Следене на нашата комуникация по интернет и телефон

• 1 389
  • 57
  •   1
Отговори
Обръщам се към Вас с въпроси, които считам за фундаментални за защитата на личната сигурност и поверителността на информацията в интернет пространството в България. В днешния свят, където цифровите технологии доминират в нашето ежедневие, комуникацията и обменът на данни се осъществяват почти изцяло онлайн. Това поражда въпроси относно нашето право на личен живот и степента на защита на поверителността на комуникацията ни. Конкретно ме интересуват възможностите и правомощията на българските институции в контекста на сигурността на личните ни данни и начина, по който те могат да упражняват контрол върху нашите онлайн комуникации.

Първият ми въпрос е дали институции като МВР, ГДБОП, Национална сигурност и Отделът по Киберпрестъпления могат законно да имат достъп до интернет трафика на обикновените потребители и конкретно до съдържанието на комуникациите между тях. Става въпрос за текстови съобщения, включително изображения, които се разменят между различните имейл платформи като gmail.com, abv.bg, mail.bg, yahoo.com и други. Гражданите са загрижени дали съществува ясна правна рамка, която ограничава достъпа до тяхната кореспонденция, или дали такива платформи могат да бъдат достъпвани по законов път от горепосочените институции. Би било ценно да разберем доколко държавата може да се ангажира с наблюдение на този тип комуникации и до каква степен гражданите могат да разчитат на своето право на личен живот в дигиталната среда.

Вторият въпрос, който бих искала да повдигна, е свързан с техническите възможности за осъществяване на такъв мониторинг, ако той е позволен. Възможно ли е в наши дни подобно наблюдение да бъде изцяло контролирано и как технически се осъществява това? Ако приемем, че записването на интернет трафика на всички граждани би изисквало значителен обем сървъри и ресурси, най-вероятно се използват други методи и технологии за осъществяване на такъв мониторинг. Има ли основание да считаме, че се използват партньорства с интернет доставчиците, които осигуряват достъп до данни на потребителите при наличие на законова причина? И ако това е така, как точно интернет доставчиците могат да филтрират трафика и комуникацията, разменяна между потребителите, особено при комуникации, които са криптирани? Гарантират ли настоящите протоколи и законови процедури прозрачност и защита на нашите права, и какви технически стъпки се предприемат, за да бъде поверителността на гражданите реално защитена?

Третият въпрос е свързан с доверието на обикновените хора в интернет платформите, които използват ежедневно, за да комуникират. В съвременната дигитална ера е изключително важно всеки гражданин да бъде убеден, че личната му кореспонденция, независимо дали тя се осъществява чрез gmail.com или yahoo.com, е защитена и няма да бъде обект на проследяване без ясни законови основания и съдебно разрешение. Какво гарантира, че тези институции не злоупотребяват с възможностите за мониторинг и че гражданите не биват наблюдавани без знанието и съгласието им? Има ли конкретни закони и регулации, които защитават правото на конфиденциалност и установяват ясни граници за достъп до лични данни? Ако такива мерки съществуват, как се прилагат на практика и какво може да направи обикновеният гражданин, за да се увери, че неговата лична комуникация остава наистина лична?

Предварително благодаря за вниманието и ангажираността Ви с този значим въпрос, който касае правото ни на лична неприкосновеност и свободна комуникация в интернет пространството.

# 1
  • София
Странна тема. Изборите минаха, до следващите има време...

# 2

Да. За повече инфо може да погледнете Open fest с Божидар Божанов. Могат и мутри да ви следят, защото технологията е достъпна в България.

# 3
ЦРУ следеше канцлера Меркел, ти питаш за обикновените хора???

Иначе техническа възможност може и да има, но няма ресурс да следят всички. Отделно интернет провайдърите едва ли ще съдействат на всеки.  По-скоро може да ти хакнат компютъра и тогава всичко твое е тяхно. Сума ти фирми се оказаха с блокирани дискове и бяха изнудвани за откуп.

И най-накрая не виждам защо държавата мен ще следи. Нито съм терористка, нито пера пари, нито въртя незаконен бизнес... Какво ще ми шпионира, дали слагам рога на мъжа си? Или какви съвети давам на детето си?
Абсурдно ми е обикновения гражданин, който няма какво да крие, да се опасява от следене от държавата.

# 4
  • София
Следят ме, че си купувам ботуши.
Хора, пийте си хапчетата.

# 5
  • София
Следят ме, че си купувам ботуши.
Хора, пийте си хапчетата.
Виж, за такива неща е по-вероятно да те следят Grinning
Но не МВР и други подобни, разбира се.

# 6
Предварително благодаря за вниманието и ангажираността Ви с този значим въпрос, който касае правото ни на лична неприкосновеност и свободна комуникация в интернет пространството.

Няма такова животно като лична неприкосновеност и свободна комуникация в интернет. Или живееш строго офлайн, или сам контролираш каква информация даваш за себе си и своите действия на чужди хора. Т.е. като не искаш да изтича лична информация, просто не я предоставяш. А ако пък решиш да заобикаляш или престъпваш законите, съвсем няма за какво да пискаш.

# 7
МВР и ГДБОП имат супер напреднали технологии вече благодарение на новите открития в ИИ и квантовото криптиране.

# 8
А защо да нямат?

# 9
МВР и ГДБОП имат супер напреднали технологии вече благодарение на новите открития в ИИ и квантовото криптиране.

Не баш, но ако сте интересна, ще ви следят без мобилните провайдъри да разберат. Все още не могат да следят всички Wink

# 10
  • София
Наистина ли? Това е добре. Няма само престъпниците да имат технологии.

# 11
Аз лично съм за. Но не вярвам. Ако наистина следяха, щяха да хващат престъпленията в зародиш.

Не ми пречи да ме следят, най-много да ми видят показанията на водомерите, семейни сбирки и някой виц. Какво като ги видят? Ако пращах и получавах някакви неща с незаконно съдържание, тогава бих се притеснявала.

# 12
Въпроса е дали могат да четат текстовите съобщения които си разменят хората по емейл услугите. Примерно дали някои си пише тайно с някоя мадама, дали се интересува от работа в чужбина и прочие.

# 13
Когато прочетеш “1984” за първи път и влезеш във филма. :д

Всичко е възможно на тоя свят, но сме на ниво “следим, когато има причина”. Силно се надявам, че МВР не се занимава със съдържателните ми разговори за работа и козметика. :д

# 14
Всичко могат, стига да искат.
Аз повече бих се притеснявала, как може да се използва подписа ни, който поставяме на разни устройства и колко хора имат достъп до него. Защото с него вървят и лични данни.
преди няколко години си спомням, имаше скандал с някаква марка телевизори, на които имало тайна камера и са заснемали живота на купувачите, без те да знаят.
Тезата нямам какво да крия,  не ми допада. И аз нямам какво да крия, но не ми е приятно някой да ми се пъха в леглото без мое знание и съгласие. Фигуративно казано.
Колкото до офлайн живот и това не става, улиците вече са пълни с камери и повечето от тях записват.
Вече има куп програми за лицево разпознаване.

Светът върви към социалната програма за контрол в Китай.

Общи условия

Активация на акаунт