Публикувам тема относно оплакващи се съседи с молба за идеи и съвет.
Живея на 7ми етаж с панелна 8 етажна кооперация строена през 1971, жилище на баба ми и дядо ми, по настоящем на майка ми.
Нанесох се преди 15 години в апартамента.
1-2 години след нанасянето беше направен основен ремонт на жилището, съпроводен с всякакви хистерии и простотии от страна на съседите във входа. По-късно, когато и други хора правеха ремонти, видях същите претенции и към тях.
Конкретния проблем е със съседите от 6ти етаж.
Няколко години от нанасянето на баба ми и дядо ми около 72ра година, започват проблеми със запушен мръсен канал на 7ми етаж. След многобройни разговори с хората от долния етаж относно решаването му или смяна на тръбите в тяхното помещение на банята, те настойчиво твърдят, че проблемът не е в тях.
Тъй като баба ми и дядо ми са били в приятелски отношения с тях, не са настоявали толкова да се изпокарат, но и тръбите не са сменени.
При моето нанасяне съответно аз започнах да имам постоянни проблеми със запушен канал. Тогава имах персийска котка, мислех че аз нещо не правя какво трябва с поддържането на канала и т.н.
Започна се едно изливане на един куп препарати с годините и положението уж се оправи за няколко месеца и пак започне да се запушва през 1 седмица.
През времето, след всяко мое отпушване на канала се запушване долния канал и апартамента им се наводняваше - вероятно парче от насъбраната маса в канала пада на топка и спира на следващото стеснение.
Проблемът ескалира преди около 4 години, когато аз вече прекарвах по 6-7 часа на седмица-две в банята, отпушвайки канала с проволка. Имаше 4 ако не се лъжа наводнения на 6ти етаж, заради всяко от които съседът (внукът на хората от долу) идваше да звъни на вратата настойчиво, да ме търси по телефона и да крещи "Айде, идвай да бършеш!"
Аз се притеснявах, че нещо съм причинила и слизах и му помагах всеки път. Покрай последния от тези случаи разбрах от майка ми, че тръбите в този апартамент не са нови и тръбата, която минава през техния под на банята към 5ти етаж е старата от строенето на блока. А точно там беше и запушването - на около 3 метра навътре.
Претенциите на въпросния господин бяха, че аз запушвам каналите и съм причината за наводненията в апартамента му заради косата си. Заплашва ме, че ще влиза в къщи с наказателно постановление и ще ми разбие тръбите. Като цяло имаше 4-5 скандала покрай наводенията му, в който крещеше като хистерик, безкрайно високомерен и нагъл.
След последното наводнение тогава, влагата тръгна по тавана на 5ти етаж и най-накрая се смениха тръбите на 6ти и 5ти етаж до пода (пак аз бях виновна и тогава заради това, че си разбиват баните).
След ремонта на 6ти етаж съседът ми показа тръбите, които са изкарали и едната - горната, оранжева - беше пълна със сиво-бяла засъхнала пяна, за която той твърдеше, че е заради изсипано нещо от нечий ремонт. Аз му казах, че това вероятно е реакция от множеството препарати за отпушване, които са седяли по 30-40 часа в тръбата пълна с вода защото каквото и да се изсипе, ако каналът работи то ще отиде надолу, т.е. че това е вторичен проблем. Разбира се той не се съгласи - някой е изсипал строителни материали в канала. ВиК специалистите казаха, че или е от препарати за отпушване или от използвани сапуни, но при всички случаи е седяло достатъчно време за да реагира и да създаде плътна пяна по тръбата. Долната кафява стара тръба - беше абсолютно чиста. Свързването на тези две тръби беше на около метър от пода на банята им.
През последните 4 години се оказа, че каналът на 7ми етаж пак се запушва и за моя изненада - този път вадих по две шепи мръсотия с проволката от 7-8 метра дълбочина - от помещението на 5ти етаж. Оказа се, че тъй като на 6ти етаж вече не живее никой, след смяната на мръсния канал - тръбите в помещението им са затапени и водата се качва пак до мен.
В същото време, горе долу около ремонта им се появи теч от нашата баня по водопроводните тръби. Оказа се, че е от 8ми етаж, водата е минала през двата панела - през моя кофраж без да видя и е протекла долу. Причината беше отстранена, от моя кофраж изкарах около 4 пръста вода и оттогава съхне. Но те не спират да обясняват как петното все още не е изсъхнало и теча продължава. Не можели да си дадат апартамента под наем заради това петно, не можели да го продадат заради него, да си довършат банята и незнам си какво.
Викат се ВиК специалисти по няколко пъти на година, които установяват, че теч няма.
И все пак, когато повдигна въпроса за затапените тръби и попитам защо проблем със стеснение на старите тръби между 4ти и 5ти етаж става мой, те най-нагло ми отговарят "А вие кога ще си оправите теча отпреди 5 години. Нашите тапи не са ви проблем". Но като попитам защото тогава заради 3 етажа по-надолу се запушва канала в нас, има мълчание и се правим, че ни няма.
През цялото време това петно се коментира сякаш е от нас, не се споменава каква е била причината. Аз имам същото петно на моята баня, правен е ремонт на банята ми с хидроизолация преди 5 години (една година преди тях).
За мен затапването на каналите им е пренасяне на проблема при мен и намирам за скандално, че отново ми се налага да отпушвам канали заради наглостта им. Всички живеят в рамките на града на близки разстояния и смятам, че е редно да си поемат отговорността за имота и да имат претенции към долните етажи със старите тръби.
В годините назад тези хора са се оплаквали за всевъзможни неща от нас, включително и за течове от сухи помещения. Когато им беше повредено казанчето на тоалетната твърдяха, че е заради нашия ремонт няколко години по-рано. Казаха, че остъкленият балкон натежава над техния и им е изкривил вратичката на остъклението.
За всичко възможно са намирали за какво да се оплакват и да се занимават с нас. Уж не с лошо, но в крайна сметка за мен с нездрав интерес.
Моля за съвет!
Благодаря предварително!