Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 962
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Значи лятото, да кажем преди 5 месеца 1700 евра/кв.м., след още 6-7 месеца след акт 16 - 3400 евра/кв.м. БООООООМ, какво пиете, не знам.
Взел ипотечен, без проблем, с какво самоучастие?! Работел в спешното и още едно място, от колко време и  на колко са го осигурявали ?!
А накрая един мармот .......

# 646
Аз също си взех апартамент, като бях на 22, но струваше 55 000 евро тогава ( говоря за двустаен в София ). Сега не знам дали бих могла. Интересно от къде са му дошли спестените за първоначална вноска. Моята братовчедка също завърши медицина и като специализант в Трета градска взима 1400 лв., та плаща и наем с приятеля й. Че има възможност и варианти, има. Но защо е нужно да се работи на 2-3-4 места, за да може хората да си позволят жилище, което е от първа нужда така или иначе? Не го разбирам. Цялото това нещо скъсява живота на човека. Относно цените, които в момента виждам за тристайните апартаменти в моя квартал - Илинден, това е тотално безумие. Както казах, не всички са ай-тита и мениджъри в корпоративни фирми. Масово хората са учители, продавачи, работят в някаква администрация, заводи, шофьори и тн. Те, за съжаление, не взимат повече от 2000 лв, в това съм напълно сигурна. Тристаен апартамент за тотален ремонт е 200 000 евро, като сложиш и комисионни, такси, ремонт. Три стаи минават половин милион, тотално не е сериозно това нещо вече. Да ги вдигат тия лихви вече и да се приключва този фарс, за да могат и нормалните хора да се сдобият с жилище.

# 647
Когато двустаен в София беше 55 К евро - всичко беше няколко пъти по -евтино  -храна, ресторанти,транспорт, автомобили....
Редно е всичко да се върне на предишното ниво.....
Само дето няма начин....
Просто света се качи две-три ценови нива нагоре....

# 648
  • Бургас
Ами в цял свят хората работят много, да да имат повече. Факт. В някои държави годишният отпуск е 15 дни. И един месец майчинство.
Масовото хората, дето са "учители, продавачи и т.н" може да си докарват и допълнителни доходи. Например като куриери почасово. Или детегледачки. Или кучегледачи. Или брошури на "Кауфланд" да разнасят. Пълно е с обяви за почасова работа.
Жената, която идва да чисти вкъщи, работи в администрацията на медицински център. Отделно се е хванала да подработва и на още едно място. А е с висше образование и свири на пиано. Никога не мрънка, страшно лъчезарна и съм сигурна, че всичко, с каквото се захване, ще й се получи.

# 649
Ами в цял свят хората работят много, да да имат повече. Факт. В някои държави годишният отпуск е 15 дни. И един месец майчинство.
Масовото хората, дето са "учители, продавачи и т.н" може да си докарват и допълнителни доходи. Например като куриери почасово. Или детегледачки. Или кучегледачи. Или брошури на "Кауфланд" да разнасят. Пълно е с обяви за почасова работа.
Жената, която идва да чисти вкъщи, работи в администрацията на медицински център. Отделно се е хванала да подработва и на още едно място. А е с висше образование и свири на пиано. Никога не мрънка, страшно лъчезарна и съм сигурна, че всичко, с каквото се захване, ще й се получи.

Както казах, то може да се работи и на 10 места, но това ли трябва да бъде начина? От 24 часа да работиш 18, за да купиш 2 стаи? Семейството къде остава, хобитата, приятелите? Много е лесно да говориш така, като имаш 5 имота зад гърба си. Жената от медицинския център, ако взимаше 4000 лв заплата, силно се съмнявам, че щеше да ходи да чисти апартаменти допълнително. Ама то винаги ще има такива, които имат и такива, които нямат. И в очите на имащия другите трябва да работят по 90 часа на седмица, защото видиш ли - има начин. 😄

# 650
  • Бургас
Да, сега ми е лесно.
Ама като бях на 15 и миех чинии по кръчмите, не ми беше лесно. Нито като трябваше да се издържам сама, за да завърша висше, щото нашите пари нямаха. Имаше едни 10-15 години, в които никак не беше лесно.
Нито някой ми е дал даром, нито от небето са ми паднали "петте имота".
Няма лесно - или работиш, или крадеш, други начини поне аз не знам Simple Smile

# 651
Да, сега ми е лесно.
Ама като бях на 15 и миех чинии по кръчмите, не ми беше лесно. Нито като трябваше да се издържам сама, за да завърша висше, щото нашите пари нямаха. Имаше едни 10-15 години, в които никак не беше лесно.
Нито някой ми е дал даром, нито от небето са ми паднали "петте имота".
Няма лесно - или работиш, или крадеш, други начини поне аз не знам Simple Smile
Абе има и 3ти, дето на запад е вече много популярен.
Може и през интернет ...

Толкова е абсурдно искането, че какво да пиша.
Със синекурна службица да можеш да си купиш ново, голямо жилище в европейска столица.
И това млад НЕспециалист.
И с остатъка от заплатата да си гледаш хобитата и екскурзиите.

А 20 години по-рано хората нямаха хляб и сирене на масата, стояха на студено, защото токът струваше колкото една заплата.
И масово хората заминаваха за чужбина да мият чинии, и така и си останаха сами цял живот. Без семейство, не говорим за социален живот и чики-рики.

Явно добре сме построили икономиката, щом толкова са олабени възгледите на хората. И им се привиждат розови облаци.

# 652
Е то, ако жилището се полага или е лесно за купуване, ще изчезне и малкият стимул човек да работи и да се развива.
Кажете едва държава, в която всеки на 25 може да си купи жилище с почване на работа?

# 653
С ниско платена работа, като разнасяне на брошури, храна, чистене и др. апартамент не се купува !!!

# 654
Е то, ако жилището се полага или е лесно за купуване, ще изчезне и малкият стимул човек да работи и да се развива.
Кажете едва държава, в която всеки на 25 може да си купи жилище с почване на работа?

Никой не говори за това, че на 25 трябва да имаш апартамент. Говорим за това, че трябва да са по-достъпни. Средната заплата в София колко се води сега - 3500? Да, но тези 3500 е сбор от един човек, който взима 10 000, трима, които взимат 1500 и един, който взима 3500. Реално само този, който взима 10 000 и този, който взима 3500, могат да си позволят апартаменти - единият двустаен, а другият и пентхаус може. Тоест само 2 от 5 човека могат. Аз, например, мога да работя като педагог в ясла за 2000 лв бруто ( около 1600 лв. чисто) на месец и това да е моята мечтана работа, която ме удовлетворява. За да си взема един смотан апартамент, или трябва да се лиша от любимата си работа и да я сменя, или трябва да работя на още 2 места, като по този начин лишавам семейството си от себе си и вниманието ми. Както и да е, идеята ми е, че цените на имотите са крайно завишени. По-обикновените хора или трябва да са роби със сто часова работна седмица или да легнат и да умират😄

# 655
  • София

Както казах, то може да се работи и на 10 места, но това ли трябва да бъде начина? От 24 часа да работиш 18, за да купиш 2 стаи? Семейството къде остава, хобитата, приятелите? Много е лесно да говориш така, като имаш 5 имота зад гърба си. Жената от медицинския център, ако взимаше 4000 лв заплата, силно се съмнявам, че щеше да ходи да чисти апартаменти допълнително. Ама то винаги ще има такива, които имат и такива, които нямат. И в очите на имащия другите трябва да работят по 90 часа на седмица, защото видиш ли - има начин. 😄
Е, малко акъл трябва също. Знания. И смелост. И план.
Не може всички да са богати, успешни и щастливи.
И начина е това, уви.
Ако махнеш с ръка и го удариш на "хей живот, здравей, здравей", без краткосрочен и дългосрочен план, целеустременост, упоритост, желязна дисциплина, уви, накрая ще останеш на гарата с неудачниците които живеят от заплата до заплата, увъртени в кредити, лизинги, докато онези другите, който, бай дъ уей са адски малък процент в световен мащаб са свободни, заможни, финансово независими и щастливи.

И учете, просто учете.

С ниско платена работа, като разнасяне на брошури, храна, чистене и др. апартамент не се купува !!!

Това, просто НЕ е вярно.
Стига да имате гореизброените, може и още как.
Но трябват знания. Желязна финансова дисциплина също.
Престанете да се отчайвате. Нямате ли малко страст към този живот, не го разбирам.
На колко сте години?

# 656
Ама то има "мечтани" професии, дето са ти на кеф, има и "платени".
Никой не е длъжен да плаща за нещо, дето не "създава стойност".
Да направим като в социализма, с декрет всички заплати равни, и на тия с по 3 висши и на тия с основно образование. И накрая всички голи и боси, и фалирали, и мързеливите и работливите.

Освен това, за жилище си трябва 2ен доход и мъж, дето да се напъне яко. Да работи вечер до късно, 2ра работа, тежка работа. Тези новите утопии, сама и независима, ще си поработвам нещо за кеф и държавата ще ме обслужва, ами чисти фантазии са, най-меко казано. Това не работи никъде, ни в Щатите, ни в Европа, ни у нас.
В Северна Корея и Русия пък ептен не работи.

Ако искаш да получаваш заплата, с която да си купуваш разни неща, апартаменти и тн, ми трябва да се постараеш да предложиш нещо уникално като труд. Било с учене и квалификация, било с тежкост или пък с количество.
И жени и мъже могат да са шофьори на тирове, сондьори, плочкаджии.
За имот си е як напън. За желан град в дадена държава, си е направо мечта.

В Канада всеки би искал да си купи имот във Ванкувър за средни пари, и да си живее на топъл климат.
Но 95% опъват в останалата част на Канада, където климатът е 100 пъти по-лош. Защото жилищата във Ванкувър са скъпи. И който няма пари да извади за ванкувърско жилище си живее там, където може да си купи. Калгари, Монреал, Квебек, Риджайна.

# 657
Е то и на мен мечтаната ми работа е да рисувам, но съм посредствена в това и не мога да се издържам от рисуване. Затова и работя друго и години след като почнах работа не съм спирала да ходя на курсове, които сама си плащам. Не хленча.
Знам кое колко струва и гледам да изкарам тези пари.
Вие за утопии пишете.
Не всички жилища са 200 000 евро. Има и по-евтини. Въпрос на сметки и трудолюбие.
Иначе всички на минимална заплата щяха да спят на улицата, а това не е така.
Да не казвам, че в Павликени също се работи за минимална заплата и жилищата са по евтини. Въпрос на приоритети и напъни на човек.
Не става с мрънкане.

# 658
Или няма логика, или липсват параметри.
Продавам и едновременно с това купувам 2но повече.
Ами купи двойно повече без да продаваш. Става тройно. Simple Smile
Ще кажеш, че трябва кеш, ами ипотекирай и вземи кредит и пак ще задържиш първото. Ще ги отдадеш под наем и ще плащаш кредита. Машина за безкрайни пари. Воала.

Иначе, нима искаш да кажеш, че държавната администрация , на която яко се вдига заплатата всяка година, дават им се проекти и бонуси, е продуктивна, полезна и произвежда много? Те са диви капиталисти, социализъм хич няма там. И всички са качествени вишисти. Много сте далеч от истината. Работата е там, че ако имотния пазар и ниските лихви гръмнат, ще съборят фалшивата ни икономика и ако това стане политиците ще загубят пари и власт. Та с удоволствие си отглеждат администрацията, която също е активен участник на пазара, барабар с рушвети, пари от проекти и комисии. Насреща получаваме топ качество, обслужване, продуктивност, улеснения, полицията ни пази ефективно и тн. Да да ама не. България е изключително социална държава, до таква степен че източва ресурса на истински трудещите се и можещи хора. И не, тези хора нямат същия шанс каквито сме имали ние преди 15-20-30г, защото днес дори и да блъскаш здраво, пак едвам едвам ще издрапаш да купиш нещо, просто защото скоростта на помпане е много по-бърза от скоростта на драпане. Младите, особено тези с прадеди, които са профукали всичко, са прецакани и намат никакъв шанс, ако ще и пет работи да работят.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 21:07 от Gogo1979

# 659
Ама то има "мечтани" професии, дето са ти на кеф, има и "платени".
Никой не е длъжен да плаща за нещо, дето не "създава стойност".
Да направим като в социализма, с декрет всички заплати равни, и на тия с по 3 висши и на тия с основно образование. И накрая всички голи и боси, и фалирали, и мързеливите и работливите.

Освен това, за жилище си трябва 2ен доход и мъж, дето да се напъне яко. Да работи вечер до късно, 2ра работа, тежка работа. Тези новите утопии, сама и независима, ще си поработвам нещо за кеф и държавата ще ме обслужва, ами чисти фантазии са, най-меко казано. Това не работи никъде, ни в Щатите, ни в Европа, ни у нас.
В Северна Корея и Русия пък ептен не работи.

Ако искаш да получаваш заплата, с която да си купуваш разни неща, апартаменти и тн, ми трябва да се постараеш да предложиш нещо уникално като труд. Било с учене и квалификация, било с тежкост или пък с количество.
И жени и мъже могат да са шофьори на тирове, сондьори, плочкаджии.
За имот си е як напън. За желан град в дадена държава, си е направо мечта.

В Канада всеки би искал да си купи имот във Ванкувър за средни пари, и да си живее на топъл климат.
Но 95% опъват в останалата част на Канада, където климатът е 100 пъти по-лош. Защото жилищата във Ванкувър са скъпи. И който няма пари да извади за ванкувърско жилище си живее там, където може да си купи. Калгари, Монреал, Квебек, Риджайна.

Не знаех, че педагозите не създават стойност, но явно вие го знаете това. Simple Smile Това с педагога беше просто пример така или иначе, аз не го работя пък и апартамент съм си взела отдавна. Не съм живяла по комунизма и няма как да знам как е било тогава, а това на жената и трябва мъж - пълна тъпотия. Може жената да не може да си намери мъж, може да е вдовица с малко дете, може всичко. Това означава, че не трябва да има възможност да си позволи жилище ли? Грозен коментар от ваша страна. Никъде не написах, че държавата е длъжна за каквото и да е било. Ако всички работим платени работи, няма да има кой да ни сервира, гледа децата, ремонтира колите, слага дограмите и още 1000 неща. Коментирам, че цените стават недостижими за повечето хора и ми става тъжно за приятелите ми, които не могат да си позволят жилище.

Не може да сравнявате Ванкувър и Монреал със София и Видин например. Да, в Монреал може да е по-евтино, но съм сигурна, че има същото здравеопазване и добри възможности за реализация, каквито има и във Ванкувър.  Доколкото във Видин няма, ако го сравнявате със София.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 21:03 от mishoka55

Общи условия

Активация на акаунт