Как тренирам -28

• 21 756
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Петенце, благодаря от сърце, че си отделила толкова време да ми отговориш и споделиш вижданията си Kissing Heart
Моите са подобни. Напоследък масово се отрича силовото трениране на гладно и аз доста се повлиях от тези гласове. Включително любимата ми доктор Симс твърди, че жените просто задължително трябвало да хапнат нещо с около 15 г протеин и 25-30 г въглехидрати преди трен, колкото и рано да е.
От друга страна, Белчо Христов, когото аз много харесвам, има страхотна мускулатура и винаги тренира на гладно. Това препоръчва и на клиентките си, които тренират рано. Има много други като него.
Аз се научих да хапвам 30 минути след ставане, но има дни, в които го правя насила, а не искам така.
По-спокойна съм, като знам, че и едното, и другото са ок.
Доза протеин и мен ме подува много. Към момента 15 г овесени ядки в малко гореща вода, 80 г скир и кафена лъжичка мед ми действат добре, но също като теб смятам, че усещането за сила след тази мини закуска е на психическа, а не на физиологична основа.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 11:09 от Vetrena

# 496
И за мен беше интересно да прочета гледната точка на Петенцето.
Моят личен опит: известен период тренирах рано сутрин на гладно, трудничко ми беше, изморявах се по-лесно. Сега тренирам към 18.00 ч, съвсееем по различен начин се чувствам. В почивни дни съм ходила във фитнеса след 10.00 ч, закусила съвсем леко, бодра и заредена се усещах.

# 497
  • София
На мен всяка силова преди 12 ми е ужасно неприятна, независимо дали гладна или яла нещо. Нито сила, нито съм се събудила, особено ако преди това пък не съм тичала.

# 498
Да ви питам, има ли голямо значение, ако не си спазвам съвсем реда на упражненията по програмата? Често се налага да сменям, заради заети уреди напоследък.
Например вчера, след лег пресата трябваше да направя екстензии за гръб (back extension), но уредчето беше заето и направих първо упражнението за хамстринг и лег екстеншъните и после чак успях да се доредя до уреда.

# 499
  • София
На мен също често ми се налага да размествам. Запъвам се само, ако е важно базово и тежко упражнение, защото те са я началото на тренировката и няма шанс да ги разместя за по-края на тренировката. Ако са някакви изолиращи упражнения, няма никакво значение кое след кое. Просто зависи за какво става дума.

В твоя случай не е фатално. А някой път вместо да размествам - директно сменям и избирам друго упражнение. Тъкмо малко разнообразие си казвам.

# 500
Ти имаш опит и знаеш какво друго можеш да направиш, аз съм нуб Sweat Smile и освен да сменя машината с гири или бар когато е възможно, друго не мога а измисля.

Кое е тежко базово упражнение?

# 501
Аз ако Ви кажа, че като стъпя във фитнеса и започна да тренирам решавам кои точно упражнения да направя ще ми повярвате ли 😁😜

# 502
Ами ти ако си в поддържаща фаза, защо не? То тогава май няма голямо значение стига упражненията през седмицата да са поне балансирани. Аз като начинаещ, ми трябва структурирана програма иначе съм загубена и вероятно бих правила основно упражнения, които са ми относително приятни и бих скипвала възможно най-много тези които мразя като хип тръст примерно Satisfied

# 503
Важно е да знаеш кое упражнение кой точно мускул таргетира. Тогава може да лавираш, но естественно си трябва опит за това 🙂

# 504
  • София
И ние разменяме упражнения като само следим да се придържаме към планираните, все пак и да няма натоварвания на една и съща част на тялото едно след друго.

# 505
Аз обикновено започвам с упражненията за крака, като съм забила на 25кг и двете упражнения, които правя. Едното е с машината за разтягане, ако не бъркам наименованието на уреда, това там, където краката се изпъват от седнало положение напред с тежести, а другото е бедрено сгъване от лег. Фитнес интструктури са ми казвали, че при тренирането е добре разтягащите и съответните свиващите мускули да се тренират с една и съща или сходна тежест за най-добра форма и сила.

С тези килограми съм не знам от колко време, но както вече съм писала, не желая да имам силно дефинирани мускули на краката, и затова изобщо не планирам да увеличавам тежестите.

Лег пресата е абсолютно не от мен, гледала съм видеа за най-опасните уреди във фитнеса и това е един от тях.

Иначе и аз често разбърквам последователността на упражненията заради заети уреди, но съм забелязала, че тренировките на бицепс задължително трябва да ги правя в началото, защото оставя ли ги за по-накрая, мускулите ми не знам защо са празни и дори и 10кг ми се струват много, а иначе ги тренирам с 20кг.

# 506
Какво й е опасното на пресата за крака? Самата машина или упражненията с нея, не разбрах. То има преса и преса. В моята зала има хоризонтална и вертикална.
Хоризонталната има едни пинове, които задържат тежестите докато не се ползва и с ръчка се прибират когато се ползва. Втори комплект пинове, които са пуснати през цялото време и ограничават колко плочата ще се доближи до седалката и не може да ги прескочи. Самите пинове са пикачени към рамката така, че няма начин да се скъса или счупи нещо в тази част и плочата да се люлее свободно и да те притисне. Разстоянието между по-близките до седалката пинове и самата седалка се регулира. Няма никакъв риск да те притисне плочата с тежестите, ако разстоянията са преценени правилно.
Вертикалната също се регулира колко ниско да слезе, така че да не те затисне и да не можеш да излезеш от уреда.

# 507
Телесила ,правилно ли разбирам,че правиш leg extension с 25 кг ,а бицепс с 20кг -това сгъване със свободна тежест ли  ? С треньор ли работиш ?
Лег пресата е един от най-смислените и безопасни уреди в Джима ,особено ако имаш травмирани колена.

# 508
За килограмите си разбрала правилно, No_frame bitch.

Никои от упражненията ми не са със свободна тежест във фитнеса. Сгъването е на нещо такова

Скрит текст:

При това упражнение се стягат и седалищните мускули, но те не са ми целта. Упражненията ми за стягане на дупе са различни и си ги правя вкъщи. Вкъщи понякога правя някои упражнения със свободни тежести и ластици.

Не си правя тренировката с треньори във фитнеса, но съм говорила с тях и са ми давали много ценни съвети на какво да обръщам внимание при различните упражнения, как точно да разполагам тялото си и т.н. Съвсем малка промяна на позицията, захвата може да промени изцяло ефекта от упражнението, защото различни мускули по различен начин поемат тежеста, но това май го знаят всички трениращи.

Относно вредата от лег пресата, следя Gravity Transformation и в ето това свое видео много добре обяснява опасността от нейното използване
https://www.youtube.com/watch?v=IsUHmQiCs6M

Едва ли ще мога да го обясна по-добре от него Grinning

# 509
Напротив точно малките мускулни групи се работят след големите. Тоест ако правиш гръб с бицепс първо са упражненията за гръб. Или пък Горна част първо е гръб, гърди, рамо, бицепса и трицепса са последни. По- големите мускулни групи имат нужда от повече сила, така да се каже.

Общи условия

Активация на акаунт