Бутилираната вода в България

• 2 462
  • 36
  •   1
Отговори
Здравейте, реших да задам въпроса си тук - какво ви е мнението за минералните/изворни води в БГ? Току що изпих една чаша от “изворната” вода на Девин и беше изключително горчива и сърцето ми затуптя силно, и доста се притесних.
Смятам, че лъжат за съдържанието на повечето етикети, и ако “Девин” според вас е вредна, моля кажете, и препоръки коя марка е най-добра за пиене всеки ден.

# 1
Аз пия от чешмата. Водата в София ми е много вкусна и пивка. Може и през филтър на кана Брита да я минавате.
Само на места с много гадна чешмяна вода си купувам от магазина. Убедена съм, че изворната купешка вода си е просто чешмяна.

# 2
  • София
Вкъщи пием чешмяна вода.
В офиса е минерална, не намирам никаква разлика.
Възможно е бутилката да е била с изтекъл срок на годност и пластмасата да е скапала вкуса на водата. Възможно е да е кофти партида. Но в България манията по бутилирана вода за мен е излишна.

# 3
Вкъщи всички пием вода от чешмата, която минава през филтрираща кана. Навън си нося от същата вода в бутилка.
Бутилирана вода пия само на места с наистина кофти вода, когато пътувам, в чужбина и т.н.

Като цяло не съм фен на вода, престояла незнайно колко време в пластмасови бутилки. Други напитки освен вода не пия, но там притеснението е откъм съдържанието, не само бутилирането.

# 4
Пия и от чешмата, и от бутилка и то точно Девин изворна. Смятам, че е супер на вкус. И не, не е фалшива, защото не се разваля, а и ММ забеляза, че когато с нея се разрежда ракия тя не помътнява, както става с чешмяната вода. Или си попаднала на някаква нередовна бутилка, или чашата не е била чиста, или преди това си яла нещо, което променя вкуса и ти е имало някакво временно отклонение в усещанията. Случва се понякога.

# 5
Всички пластмасови бутилки имат маркировка, която показва от каква пластмаса са направени. От вида пластмаса зависи дали бутилката може да се използва еднократно и дали има опасност да освобождава химикали в съхраняваната течност.
Ето какво означават различните маркировки:
PET или PETE
Това са бутилки за еднократна употреба. Пластмасата им може да освободи тежки метали и вещества, които влияят на хормоналния баланс на човека. Това е най-често използвания тип пластмаса в света. Важно е да се помни, че такава бутилка е предназначена само за употреба до времето на срока на годност указан на опаковката. Ако я използвате след това, то бъдете готови да получите доза алкални елементи и доста бактерии, които буквално обожават PET.

Това е най-добрата пластмаса HDP или HDPE, която не отделя никакви замърсители. Ако имате възможност за избор, купувайте вода именно в такава пластмаса. Този вид е и екологично чист, защото може да се преработва изцяло. Този вид пластмаса най-често се използва за съхранение на мляко, за играчки, миещи препарати, и при някои видове пластмасови торбички.
P
VC или V
Изделията от този вид пластмаса отделят по малко от два опасни химикала. И двата имат отрицателно въздействие върху хормоналния баланс.Този вид пластмаса е мек, гъвкав материал, който обикновено се използва за опаковки на олио и други видове масла или за детски играчки. Използва се и в безброй потребителски стоки, като например кабели, тръби, ВиК части, дограма, маркучи.
LDPE
Тази пластмаса се използва при производството на бутилки и пластмасови торби. Не освобождава химически вещества във водата, която съхранява. Този вид пластмаса е безопасен само при съхранение на вода, ако се използва за съхранение на друг вид хранителни стоки (или за опаковката им), може да отдели много опасни за сърцето химикали.
PP
Полипропилен - това е вид бяла пластмаса или полупрозрачни цветове. Използва се като опаковки за мляко или сиропи. Когато се нагрява не се топи. Относително безопасен материал откъм отделяне на химикали.
PS
Полистирол – евтин, лек и издръжлив вид пластмаса, която не е подходяща за съхранени на топла храна или напитки. Но точно тя се използва често за чаши за кафе и кутии за бързо хранене.При нагряване излъчва опасни химикали.
PC или пластмаса без специални символи
Това е най-опасният вид пластмаса. Често се използва за бутилки за вода или за опаковки на храна. Отделя бисфенол А, вещество, което разрушава ендокринната система. Той потиска образуването на хормона естроген.

Винаги предпочитайте храни и напитки, които са в стъклена опаковка пред каквато и да е пластмасова.

# 6
От пластмаса не мога да избягам, но ако мога го правя.
Имам уж безвредно пластмасово шише и си наливам и навън пия от него, но често се случва и си купувам трапезна вода и е точно Девин. Харесва ми, не съм случила на лоша вода.
На работа също сме на големи бутилки, нямам избор.

# 7
Pepina_n3, много полезна информация, благодаря!!!
Сега се загледах в няколко пластмасови шишета - от различни води, сокове. На нито една бутилка няма печат за вида на пластмасата. Има такава на хартиения етикет и тя е PET за всичките шишета. А си спомням, че по-рано печатите бяха на шишето. Според мен, трябва на самото шише да има печат за вида на пластмасата.
Замислям се, дали и капачките са PET?  Защото на вид те са от друга пластмаса.

# 8
Засега съм на декатлонската бутилка
https://www.decathlon.bg/p/345404-248491-butilka-ot-ekozen-ecoze … int-100-08-l.html

Имам и други, но тази към момента ми е удобна.
Но съм водохолик, и навън ми свършва и купувам обикновена трапезна.

# 9
  • Варна
От години имам пречиствател на вода в къщи , пия основно от него. Винаги имам бутилка за многократна употреба с вода в чантата.

# 10
Избягвам Девин,пия Банкя,Горна Баня и Михалково.

# 11
На мен ми казаха, мисля, че за Горна Баня.
Не била хубава, защото там където я бутилират, в близост имало гробище.
Ама досега нищо не е станало. Ни натровени, ни зомбита са се появили.
Най-много да получи някой по-чувствителен връзка с отвъдното Stuck Out Tongue Winking Eye

# 12
На мен ми казаха, мисля, че за Горна Баня.
Не била хубава, защото там където я бутилират, в близост имало гробище.
Ама досега нищо не е станало. Ни натровени, ни зомбита са се появили.
Най-много да получи някой по-чувствителен връзка с отвъдното Stuck Out Tongue Winking Eye
Леле, какво гробище Blush Че аз съм на метри от там
На повече от километър и половина е гробището. Освен, ако няма и някакво нелегално бутилиране в близост до гробището. То знае ли човек вече?!
А пък и от повече от 600м дълбочина излиза водата. Нема зомбита Wink

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 23:36 от Tortilla Flat

# 13
Вкъщи пием само бутилирана, защото в нашата вода има арсен. Пием предимно точно Девин изворна или Сердика пак изворна понеже сме с малки деца и за тях е по-добре такава. Понякога сменяме с хисар или тази на Лидл трапезата, случвало се е и да пием Велинград, всички изброени за мен са по-добри от чешмяната, избягвам марките Михалково, Ком, Бачково някак си водата им е като чешмяната при нас "по-твърди" ми се струват

# 14
За мен по-добро от чешмяната няма. Макар че ползваме и кана с филтър за малките.

Общи условия

Активация на акаунт