Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 768
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
Някога квадратен метър НС в центъра беше 300 долара. И хубав апартамент беше 30 000 долара. И колкото и да ти е смешно сега, пак беше много скъпо и не се купуваха с лека ръка. 

# 421
Пак се смесват хората, купуващи за инвестиция и тези, купуващи за живеене. Ако жилището, което си е купил някой за да живее, стане непродаваемо, какво го бърка, нали той си го е взел за да живее.
Въобще не е така. Така може да е за теб, ти доколкото помня каза, че си си купила нещо за около 50к. И аз навремето си съм купувал за подобни суми, и то не едно жилище. Това е някаква приемлива сума, която човек изплаща за няколко години и забравя.
Ако обаче купуваш нещо за 250-300к, колкото вървят сега в София нормалните семейни жилища, и вземаш кредит за 30 години, трябва задължително и да мислиш ако стане нещо, има ли на кого да го продадеш пак за 300к.
Защото при евентуална рецесия, безработица, вдигане на лихви и т.н. проблемът е твой - оставаш да висиш на банката с този кредит, за който отговаряш лично.
И ако купувачите на пазара няма как да получат кредит за 300к, защото средният годишен доход в държавата е 15-20к, може да се наложи да го продадеш за 250 или 200. И разликата я дължиш ти.

Отвсякъде в момента облъчват хората - какво като струва 300к, нали лихвите са само 2.5%, вноската ти е само 2500 лева, а заплатата ти е 4-5 бона, и жена ти толкова, купувай смело. Да ама ако лихвата се вдигне, вноската става 3500 лева, и ако останеш без работа ще има ли на кого да го продадеш пак за 300к, или да се върнеш да живееш при мама и да го пуснеш под наем за 3500, за да си покриваш вноската по кредита?

Ама аз купих за 43 000 преди 2 години в това "другаде", понеже не исках да тегля кредит, не че банка би ми дала, за това което исках. Ако някой е решил да си купи за 300 000 в София, за да живее, не виждам проблем, щом ги има парите, или банката му отпуска кредит. Какво ще стане никой не знае, ама всеки си преценя и си поема рисковете. Мен колкото и да ме облъчват, като ги нямам тези пари, все тая Simple Smile)))

# 422
Ама аз купих за 43 000 преди 2 години в това "другаде", понеже не исках да тегля кредит, не че банка би ми дала, за това което исках. Ако някой е решил да си купи за 300 000 в София, за да живее, не виждам проблем, щом ги има парите, или банката му отпуска кредит.
Ти може да не виждаш, но проблем има, защото тези 300к, които той взема от банката, не са нейни, а твои, мои и на всички граждани, които си държат парите в банки.
Както същия апартамент преди две години струваше 200, ако след още две пак струва 200, липсващите 100 трябва да се вземат отнякъде, защото банката ще си ги търси и ако не ги намери ще пострадат вложителите й.

Горницата тези в Далас я харчат за айфони, пикапи, джипове, маратонки Найк, хотели и ресторанти, и съответно цялата икономика върви добре.
А може би и за данъци, скъпи здравни осигуровки, високи такси за общността около къщата, колеж на децата (пък те имат по много там).  
За децата има и щатски колеж, който ако плащаш данъци в същия щат е много евтин. Специално University of Texas има много кампуси и е доста престижен, там можеш да получиш качествено и евтино образование. Ако искаш частен, естествено плащаш си.
Относно данъците, те въобще не са по-високи за средната класа. В Тексас няма щатски данък, а федералният ако вземаш $60к/год. е под 10%. Ако си женен и имаш деца, може даже почти нищо да не плащаш и дори да вземаш.
Високите данъци са за високите заплати, тук нали говорим за средни.

След всички удръжки вкл. осигуровки и здравни, получаваш 82% от брутния доход.
В София ако изкарваш средната заплата 3200 лв. нетната ти е 77% от брутния доход.

Отделно в магазина имаш и 20% ДДС на всичко, а в САЩ нямат. Имат данък оборот, 5-10% според щата (за Тексас 6.25%).

# 423
Не съм се записвала в тема как да живеем на кяр в тексас, моля..

# 424
  • Бургас
И в Далас също.
Аз пък бих купила за 300 000, ако алтернативата е живот под наем.
Много се извинявам, но само мъж може да разсъждава така: "Ами бил съм на квартира, не е драма*. За несемеен мъж без деца не е драма, да.

# 425
Не виждам наплив за Тексас от БГ.

# 426
Не съм се записвала в тема как да живеем на кяр в тексас, моля..
Тексас е просто една метафора на алтернативите, които се откриват сега пред всеки млад човек.
Хората имат право да избират с краката си. Населението намалява, макар че последните десетина години в БГ ситуацията беше ОК откъм качество на живот и евтино откъм цена (на всичко - не само имоти, а и ресторанти, хотели, и т.н. в сравнение с другаде по света).
Сега обаче и цената на живота много се вдигна, а пък качеството му не се е подобрило спрямо света.
После да не се чудим защо нямало медицински сестри, защо нямало свестни учители та всички деца ходят на частни уроци, защо не могат да намерят шофьори за градския транспорт, защо ченгетата ходят нощем да ескортират бандити срещу пари, защо много други работи стават в България?
Една от причините е инфлацията. Ако си учител, мед. сестра, полицай, шофьор, или почти всяка друга средностатистическа професия, как ще си купиш покрив над главата за 300к в София - както викате, че било нормално? И доказателството, че е нормално било, че имало кой да ги дава?

# 427
Ясно е, че тук във форума има хора с 5-10, а може и повече апартаменти,такива дето са си купили за живеене и гледат сеир и такива дето искат да купят първи имот.
За първите цените все са ниски и искат да растат, че да се вдига и наема и да са win - win. Те искат високи цени, ниски данъци и слаба регулация на наемите на НИ.
На вторите им е все тая, ако изкочи нещо което да си заслужава биха си взели,ако не - здраве.
А на третите все им скъпо и чакат да паднат цените.
Та никой няма на убеди никой в правотата и гледната си точка.

В София цените, ако са най-ниски от столиците в ЕС, то може би има защо да е така. Как беше локация, локация и локация. Е явно не сме най-добрата локация в ЕС.
Твърдението,че цените на НИ ще се вдигат, защото тук било най-евтино е безумно. Ако беше толкова просто, то цените на храната, автомобилите, тока  и др. биха вървяли надолу, но не е така. Данъците щяха да растат, а инфраструктурата да се подобрява с по-бързи темпове, а дали е така всеки сам преценява според възгледите и разбиранията си.

Ако се вдигнат заплатите както се предлага в държавния сектор с 25%  плюс вдигането на минималната заплата с над 10%, то статистиката ще извади такава средна заплата, че на документи ще е супер достъпно да си закупиш жилище в България, а релно няма да е така.

Цените на НИ ще се вдигат и през 2025г особено ако се реализират проинфлационни политики в Европа и САЩ с цел отлагане или избягване на задаващата се рецесия.

# 428
Има една реплика от цар лъв 3, където майката на тимон се кара на един умен маймун, казва му “ пратил си сина ми да гони метафори?!?!?”

Отвъдокеанските метафори в тема озаглавена “пазара на НИ в БЪЛГАРИЯ” надали са в целта.

Мен също не ме устройват цените в софия, но пък човек ако се огледа, може да си намери други места, където да вложи прилично в рамките на страната, или наоколо.

# 429
Въпросът е защо, на който не му харесва София, живее в София? Живеем в мобилен свят, почти всеки знае поне един чужд език. Местенето не е кой знае колко сложно, около мен го правят включително и хора с по едно- две деца, правят го и хора в предпенсионна възраст.

# 430
Аз също обичам да ходя пеша, но като водя децата на тенис, плуване, уроци, забавления съм с колата и понякога само търсене на място за паркиране е 15 - 20мин., ако въобще намериш! (Примерно в събота привечер около НДК, не намерих място)

Аз пъх ходя в 95% от движението си, пешачката. Ама не казвам, че живея в "друга" София

В София се пътува минути. 15-30 най-често.

Явно аз пътувам в друга София!
[/quote]

# 431
Неуместно е защото на цената на апартамент с 2 спални на БДС в Манастирски Ливади можеш да купиш нова завършена къща с 3 спални в Далас? Или е неуместно защото не поддържа тезата че цените в Бг са толкова ниски?
Предградие на Далас.
Все едно в Буново, Стъргел или Горно Камарци.
Показаната от теб къща на улица Хермоса е на горе-долу такова разстояние от Далас, на каквото са горните села от София.

Само дето пътя от преградие до център в Сащ е като магистрала, а пътя от тея села до София е като лунен пейзаж с кратери. Да не говоря за инфраструктура, образование, здравеопазване и стандарт на живот предградие срещу село около София е от земята до небето. Но пък важното е че цените са до небето. Всеки сам си преценя дали да плати бензина за движение или висене по задръствания. Чувал съм, че при движение било по-добре за автомобила, ама при нас едва ли е така, заради риска от дупка.

Скоро в БГ ще останат политици, пенсионери, мутри, местни феодали и наемодатели Grinning
Придвижване и паркиране са трудни, защото искаме да живеем в домове като европейци и да се придвижваме с автомобили като американци, но инфраструктурата е пригодена за луноходи и марсианци.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 17:37 от Gogo1979

# 432
И в Далас също.
Аз пък бих купила за 300 000, ако алтернативата е живот под наем.
Много се извинявам, но само мъж може да разсъждава така: "Ами бил съм на квартира, не е драма*. За несемеен мъж без деца не е драма, да.

Би купила за 300 к евро, ма сега купуваш в Меден рудник Бургас, ако не се лъжа. Отделно разсъждаваш от гледната точка на човек с не помня точно колко имота. Тук доста хора не би ни спънало да купим имот за 300 к евро, ма не го правим. Ако имаш заплата и 2-3 или супорнайсе наема от страни и лично жилище, какво те спира? В много по-добра пизиция си от теглещия кредит за живеене вместо наем, но не го правиш?

# 433
Обръщаш наопаки нещата.
Не тя разсъждава така, защото има "супорнайсе наема", а тя има "супорнайсе наема", защото разсъждава така.

Освен това,  по-горе някой каза, че тия с 5-10 имота искали да се вдигат цените, че да си "имат повечко пари в имоти" и да се радват на имането.

Реално е точно обратното. Тия с многото имоти са най-големите потребители на нови имоти. Те искат да си купуват нови бройки, и не щат да продават старите. Съответно тях най-много ги бъркат високите цени на имотите.
Питаш ли ги, трябва да купуват за по 100-200-300к, съответно 1ст,2ст,3ст, а след това я вземат я не 1000лв наем средно. Дали е гот?
Няма нормални хора, които да се радват на инфлация и обезценка на парите.

# 434
Реално е точно обратното. Тия с многото имоти са най-големите потребители на нови имоти. Те искат да си купуват нови бройки, и не щат да продават старите. Съответно тях най-много ги бъркат високите цени на имотите.
Питаш ли ги, трябва да купуват за по 100-200-300к, съответно 1ст,2ст,3ст, а след това я вземат я не 1000лв наем средно.
За да вземаш висок наем, трябва доходите на хората да са високи, например наем 1000 лева може да плаща човек с доход поне 3000 лева, защото трябва да плаща и парно, ток, телефон, дрехи, бензин и все пак да не умре от глад, нали така?
И сега ако това жилище струва само 100к, този човек с доход 3000 лева защо би го взел под наем от теб, вместо да си купи свое?
Има си някакво нормално съотношение цена:наем:доход, което ако излезе извън норма всеки би предпочел да купи/наеме, по-добрата алтернатива съответно.

Общи условия

Активация на акаунт