Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 817
  • 752
  •   1
Отговори
# 45
Ох, звучи много гадно, но тая кърма можеш да си я запазиш за млечни бани при обриви,суха кожа, не хвърляй, мен ме боли само като слушам Head Band
От екоплей пак да кажа, че съм недоволна, защото не могат да се перат, тоест нямат чистене.
А днес стигнахме пика на идиотските приспивания, вали навън, та я кърмих в раницата поклащайки се.

# 46
Здравейте и благодаря за новата темичка. Известно време ни завъртя ежедневието и не бях влизала да чета и сега наваксах. Използвахме хубавите дни до последно и през деня бяхме основно навън, намерихме се с мами с малчовци около нашите бебоци с който да обменяме опит и е хубаво.
Днес бяхме на ваксина и въпреки, че педиатърката каза че е болезнена само за момент като го боцна изписка и това беше. Докато сложим лепенката и се облечем вече гукаше и се смееше на педиатърката 😂 Иначе на 3м и 12 дни сме 7.500 кг, 67см, глава 40.5, гърди 44. Откакто спрях да кърмя качва пак добре но не толкова рязко. Яде 160мл на 3-4 часа, нощем прави пауза минимум 6-7 ч като заспиването е различно, но най-често към 9-10.
Гука и се смее доста и вика силно , даже сутрин си ни стана ритуал на закуска да е при нас или на диванчето или седнал в мен да гледа, той нахранен, правя на нас закуска и кафе , и си говорим с него 😁
Главичка вдига и върти уверено и даже доста я държи, но още не се обръща сам.
Педиатърката ми препоръча да започна със сокове, но мисля да задържа малко и отделно да си започна със зеленчуци. Може ли малко повече инфо от опитните мами по темата за захранването. Иначе още преди да родя си взехме този уред, който е и блендер и затопля и има доста функции. https://www.emag.bg/blender-xiaomi-smart-220v-240v-1600-ml-max-t … 0eu/pd/D76JMZMBM/

# 47
  • София
Ами това със соковете не е ли всъщност доста вредно? Скоро бях попаднала на такава публикация и соковете дразнят стомаха и като цяло разбирането е, че е остаряла практика и не се препоръчва със сок да се започне. Даже ми звучи ужасно.

# 48
Ами това със соковете не е ли всъщност доста вредно? Скоро бях попаднала на такава публикация и соковете дразнят стомаха и като цяло разбирането е, че е остаряла практика и не се препоръчва със сок да се започне. Даже ми звучи ужасно.

Информирана съм, че е отхвърлена тази практика, въпреки че така съм захранвана. Като знам аз като приемам плодови сокове/фрешове на него колко ужасно му се отразяват през кърмата, си представям, ако му дам директно сок какво ще му стане на нежното коремче.. Абсурд

# 49
  • Пловдив
Аз лично сок не съм давала /при захранването имам предвид/. Започнах със зеленчуците, след това плодовете. Не съм използвала специални уреди, а печката и нутребулета. Захранвах "бързо", примерно: понеделник картоф, вторник картоф, сряда картоф и броколи. И така поетапно вкарах нещата. Замених обяда и започнах следобяд да давам плодово пюре. Като след това вече разиграх вариантите със семена и т.н. спрямо докъдето бях стигнала. Удобно е да си направиш схема и да не се чудиш кое/как/кога.
Така ще процедирам и при бебето сега.

# 50
  • София
Никакви сокове, педиатърката явно е от много старата школа. Почва се с пюрета, или ако бебето вече е по-голямо, може и направо с парченце зеленчук/плод, което да си гризе само.  Някъде преди писах за дъщеря ми, която си хапваше всякакви пюрета, като междувременно и давах и неща за гризене. Обратното на сина ми, който нищо не искаше да близне даже, само кърма и две три определени неща. Умирах от притеснение дали му е достатъчно, порасна си нормално. От моя опит захранването, както и всичко останало с гледането на дете, става спрямо индивидуалните му нужди.

# 51
Какво мислите за схемата на захранване на Hipp? Аз мисля да ми е ориентир, но пюретата да са домашно приготвени от мен. Лично аз мисля да си улесня живота с уред, който готви и на пара, и блендира, и затопля, това ще помогне на самия процес да не се занимавам аз  и да не се изнервям, ако не смогвам за нещо, а само ще нарежа зеленчуците и ги мушкам в уреда и вадя готово пюре. Поне така си го представям и днес поръчах този, който пратих в миналата темичка на Филипс Авент 4в1, но за съжаление за него няма черен петък, а толкова го чаках този черен петък, само за уреда 🤣🤦🏻♀

# 52
  • София
Уред не смятам да купувам. Ще ползвам решетка за пара, отделно, че имаме блендер, който ми е верен помощник и така.
За схемата на Hipp - не се ли въвежда по 10 дни една храна? Иначе с тиква мисля да започна и да редувам с картоф. Тиквата разхлабва.

# 53
Уред не смятам да купувам. Ще ползвам решетка за пара, отделно, че имаме блендер, който ми е верен помощник и така.
За схемата на Hipp - не се ли въвежда по 10 дни една храна? Иначе с тиква мисля да започна и да редувам с картоф. Тиквата разхлабва.
Почти никоя от познатите майки в парка не е въвеждала 10 дни една храна и са доволни от схвмата на Хип, 4-5 дни мисля, че са достатъчни да се разбере поносимостта  от дадена храна. Моят брат имаше алергия към глутен и още на втория ден си пролича, защото целия изби в пъпки. Не знам какво да правя, но искам да съм подготвена за този момент. Давайте съвети за схеми на захранване и по опитните мами да ни поправят, ако им се струва не добре. Аз също ще започна с тиква и после картоф към нея, след това пащърнак, морков….и т.н.

# 54
Аз също прегледах схемата на Хип, но мисля да я използвам малко видоизменено. Не смятам поне първоначално да включвам храни, които не консумираме у дома. Например броколите. Аз обичам, но мъжа ми не ги яде - готвят се у дома 2 пъти годишно и си ги ям сама. А и неподправени откровено не стават за ядене. Ще ги вкарам по-нататък като порасне малко детето с надеждата да не ги отхвърли заради бозавия им вкус.

Пащърнак също се консумира само в супи у дома. Мисля да го вкарам в менюто на детето именно като част от супа - картофи и пащърнак.

Купила съм доста пюрета и смятам да ги ползвам в дните, в които сме навън (понеже са стерилизирани) или когато просто ме мързи да готвя (и аз съм човек, това няма да се промени).

Някой започна ли да прави гимнастика или друг тип тренировки с детето в домашни условия? Трудно ще ми е да се организирам да ходим някъде под час, а и часовете при педиатъра са ми достатъчен логистичен стрес.

# 55
За баткото купих на авент 4в1 и го ползвах до година и половина някъде за крем супи. Аз съм доволна, защото режеш зеленчуци, пускаш го и излизаш, като се прибереш натискаш копче, добавяш масло,мляко и имаш супа и само 1 купа за миене. Аз ще захранвам по збв изцяло, защото се кърмим. Единствено ме притеснява, че гаг рефлекса и сега и е ужасен, дано когато има готовност за храни да се пооправи, че ще е шоу.

# 56
Аз също смятам да ползвам уреда на Авент и схемата (поне частично) на Хипп. Кога обмисляте да започнете захранването?

Miliva, Гаг рефлекса и при нас ужас от известно време постоянно връща храна. Какво правите за да помогнете? Ние сме сложили леглото под наклон, държим изправен след храна  и оригваме дори да не е след ядене .

# 57
На каква цена сте намерили Philips Avent 4 в 1? Аз го поръчах на 345 в kindermarket. Не се сетих да го потърся другаде. Отворила съм 10 страници със всевъзможни неща и ми висят за консултация с мъжа ми, а все сме уморени. Вчера вече поръчах.

Имах и аз преди години моя система за готвене на пара, но като гледам колко свободно време 'имам' , реших да се възползвам от уреда. Аз мисля да захраня според готовността на бебетата, но си имам на идея да е към шестия месец, че петия се пада навръх Коледа. Мисля да почна с несладките зеленчуци, а масово чета, че започват с тиква. Ама те тиквата няма да я пропуснат така или иначе, обаче ако ми се мръщят на другите, какво ще ги правя? Аз ще давам и сладък картоф, макар че е почти мисия невъзможна да не е гмо. В чужбина имаше надеждни биомагазини и там не бяха огромни. Онзи ден влязох в ДМ и си наснимах и описах варианти за пюрета, за идеи. Ще си правя, доколкото мога мои. Имам и малко приготвени конвенционално. Само за месото недоумявам от къде да го набавям.

Тази сутрин Светослав се обърна на килимчето от гръб по корем. Държах Давид и хапвах на масата, без изглед към килимчето. По едно време чувам пуфтене - нашия забил нос и се бори със средата. 😁

# 58
На каква цена сте намерили Philips Avent 4 в 1? Аз го поръчах на 345 в kindermarket. Не се сетих да го потърся другаде. Отворила съм 10 страници със всевъзможни неща и ми висят за консултация с мъжа ми, а все сме уморени. Вчера вече поръчах.

Имах и аз преди години моя система за готвене на пара, но като гледам колко свободно време 'имам' , реших да се възползвам от уреда. Аз мисля да захраня според готовността на бебетата, но си имам на идея да е към шестия месец, че петия се пада навръх Коледа. Мисля да почна с несладките зеленчуци, а масово чета, че започват с тиква. Ама те тиквата няма да я пропуснат така или иначе, обаче ако ми се мръщят на другите, какво ще ги правя? Аз ще давам и сладък картоф, макар че е почти мисия невъзможна да не е гмо. В чужбина имаше надеждни биомагазини и там не бяха огромни. Онзи ден влязох в ДМ и си наснимах и описах варианти за пюрета, за идеи. Ще си правя, доколкото мога мои. Имам и малко приготвени конвенционално. Само за месото недоумявам от къде да го набавям.

Тази сутрин Светослав се обърна на килимчето от гръб по корем. Държах Давид и хапвах на масата, без изглед към килимчето. По едно време чувам пуфтене - нашия забил нос и се бори със средата. 😁
Аз го поръчах на 307лв от Емаг сутринта, но вече гледам че е 374 😱

# 59
Ще захранвам някъде в началото на януари, след Нова година ще звънна на акушерката да видим кога ще дойде и започвам. Смятам да си я изчакам, за да сме си изговорили нещата наново и да ми е прясно в главата, иначе за Макси се падна случайно точно в деня, в който направи 5м да яде първото си пюре. С Лео ще се получи някой и друг ден по-късно. Специален уред не съм купувала, даже и пастор нямах тогава, всичко правих в блендера. Не е удобно, трябва по-голямо количество да се прави наведнъж за него, сега вече имам и пасатор, повече не мисля, че ми трябва. Захранвам с пюрета, не съм имала проблем с кърменето, споменавала съм, че кърмих до 2г.

Накратко как започвам аз: един среден картоф с 1/3 малко бурканче круша смесени заедно давам първите 5-6 дни. Крушата в пюрето е за разхлабване, за да не се запече. Към това имаме и кърмене. След тези първи дни обяда ни се превръща в схема картоф + зеленчук и десерт плод. Основното е или 2:1 или 1:1 като съотношение и 1ч.л. хубаво рапично олио, плодът запазвам круша още 2 седмици. Всеки нов плод/зеленчук повтарям по около 4 дни. Питала съм, каза ми, че не го правим заради алергии (според зависи колко е сериозна и два дни стигат), а за да се научи детето да яде различните неща, дори ако вкусът не е толкова любим или наситен като предишно. Имах си списък с плодове и зеленчуци, които да вкарам без определена последователност. Това си спомням от беглите си записки в телефона, по-подробно всичко ми беше на листи и го нямам вече. Ще споделям пак като започнем.

Сокове и аз не съм давала на захранване, а до 2г май даже изобщо, сега вече на 3.5г му се случва да пие, но той самия най-често търси вода. Това е и част от причината да искам да захраня по същия начин, не крия сладко и сокове, купувам предостатъчно (аз много обичам сладко, но и той като иска нещо в магазина почти винаги взимам), но той самия си ги иска в магазин и после вкъщи може да си поиска 1-2 да си опита, а често си иска плодове и зеленчуци, и млечни продукти за ей така. В момента в градината всяка сряда имат "горски ден" като при нормално време ходят на разходка в гората и ядат кой каквото си е донесъл в кутия, ако не ходят в гората си го хапват в групата. Та в кутията всеки път го питам какво иска да му сложа, не ми се е случило да иска шоколад, бисквити и т.н, които от градината и без това препоръчват да не се пращат. Всеки път обаче си избира поне 2 вида плод/зеленчук, което за МОЕ дете е повече от възхитително. Мен ако някой ме пита какво искам в такава кутия ще са какви ли не боклуци.

И аз се замотах с поръчките напоследък, отлагах сума време килимчето и мислих варианти, днес най-накрая го чакам, ако се наложи - ще мислим и друго. Отделно бях решила пак да си поръчам книжки от България до майка ми и тя да ми ги прати, че наближава Коледа. За Коледа и рд гледам за децата да има книжка, дрешка/текстил и играчка, дори и да правим голям подарък, гледам да има поне по нещо дребно и от трите групи. Миналата година поръчах много книжки за Макси към коледния подарък, той много обича, така че и сега взех и за него и избрах още една да нарека за Лео. Та най-накрая поръчах и книжките и сега ще чакаме да пристигнат до майка ми и да ги пуска насам, че като наближат празниците и доставчиците почват да се бавят.

И малко друга тема - на мен ми е коледно, и искам вече да украся, пекат ми се бисквитки, слушат ми се коледни песнички и т.н. Много обичам Коледа (и не защото, а ВЪПРЕКИ че тогава ми е рд). От началото на седмицата се каня да почна по малко всеки ден, ама все не смогвам. Поне имаме едни лампички на тавана в хола и на стълбището, които си останаха целогодишни и все някаква украса имам да ми топли душата. Вие започнахте ли да се готвите?

Общи условия

Активация на акаунт