Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 33 860
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
ПАП III А - не е възможно най-лошата находка, но наистина е добре да се направят други изследвания. Тоест биопсия. Възможно е да е тежко хронично възпаление , но е възможно да има промяна на клетките, която да изисква по-сериозно лечение. Правилно са ви насочили да направите биопсия.
Добре, а трябва ли да се прави втора цитонамазка, извинявама се но искам да бъда в помощ на майка ми......казват и нейни приятелки да повтори тази мазка , нз дали  да се прави  , може ли първата да не е взета добре , знам ли ....защо някои и казват да се повтори тогава...не разбирам, може ли да покаже друго!!!

# 151
Цитонамазката обира само клетки от повърхността на шийката на матката. Не е така информативна като биопсията, която пък ще види клетките в дълбочина.
Доверете се на лекаря от онкологията, който отлично знае какво прави, а не на приятелки на майка ти, GP-то или някой, който далеч не е специалист.
Щом той е преценил да се вземе биопсия, а не втора цитонамазка, то е както е казал - да се види положението в канала.
А иначе - цитонамазка винаги може да се повтори, това е най-елементарното, но това изследване, отново повтарям, далеч не е толкова точно.
За да ти дам пример, аз години наред бях с цитонамазка 2-ра група. Отивайки при нов лекар, той ми направи профилактична колпоскопия, видя, че имам участък, който е подозрителен и ми все биопсия. Оказах се с предракови клетки. Ако си бях стояла само с регулярните цитонамазки, досега да бях с рак на шийката.
Мисля, че примерът ми е достатъчно информативен.

# 152
Цитонамазката обира само клетки от повърхността на шийката на матката. Не е така информативна като биопсията, която пък ще види клетките в дълбочина.
Доверете се на лекаря от онкологията, който отлично знае какво прави, а не на приятелки на майка ти, GP-то или някой, който далеч не е специалист.
Щом той е преценил да се вземе биопсия, а не втора цитонамазка, то е както е казал - да се види положението в канала.
А иначе - цитонамазка винаги може да се повтори, това е най-елементарното, но това изследване, отново повтарям, далеч не е толкова точно.
За да ти дам пример, аз години наред бях с цитонамазка 2-ра група. Отивайки при нов лекар, той ми направи профилактична колпоскопия, видя, че имам участък, който е подозрителен и ми все биопсия. Оказах се с предракови клетки. Ако си бях стояла само с регулярните цитонамазки, досега да бях с рак на шийката.
Мисля, че примерът ми е достатъчно информативен.
Много бяхте изчерпателна и полезна!
Благодаря ви!
Много здраве Ви пожелавам 😇

# 153
Благодаря, аз също пожелавам здраве на теб и на майка ти, надявам се, че няма да ѝ открият нищо тревожно.

# 154
Благодаря, аз също пожелавам здраве на теб и на майка ти, надявам се, че няма да ѝ открият нищо тревожно.
Мерси ☘️

# 155
Здравейте момичета, пак съм аз с моите терзания Simple Smile
Прехвърлих се при лекарка в София, която се оказа наистина страхотна и за първи път от 4 седмици насам успях да спя спокойно и да не треперя като лист по цял ден! Много е важно да се попадне на човек Simple Smile

Тя беше категорична, че биопсия е нужна - няма две мнения по въпроса (направи ми нов колпоскоп). Каза, че иска да я направи в болнични условия под пълна упойка, за да вземе от няколко места (включително канала), за да е сигурна, че няма да изпусне нищо. Пусна ми и всички изследвания наново в Геника (ЧПВ, МБ и тн), за да е сигурна, че съм чиста изцяло преди биопсията. Каза, че са ЧВП не може да се довери на Рамус (каквото и да значи това?)

До тук на кратко: Цитонамазка 2ра група с възпалителен процес.
Раничка голяма около монета от 50 ст с изменения (гледана на колпоскоп)
Чвп 16 положителен (в рамус, сега чакам потвърждение от Геника)

Това с пълната упойка и взимането на биопсия от НЯКОЛКО места ме плаши Sad На някой случвало ли му се е? Чета, че при вас биопсията си я взимат с местна упойка в кабинет …

Каза, че след биопсията ще се реши как ще процедира. Ако излезне цин1 - първо ще лекува консервативно. При цин 2- обгаряне с ток. По-нагоре скалпелна конизация. Каза онази лошата болест на този етап дори да не я мисля (малко ми е трудно, но се опитвам) …

Благодаря на всички за подкрепата и мненията ❤

# 156
Здравейте момичета, пак съм аз с моите терзания Simple Smile
Прехвърлих се при лекарка в София, която се оказа наистина страхотна и за първи път от 4 седмици насам успях да спя спокойно и да не треперя като лист по цял ден! Много е важно да се попадне на човек Simple Smile

Тя беше категорична, че биопсия е нужна - няма две мнения по въпроса (направи ми нов колпоскоп). Каза, че иска да я направи в болнични условия под пълна упойка, за да вземе от няколко места (включително канала), за да е сигурна, че няма да изпусне нищо. Пусна ми и всички изследвания наново в Геника (ЧПВ, МБ и тн), за да е сигурна, че съм чиста изцяло преди биопсията. Каза, че са ЧВП не може да се довери на Рамус (каквото и да значи това?)

До тук на кратко: Цитонамазка 2ра група с възпалителен процес.
Раничка голяма около монета от 50 ст с изменения (гледана на колпоскоп)
Чвп 16 положителен (в рамус, сега чакам потвърждение от Геника)

Това с пълната упойка и взимането на биопсия от НЯКОЛКО места ме плаши Sad На някой случвало ли му се е? Чета, че при вас биопсията си я взимат с местна упойка в кабинет …

Каза, че след биопсията ще се реши как ще процедира. Ако излезне цин1 - първо ще лекува консервативно. При цин 2- обгаряне с ток. По-нагоре скалпелна конизация. Каза онази лошата болест на този етап дори да не я мисля (малко ми е трудно, но се опитвам) …

Благодаря на всички за подкрепата и мненията ❤
Моята биопсия беше с пълна упойка в болница.Няма нищо страшно тя е за много кратко време,след това полежах час и нещо и си тръгнах.6 месеца след нея имам и абразио пак с пълна упойка.Не се притеснявайте важното е резултата да е добър,за което стискам палци!

# 157
  • София
Всички, които са имали съмнение за изменения в канала са били с биопсия в болница, защото абразиото за разлика от щипковата биопсия не може да се направи с локална упойка.
И аз имах такава биопсия не беше нищо особено. Заспиваш за 15 мин и после се събуждаш. Слагат нещо като голям тампон за няколко часа и после обикновено пускат да си ходиш според зависи.

# 158
Здравейте, Lletz може ли да се направи в амбулаторни условия с местна упойка? И другият ми въпрос, ако някой знае - понеже ще пътувам от друг град, има ли някакво изискване да не пътувам същия ден? Благодаря!

# 159
Всички, които са имали съмнение за изменения в канала са били с биопсия в болница, защото абразиото за разлика от щипковата биопсия не може да се направи с локална упойка.
И аз имах такава биопсия не беше нищо особено. Заспиваш за 15 мин и после се събуждаш. Слагат нещо като голям тампон за няколко часа и после обикновено пускат да си ходиш според зависи.

А какъв е шанса за изменения в канала при пап2? Цитонамазката не се ли взима точно от канала, обърках се вече :/

# 160
  • София
Изменения има и при ПАП 1. Затова биопсията и резултатите от нея са най-сигурният начин, за да се разбере какво и как ще лекувате.

# 161
  • София
Цитонамазка се взима и от канала, и от повърхността на шийката.
Къде са измененията и дали се налага абразио се съди и от групата, и от колпоскопската находка, къде е локализирана "раничката" и т.н.

# 162
Изменения има и при ПАП 1. Затова биопсията и резултатите от нея са най-сигурният начин, за да се разбере какво и как ще лекувате.

Ужас Sad Цитонамазката ми беше единственото успокоение на тоя етап, тъй като е нормална. Успокоявах се, че не може да е станало толкова зле всичко, при положение, че все пак ми излиза нормална група (а не примерно от 3 нагоре). Сега вече мисля, че верно ще трябва да посетя психиатър, защото тотално ще превъртя играта от стрес 😭
Всичко до цин3 ще преживея, понеже от всичко прочетено разбирам, че се лекува и може да се износи бебе. Вече от там нагоре, не ми се мисли въобще ….

# 163
Аз за себе си не мога да си обясня моите резултати и биопсия и абразио.Ако някой е наясно може ли да ми помогне,защото вече много се обърках. 02м.2024 2-3АБгр.последва биопсия резултата беше полип.04м.2024 2група без атипични клетки. 10м.2024 3АБгр. Последва абразио резултат отново полип.Нали полипа не вдига групата?? Началото на този месец отидох при д-р Крумов във Вита нова цитонамазка 2гр.НРV всичко отрицателно, само на микробиологията имаше обилно левкоцити.При всички тези цитонамазки и прегледи е имало и колпоскоп-чист.Не знам вече каквото да правя и кога пак да отида на преглед. Стана много дълго,извинявам се!

# 164
  • София
...
Ужас Sad Цитонамазката ми беше единственото успокоение на тоя етап, тъй като е нормална. Успокоявах се, че не може да е станало толкова зле всичко, при положение, че все пак ми излиза нормална група (а не примерно от 3 нагоре) ….
Без да се сърдите, положението е "толкова зле" само във вашата глава. Съвсем нормално естествено...
Вие трябва да се успокоите, защото ви предстои много чакане - биопсия, резултат, лечение...и след него спокойствие, за да забременеете и да износите бебе. За целта е важно единствено да се въоръжите с търпение и здрава психика. А мислите за онази болест при вас изобщо нямат място.

Общи условия

Активация на акаунт