Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 758
  • 765
  •   1
Отговори
# 360
  • Бургас
Да не е в Бургас това? 4-етажни панели в София има само в Толстой, което е далеч от благоустроен и привлекателен квартал?

В Бургас, в "Лазур", на 5 мин. от плажа и Морската градина.

# 361
С това местоположение ще стават все по-привлекателни 🙂
Без значение че са панелни

# 362
Моите родители живеят в панелен блок в центъра, като няколко от блоковете са санирани. Ами, много са хубави и отвътре, и от вън. И хората си пазят и чистят и поддържат. Удобно се живее в панелен апартамент, стига да е що-годе ремонтиран и подобряван с годините. Ако е с мокета от преди 40 г и с винкела на терасата от преди 30, то не може да бъде лесно чистено и съответно, не се живее качествено.

# 363
https://www.youtube.com/watch?v=9ZNyXPChuyM   Цените на имотите в България са ниски в сравнение с останалите европейски страни. Затова ще продължават да се повишават.

# 364
Притеснява ме бъдещето му като панел. Ако беше НС или стара тухла, нямаше и да се замислям да продам. Но към днешна дата всеки бяга от панел и едва ли ще се продаде лесно, какво говорим за след 5, 10 години.. Затова и си зададох въпроса , натъртвайки на това , че е малък и е панел..

Никит, писали сме едновременно.
Явно сме на едно мнение, но много хора не мислят така. Колкото и да ми ги хвалят, чиста площ (за друго не сещам), ами, не е моето. Ако имам панелен ще продам сега, ще купя друг, бил той и по малък, но нов или подобен с доплащане. В близко бъдеще няма да е да започнат да ги бутат, но и това време ще дойде. Според мен действайте, докато има търсене и вложете веднага в друго.

# 365
"Но към днешна дата всеки бяга от панел" - това че ВИЕ бягате, не го прави ВСЕКИ БЯГА. Попрочетете малко в таз и в съседната тема, за да видите и други гледни точки

# 366
Всъщност има доста хора, които купуват панелни жилища заради плюсове като размер на помещенията, инфраструктура и т.н. Цените им не са ударили 2 хиляди евро на квадрат от липса на интерес от страна на купувачите.

# 367
Купуват се и то доста. Преди 3 години някъде, когато все още имах някакво желание да остана в София, гледах в Борово. Предлагаха се няколко партерни двустайни, за основен ремонт, цената беше 130 000 евро.

# 368
https://www.youtube.com/watch?v=9ZNyXPChuyM   Цените на имотите в България са ниски в сравнение с останалите европейски страни. Затова ще продължават да се повишават.
Е ако сравниш със средноевропейски цени, примерно в половината държави от Европа те ще са над средните, а другата половина - под средните. Все някой трябва да е под средното - то затова е средно.
Та ако не сме ние и се изкачим над средното, коя държава ще заеме нашето място под средното ниво?
Аз не виждам да да догонваме по общо икономическо развитие нито съседите ни като Румъния и Хърватия, нито пък Австрия, Франция, Германия. На няколко часа път са, всеки може да иде и да види инфраструктура, култура, икономика, население...

Удобно се живее в панелен апартамент, стига да е що-годе ремонтиран и подобряван с годините.
Хубаво - ама в София нали имало 200,000 ненаселени жилища? Засега това са предимно НС, купени за инвестиция и така си стоят на Ш/З. А от старите са разни наследствени, дето бабата умряла и не го продават още, но не могат и да го пуснат под наем, защото в този вид не става без голям ремонт.
Ако панелките останат предпочитани, значи празните жилища ще продължават да бъдат от новите?
Може и така да е... аз по бих живял в панел в уреден квартал, отколкото в нов красив блок някъде сред къра, където няма ни път, ни парк, ни училище, ни градски транспорт.

# 369
Мисля, че и от двата вида има такива, които не са готови за живеене във вида, в който са. Не знам дали предимстовот е на НС, честно казано.

# 370
Има и не малко жилища с повече наследници, които не могат да се разберат по между си и през това време жилището се руши. Ако човек се разходи из панелните квартали, ще види много такива апартаменти, къщи по съседните села също. Бях се интересувала и от една къща, не се продаваше, след известно време вече нямаше ни врати, ни прозорци, накрая ще продават само терена.

# 371
Това, че номинално БВП е от най-ниските за ЕС не означава, че сме изобщо толкова зле като реална покупателна способност.
Съвсем реален сценарий е да сме далеч над средното за ЕС по реална покупателна способност (не официална по статистика)

А още по-зле, важи принципът пиле със зеле. Една част от българите са изключително добре и те купуват повечко. Дали е добре или зле, това е съвсем отделна тема.
"На всички по едно" го опитахме и не проработи. Сега в Европа го опитват, ама и там няма да е успешно. Просто едни кръгове ще се нагушат.

# 372
Като например държавните служители, чийто заплати отново ще вдигат безобразно при 1.8% инфлация. Ами ще ги купят тази година, но догодина пак ли? Имам чувството, че умишлено се опитват да изгонят всеки нормален българин от държавата.

# 373
"На всички по едно" го опитахме и не проработи. Сега в Европа го опитват, ама и там няма да е успешно. Просто едни кръгове ще се нагушат.
"На всички по едно" в Европа го опитват не сега, а последните 70-80 години, общо взето след войната.
То естественият път на нещата ясно, че е обратен - активите носят доход, който се влага в още активи, и така който има активи придобива повече, а който няма му става все по-трудно да придобие. На прост език - богатите стават по-богати, бедните по-бедни.
Обаче това води до социална нестабилност, и може да е дългосрочно устойчиво само при диктатура. При демокрация тези, които нямат като станат мнозинство си гласуват да вземат от тези, дето имат по много.
Дали става чрез насилствено изземване като при комунистите, или чрез по-меки начини като при социалистите в Европа, но винаги така става накрая - няма как да очакваш, че множеството ще е доволно да няма активи и да плаща наем на 5-10% от хората, които притежават всички активи.
В Европа 'меките начини' са висок % данъци както на физически лица, така и на корпорации, висок % преразпределяне, а специално при имотите и всякакви ограничения от типа на рент контрол, по-високи такси при придобиване на второ/трето неосновно жилище, и т.н.
Рент контрол също така има и в много градове в Америка, която иначе е Меката на капитализма. Също има и много социални жилища, които пак богатите плащат чрез данъците си, понеже бедните няма как да си ги купят, пък няма и как да останат на улицата, понеже имат правото да гласуват за политици, които после да прилагат тези инструменти.

# 374
За съжаление и аз се убеждавам все повече през последните години, че една значителна част от матреала си остава роби и социалисти завинаги в главата и винаги ще иска да вземе от другите, за да си мизерства на спокойствие.
Но не мисля, че това е правилният път, независимо, че Европа го следва. Напротив, това доведе до нейния упадък. От който няма да има спасение. Китайците и Арабите няма да ни спасят демографски, а само ще ни заместят. Уви, заедно с тях ще дойде и краят на либерализацията и феминизма. С един куршум 3 самоубийства. Просто гениално.

Капитализмът има много слабости и някои от тях са точно регулациите, социалните жилища.
Друго е бордовете с директори, които изяждат средната класа и баламосват робите от долната.

Общи условия

Активация на акаунт