Помощ – хакер с достъп до устройствата ми

• 444
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, живея в София и имам сериозен проблем. Нуждая се от съвет и помощ относно човек, който вероятно е действал срещу мен. Става дума за мъж, когото познавам – не сме били близки приятели, но се опитваше да стане такъв. Той се занимава с поправка на компютри и телефони, и така е имал достъп до моите устройства.

Още преди ми бяха казвали, че е хакер, но не го вярвах. Сега обаче имам сериозни основания да мисля, че е инсталирал шпионски софтуер на телефона и компютъра ми, или че е получил достъп чрез самия телефон – например чрез Facebook или приложения и файлове, които ми е изпращал. Аз не разбирам от хакерство и не мога да преценя как точно се случва това.

От месеци не поддържаме никакъв контакт, но въпреки това усещам, че ме е взел „на прицел“ и продължава да действа срещу мен. Възможно е всичко да е започнало още преди да прекъснем контакт. През това време ме е скарал с хора около мен, а също така съм забелязал тегления от банковата си карта, за които нямам спомен и не мога да обясня.

Честно казано, изглежда, че всичко идва от чиста завист – не виждам какво може да печели от това и защо го прави. Но последиците за мен са сериозни: имам лична, здравна и финансова информация на устройствата си, и се страхувам, че тя е компрометирана.

Бих искал да попитам:

1. Има ли специалисти или сервизи, които реално могат да проверят и почистят телефон и компютър от шпионски софтуер?

2. Какво мога да направя сам, докато намеря такава помощ?

3. Има ли смисъл да потърся правна защита и към кого да се обърна?

Ще съм много благодарен за всеки конкретен съвет или препоръка

# 1
Евентуално да попиташ   ГДБОП - киберпрестъпност?

https://www.gdbop.bg/bg/cyber

https://www.cybercrime.bg/

https://www.facebook.com/www.cybercrime.bg

От това, което пишеш, разбирам, че не си сигурен дали е така. Търсиш начин да провериш съмнението си и евентуално да се защитиш. Не разбрах съмнението ти дали почива на реални проблеми, или  се е породило, защото са ти казали, че е хакер.

# 2
Първо си направи копие на всичко което имаш в компютъра и телефона на флашка. Ако реши да ти поврежда файловете да имаш копие
После има програми с които може да си сканираш компютъра за вируси, Триянски кон др. Те ще ти дадат инфо имаш ли нещо прикачено и как се казва. После ще потърсиш конкретно информация как да го отстраниш.

# 3
Програмите не ловят всички троянци. А има и други видове вируси.
Поне така са ми казвали хора, които разбират.
В копието също може да остане вирус, може да е заразил  документ, снимка и т.н. Добре е наистина да се почисти от човек, който разбира от такива неща. Разбира се, ако има.

Цитат
Той се занимава с поправка на компютри и телефони, и така е имал достъп до моите устройства.
Обикновено вируси се вкарват от дистанция, като отвориш файл, пратен на имеил, или цъкнеш линк от такъв сайт и т.н. Не се разчита хакерът да има физически достъп до устройството. Не, че не е възможно и така, но не е типично заразяване.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 02:38 от Diorela

# 4
  • София
Първо, смени си паролата в Гугъл профила.

# 5
Аз наскоро бях на прицел на някакви чужбински хакери - компютрите бяха лепнали spyware. Слава богу, телефоните не. Та слушай сега, не се шашкай, но веднага дай всички заразени устройства да се преинсталират. Спираш да ги включваш. Докато не ги преинсталират, не се логваш никъде. После от незаразено, или преинсталирано на ново устройство, сменяш абсолютно всички възможни пароли - ВСИЧКО. Ако ти имат номера на банковата карта, спираш я и си правиш нова. Не ползвай банкиране на заразено устройство.
Хакерът може да не е човекът, който си мислиш, но да е имало пробив на някое от устройствата със spyware вирус . Разбери, че няма значение кой е - пакистанец, или Пешо-компютърджията. Важната си ти, така че вземай мерки да се отървеш.

# 6
Аз наскоро бях на прицел на някакви чужбински хакери - компютрите бяха лепнали spyware. Слава богу, телефоните не. Та слушай сега, не се шашкай, но веднага дай всички заразени устройства да се преинсталират. Спираш да ги включваш. Докато не ги преинсталират, не се логваш никъде. После от незаразено, или преинсталирано на ново устройство, сменяш абсолютно всички възможни пароли - ВСИЧКО. Ако ти имат номера на банковата карта, спираш я и си правиш нова. Не ползвай банкиране на заразено устройство.
Хакерът може да не е човекът, който си мислиш, но да е имало пробив на някое от устройствата със spyware вирус . Разбери, че няма значение кой е - пакистанец, или Пешо-компютърджията. Важната си ти, така че вземай мерки да се отървеш.

Същият човек е, прави постъпления срещу мен непрекъснато. Поне за от месеци знам, но е възможно и преди това. С други конкретни хора, създава дразги и смразвания помежду ни. Преди два дена заради него загубих много добър, и подкрепящ ме човек. Това не е първата мизерия дето ми причинява. Но реално мисля че всичко ми е хакнато.

# 7
Излишна паника според мен.. като ги знам нашите компютърджии колко разбират, освен да преинсталират Windows и да сменят някой диск, за друго не стават.. Да хакне телефон е почти невъзможно, за компютър - по-вероятно е да си зарази собствения компютър докато търси хакваща програма Simple Smile

# 8
  • София
Преди три години бях в подобна ситуация. Бившият ми мъж непрекъснато ме преследваше офлайн и онлайн и ме заплашваше, че ми е хакнал всичко. В крайна сметка, беше успял да ми отвори телефона докато спя и да ми наблюдава профилите в социалните мрежи. Демек - нищо хакерско нямаше.
Само аз се сдобих лека параноя, заключих всичко, сменях пароли, трих профили... Добре, че мина време и ми мина.
Бих посъветвала автора да се види с някой психолог...

# 9
Абе тия вируси били модерни - крадящите пароли. Достатъчно е да имаш съхранени пароли в браузера на заразеното ПС и да си онлайн. Най-често просто искат пари, но понякога хакват социални мрежи. Кофти е и психологът не помага, а преинсталацията и смяна на паролите.

# 10
  • София
Само че, авторът даже не е посочил някакъв проблем с комп или телефон.

# 11
Най-вероятно е параноя. Но, аз знам едно - ако някой има желание да научи всичко за теб няма сила която да го спре.Така, че за твое спокойствие може да си прехвърлиш снимки и песни от компютъра и телефона някъде и да направиш хард ресет, тоест да върнеш фабрични настройки с изтриване на цялата информация. За Гугъл профила вече са ти казали и аз съветвам да запопнеш от него.

Общи условия

Активация на акаунт