Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 765
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
Пак се смесват хората, купуващи за инвестиция и тези, купуващи за живеене. Ако жилището, което си е купил някой за да живее, стане непродаваемо, какво го бърка, нали той си го е взел за да живее.
Въобще не е така. Така може да е за теб, ти доколкото помня каза, че си си купила нещо за около 50к. И аз навремето си съм купувал за подобни суми, и то не едно жилище. Това е някаква приемлива сума, която човек изплаща за няколко години и забравя.
Ако обаче купуваш нещо за 250-300к, колкото вървят сега в София нормалните семейни жилища, и вземаш кредит за 30 години, трябва задължително и да мислиш ако стане нещо, има ли на кого да го продадеш пак за 300к.
Защото при евентуална рецесия, безработица, вдигане на лихви и т.н. проблемът е твой - оставаш да висиш на банката с този кредит, за който отговаряш лично.
И ако купувачите на пазара няма как да получат кредит за 300к, защото средният годишен доход в държавата е 15-20к, може да се наложи да го продадеш за 250 или 200. И разликата я дължиш ти.

Отвсякъде в момента облъчват хората - какво като струва 300к, нали лихвите са само 2.5%, вноската ти е само 2500 лева, а заплатата ти е 4-5 бона, и жена ти толкова, купувай смело. Да ама ако лихвата се вдигне, вноската става 3500 лева, и ако останеш без работа ще има ли на кого да го продадеш пак за 300к, или да се върнеш да живееш при мама и да го пуснеш под наем за 3500, за да си покриваш вноската по кредита?

# 406
Толкова струва жилище в София.
Който му е скъпо си търси в друг град.В Европа е така....

# 407
Аз пъх ходя в 95% от движението си, пешачката. Ама не казвам, че живея в "друга" София

В София се пътува минути. 15-30 най-често.

Явно аз пътувам в друга София!
[/quote]

# 408
Толкова струва жилище в София.
Който му е скъпо си търси в друг град.В Европа е така....
И аз виждам, че толкова струва в момента.
И си права, че на когото му се вижда много - да си търси другаде. Аз точно така бих направил, ако бях на възраст да купувам жилище сега. Но явно достатъчно хора предпочитат вместо да потърсят другаде, да направят едно от две неща:
1. Да вземат кредит за 25-30 години, като не знаят от догодина колко ще им е лихвата, камо ли след 5, 10, 15 години
2. Да изсипят 300к кеш ако имат, без да се съмняват, че след време ако им се наложи да го продадат ще има кой да им даде пак 300к или повече.

# 409
Теоретикът Крис се е активизирал 😃
Ма хора, можете да сравнявате центъра на София с центъра на Ню Йорк, а не апартамент от 1936 година на Славянска с картонена къща в девети царевичен пояс някъде в Америка.

# 410
Печелиш награда за остроумие за сравнението на София с Ню Йорк Simple Smile
Предложи на банкерите от Уол Стрийт, на които още дядовците им са били милионери, да дойдат да разгледат София.
Сравнението на София даже с Хюстън, Далас или Финикс са повече от акуратни, защото всеки от тези градове е по-голям от София и с по-голяма икономика от цяла България.
Локацията е наистина един от факторите при имотите, може и най-важния, но следващия по важност е покупателната сила на населението около тази локация.

# 411
Не, не си прав
Сравняват се съпоставими неща.
Далас може да сравняваш с Пловдив примерно, а не със столица на държава в ЕС.

# 412
Акуратно сравнение е- София с Букурещ,Белград, Атина, Солун, Загреб, дори донякъде Скопие.... Цените в ЦЕНТЪРА на тези градове... Истанбул е друга бира.. 
Там скъпите раиони са като......Да не казваме цените....

# 413
Далас може да сравняваш с Пловдив примерно, а не със столица на държава в ЕС.
Ей това е Далас, драга - да ти прилича на Пловдив?

Е, няма тепета. Но има 8 милиона жители (метрополията Далас - Форт Уърт). Има $620 милиарда БВП за 2023 г. (цяла България - $100 млрд. само Пловдив не знам).
Там са главните офиси на 24 от Форчън 500 компаниите (най-големите). В Пловдив колко има. А в цяла България колко има?

Да не ме разберете погрешно - аз също се гордея, че съм българин, ама не съм се възгордял чак толкова, че да викам мани ги тия, ние сме по-напред от тях, и жилищата ни има защо да са по-скъпи.

# 414
При предишното такова избухване извадих цени от Любляна, сравнячите дума не обелиха.

Това нещо струваШЕ

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 14:07 от second

# 415
Че и аз съм вадил, даже наскоро - ето.
Цените са подобни, но разликата е, че Словения е към средноевропейското ниво по БВП/човек, а ние сме... последни.

Който има имот (или три) може да се радва, че ги догонваме, разбира се. И аз имам два имота, и аз се радвам (умерено).
Но за останалите колкото повече от дохода отива за жилище, толкова по-малко остава да консумират. Тези в Далас изкарват средно $60к на година и си купуват къща за $250к, а тези в София изкарват средно 20к на година и трябва да си купят апартамент за 300к.
Горницата тези в Далас я харчат за айфони, пикапи, джипове, маратонки Найк, хотели и ресторанти, и съответно цялата икономика върви добре.

# 416
Горницата тези в Далас я харчат за айфони, пикапи, джипове, маратонки Найк, хотели и ресторанти, и съответно цялата икономика върви добре.

А може би и за данъци, скъпи здравни осигуровки, високи такси за общността около къщата, колеж на децата (пък те имат по много там).  Няма смисъл от тези сравнения, цените са такива, каквито са. И аз гледам HGTV, и аз въздишам по едни планински логхауси по 300 - 500 бона, ама на.

# 417
Винаги съм го писал и го повтарям отново и отново за да не прецакам никого с моите съвети, защото всичко е само мое лично мнение и какво бих направил самия аз а не вие какво да правите

НО аз 600 000 лева за апартамент в БГ не давам ако ще света да се обърне, може цял живот да седя на квартира но тия пари не бих ги дал, камо ли да изтегля кредит за 500 000 лева. за апартамент. В краен случай за тия пари ще си построя къща може да е по встрани и да не е център.

Да някои от тук си купихме в София като цените бяха по нормални но сега не бих си купил, бил съм на квартира ами не е драма, нищо чудно с тия цени много хора да предпочетат квартира.

След 15 години като някой чете това може да му е смешно но в момента 600 000 лева са пари и то много пари, дори да ти са ти паднали от небето или някоя далавера, то даже хора, които са изкарали тия 600 000 лева от далавера няма да набият парите в един апартамент тяхното мислене е друго.

# 418
Любляна е 289000 население. Строи се. Цените са високи. За нея и теорията че няма кой да населява имотите също издиша…
Иначе.. дали е средно европейска или не баш, сравнението е мнгоо по -близко отколкото презокеанското, където НИЩО не е еднакво с европа.

# 419
Да, не би купил, основно защото вече си купил. Тези, които тепърва трябва да си подсигурят бъдещето не мислят така. Особено хората с деца или планиращи деца. Пазарът, както се вижда, си върви - хората не предпочитат да живеят под наем. Да кажем, че са 50/50. Просто не малка част в момента не биха могли да си позволят имот (в т.ч. предварително събрана сума, сума за такси, комисиони и т.н.). За мое огромно съжаление животът е концентриран в столицата. Аз лично не бих могла да купя другаде, именно заради децата. Познавам хора от не малък град А, които на всеки два дни карат децата си на плуване в най-близкия по-голям град Б - на около 80 км. Ами супер, но не е за всеки.

Общи условия

Активация на акаунт