Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 33 205
  • 744
  •   2
Отговори
# 675
Здравейте! Имам голямо ерозио. Миналата година по това време съм преглеждана с колпоскоп. Цитонамазката беше 2А. Колпоскоп без изменения. Доктора каза, че е резултат от разкъсана шийка при раждане и недобро зашиване. 2ри док потвърди след това. Може ли едно мнение сега как да процедирам? Бих искала да се отърва от ерозиото. Лазер, ток или? Задължително ли отново колпоскоп или мога да мина само с цитонамазка?

# 676
Здравейте! Имам голямо ерозио. Миналата година по това време съм преглеждана с колпоскоп. Цитонамазката беше 2А. Колпоскоп без изменения. Доктора каза, че е резултат от разкъсана шийка при раждане и недобро зашиване. 2ри док потвърди след това. Може ли едно мнение сега как да процедирам? Бих искала да се отърва от ерозиото. Лазер, ток или? Задължително ли отново колпоскоп или мога да мина само с цитонамазка?

Аз също бях с разкъсана шийка, но моето разкъсване беше бая голямо и се наложи пластика. Лекаря първо ми предложи да го оправим с лазер, като ми обясни, че това е най - щадящия вариант за следваща бременност и най-вече за начина на раждане. За съжаление обстоятелствата не позволиха този вариант и за това направихе пластиката.

# 677
Благпдаря мила! При мен явно няма нужда от пластика, защото никой лекар не ми е казвал, но се страхувам от ерозиото и бих искала да го премахнем.

# 678
Правихме аз и две мои приятелки по безплатната профилактична програмата на МЗ;
Всичко, с изключение на получаването на резултатите беше ок; Резултати получихме след месец, и след обаждане на какви ли не телефони, мейли и в крайна сметка след мейл до МЗ. #BGMлоялнапрограма

# 679
Здравейте!
Виждам,че има такива жени,които са били с карцином ин ситу след електроконизация,т.е резултатът от изрязания конус е "не изрязано до здраво".Следващото ,което може да се предприеме и отново конизация или с този карцином вече задължително трябва да се премахне матката?

# 680
  • София
Не, не е задължително. Всеки пациент е различен. Има много жени, при които проблемът е решен окончателно с втора конизация. Важно е да имате добър лекар, който да прецени как да действа в зависимост от сътоянието и резултатите от хистологията. Успех желая!

# 681
Преди 5 г си правих тест за папилома вирус. Не си спомням как се казва. Беше някакъв трето поколение, скъп тест. Показваше кои от всички видове папиломя вируси притежавам. Оказа се, че имам папиломи които причиняват кожни брадавици, но не съм носител на раковия папилома възраст. Препоръчаха ми да повторя теста след 5 г.
Чудя се дали след като съм направила този тест въобще има смисъл от цитонамазка всяка година?

# 682
Добре е да си правите, защото рак не се развива само от ЧПВ вирус.

# 683
Добре е да си правите, защото рак не се развива само от ЧПВ вирус.

Не знаех това. Добре стана да науча.
Вие през колко години си правите цитонамазка на 35-40г?
А колоноскопия?

# 684
  • Варна
Здравейте!
Виждам,че има такива жени,които са били с карцином ин ситу след електроконизация,т.е резултатът от изрязания конус е "не изрязано до здраво".Следващото ,което може да се предприеме и отново конизация или с този карцином вече задължително трябва да се премахне матката?

И аз от личен опит ще кажа, че не е задължително, макар моят лекар да.ми предложи точно това.  Може да се предприеме реконизацив, като втория път се действа една идея по-смело, т.е. реже се по-надълбоко. В такива случаи част от лекарите предпочитат скалпелната процедура.

# 685
на какво се крепят тръбите и шийката след като се премахне матката?

# 686
  • София
Almirra, при липса на проблем или индикации за такъв, е хубаво да имате профилактичен преглед поне 1 път в годината.  Според мен профилактиката ( при липса на оплаквания) включва мануален преглед, колпоскоп, цитонамазка и ехогроф. Отрицателен hpv тест не може да гарантира липсата на развитие на злокочествен процес, но намалява риска за развитието на “това”значително.

# 687
Теоретично трябва цитонамазката да е всяка година. Аз смело и смахнато съм прескачала по три, по пет години Grinning без последствия, но сега съм обещала на лекаря, че вече ще съм редовна.

# 688
Здравейте, дами! Чета ви от известно време и съпреживявам историята и тревогата на всяка една от вас. След като ви изчетох в главата ми изникнаха много въпроси свързани конкретно с моя случай и бих се радвала да споделите и вашето мнение за него, защото ми е леко странен.
2021 ноември правя профилактичната си цитонамазка година след раждането- пап 2. Добре, обаче януари имах много леко, почти незабележимо контактно кървене, при което се изстрелях за 2-ра цитонамазка с резултат Пап 3А.Веднага последва колпоскопия при онкогинеколог, който каза, че не вижда нещо толкова притеснително и спешно. Изписа ми силаут, hpv тест и AhCc. Hpv излезна положителен за един високорисков-39 и за 3 среднорискови. Изкарах си лечението за 3,4 месеца и следващата цитонамазка отново 3А. Доктора ме посъветва да си пусна едно изследване CinTec plus (за първи път тогава разбрах за него), което се указа положително и ме насочи към конизация. Отидох на 2-ро мнение при Карагьозов, който на колпоскопия видя “нещото” взе биопсия и ме посъветва за конизация. Биопсията показа Цин 2-3 тоест средна към тежка дисплазия и аз реших да се доверя на професор Томов в Плевен. Той ме прегледа, видя изследванията и ми насрочи конизацияза след 2 седмици. Мина конизацията нормално, както и възстановяването и започна очакването и притеснението за хистологичния резултат. След около месец на първата контрола при него си получих и хистологията, която показа, че имало само плосък кондилом, без каквото и да е дисплазия и всичко изрязано до здраво. Объркването ми идва от голямото разминаване между биопсията и същинската хистология, което не ми се струва никак малко. Прочетох за случаи, при които хистологията е по-лоша от биопсията, за такива при които хистологията е същата като биопсията, но не попаднах на случай като моя. Просто ми е странно и същевременно интересно защо се е получило това голямо разминаване. Вие имате ли подобен опит или поне някакво мнение по въпроса?

# 689
Аз минавам с един глупав въпрос-колко време след LEETS могат да се използват тампони?

Общи условия

Активация на акаунт