Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 33 897
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Няколко човека назад не ти ли писаха вече колко боли биопсията?

# 181
Аз лично не бих правила нищо преди да знам резултата от биопсията. Самата биопсия не е страшна.

# 182
  • София
Когато е на по голяма повърхност участъка, точно такава е практиката да се направи плитко изрязване с ток, безмислено е да се правят няколко щипкови биопсии, може да не покажат точен резултат. Според мен лекарката ви е права, но винаги може да се вземе още едно мнение.

# 183
Здравейте, моля за мнение, че чак другата седмица съм при лекарката и тя по телефона нищо не обясни освен да си запазя час за да се видим. В последните години винаги съм била II група, но за първи път правя течна цитонамазка и нищо не разбирам от написаното освен, че е трябва да направя HPV тест. Благодаря ви момичета предварително🙏

# 184
Намерили са ти атипични клетки. Трябва да ти вземат тест за HPV, препоръчвам да си направиш най-подробния в Геника с всички възможни щамове, които се изследват. Според мен - задължително направи и колпоскопия, ако е нужно и биопсия. Ако е положителен теста, така или иначе препоръчват биопсия. При отрицателен - само проследяване.
Но във всички случаи колпоскопията е задължителна според мен. Аз си правя абсолютно всяка година, все пак съм с изгорена раничка, с положителен HPV, то ми е част от рутинния преглед.

# 185
Намерили са ти атипични клетки. Трябва да ти вземат тест за HPV, препоръчвам да си направиш най-подробния в Геника с всички възможни щамове, които се изследват. Според мен - задължително направи и колпоскопия, ако е нужно и биопсия. Ако е положителен теста, така или иначе препоръчват биопсия. При отрицателен - само проследяване.
Но във всички случаи колпоскопията е задължителна според мен. Аз си правя абсолютно всяка година, все пак съм с изгорена раничка, с положителен HPV, то ми е част от рутинния преглед.

Благодаря много🙏🙏

# 186
Само ЧПВ ли причинява рак на шийката? Щото знам от позната, че е нямала и имаше..

# 187
Не само.

# 188
Здравейте! Тъй като никога не сме коментирали с моя гинеколог, само когато нещо не е наред с резултатите от цитонамазката ли се назначава HPV тест?

# 189
Мне, можеш да си го направиш и профилактично.
Аз така направих и си знаех, че имам.
Затова, когато ми видяха раничката, директно ми взеха биопсия. То беше ясно, че има проблем, свързан с HPV и така и се оказа.

# 190
Мне, можеш да си го направиш и профилактично.
Аз така направих и си знаех, че имам.
Затова, когато ми видяха раничката, директно ми взеха биопсия. То беше ясно, че има проблем, свързан с HPV и така и се оказа.
[/quote
А знаете ли каква е цената и дали се поема от здравната каса?

# 191
Добър въпрос, за който не знам защо не се говори открито в медийното пространство.
В БГ такива тестове са само платени.

Ето най-разширения пакет:

https://www.genica.bg/test/hpv-genotipirane-na-33-tipa-2

Той обхваща всички щамове (които се изследват).
Можеш да видиш и другите варианти в страницата на Геника, поне за там гарантирам, че са достоверни резултатите.

# 192
А как процедираме, ако решим да си направим сами.
Трябва да изберем гинеколог, който работи с Геника, за да вземе материала в специален контейнер, или може да вземем контейнер от Геника и да помолим следящия ни АГ да вземе проба?

# 193
Всеки АГ може да вземе проба и вие да си я занесете в Геника.
И не е необходим специален контейнер или да взимате от тях. Ако не се лъжа, пробите се взимат с обикновен сух тампон от цервикса.
За всеки случай, може да звъннете на Геника да ги питате имат ли специални тампони, но преди със сигурност нямаше.

# 194
  • Сф
Не знам дали все още е актиална кампанията, но есента се възползвах. Заплаща се само 17лв  за кита

https://cibalab.com/wp/%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%8 … 0%bf%d0%be%d0%b3/

Общи условия

Активация на акаунт