Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 024
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
Еми честито ново увеличение на цените. Заговори ли се, че те ще се увеличат, неминуемо ще се увеличат.
Който купил - купил. Останалите ще живеят под наем, както в цяла Европа.

# 616
Бартер е търговска сделка.
Строителната фирма може да дари жилище на архитекта, на пазача на обекта, на който си иска. И пак няма да има парична размяна.

Струва ми се че малкият играч на пазара е целта. И това постепенно ще промени пазара.

# 617
Е, то пари под масата, дарения и подобни няма как да се опазят.

То по тая логика да започнат да преследват и заведенията и сервитьорите, също и фризьорките, че работят на черно и не плащат ДДС. Механиците също.

Това за толкова единични случаи като 1 архитект да наклониш наклонена кула като "пазара на имоти" не е работа.

Освен това, вероятно тия дарения към служители се правят преди акт 14, за да е минимална данъчната оценка и пак ще е освободено от ДДС, дори и при новите условия.

Сетих се за горното, заради политиците. И те си имат някакви "плащания" за лобиране в натура от апартаменти.
Ама и техните са преди акт 14 и тях не ги лови.

Колкото и да го мислим, изобщо няма ефективност спрямо това, за което се твърди, че се приема, а удря съвсем странични малки хорица.

Както казах, мен не ме притеснява чак толкова за мен, а по-скоро за другите, не че съм се загрижил, но след още 2-3-5 г ще наложат нова кръпка на закон, за да "поправят несправедливата цена на жилищата" дето вече ще ме удари. От социализъм, в по-дълбок социализъм. От ограничения и регулации, в по-дълбоки ограничения и регулации.
Еми честито ново увеличение на цените. Заговори ли се, че те ще се увеличат, неминуемо ще се увеличат.
Да, само дето малко по малко ще се приемат такива закони, дето съвсем "случайно" ще направят така, че само супер големи играчи за даване под наем да останат и имат право да дават, а малките играчи ще бъдат притиснати от нови правила, регулации и данъци.

Политиците 100% следват линията на богати кръгове, лобиране и хептен ни ги е еня за електората, ни ги е поне малко срам. И лошото е, че се учат между държавите и като измислят и тестват някаква мръсотия, после я въвеждат навсякъде.

# 618
  • Бургас
Нали знаеш, че нашите политици не са като тамошните:) Тъщата на Цветанов как ще продава сега? Минали ли са 5 години от акт 16 на сградата с псалмите? Ами още колко такива тъщи има?

# 619

Направо от днес продавачите да дигнат с 20%, после на 01.01.2025 веднага с още 20% ей така и да не забравят ако след 6 месеца на приемат в еврозоната да дигнат с мин още 30% цените на имотите. Grinning GrinningGrinning

# 620
Аз не знам защо все продавачите са ви в очите, като 1000 маймуни преди тях си вдигат цените. Парцели, рушвети, документи, архитекти, зидари, мазачи, строителни работници, материали цимент, желязо, строителни фирми, брокери и едва най-накрая са крайните продавачи.
Тази слепота изключително много дразни.
И с обилен хейт по фейсбуци и форуми няма как да накарате крайния продавач да продава на цени от преди 20 години, просто защото няма откъде да се вземе. Още при създаването си себестойноста е рекордна.
А относно старите панелки, цената се влияе от сходните стоки/имоти.
Ако един хляб стане 1000лв, то макароните и те ще поскъпнат, защото 90% ще купуват само макарони.
И може човекът да е наумил да продаде 2 панелки и да купи 1бр НС.
Според вас да продава за 1/10 от цените, и после да си обърше гъза с парите, и да не може да си купи другия планиран имот?

Защо не излезете на площада да протестирате?
Май, май, протести има само когато има критично ниво платени агенти, дето вдигат врява и повеждат останалите маргинали. А ако никой не е платил предварително, ако ще и да се режат глави, протести няма никакви.

# 621
  • Бургас
Продавачите ще вдигат, докато има кой да купува.
Ако няма - ще свалят. Или няма да продават.
Просто е.

# 622
Продавачите ще вдигат, докато има кой да купува.
Ако няма - ще свалят. Или няма да продават.
Просто е.

А добър ден!

# 623
dany1, ако аз искам да закупя НИ, то хич не ми е нужен спекулант/прекупвач, а строител/инвеститор, от който ще купя даже по-евтино.
Едно жилище няма как да стигне до крайния клиент без изброените от теб 1000 маймуни, но ще стигне до краен купувач без прекувач/спекулант.
В бизнеса поне според мен най-добре печелят именно прекупвачите. Също така един бизне днес може да печели много, а от утре хич и обратното. Нещата не са константа и се променят непрекъснато, а това дали ни харесва е друг въпрос. Все пак оцеляват не най-силните, а най-приспособимите.
Добре знаеш, че  всеки бизнес може да е на печалба, а може и на загуба.
За цените Tintina го е написала. Всичко опира до търсене и предлагане.
Ако някой мисли, че правата му като прекупвач/спекулант на НИ са нарушени да ходи да протестира на жълтите павета.

# 624
Това само човек, който никога не е купувал на зелено може да го твърди.
Има един сериозен % хора, дето трижди проклинат, че са се хванали на дупка или на цимент и мазилка.
Има, дето по 5-10 години закъсняват, чакат завършек.
А има и такива, дето си остават на дупка.
Грубо го смятам около 20% шанс.
Оттам нататък, ако един ентусиаст реши да купува, ако цената е с 20% отдолу, той просто ще играе тото (защото има едни 20% шанс да не стане строежа изобщо). Ако е с 40% надолу, ще играе малко тото и малко отбивка от алтернативния наем за тия 2-3 години (което е към 50к лв).
Има и време Х, дето Всяка седмица (Един строеж е грубо 150-200 седмици) обикаляш около дупката и баеш заклинания.
Това си е време и нерви.
А за който е в чужбина и самолетни билети.

Едната ми сделка в момента е с чужденец. 3 пъти прелетя, докато купи, и то купува обзведен и с акт 16. И пак финалната сделка ще му я подписва пълномощник адвокат.
На някои хора им изглеждат адски елементарни нещата от живота. А всяко нещо си има причина. Дори и да не я разбират и да не я пресмятат.

# 625
dany1, имам сделки и на дупка и на така наречения Акт16. За купуване на зелено трябва да си проучиш инвеститор, строител и финансирането им. Има такива за които може да си почти сигурен, че ще завършат в срок или с минимално закъснение / месец - два /. Да на зелено винаги има риск дали ще стане и какво ще е качеството на изпълнение, но затова и цената е друга. То и на Акт 16 може да се натъкнеш на добре скрити дефекти.
Не виждам смисъл в  това да обикаляш около дупката. Ако имаш път може и да наминеш да погледнеш, иначе повечето строители си качват снимки в сайта или социалните мрежи по напредъка, за да се похвалят я с плоча я с Акт 14 и да привличат купувачи показвайки, че всичко върви в заложения срок.
И не всеки, който купува жилище на зелено е под наем.
Стига да не е летял от друг континент невиждам толкова драма в три пътувания.
И купуването и продаването не е нещо непосилно и сложно,особено ако и двете страни са изрядни с документи и финансиране.

# 626
Така е. На теория винаги изглежда smooth, пък на практика - shitty Simple Smile

# 627
Тия строители, дето с проучване се оказват сигурни продават много скъпо, почти колкото на завършено.
Затова и прекупвачи не се занимават с тях.

И дори най-железните строители закъсняват по 6-12 месеца.

Което си е пари.

# 628
Сигурните продават и с фактура на всеки етап и плащане само по банка. От опит го казвам. И много други разлики има. Всеки си решава сам.

При нас има огромно разнообразие. То е панел, старо строителство, ново. На данъчна оценка, на реална стойност. За всеки има по нещо.

# 629
  • Бургас
dany1, ако аз искам да закупя НИ, то хич не ми е нужен спекулант/прекупвач, а строител/инвеститор, от който ще купя даже по-евтино.

Ти може и да можеш, защото имаш достатъчно грамотност, контакти и си падаш малко авантюрист, че да купиш на дупка. И ги имаш парите кеш или можеш да ги спечелиш или осигуриш до акт 15-16, когато банките дават кредити. Което често значи 60-80% от цената.
Но средностатистическият купувач, който купува един, най-много два пъти в живота, или го е страх, или не може да си проучи строителя, или - най-вече, няма пари, с които да обезпечава етапите на плащане.
Може би тази промяна с ДДС ще охлади мерака на прекупвачите, за да имат колебаещите се по-голям избор още на етап строеж.
Но не го вярвам.
Имам в момента три имота, които са на различен етап от строителството. Бях планирала да продавам по-напредналия, за да осигуря пари за тези, които са по-назад.
Но може да не продам, а да чакам да минат 6 г. През което време ще обзаведа базово и ще давам под наем, дори и подпазарен.
Ако не успея да осигуря и за трите кеш, ще мисля за кредит.
Но да се регистрирам по ДДС  - не, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт