Следене на нашата комуникация по интернет и телефон

• 2 068
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
Въпроса е дали могат да четат текстовите съобщения които си разменят хората по емейл услугите. Примерно дали някои си пише тайно с някоя мадама, дали се интересува от работа в чужбина и прочие.
И да могат, няма да проявят интерес. Кое те плаши? Да не те издадат на мъжа/жена ти или шефа?

# 16
1984 все искам го прочета, но просто нямам време. Много се говори за него в днешно време.

Всичко е възможно с наличната технология било то квантова иили базирана на ИИ.

# 17
Извод: не си пиши тайно с мадами и спи спокойно. Laughing

# 18
Примерно дали някои си пише тайно с някоя мадама, дали се интересува от работа в чужбина и прочие.
1. Могат. Гражданите въобще не ги вълнува дали има правна рамка.
2. Технически има три точки за достъп - избери си. Най-лесно става през доставчика на услугите с прокурорско разпореждане. Гражданите нямат право на личен живот в мрежата.
3. Лично аз ползвам само услугите на Гугъл с ясното съзнание, че съм се съгласил с техните условия на ползване. Предпочитам ги заради нивото на сигурност от неправомерен достъп от трети лица, не от органите на реда.

П.с. Дали някой си пише тайно с мадама вълнува само третият в картинката. Или четвъртият ако и двете страни имат съпътстващи "проблеми". Органите ще се вълнуват само ако един и/или двамата участници имат незаконна дейност

# 19
То да е само комуникация е добре. Всички данни от устройствата,запис на звук и картина се следи(тайно разбира се,че без да се споменава?). Затова се препоръчва да не се говори кой знае за много лични неща,да сте приемливо облечени за да не се получи фото сесия или клип +18. И най доброто,което може да се прави е да не се задълбочава в тези неща. Все пак определени и контролирани хора имат достъп. Също така физически не може да се навреди. На вън е в пъти по опасно и ужасяващо и има вероятност от сериозни щети

# 20
  • София
Не правя нищо незаконно и затова хич не ми дреме дали ме следят, когато коментирам с приятелка последното си пътуване или с дъщеря си разстройството на внучката.
Явно авторът се занимава с дейности в сивата зона или изневерява на жена си, но стига любовницата да е пълнолетна и съгласна, за да не е проблем за следящите го (само за жена му, но това вече е друга тема).

# 21
Не мога да разбера, толкова ли вече не държим на личното си пространство? В момента, в който се повдигне такава тема, масовите реакции са, че аз нямам нищо за криене и подозрения към повдигащия темата, или упреци, че е параноичен.
Точно повдигането на такива теми и дискусии в обществото, би довело до малко по-голяма защита на личния ни живот. А това е важно, защото все повече той е незащитен, става все по-показен и е много трудно да се борим с това. Ако някой непременно държи да си афишира и излага на показ целия личен живот, това не означава, че всички са така и, че това е нормалното поведение. Напротив!

В същото време, ако случайно някой се доближи на опашката малко по-близо, ако зададе  някакъв личен въпрос, настава як рев, че ни бил нарушил личното пространство.
Това двояко  възприемане и усещане за лично пространство и личен живот, ми е много странно.

Едно е да имаш нещо за криене, а съвсем друго личният ти живот да бъде съхранен като личен, да не става обществено достояние. Двете понятия са много различни.
Личният живот затова е личен, за да си остане наш, интимен, а не да става обществено достояние. И е добре да бъдем малко по-критични към нарушаването му.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 16:09 от Diorela

# 22
  • София
Не е въпрос, че не държим на личното си пространство, а, че не го веем по интернет. Аналогично е на това да разказваш всичко на кварталната комшийка. Ти преценяваш кое е за ушите ѝ и кое не.

# 23
  • София
Ох, хора мили. И в полицията, и в съда все още изискват разпечатани на хартия имейли и чатове.
В полицията казаха, че може да им дам CD!
Те са в миналия век още..

# 24
В съда е друго, там става дума за годни доказателствени средства. А и е по-удобно чисто практически всички материали по делото да са в папка, да могат да се четат без устройства.
Представям си в зала, някой като се позове на имейл № 5 от 20.12.20г, как всички, снабдени с компютри на банките, вадят дисковете, и започва едно ровене да прочетат съответния имейл. Че това ще забави заседанието двойно.

Не е въпрос, че не държим на личното си пространство, а, че не го веем по интернет. Аналогично е на това да разказваш всичко на кварталната комшийка. Ти преценяваш кое е за ушите ѝ и кое не.
Именно за това говорех.
Когато става дума за кварталната комшийка, сме внимателни какво говорим. А когато става дума за личната ни кореспонденция, телефонни разговори, не ни пука на колко непознати хора ще станат достояние и реагираме с нямам нищо за криене. А те се ползват с конституционна защита, като неприкосновени. С такава защита са и в Конвенциите.

# 25
Имат възможност, но не следят всички, за какво им е. Чак ако има някакво съмнение за незаконна дейност почват да следят, също и изискват данни от интернет провайдърите, а дори и от Гугъл. Всичко, което в публикувано онлайн оставя следа и никой няма да тръгне да ви следи специално, но ако стане въпрос за разследване, тогава ще имат достъп до всичките ви съобщения, снимки, какво сте търсили в интернет и тн. Мен честно казано ме дразни, че Гугъл и ФБ непрекъснато следят всеки сайт, който отварям, човек не може да потърси един лек за запек, без те да разберат. Не че нещо, но ме дразни.

# 26
Да де, ама ако някой ти преслуша мейлите те не стават обществено достояние. Най-малкото, защото ще се усетиш. По-скоро е като гинеколога - нямаш тайни от него и те знае не само отвън, но и отвътре, но това не става обществено достояние.

# 27
А не ви ли притеснява факта, че ако вашата кибер сигурност е уязвима, може да изложите на риск работодателя си, организацията, за която работите, семейството си, държавата си? На практика всеки се разхожда с камера, GPS и микрофон навсякъде. Представете си само какви данни може да изложите. Ако в личен план не ви пука, защото нищо лошо не правите, за другите не ви ли пука? Те може също нищо лошо да не правят, но може за някого да се окажат неудобни, примерно или пък организацията, за която работите да е интересна за конкурент и какви ли още не сценарии биха могли да възникнат. Да, голяма работа, че някой може да ви задигне рецептата за мусака, но ако ви знае целия ден как протича - кога ставате, къде ходите, какво пазарувате и т.н. - това не ви ли притеснява някак?

# 28
Не, не се притеснявам. На едни хора им се дават много пари, за да пазят сигурността на компанията, не влиза в моята длъжностна характеристика да правя повече от ясно описаното от същите онези, на които се дават много пари за целта.

Но, за мен е излишно напрягане. Голямата тетрадка с ЕГН-та в Български пощи не беше по-сигурна. Премятане на договори по пощи и куриери - също. Корпоративният шпионаж е съществувал много преди развитието на технологиите.  Ако някой иска да ви следи и навреди - ще го направи така или иначе, ако ще и да се откажете от всяка една съществуваща технология. Все пак, тотаритарните режими и те съществуват преди модерната техника днес. Все някак са се справяли.

Но, животът в непрекъснат страх е изключително нездравословен, а и няма смисъл.

# 29
истината е че нямаме лично пространство сякаш.
дори това дигитално пространство вече е започнало да намалява толкова много че от google са започнали да трият профили. Наскоро имаше дискусия по това. Представям си какво ще стане с youtube след време.

Общи условия

Активация на акаунт