Бутилираната вода в България

• 2 826
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
Пия чешмяна с кана и филтър Аквафлор, имам близка приятелка, която е маняк на тема здравословен начин на живот (понякога дори прекалява) и ме запали на тема алкалност и ПХ на водите. Та покрай нея в делнични дни пия по една бутилка бутилирана с високо ПХ. Девин минерална, Горна Баня минерална или Велинград. Трите са уж природно алкални.

# 16
Девин изворна е най-вкусната вода, която някога съм опитвала, а аз съм (както някой написа в предишен пост) водохолик. Пила съм бутилирана вода в сигурно над 20 държави Simple Smile
От българските харесвам още Велинград, Баничан, понякога си купувам от трапезната на Лидл.
Чешмяна пия само в София - свикнала съм й, или на планински туризъм по места, които са известни с хубава изворна вода.
Във всички европейски столици водата от водопровода е безопасна за пиене, но е и въпрос на навик дали ще ти понесе на стомаха, а пък вкусът е отделна тема.
Бутилираните води в Чехия, Унгария, Австрия, Гърция са отвратителни на вкус. Някои могат да се понесат силно изстудени, други са гадни дори тогава. В Италия и Франция има и приемливи.

# 17
Водата Канген е алкална.

# 18
Девин розов е чудесна вода. Най-често това взимам, когато се налага. Иначе ежедневно ползвам кана Брита.
Велинград също ми харесва.
Във Франция съм пила най-гадната вода, имаше вкус на блато. А беше доста скъпа 🙄 Дъщеря ми беше изключително учудена как може да има такава ужасна вода.

# 19
Аз пък точно девин не харесвам, особено минералната и на мен ми горчи, мога да я пия само много студена и в случай, че нямам друго. Гади ми се даже от нея.
Аз съм фенка на истинската изворна вода, тъй като на село си имаме чешмичка точно до нас, а бях броила в цялото село може би над 8 чешми имаме. По едно време даже си наливах и си взимах за квартирата. Иначе пия чешмяна, взех си бутилка на Аквафор и вече доста време съм с такава, директно си наливам от мивката. Сега съм в Панчарево, гооооре долу става водата, ама на работа например е ужасна. Иначе Келто ми е най-нормална.
Но, по-вкусна вода от нашата на село не съм опитвала😃

# 20
Здравейте, реших да задам въпроса си тук - какво ви е мнението за минералните/изворни води в БГ? Току що изпих една чаша от “изворната” вода на Девин и беше изключително горчива и сърцето ми затуптя силно, и доста се притесних.
Смятам, че лъжат за съдържанието на повечето етикети, и ако “Девин” според вас е вредна, моля кажете, и препоръки коя марка е най-добра за пиене всеки ден.

Девин е най хубавата вода която съм опитвал. Но тя е сред най високоалкалните води. Може би е за това. Забелязал съм че колкото е по алкална една вода, толкова ми е по вкусна. От 1 година пия само минерална вода, най често Девин, но също и Горна Баня, и всякакви силно алкални води, които ми попаднат. Едно време между другото, ми беше любима на вкус софийската вода. Чешмяната. В сравнение с пловдивската да речем, която ми е отвтратителна от както се помня, а и по други градове съм опитвал, никоя не е по вкусна от софийската чешмяна. Но откакто почнах да пия само минерална вода, високо алкална, вече не ми харесва и софийската чешмяна, отвратителна ми се вижда и тя. Като измерих каква и е алкалността ми стана ясно.

Най всички на които не им харесва Девин, вероятно организма им не желае силно алкална вода, и за това я отблъсква чрез лош вкус. Това е мега алкална вода. Много е полезна за хора с болести на стомаха и храносмилателна система, алкалността и понижава киселинноста в стомаха и алкализира червата, което спира и лекува проблеми със стомаха и червата. Но хора които нямат нужда да си алкализират организма, може и да е вредна високоалкланата вода. За бебета съм чувал, не знам дали е така, се препоръчва неутрална вода. ПХ 7. Девин е почти 10. При хора които пък нямат свръх кисела среда в корема и червата и болести по тях като бебетата да речем, високо алкалната вода, може да им наруши храносмилането, защото неутрализира действието на стомашните сокове, та предполагам за това не се препоръчва при бебета, та при някои хора, може да не е полезна, и да им пречи на храносмилането ако нямат нужда от повишаване на ПХ, ама за други като мен, които имат нужда от обратното, това може да е естествена реакция на организма, да отхвърля точно Девин, или точно Девин да е най вкусната вода, като мега-алкална вода. На мен точно такава ми трябва. И явно не случайно мозъка я иска, чрез одобрение, или пък я отхвърля чрез неодобрение.

Макар че съм си правил тест за хранителни непоносимост, и се оказа че любими храни като портокал, яйца, кисело мляко, трябва да ги спра, защото имам непоносимост към тях, а портокала ми е любимият плод, кисело мляко в промишлени количества през живота си съм, изял, плюс яйца сигурно хиляди, без никак организма да ми подскаже че имам непоносимост към тия неща, и трябва да ги изключи от диетата. Та може и нищо общо да няма вкуса, с това какво му трябва на тялото.Grinning

# 21
Този тест за хранителна непоносимост е страшна глупост. И аз го правих и само хвърлих 300лв на вятъра. Показа ми "непоносимост" към три много любими и често употребявани от мен храни, които бях яла предишните дни и нямам никакви проблеми с тях.
А примерно от патладжан винаги ми става лошо, пък тестът показва зелена точка😆 От дори нищожно количество алкохол, после три дни съм полуумряла, включително и не виждам, но тестът вика: пий😂
Та по темата- розова Девин и Велинград.

# 22
Девин изворна пия и аз, ако се наложи да купувам. Никога не е била горчива. То и как изворна вода може да е горчива? Нещо е имало, може би както предположи Черна станция - нещо да си яла преди това, което да ти промени вкуса.

# 23
Във Варна в началото на централния плаж от една чешма тече вода миришеща на блато,но хората я пият или си пълнят бутилки с нея...

# 24
Като стана въпрос за алкалност да добавя и водя Княжевска PH9.97. Отностно тестовете за непоносоимост от доста познати знам, че това което най-много обичат им излиза да го забранят:)

# 25
Аз пия само Девин (изворна). Най ми е вкусна. Колкото и да се пазим от пластмасата, тя вече е навсякъде във всеки организъм.

В минералната вода има голямо количество Na и ми влияе на кръвното.

# 26
  • Deutschland/HE
Във Варна в началото на централния плаж от една чешма тече вода миришеща на блато,но хората я пият или си пълнят бутилки с нея...

Това е минерална вода, тя не трябва да се пие дълго време. Бутилките се държат известно време отворени и чак тогава се започва да се пие. Варненци знаят това и го спазват.

# 27
  • София
В София съм, взимали сме различна бутилирана вода, но истината е, че по-хубава от чешмяната няма и си пием главно от нея.

# 28
  • гр.Пловдив
Пловдивската ВиК е отврат,направо ми се повдига от нея,от няколко години я спират често заради аварии и после мирише на хлор и е бяла ..Гнус ме е от каните с филтър само като го видя филтъра...От години пием изворна от лидъл и розов девин

# 29
Ако ми трябва, взимам най-евтината. Вкъщи сме с кана Аквафор и вече загубих бройката термоси и бутилки за многократна употреба. В родния ми град пак филтриране с кана Аквафор, обаче самата вода има много различен вкус.
Ама чак да горчи или да ми е гадно, никога не ми се е случвало. В офиса сме с пречиствател - колеги казват, че водата им мирише на тиня, аз не усещам. Сега, отделен въпрос е, че тези пречистватели имат нужда от профилактика и чистене, което никой не прави.
По принцип смятам за грехота да се дават пари за бутилирана вода.

Общи условия

Активация на акаунт