Сто и четвърта плетаческа тема

• 18 817
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
Искам да попитам за плетене в кръг на една кука. Преди време реших да си изплета блуза на една кука, като я започнах отгоре. Наддавах съответно за реглана. Когато стигнах до подмишниците и продължих надолу в кръг, при изплитането на целия ред и започването на новия нали се прави ново стълбче /плетох стълбче висок пълнеж/, като винаги новия ред с новото стълбче го правех върху новото стълбче от по-долния ред, т.е. да са едно под друго. Но се получи едно грозно изкривяване на плетката точно по този ръб, където свършва единия ред и почва новия. Не знам дали го обясних разбираемо и дали става ясно какъв ми е проблема. Знам че имаше някакъв начин за започване и завършване на реда при плетене в кръг на една кука, но се сещам какъв беше.

# 376
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Всички са много хубави.
Поздравления!
 Шалът ми е в списъка с проекти, но не с поло. Аз май не познавам никой, който да търпи поло яки.

# 377
Пончо е това, до колкото си спомням е от някаква козя ангора и не се завалва. Аз обичам и нося поло блузи.
Mila, когато стигнеш в края на реда, съедини с предходното стълбче без да изплиташ бримката. Ще опитам да кача снимка.
Скрит текст:

Тук я приплъзваш без да я изплиташ

Ако работиш с единично стълбче започни новия ред с 3 въздушни бримки.
Ето една бърза мостра

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 09:39 от •mimoza•

# 378
Искам да започна отново да плета, като за начало смятам да започна с нещо съвсем скромно - мартенички.  Ще съм благодарна, ако ми изпратите мостри и начини за плетенето им, но да е нещо по-простичко.
Преди години купих бяла и червена прежда, но е букле, от нея стават едни рошави и аз каквато съм плетачка, нищо не направих. Спретнах само по един голям червен и бял пискюл, които завързах с усукан от преждата шнур.
Ще търся нормална, гладка прежда, но какъв вид?

# 379
Искам да започна отново да плета, като за начало смятам да започна с нещо съвсем скромно - мартенички.  Ще съм благодарна, ако ми изпратите мостри и начини за плетенето им, но да е нещо по-простичко.
Преди години купих бяла и червена прежда, но е букле, от нея стават едни рошави и аз каквато съм плетачка, нищо не направих. Спретнах само по един голям червен и бял пискюл, които завързах с усукан от преждата шнур.
Ще търся нормална, гладка прежда, но какъв вид?

Бегония . Страхотна прежда обаче не знам дали има червено и бяло .

# 380
  • Бургас
Аз плетох по спирала кръговите /роклите/, без да свързвам начало и край.

Куклата, която почнах -при нея се свързват редовете като от последната и първата се изплита направо нова бримка.

# 381
Мимоза кажи моля те коя е тази кафявата прежда или поне какъв е състава и . Мисля , че плетем едни и същи мотиви .

# 382
Alize Miss Batik е преждата, 100% мерсеризиран памук. Намерих от два цвята по няколко гранчета и реших да ги съчетая. Скоро ще я видите готова.

Това е мотива

# 383
  • Балчик
Здравейте момичета, моля за помощ. Как се плете шал яка, както е на снимката,  редовете вървят по дължината на плетивото. Клип е най добре,  ако е на руски още по добре. Много благодаря.

# 384
Ава, с наддавки и към всяка предница се плете, дори на снимката се виждат, което не е много ок. Аз бих ги сложила другаде. Яката  отзад при гърба допълнително и снадка при рамото.

# 385
  • Балчик
Ава, с наддавки и към всяка предница се плете, дори на снимката се виждат, което не е много ок. Аз бих ги сложила другаде. Яката  отзад при гърба допълнително и снадка при рамото.
Наддавките как следва да са, през 5 или 10 реда , както на ръкавите ?
Благодаря ти mimoza

# 386
Ава, с наддавки и към всяка предница се плете, дори на снимката се виждат, което не е много ок. Аз бих ги сложила другаде. Яката  отзад при гърба допълнително и снадка при рамото.
Наддавките как следва да са, през 5 или 10 реда , както на ръкавите ?
Благодаря ти mimoza
От снимката ги виждам през 5 на 6-тия. При всички положения ще трябва да пробваш, защото зависи и от дебелината на преждата. Ако прецениш, че са много на често можеш да ги разредиш към края. Наддавай на такова място, че като се обърне яката да не се виждат.  Например тук, като започнеш с наддавки от външния край и постепенно изместваш навътре. Да кажем от 3-4 бримка. Не знам дали го обясних разбираемо. На снимката личи, че е наддавано в една и съща бримка от започването на реда и затова в един момент наддавките се виждат. На мен това ми боде очите.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 16:27 от •mimoza•

# 387
Мисля, че яката е английски ластик и е плетена отгоре надолу. На увеличената снимка се вижда, че бримките са наобратно на тези при ръкавната извивка. Тогава излиза, че това са свивки.
Мисля, че ако се направи с обикновен ластик и се плете заедно отгоре надолу, като в разширената част се направи със скъсени редове и се снадят двете страни със зашиване, имитиращо бримките, този ефект няма да го има и ще стане по-добре.

mimoza•, много красиви плетки, голям си майстор!

# 388
Всякак ще стане, но най- лесния вариант е да си върви отначало с бието,  което в един момент се превръща в шал- яка.Тази снимка предполагам за ориентир, далеч е от качествено изпълнение.

# 389
На тази снимка, без значение свивки, или наддавки на английския ластик, се получават на това място, защото правата част е ширината на бието в предницата. И раширяването започва  след него.
От лявото рамо на мъжа това се вижда по-добре.

При обикновения ластик със скъсени редове, има начин да се изплете, без да се виждат такива бримки. На стария диск си бях записала една жилетка с такава яка с обикновен ластик, при който показваха как се прави скрито.

Тук намерих машинна жилетка със същия тип яка, английски ластик. При нея се вижда, че бримките на яката вървят отдолу нагоре, а наддаването е оформено като ръбче. Няма начин да се избегнат тези бримки с наддавки, да не се виждат. Снимките се увеличават добре.
https://www.aboutyou.bg/p/about-you/pletena-zhiletka-amin-20847690

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 17:58 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт