Сватба - Булките на 2024-2025 |Тема 13|

• 32 588
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Имахте ли гости от чужбина на сватбата и как ги поканихте? Имам няколко колеги от Америка, които бих искала да поканя и не съм сигурна как точно да процедирам - да им пратя поканите по куриер, с коя фирма? Споделете опит. Някои не са идвали никога в България, с други сме се срещали, но при всички положения няма как да им ги дам на живо или чрез познат.

# 241
Ние пратихме save the date електронно и мислим и официалните да са електронни, но на нас чужденците ни бяха пратили по пощата до България поканата

# 242
  • Melmak
Ние изпратихме поканата като файл. Гостите от чужбина при нас бяха основно българи, някои с половинки чужденци.

# 243
Здравейте, прекрасни!
Някоя от Вас има ли идея колко пари са кувертите в Резиденция Тера и плаща ли се допълнително наем, украса - дали са включени в самия куверт?

# 244
Миналата година бяха по 150 на човек. Сега сигурно са оше повече. Плаща се допълнително оувъртайм. Украсата си я осигурявате вие.

# 245
Имахте ли гости от чужбина на сватбата и как ги поканихте? Имам няколко колеги от Америка, които бих искала да поканя и не съм сигурна как точно да процедирам - да им пратя поканите по куриер, с коя фирма? Споделете опит. Някои не са идвали никога в България, с други сме се срещали, но при всички положения няма как да им ги дам на живо или чрез познат.

Сега масово се правят електронни покани - има много плюсове в това - най-вече се пестят пари, но и поканата ще стигне едновременно до всички. Иначе и save the date клиповете са много приятни, те се изпращат обикновено по-рано, за да се подготвят гостите Ви и всеки да си предвиди месеци по-рано датата на сватбата Ви.
Мои приятели например ми бяха споделили, че хартиени покани ще направят само за по-възрастните си гости, които нямат достъп или се оправят трудно с интернет.

# 246
Някой имал ли е кум и кума, които не са семейство, а си имат отделни партньори и как се получиха нещата?
Имаме кум, който си има приятелка, но не ни в толкова близка и мислех за кума да е моя близка приятелка и младоженската маса да я направим само с две места за нас двамата, но не знам дали е ок така, дали ще се обиди някой и чисто организационно как се получават нещата и т.н

# 247
Маса само за младоженците би било най-добре. Реално нвма да прекарате много време на нея така и така Grinning Или пък младоженска маса за 6 човека. Но в никакъв случай не разделяйте кумовете от половинките им.

# 248
Някой имал ли е кум и кума, които не са семейство, а си имат отделни партньори и как се получиха нещата?
Имаме кум, който си има приятелка, но не ни в толкова близка и мислех за кума да е моя близка приятелка и младоженската маса да я направим само с две места за нас двамата, но не знам дали е ок така, дали ще се обиди някой и чисто организационно как се получават нещата и т.н

Здравейте! Нашите кумове не са двойка и на младоженската маса ще сме само 4-мата, без половинките им. Това беше мое виждане за редно, естествено се допитах и до тях без да си споделям мнението. Те бяха също единодушни, че трябва да сме 4-мата.

Честно казано не го разбирам това да са 6-ма човека на младоженската маса… Дори не се бях и замисляла, че е възможно, но от сватбената агенция като ме попитаха, чак ме хвърлиха в шах, че има и такива варианти.
В нашия случай и на кума, и на кумата половинките са им дългогодишни партньори ама в случаи, когато са заедно от 5-6 месеца, каква работа имат на младоженската маса… Била съм на сватби пак с НЕдвойка кумове и на младоженската маса са били само те.

# 249
Не искам да обидя никой (не се обръщам персонално към никого, просто си мисля), модерни времена са, но ми се струва, че малко се губи напоследък идеята на кумовете. А именно - семейство, което да е ментор/пример на младото семейство.
А относно модерните конфигурации - знам, че е индивидуално, но ако мъжът ми е кум, а аз не и сме двойка от дълго време, за мен ще е поне малко обидно. Поставете се на това място. И няма да ми е приятно да се гледаме отдалече и по масите Simple Smile Около мен имам доста примери на отказали да участват по този начин половинки.
Та със сигурност трябва да прецените хората, защото реакцията не е универсална Simple Smile

# 250
  • Melmak
Аз давам мнение като минала булка, като кума два пъти - един път без мъжа ми и един път с него заедно.

Идеята на кумовете е да са семейство и да има някаква синергия. Разбира се, можете да си изберете каквито кумове си искате. Обаче аз лично се чувствах нелепо на сватба с непознат кум да съм кума. И сватбата беше много малка, само подпис без ритуали. Приех, защото е най-добрата ми приятелка, но повече такова кумство няма да приема. Има ритуали, има задължения, с друг човек не е същото, като с половинката ти.

На сватби съм виждала младоженска маса за 6 човека.

Но самото случване на всичко е съвсем различно като кумовете са двойка. Важно е и до колко се познават.

Младоженска маса за 2ма ми изглежда малко празно. Имайте предвид, че това са и снимките ви за цял живот. Тоест как ще изглежда това на кадри.

# 251
Здравейте! Включвам се по темата със своето Джен-зи мислене Sweat Smile, което до една степен е различно от последните отговори, които четох.

Сватбата е ден на любовта между двама човека, което само по себе си значи, че те сами избират кой да йм е кум и къде да седи, дотук мненията ни са сходни.

Представете си, че сте на среща с любимия човек, на масата може да сте само вие и да сте абсолютно достатъчни, това би могло да е същото и на Главната маса на сватбата! Аз съм на мнение, че кум и кума не трябва да са компромис - избират се хора, които допринасят за семейния ви живот така, както и за индивидуалния. Ако мъжът ми има най-близък приятел/брат и тн, а аз от своя страна - също, то те първо, че няма да са непознати, тъй като и двамата са в животите ни, второ - и от двете страни ще имаме най-голямата подкрепа, защото не сме правили компромис, а сме направили точно това, което и двамата сме пожелали. Blush

И с всичко това казано - напълно нормално, романтично и красиво би било да са двама влюбени човека на една маса в един от най-хубавите си дни, а кумове, родители и тн, да са на други маси и да си прекарват хубаво.

ПС. Сватбата не е само снимки, пози и кой къде да застане (макар че бидейки булка тип А, за мен това е абсолютен приоритет, разбира се), а моменти, в които празнувате любовта, това със сигруност ще се види на снимките, независимо дали сте двама на масата, 4-ма или 6-ма!

# 252
  • Melmak
Ако правиш църковен брак брат не може да ти е кум. Казвам, понеже споменаваш.

Хората може да се познават по между си. Мм познава моите приятели и аз неговите. Но моите приятели не са близки с неговите. Синергията не е на ниво, когато двама са полу-непознати и далеч не са двойка.

Разбира се, че не е снимките. Вероятно не сте били в ситуацията на това да сте кумове или младоженци. Като вече минала и булка, и кума в две конфигурации наистина не бих била сама кума повече. Ако ни канят или сме двамата, или отказвам. В крайна сметка сме семейство, ако сме кумове и търсят това - добре дошли. Ако не, винаги могат да изберат други хора.

# 253
Мисля, че и преди съм коментирала тази тема тук и все пак: в голяма част от случаите младоженци на възраст между 25/35 нямат толкова много приятелски семейства, които да поканят за кумове. Донякъде подкрепям това, че е по-хубаво кумовете да са двойка, защото наистина енергията и присъствието са различни,
но наистина често няма друг вариант освен да се покани най-близката приятелка на булката, и съответно приятел на младоженеца. Например в нашия случай, мъжът ми  не е толкова близък с гаджето на кумата ни, колкото и да сме излизали по двойки, те двамата никога не са излизали поотделно, нито са си звъняла, така че би било неловко и за двете страни този човек да заема такава роля на сватбения ни ден. От негова страна е същото: най-близките му приятели са или сами, или скорошно обвързани и ми се вижда по-нелогично да поканим иначе женена двойка, с която сме се виждали буквално два пъти, само за да изпълним традицията да са семейство.

# 254
Здравейте,
Планирам сватба за 25.10 в Елин Пелин.
Ще е малка, около 45 души.

Някой има ли препоръки за добър DJ и водещ? Иска ми се да има и хубаво оборудване, осветление и евентуално машина за дим.
Важно ми е да е човек, който може да вдигне гостите да танцуват, защото нямаме много хора, които се познават, извън родата, и се притеснявам, че може би по-трудно ще стане купон.

Също, има ли булки тук които ще се опитат сами да си правят декорацията с помощ от кумове и семейство? Моята кума категорично заяви, че е готова да се занимава с това като й казах цените.

Общи условия

Активация на акаунт