Проблем с непрестанни оплаквания от съседи и канализация

• 1 774
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте!
Публикувам тема относно оплакващи се съседи с молба за идеи и съвет.

Живея на 7ми етаж с панелна 8 етажна кооперация строена през 1971, жилище на баба ми и дядо ми, по настоящем на майка ми.
Нанесох се преди 15 години в апартамента.
1-2 години след нанасянето беше направен основен ремонт на жилището, съпроводен с всякакви хистерии и простотии от страна на съседите във входа. По-късно, когато и други хора правеха ремонти, видях същите претенции и към тях.

Конкретния проблем е със съседите от 6ти етаж.
Няколко години от нанасянето на баба ми и дядо ми около 72ра година, започват проблеми със запушен мръсен канал на 7ми етаж. След многобройни разговори с хората от долния етаж относно решаването му или смяна на тръбите в тяхното помещение на банята, те настойчиво твърдят, че проблемът не е в тях.
Тъй като баба ми и дядо ми са били в приятелски отношения с тях, не са настоявали толкова да се изпокарат, но и тръбите не са сменени.
При моето нанасяне съответно аз започнах да имам постоянни проблеми със запушен канал. Тогава имах персийска котка, мислех че аз нещо не правя какво трябва с поддържането на канала и т.н.
Започна се едно изливане на един куп препарати с годините и положението уж се оправи за няколко месеца и пак започне да се запушва през 1 седмица.

През времето, след всяко мое отпушване на канала се запушване долния канал и апартамента им се наводняваше - вероятно парче от насъбраната маса в канала пада на топка и спира на следващото стеснение.
Проблемът ескалира преди около 4 години, когато аз вече прекарвах по 6-7 часа на седмица-две в банята, отпушвайки канала с проволка. Имаше 4 ако не се лъжа наводнения на 6ти етаж, заради всяко от които съседът (внукът на хората от долу) идваше да звъни на вратата настойчиво, да ме търси по телефона и да крещи "Айде, идвай да бършеш!"
Аз се притеснявах, че нещо съм причинила и слизах и му помагах всеки път. Покрай последния от тези случаи разбрах от майка ми, че тръбите в този апартамент не са нови и тръбата, която минава през техния под на банята към 5ти етаж е старата от строенето на блока. А точно там беше и запушването - на около 3 метра навътре.

Претенциите на въпросния господин бяха, че аз запушвам каналите и съм причината за наводненията в апартамента му заради косата си. Заплашва ме, че ще влиза в къщи с наказателно постановление и ще ми разбие тръбите. Като цяло имаше 4-5 скандала покрай наводенията му, в който крещеше като хистерик, безкрайно високомерен и нагъл.
След последното наводнение тогава, влагата тръгна по тавана на 5ти етаж и най-накрая се смениха тръбите на 6ти и 5ти етаж до пода (пак аз бях виновна и тогава заради това, че си разбиват баните).
След ремонта на 6ти етаж съседът ми показа тръбите, които са изкарали и едната - горната, оранжева - беше пълна със сиво-бяла засъхнала пяна, за която той твърдеше, че е заради изсипано нещо от нечий ремонт. Аз му казах, че това вероятно е реакция от множеството препарати за отпушване, които са седяли по 30-40 часа в тръбата пълна с вода защото каквото и да се изсипе, ако каналът работи то ще отиде надолу, т.е. че това е вторичен проблем. Разбира се той не се съгласи - някой е изсипал строителни материали в канала. ВиК специалистите казаха, че или е от препарати за отпушване или от използвани сапуни, но при всички случаи е седяло достатъчно време за да реагира и да създаде плътна пяна по тръбата. Долната кафява стара тръба - беше абсолютно чиста. Свързването на тези две тръби беше на около метър от пода на банята им.

През последните 4 години се оказа, че каналът на 7ми етаж пак се запушва и за моя изненада - този път вадих по две шепи мръсотия с проволката от 7-8 метра дълбочина - от помещението на 5ти етаж. Оказа се, че тъй като на 6ти етаж вече не живее никой, след смяната на мръсния канал - тръбите в помещението им са затапени и водата се качва пак до мен.

В същото време, горе долу около ремонта им се появи теч от нашата баня по водопроводните тръби. Оказа се, че е от 8ми етаж, водата е минала през двата панела - през моя кофраж без да видя и е протекла долу. Причината беше отстранена, от моя кофраж изкарах около 4 пръста вода и оттогава съхне. Но те не спират да обясняват как петното все още не е изсъхнало и теча продължава. Не можели да си дадат апартамента под наем заради това петно, не можели да го продадат заради него, да си довършат банята и незнам си какво.

Викат се ВиК специалисти по няколко пъти на година, които установяват, че теч няма.
И все пак, когато повдигна въпроса за затапените тръби и попитам защо проблем със стеснение на старите тръби между 4ти и 5ти етаж става мой, те най-нагло ми отговарят "А вие кога ще си оправите теча отпреди 5 години. Нашите тапи не са ви проблем". Но като попитам защото тогава заради 3 етажа по-надолу се запушва канала в нас, има мълчание и се правим, че ни няма.
През цялото време това петно се коментира сякаш е от нас, не се споменава каква е била причината. Аз имам същото петно на моята баня, правен е ремонт на банята ми с хидроизолация преди 5 години (една година преди тях).

За мен затапването на каналите им е пренасяне на проблема при мен и намирам за скандално, че отново ми се налага да отпушвам канали заради наглостта им. Всички живеят в рамките на града на близки разстояния и смятам, че е редно да си поемат отговорността за имота и да имат претенции към долните етажи със старите тръби.

В годините назад тези хора са се оплаквали за всевъзможни неща от нас, включително и за течове от сухи помещения. Когато им беше повредено казанчето на тоалетната твърдяха, че е заради нашия ремонт няколко години по-рано. Казаха, че остъкленият балкон натежава над техния и им е изкривил вратичката на остъклението.
За всичко възможно са намирали за какво да се оплакват и да се занимават с нас. Уж не с лошо, но в крайна сметка за мен с нездрав интерес.

Моля за съвет!
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:17 от tnxsmn

# 1
Kaкво ще рече затапени канали?

# 2

Сложени са запушалки на изкараните тръби за мивка и пода в помещението на банята им.
Те се свързват с общия мръсен канал.

# 3
  • Пловдив
Най-вероятно това запушване вашето може да е от изхвърлянето на нещо в канала, на което не му е мястото там. Освен това е добре като се сменят тръбите на канализацията да се сменят на всички потребители от тази страна. Не съм фен на стара с нова тръба, това почти винаги води до проблеми
Новия теч от чиста вода (поне така разбрах аз) по куфража(като само мога да предполагам какво се има предвид под куфраж) може да е от съседите, но може и от покрива да е. Как е покрива на блока!?

# 4
Най-вероятно това запушване вашето може да е от изхвърлянето на нещо в канала, на което не му е мястото там. Освен това е добре като се сменят тръбите на канализацията да се сменят на всички потребители от тази страна. Не съм фен на стара с нова тръба, това почти винаги води до проблеми
Новия теч от чиста вода (поне така разбрах аз) по куфража(като само мога да предполагам какво се има предвид под куфраж) може да е от съседите, но може и от покрива да е. Как е покрива на блока!?

Течът беше по водопроводните тръби.
Под кофраж имам предвид облицовка с гипсокартон на водомера и тръбите му.
На 8ми етаж на едната от тръбите имаше място, където не беше стегнато добре и видяхме, че тече от там.
Беше стегнато веднага и течът по тръбите престана.
В момента моите тръби са сухи и мястото в гипсокартона, където се беше събрала водата е сухо и не мирише на влага.

На целия щранг - от 1ви до 8ми етаж бяха правени две проверки с камера тази година,
беше установено, че тръбите на 5ти, 6ти, 7ми и 8ми етаж са чисти.
Има стеснения между 4ти и 5ти етаж, долния край на 4ти и 3ти етажи и множество наслагвания в тези две помещения.

Аз също не смятам, че свързването на стари с нови тръби е добро, но говорим за вход с хора, които не желаят и да чуят за обновяване на каквото и да било (допреди 3 години бяхме с 53 годишна дограма във входа).

Покрива има течове около отдушниците, отказват да се прави ремонт засега.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 22:22 от tnxsmn

# 5

Сложени са запушалки на изкараните тръби за мивка и пода в помещението на банята им.

Toва не би трябвало по никакъв начин да оказва влияние на общата тръба, защото те са си запечатали своите разклонения.  Причините за запушвания са някъде другаде.

# 6
  • Пловдив
Като не искат ремонти ще ви се налага  да идва вома, за да ви чисти канализацията.

# 7

Toва не би трябвало по никакъв начин да оказва влияние на общата тръба, защото те са си запечатали своите разклонения.  Причините за запушвания са някъде другаде.

Аз не виждам как няма да са проблем честно казано.
Когато водата спре да се изтича някъде в общата тръба в помещението на 5ти етаж и започне да се пълни нагоре, първото място от където следва да прелее е през 6ти етаж.
Но тъй като изходите за затапени, се качва по общата тръба до 7ми и прелива от пода.
По същата логика ако аз си затапя моите изходи, ще прелее в 8 ми.
Греша ли в разсъжденията си?

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:45 от tnxsmn

# 8
Уффф, ама за някакво наводнение ли става дума? Мислех, че говорим за запушване на каналите... Нищо не разбирам.

# 9
И аз не разбрах какво точно са затапили. Ако са затапили изходите на техните тръби за обратна вода, това е за да не мирише и да не падат боклуци и няма как да се връща водата нагоре заради това. За да се връща вода, има запушване някъде в общата тръба под първия етаж от който прелива.
И ако махнат тапите, какво очаквате? Водата да се излива при тях и да не идва нагоре?

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:41 от Чи лу

# 10
И аз не разбрах какво точно са затапили. Ако са затапили изходите на техните тръби за обратна вода, това е за да не мирише и да не падат боклуци и няма как да се връща водата нагоре. За да се връща вода, има запушване някъде в общата тръба.
И ако махнат тапите, какво очаквате? Водата да се излива при тях ли?

Ами през последните около 4 години, с проволката изкарвам мръсотия от приблизително 7 метра.
Моят канал е по средата на пода в банята, височините са по 2,40м.
Това според моите сметки е в 5ти етаж. От там излизат около 2 шепи парчета варовик, косми, мазнотии.
През 6ти етаж проволката минава свободно и не изкарва нищо.
При викането на фирми с електрически машини за отпушване, те също бъркат на тази дълбочина.
Докато не се стигне до това място и не се изкара мръстоията или не се избута с машина, каналът не се отпушва.
На първи етаж да е преливало не се е чуло.

Да, очаквам като си махнат тапите да им прелива водата в 6ти етаж, поради това, че има запушване на общата тръба някъде в помещението на 5ти етаж.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 22:51 от tnxsmn

# 11
Тоест, при тях няма проблем и запушване, дразни ви, че прелива у вас, а не у тях?😂
А комшиите по-надолу, които не са сменили тръбите си траят и ви гледат сеира😆

# 12

Да, очаквам като си махнат тапите да им прелива водата в 6ти етаж, поради това, че има запушване на общата тръба някъде в помещението на 5ти етаж.

Не можеш да искаш такова нещо. Претенции можеш да имаш само към долните от 5 етаж.

# 13
Тоест, при тях няма проблем и запушване, дразни ви, че прелива у вас, а не у тях?😂
А комшиите по-надолу, които не са сменили тръбите си траят и ви гледат сеира😆

Да, искам когато си правят неща в апартамента да не пречат на моето живеене, това проблем ли е?

Смятам, че ако има проблем с каналите под тях е редно да си ги решават.
Съседите от 4ти етаж са дружки с тях и по принцип гледат сеир от години наред - да.
А аз отпушвам каналите им и викам фирми за отпушване системно, давам сумати пари или просто седя по 4-5 часа в банята.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 23:39 от tnxsmn

# 14
Сега последно, кой се оплаква непрестанно, те или вие?
Аз имах абсолютно същия проблем това лято, само че нямам съседи с които да се скарам. Живеем на третия етаж в къща, а преля през канала на първия етаж. Викнахме фирма да го отпуши и се оказа, че мазачите са си изливали остатъците от мазилката в канала.

Общи условия

Активация на акаунт