Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 958
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
mishoka55, чудесно е, че имате емпатия към приятелите ви, но любопитно ми е на една и съща възраст ли сте?
 Ако отговорът е положителен то защо вие сте успели да купите имот, макар и преди 15 години, а те не?

# 661
Ако хората наистина не успяваха да купуват жилища, цените щяха да паднат. Щом растат, значи се купуват. Иначе щяха да застояват непродадени. А как става магията не искам да коментирам.

# 662
mishoka55, чудесно е, че имате емпатия към приятелите ви, но любопитно ми е на една и съща възраст ли сте?
 Ако отговорът е положителен то защо вие сте успели да купите имот, макар и преди 15 години, а те не?

А, преди 15 години съм била на 11😄 Аз го купих 2020, когато бях на 22 и то, защото имах спестени пари от бригади в Америка. Факт е, че много малко хора решават да си вземат апартамент на 22, може би ги е страх, може би чакат да намерят партньор, това не мога да го коментирам.

Така е, Черна станция, но колко от тези жилища са за ползване? Сами виждаме, че тук във форума има хора, които купуват и препродават - това вдига  също цената им. Кой знае и колко са купени с цел изпиране на пари.

# 663
Не съм казал, че гледачките в детски градини не създават стойност, а че не е достатъчна да се купи апартамент с тази стойност.

Говорим за количества.

Грозно или не, цялата природа е направила така, че мъжът да осигурява силата, сигурността и стабилността.
Какво ако, какво ако, ако не си намерела жената мъж, си остава за нейна сметка. Няма как целия свят да изкозирува и да прислугва на всяка, останала без мъж дама.
Цялата теза се върти около това, че някой изрично прави цените на жилищата високи, та пречи на самите жени. Конспирация някаква.
Ами както вие искате по-високи заплати, така и зидарите, мазачите, кофражистите и арматуристите.
Не е черна магия. Парите са обезценени и техният труд струва повече хартийки. И явно техният труд е по-ценен, отколкото на забавачката в детската градина. Ужас, грозен коментар, не знам как да го кажа по-красиво. Според мен пък е грозно да се мисли, че всяка жена може да е саможива и сама с работа в детската градина да си плаща жилище, храна, да ѝ се гледат децата и целия останал живот.

# 664

А, преди 15 години съм била на 11😄 Аз го купих 2020, когато бях на 22 и то, защото имах спестени пари от бригади в Америка. Факт е, че много малко хора решават да си вземат апартамент на 22, може би ги е страх, може би чакат да намерят партньор, това не мога да го коментирам.

Така е, Черна станция, но колко от тези жилища са за ползване? Сами виждаме, че тук във форума има хора, които купуват и препродават - това вдига  също цената им. Кой знае и колко са купени с цел изпиране на пари.
Доматите ги взимат от оранжерията на 2,50 лв. , в магазина са 8 лв.
Нещо по въпроса да ни възмущава?
Пшеницата е 400 лв на борсата за тон.... Баничката е 2,80лв....
Млякото го изкупуват по 1,2 лв.... Сиренето от мляко е 18 лв,кашкавала 28 лв....
Май проблем няма....
В България 95 процента от населението има имоти....
Но,не може всички да са в столицата....
Има къщи с декар двор за 5000 лв.....

# 665
  • София
Има достатъчно примери на дами, които без помощта на мъж са се справили.
Могат да напишат ръководство по темата и да преподават финансова култура и успех.
То и тук има сума ти хора, успели, заможни,

Мишока, не те ли коментирахме преди няколко месеца пак?
Ако бъркам, извини ме, моля.
Майка ти ли работеше в детска градина, ако си същата млада дама?
И имаше приятел, който искаше да живее в Плевен или Ловеч, нещо такова?

Комунизмът си отиде и няма как хората да бъдат равни.
И аз продължавам да изумявам от някакви социалистически лозунги и призиви за братство и равенство, имоти за всеки и равен доход и за царя и за пъдаря.

А ти защо, вместо апартамент не си купи хубава кола и не отиде една петзвездна почивка в южна Франция?

# 666
Ами в цял свят хората работят много, да да имат повече. Факт. В някои държави годишният отпуск е 15 дни. И един месец майчинство.
Масовото хората, дето са "учители, продавачи и т.н" може да си докарват и допълнителни доходи. Например като куриери почасово. Или детегледачки. Или кучегледачи. Или брошури на "Кауфланд" да разнасят. Пълно е с обяви за почасова работа.
Жената, която идва да чисти вкъщи, работи в администрацията на медицински център. Отделно се е хванала да подработва и на още едно място. А е с висше образование и свири на пиано. Никога не мрънка, страшно лъчезарна и съм сигурна, че всичко, с каквото се захване, ще й се получи.

Както казах, то може да се работи и на 10 места, но това ли трябва да бъде начина? От 24 часа да работиш 18, за да купиш 2 стаи? Семейството къде остава, хобитата, приятелите? Много е лесно да говориш така, като имаш 5 имота зад гърба си. Жената от медицинския център, ако взимаше 4000 лв заплата, силно се съмнявам, че щеше да ходи да чисти апартаменти допълнително. Ама то винаги ще има такива, които имат и такива, които нямат. И в очите на имащия другите трябва да работят по 90 часа на седмица, защото видиш ли - има начин. 😄
Е, малко акъл трябва също. Знания. И смелост. И план.
Не може всички да са богати, успешни и щастливи.
И начина е това, уви.
Ако махнеш с ръка и го удариш на "хей живот, здравей, здравей", без краткосрочен и дългосрочен план, целеустременост, упоритост, желязна дисциплина, уви, накрая ще останеш на гарата с неудачниците които живеят от заплата до заплата, увъртени в кредити, лизинги, докато онези другите, който, бай дъ уей са адски малък процент в световен мащаб са свободни, заможни, финансово независими и щастливи.

И учете, просто учете.

С ниско платена работа, като разнасяне на брошури, храна, чистене и др. апартамент не се купува !!!

Това, просто НЕ е вярно.
Стига да имате гореизброените, може и още как.
Но трябват знания. Желязна финансова дисциплина също.
Престанете да се отчайвате. Нямате ли малко страст към този живот, не го разбирам.
На колко сте години?
Ако това е към мен, аз въобще не съм отчаян!
Аз апартаментИ имам, и в София, и във Варна, и в друг областен град, като първия го купих на 34 години.
Но пак твърдя, че с ниско платен (нискокфалифициран) труд апартамент не се купува!

# 667
  • София
Е, защо не четете цялото мнение, а вадите от контекста?
Аз твърдя, че се купува. Стига да има концепция, стратегия, дисциплина, познания и прочее, написах го вече.
Реализирано е вече от не един млад и амбициозен човек.
Не става за ден или два, отнема време, но става.
Мога и да ви го сметна даже.

# 668
Хората, които аз познавам и са описани като ниско платени, са такива по собствено желание.
Има къде да живеят. Винаги някои им осигурява етаж, къща, продава нива за да си купи детето и да не се мъчи и то. Оттам и автоматично отпада желанието за нещо повече от кротка дейност, колкото да платим сметките.
Не може всеки да е амбициозен. А и имоти се наследяват. Не само се купуват.

# 669
mishoka55, точно заради това попитах, защото допуснах че сте действали, когато сте имали възможност, а не ви е водил принципа, че веднъж се живее и че човек трябва да се наслаждава на живота, давайки всичко спестено за "преживявания"

Напълно подкрепям мнението на фрау к от личен опит казвам, че когато всичко е подсигурено ( най вече жилище), то е много по-лесно човек да си позволи да работи по-лека работа или не толкова добре платена, но позволяваща му спокойното покриване на разходите извън кредит.

# 670
Azzy, жалко, че няма други емотикони във форума под мненията, подписвам се под всяко едно твое!!!
Финансова дисциплинираност, дългосрочни цели и последователност, постоянно надграждане на уменията и знанията са ключът към успеха. Търсенето на причини, защо нещо не може да стане е само оправдание. Човек не трябва да се сравнява с постиженията на другите, а само и единствено със собствените си постижения: не защо съседът има един каква си кола и защо аз нямам такава, а  какво постигнах аз през последната година, имам ли повече отколкото преди, надградих ли.
Само и единствено професията не е показател дали един човек може да е финансово успешен. Колкото и да е странно на някому, успехът е съвкупност от много компоненти и е много субективно понятие.
В края на годината традиционно се прави и равносметка за постижения, успехи, провали,  така че обърнете се назад и направете един обзор дали взетите решения са били правилни, в професионален и личен план дали не е време за промяна или пък да се продължи посоката. Весели празници на всички! Hug

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 09:18 от Kölsches Mädel

# 671
  • Бургас
Какво визирате под "нискоквалифициран труд"?
Общите работници от малцинствата вече работят за надник 100-120 лв.

Скоро разсъждавах по темата за самия човек и дохода му. Ако приемем, че заплатата в София е 3000 лв. чисто за хора, които току-що са завършили - горе-долу толкова вземат средните административни длъжности в разни фирми.
Наем - 800 лв., ако държиш да живееш сам. Толкова е един приличен малък двустаен или студио. Може и за по-малко да се намери.
Сметки - ток, вода, телефон - 200 лв.
Карта за ГТ - 70 лв.
Обяд на работа и кафе - 30 лв.х22 дни = 660 лв., което е даже е щедро. Можеш сандвич да си носиш, можеш и пица на парче да ядеш.

Вечеря и храна вкъщи, домакински принадлежности - грубо 500 лв. на месец.
Общо: 2230 лв.

Остават 700 лв. за дрехи, цигари, излизания, козметични процедури, фитнеси, екскурзии или каквото още там решиш.

Съвсем спокойно можеш да живееш в София със заплата от 2500-3000 лв., дори и сам.

А можеш да не плащаш наем, а кредит за малко жилище.
И на бригада да идеш като mishoka55.
Или събота и неделя да поработваш нещо допълнително.

Финансова дисциплинираност, дългосрочни цели и последователност, постоянно надграждане на уменията и знанията са ключът към успеха. Търсенето на причини, защо нещо не може да стане е само оправдание.

Това предлагам да го побием на един билборд в началната страница на темата:)

# 672
Свят голям и хора в него всякакви. Всеки трябва да е наясно какво ще проработи за него и да действа, разбира се с реална и трезва преценка.
Имам приятели без висше образование, които си взеха жилища преди 15г в близост до София за толкова им стигаха тогава възможностите, създадога семейства и си изплатиха купените жилища с много труд. С годините някои се издигнаха и в работата. Имам и такива, но с висше, които се решиха да купят преди 3-4години и тепърва ще изплащат жилище в София.Тук визирам хора с малка разлика във възрастта.
Имам такива, който се радват на собствено жилище купено от мама и тате.
Познавам и такива, които живеят във ведомствени жилища в София, на доста нисък наем и това ги устройства.
Имам и такива, които живеят в наследствени апартаменти.
Има и такива, които разчитат на мама и тате да помагат за вноската към банката, както са помогнали и за самоучастието.
Има и родители, който казват: А мама ти на банката роб няма ставаш и кредит няма да теглиш. Ние с татко ти как се опрвихме на времето. / според мен с работа на заплата и много селски труд и лишения за етаж в провинцията/. Децата слушат и си плащат чинно наема, а инфлацията им папка спестяванията.
Има и такива, които си взимат по-малко жилище в периферията на София по същата причина - да не стават роби на банката.
Има и такива, които разчитат изцяло на собствените си възможности и успяват да живеят в собствено жилище.
Та варианти много. Едни успяват, други се провалят в опити, а трети само мрънкат и се оплакват.

# 673
Точно потребителката, която е купила на 22 г., е пример за това как едни купуват, а други със сходни възраст, образование, реализация, доходи - не.
Трима студенти ще чистят риба в Аляска всяка година по 6 месеца, но само единият ще купи имот, вторият ще купи кола и ще даде нещо на родителите си, третият ще го удари на живот и т.н.
Мои колеги навремето се качваха по круизни кораби - един купи апартамент, друг - не, изхарчи си парите по друг начин. Приоритети, както се казва.

# 674
Оф, за ТЕБ това може да е самата истина. Ама за всичките останали, не е точно тъй. Купува се с бясно темпове, независимо лихви и прочие. Никой няма да свали от цената си, освен ако не е много на зор. Останалите ще си кютат, докато се продаде. И ЩЕ се продаде

П.с. Може ли да кажа за нискоквалифицираните работници защо трудно купуват апартамент.Причини много. 1. Хич не са научени на финансова дисциплина. 2. МНОГО пият 3. Работата им не е винаги сигурна, защото често ги сменят (по причина 2). 4. Имат къде да живеят, макар условията да не са винаги много хубави.
Покрай ММ на доста такива житейски истории се наслушах ...

Това което със сигурност се знае е ,че ако се вдигнат лихвите по кредитите спира търсенето и съответно цените падат.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 11:50 от rumka833

Общи условия

Активация на акаунт