можеш да се вдигнеш и от едната държава да идеш в другата - както беше при соца. Тогава чакаш панелка от Бай Тошо за 15 хил. лв. при 200 лева заплата, и какво те грее, че в Америка по същото време е можело да си купиш цяла къща с двор за $80к при заплата $2000.

Сега обаче всеки може освен да сравнява и да се вдигне да иде там, където повече му харесва, то се вижда и по демографията - от почти 9 милиона по Бай Тошово време, минахме през 8, през 7 и сега сме малко над 6 милиона.

А в Германия недостигат жилища, защото населението расте. И там не раждат много, но поне им идват имигранти - къде за добро, къде за лошо, но дори и бедните непродуктивни имигранти имат нужда от жилища и затова има причина жилищата да си покачват цената (за закупуване или наемна):

При нас причина не знам друга каква има, освен че се ползват за инвестиция и запазване на стойността на парите.

# 388
Като хора, търсещи в момента тристаен тухла, мога да кажа, че  положението е плачевно. Под 300 000к евро няма един нормален апартамент, освен ако не търсиш в Люлин, Надежда и т.н. После нека ми обясняват някакви измислени герои как София е най-евтината европейска столица и да ми цитират цени на квадрат, дето нямат общо с реалността.

# 389
Ти остави ами плащаш 100м2 , а получаваш преко сили 70-80м2.Как е уреден въпроса с квадратурата в чужбина-  плащат ли се общи части в такъв голям процент като тука?

Общи условия

Активация на акаунт