Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 984
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
Всеки данък се плаща от крайния клиент.
Важи за всички времена, епохи, икономически строеве и Вселени.
Както и за всеки данък.

Не бързайте да се радвате, че не се знае кой ще опере пешкира накрая.

Аз знам лично за доста професионални инвеститори, които както имаха успешни строежи, така и неуспешни. И те са гледали, и те са проучвали.
Знам лично и за доста строители, дето не успяха да построят. И те са гледали, и те са проучвали.

Несериозно е да се каже, аз купих 1 път и следователно по принцип няма проблеми с тая работа. Нещата опират до статистика и вероятности. Въпросът не е дали, а кога.

Гответе се. Цените ударно се подготвят да бъдат х2.
И не гледайте и не казвайте "А в Мадрид е еди как си".
И в Мадрид ще ги вдигнат х2.

И наемите ще се вдигнат х2.
Предстоят интересни времена.

Аз парцел с питейна сондирана вода си взех в Созопол. Мога да си сложа една сглобяема къща със солари. Плажът ми е на 5 мин пеш, Лидл и бъдещият Кауфланд на други 5 мин. Ще има и поликлиника и тя в района на няколко минути пеш. Капанчета, кафенца, аптеки, и тн.
И интернет ще има, мобилен вивакомски.
Писне ли ми от "модерните" "мерки" и "правила", на 3-4 часа е с кола от София.
Офф Грид е най-новата мода, макар моето да е само олекотен вариант.
Маниаците се заточват насред гората.

# 631
Не знам дали off-grid ще става mainstream, но едно е сигурно, най-добрата сграда, е - вече построената.

Директиви на Евро ниво в скоро време ще изискват оценки и на embodied carbon (в допълнение на отдавна нормализираната оценка за енергийна ефективност), за да се цели нулев въглероден отпечатък към 2050. Жил. фондът ще трябва да се реновира или разруши, (според състоянието на конкретната сграда), за да се постигнат тези изисквания. 30г могат да изглеждат доста напред във времето и много неща могат да се променят, но по-скоро изглежда, че ако няма някакъв световен катаклизъм, натам ще се върви и ще трябва действие, ако искаме да продължаваме да усвояваме евро средства и въобще продължаващо членство в ЕС.

Така че, към всички вече съществуващи параметри на: намаляващо население, растящи цени, заплати и наеми, е хубаво да се мисли и как, с какви пари, с какви технологии и инициативи ще се пригаждат панелките и “безклозетките” (обобщавам така всички полу-порутени и оставени на саморазруха , сгради) за това бъдеще.

# 632
Добро напомняне, но не искам да вярвам, че чак толкова ще се подложим и няма да има никакви промени.

И за автомобилите с ДВГ уж щеше да се премахват, а ето, че дават назаден, даже и едно "извинявай" нямаше.

Освен това, в България сме бял кахър.
Другите държави имат къде по-високи разходи за строителство и стари сгради. Не виждам как ще ги покрият, освен ако не напечатат още ХХ трилиона и не го овесят на цялата система, както направиха с ковид кризата и в резултат имаме 3ни цени на 2020та.

# 633
  • Пловдив
Продавачите казват, че цените ще се вдигат , купувачите -че ще паднат.Всеки го гледа от своята си камбанария. Това което със сигурност се знае е ,че ако се вдигнат лихвите по кредитите спира търсенето и съответно цените падат.

# 634
Аз винаги съм бил купувач и винаги съм казвал, че цените ще се вдигат.

Да си робуваш на щенията и да си насосваш реалностите, според това което ти се иска, за мен е слабоумие.

# 635
Какви драми:))), тези процеси си се саморегулират. Ако гарсониерата стане половин милион, при сегашните нива на доходите, просто никой няма да купува. Примери много, с други продукти, че и с жилища.

# 636
Лихвите ако почнат да се вдигат, то няма да е с 5-10% изневиделица. В Италия вече го играхме, вдигнаха се с 2%, търсенето продължи, цените не паднаха. Евтино може да се купи ако някой е финансово затруднен.

# 637
По-скоро с 3 п.п. са се вдигнали, ето какво ми излиза за Италия:

Наистина с 10 п.п. едва ли има как да се вдигнат изведнъж, но с 2-3 за 1-2 години е напълно нормално, и да станат 6-7%.
Цените наистина не са паднали оттогава, но те са замръзнали явно на някакво равнище, съобразно покупателната способност в Италия. Който е купил преди 10-15 години още чака да излезе на печалба:

П.П. това са реални квадратни метри, не с общи части, мазета и стени. И като си купуваш ново строителство не започваш тепърва да купуваш и монтираш врати, мивки, отоплителни тела, плочки и т.н.
Разбира се, средните цени включват и старо строителство, новото вероятно струва повече от средното, не ми се рови точно колко.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 15:44 от chris78

# 638
Koйто е купил преди 15 години си живее в сигурност и комфорт и вече 15 години не плаща наем. А който преди 15 години е решил да чака да паднат цените, вече е вътре с един апартамент от наеми сигурно Wink И има ред ограничения какво може и какво не може да прави.

# 639
Koйто е купил преди 15 години си живее в сигурност и комфорт и вече 15 години не плаща наем. А който преди 15 години е решил да чака да паднат цените, вече е вътре с един апартамент от наеми сигурно Wink И има ред ограничения какво може и какво не може да прави.

Интересно е какво ще правят хората занапред? Преди 15 години масово младите хора, които търсят сега апартаменти, са били те самите на 15 години. Жалко, защото не всички взимат заплати по 5000-6000 лв, колкото и да ни се иска😄

# 640
Много зависи. Ако го е купил с кредит, виждаш лихвата през част от този период е била около 5% и даже 6%, през друга част 2-3%, сложи го средно 3.5%
За 15 години си дал на тия 4000 евро още 2100 лихви - най-проста сметка без сложна лихва само 4000*15*0.035
Тоест, излязло ти е вече 6100 евро... и сега струва 3000.
От наем колко си спестил, колко е наемът там? Ако е 10 евро/кв.м./месец прави 120 на година, *15 години = 1800, тоест спестил си от наем по-малко, отколкото си дал за лихви.

Всички тези сметки са без кръчмар, защото има и данък на имота, месечни такси, има и поддръжка и ремонти, има и други фактори, например дали лихвите по ипотеката си ги приспадаш от личния данък, както е в някои държави, и дали наемът подлежи на рент контрол - в Италия например не могат да ти го вдигат с повече от 0.75*годишната инфлация.
Който е купил и който е наел, той си знае лично напред ли е, назад ли е, а ние няма как да сметнем вместо тях.
Просто една илюстрация, че цените не навсякъде и не винаги само се вдигат.

# 641
Кой какво ще прави не знам. Винаги се намира някакъв начин. Дали цените ще се кротнат, дали масово ще се живее под наем... Но според мен хората винаги ще искат да има "своята крепост" - дома си.

# 642
Имам близък приятел, младо момче, около 24г, тъкмо завършва медицина.
Отваря си добре ушите като споделям и вместо по-хубава кола си купи апартамент в строеж преди няколко месеца, това лято.
Започна да работи на 2 места в Спешното, държавна работа. 6 месеца направи, дойде време за изповядване и ипотечен кредит. Дадоха му, и си намали работното време при вече взетия заем (иначе беше на 2 места на пълна норма) Сега е около 1 и 1/2.
Купи си апартамента в строеж за около 1700 евра на квадрат. Голям, тристаен.
След няколко месеца като вземе акт 16 може да го продаде за 2но повече пари, но не иска. Иска да си живее в него.

Навремето за 24 г млад мъж беше немислимо да си купи апартамент.
Аз пък съм прекарал половината си живот в чужбина за да спечеля.
Човек или намира начин, или оправдания.
Да лежкуни и баба знае.

# 643
Мите, нещо си противоречиш. Защо продаваш на чужденец като очакваш 2х цени? Няма логика.

# 644
Или няма логика, или липсват параметри.
Продавам и едновременно с това купувам 2но повече.

Общи условия

Активация на акаунт