Коледни базари Европа 2024/2025/2026

• 8 922
  • 110
  •   2
Отговори
# 30
Днес се върнахме от Вроцлав. Беше много приятно и слънчево. Базарът е страхотен, усеща се коледния дух и настроение. За първи път бяхме в Полша и се изненадах колко подредено и чисто е. А си мислех, че отиваме в дълбоката провинция.
Вроцлав надмина очакванията ни.

# 31
  • София
Крайова очевидно е близка и достъпна дестинация от БГ, защото във фейсбук нон-стоп от 1 седмица ми излизат спонсорирани публикации за Коледния базар там. Бил най-големият в Европа, даже някой го рекламираше, в което трудно мога да повярвам. На мен би ми било интересно да се съпостави с друг европейски град, защото има градове с традиции, макар традициите да не са това, което бяха. Във времето Коледна Виена вече ми е разочарование, за разлика от Коледен Лондон, който ми е тотален фаворит. Усещането за Коледа в Лондон е най-силно и най-красиво.Има и достатъчно базари.

# 32
Във времето Коледна Виена вече ми е разочарование, за разлика от Коледен Лондон, който ми е тотален фаворит. Усещането за Коледа в Лондон е най-силно и най-красиво.Има и достатъчно базари.

Напълно съгласна с това мнение.
Не, че Виена не е прекрасна, особено по това време на годината, но неповторимостта ѝ е преекспонирана, поне в моите очи.
А Лондон е наистина вълшебен. ❤🎄
Изключително приятно изненадана съм от коледния базар в Ерланген- градче на броени километри от Нюрнберг. Препоръчвам на всеки при възможност да го посети.

# 33
  • София
Iki70 май сме били в един самолет 😁 И ние се върнахме от Вроцлав на 1-ви. Хареса ми градът, още повече, че времето беше хубаво и можехме спокойно да се разхождаме. Базарът е огромен, има много светлини, малки къщички с вино, чорапи, разнообразни неща за хапване. Това, което не ми хареса, е че нямаше никакви коледни играчки, а почти всички коледни неща бяха евтини китайски стоки. За жалост елхата не беше запалена иначе щеше да е много красиво. Ето няколко снимки.

# 34
Да, в един самолет сме били.
Ние освен базара разгледахме остров Тумски, откъдето е започнал града. Но най-много ни хареса Аула Леополдина във Вроцлавския университет, както и гледката отвисоко от Математическата кула на университета.
Много спокойни ми се сториха поляците. Никъде не видях бежанци, нито бездомни, нито цигани. Има правила, които се спазват.
От хотела съм възхитена, Herbal hotel Wroclaw, нов, чист и изключително топъл с много вкусна закуска.

# 35
  • Немция
... Никъде не видях бежанци, нито бездомни, нито цигани...

Без да искам да променям посоката на темата, поляците са доста консервативно общество и не си падат по по-тъмничките.
Украинци-бежанци допуснаха, но за другите е доста затегнато (както е и в други източноевропейски държави).
Цигани няма по принцип (Хитлер ги е поразчистил, колкото и цинично да звучи).
Вроцлав, тоест Бреслау е бил до 1945 немски град(от 13 век до края на ВСВ).

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 23:45 от Бибит

# 36
  • Козлодуй
Моля, който е ходил в Крайова да каже как става плащането и необходимо ли е от тук да носим леи?

# 37
Моля, който е ходил в Крайова да каже как става плащането и необходимо ли е от тук да носим леи?

Навсякъде се плаща и с карта, и с кеш. Дори и без пари в брой, на базара няма да имате проблем. Само такситата искат в брой. Имайте предвид, че петък и събота е лудница! Вчера беше по-спокойно. И страшно много се краде, та си пазете много здраво чанти, джобове и т.н.
А като цяло не е нищо особено. Базарът в Букурещ лично на мен по ми хареса.

# 38
  • Козлодуй
Благодаря Simple Smile Понеже не мога да намеря пари в брой тук затова питам дали ще имам проблеми само с карта да плащам Simple Smile

# 39
  • Русе
Здравейте!
Събота бяхме в Крайова. Съветвам ви да не ходите, поне не и уикенда. Толкова много народ има, че не можеш да мръднеш. Всеки се блъска в другия, настъпват те, бутат те, ужасно е! Накрая дойде и линейка. Нито можеш да разгледаш базара, нито да си купиш нещо. Ако искаш да хапнеш нещо, пред теб има поне 50 човека опашка. Тотално се изнервяш и коледния дух бързо се изпарява в теб.
Иначе добре е украсено, но не си струва в този тотален ад от хора!! Повярвайте ми, такова чудо от паплач не сте виждали!!

# 40
  • Козлодуй
Благодаря за отзивите за Крайова Simple Smile

# 41
През седмицата си е перфектно. Никаква навалица нямаше.

Не е ли така на повечето базари уикенда? Все пак всеки почива тогава и се юрва - и местни и туристи?

# 42
  • София
Мястото стана много популярно, непрекъснато ми излизат реклами на тур агенции за еднодневни екскурзии. Имах възможност да отида, но няколко човека вече ми казаха, че било тотална лудница.
Иначе аз стягам куфарите за Прага.

# 43
Обърках темата

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 18:00 от Пух*

# 44
Здравейте. За базарите в Букурещ, нужни ли са ни пари в брои или ще можем да плащаме навсякъде с карта?

Общи условия

Активация на акаунт