Коледни базари Европа 2024/2025/2026

• 8 922
  • 110
  •   2
Отговори
# 15
А в Букурещ заслужава ли си, който е ходил? Или Крайова по-добре?

# 16
  • На планетата земя
В Букурещ както писах бяхме последните две години. Да, заслушава си според мен, но обезателно да се посети и по-далечния west side Christmas Market, защото е по-голям и по-интересен. За сравнение с Крайова как е ще пиша скоро.

# 17
И ние облисляме посещение на Букурещ за Коледен базар.За първи път ще ходим и мо е интересно да споделите какво има там.По план трябва към 22-23 дек да сме там.

# 18
  • София
Имам чувството, че идеята за Крайова, така "избухна" през последните две години, че направо ме е страх да не е абсолютната лудница, която по принцип е на базарите, но тук в пъти повече. Приятели ще ходят тази година и коментирахме да не се окаже, че ще се разочароват.

Иначе аз в последния момент направих резервация за Вроцлав. Нямам идея какво точно ще гледаме там, но казват, че имало много хубав базар, а и градът не е много голям и повечето неща могат да се видят за кратко време. Общо взето моето ще бъде "гъз път да види", но е разнообразие и то коледно Simple Smile

# 19
Аахен и Моншау (на границата с Белгия). Посещавала съм ги години наред. Сега вече не издържам цялата навалица, а през седмицата за съжаление няма как да ги посетя.

# 20
  • На планетата земя
Завърнахме се от Крайова днес, бяхме с 3 нощувки. Базара е много голям, бих казала огромен. Има интересни неща за разглеждане. Иначе извън базара няма кой знае какво за разглеждане, две нощувки стигат. Четвъртък и петък беше по-добре, петък вечер валя дъжд и не беше кой знае колко фрашкано с народ, но снощи беше ужас. Не може да се върви, камоли снимки да се правят. Направи ми впчечатление, че в Крайова няма ресторанти, защото аз храна от сергии не ям. На центъра имаше само един отворен хубав ресторант където вечеряхме първите две вечери, а снощи едвам намерихме маса в една пицария по-встрани. Затова който има възможност по-добре да отиде през седмицата. Вчера през деня уплътнихме времето в един голям парк с езеро и зоопарк. Като цяло няма да повторим, един път стига. За сравнение с Букурещ, на нас там повече ни хареса.

# 21
  • София
Записвам се с един следобед и една вечер в Будапеща, специално за базара.

Пред и от едната страна на базиликата Свети Стефан.

Хубаво беше, макар че част от храната не беше нашето. Например дърпаното свинско беше сладко. Буквално сладко, не просто да сладни. Иначе горещ шоколад, греяно вино, чудесни. Всички порции храна бяха огромни.
Плащане само с карта. Не изхарчихме и един форинт в кеш.

Очаквах, че и около виенското колело ще има базар, но наблизо имаше само няколко къщички и толкова.
Не видях и кой знае каква украса, може би е рано още или не сме минали по украсените улици.

# 22
В Крайова някои от местните препоръчват следните ресторанти: Temple bar, La roca, Osanul .

По принцип с целия поток на туристи има вероятност храната на “сергиите” да е по-прясна. Има скара, сармички, различни разядки и местни ястия, картофки и всякакви други глупости.
През уикенда е много голяма навалица, ако имате възможност е по-добре да планирате седмично посещение.

Освен големия парк има и ботаническа градина и музей на изкуствата.

Ако не ви се движи с кола в навалицата и не ви се търси паркомясто имат нещо като убер, което се казва bolt. С приложение на телефона пишете адреса, на който искате да отидете и посредством gps ви изпращат кола, която да ви вземе от точната ви локация. Плащате с карта в приложението, не е нужно даже да говорите с шофьора. Цените са нормални и обикновено колата се чака не повече от 2-3 минути.

# 23
  • На планетата земя
Ние два пъти вечеряхме в Ardelenesc Osanul Centrul Vechi, който се намира в самия център където е коледния базар. Него ли имате  предвид? От този ресторант ние останахме доволни.

# 24
А в Букурещ къде е разположен Коледния базар и има ли други сгради, които да са Коледно украсени и да си заслужава да се видят?

# 25
  • На планетата земя
А в Букурещ къде е разположен Коледния базар и има ли други сгради, които да са Коледно украсени и да си заслужава да се видят?

Единия е на центъра пред двореца на Чаушеску. А другия е West Side Christmas Market и той е по-далеч, но е по-интересен. Намира се в района на  Drumul Taberei Park.

# 26
  • София
В петък заминавам за Вроцлав. Надявам се, че базарът там ще е хубав и ще се насладят на коледния дух. Четох, че точно в петък го откриват и се надявам да бъде интересно.

# 27
Ние два пъти вечеряхме в Ardelenesc Osanul Centrul Vechi, който се намира в самия център където е коледния базар. Него ли имате  предвид? От този ресторант ние останахме доволни.

Не знам, тъй като ние не сме сядали на ресторант. Просто разпитах местни за техните препоръки. Иначе в хотел Рамада също има ресторант. Съмнява ме там да е лошо качеството на кухнята.

# 28
Здравейте, някой ходил ли е на базара в Букурещ? Имам идея да мръднем за ден, два, с деца на 4 и 1,7. Може ли да споделите подходящи места за нощувка в района на базара?

# 29
Миналата година бях в Нюрнберг и беше фантастично. Препоръчвам с две ръце.

Този отзив ми идва точно навреме!
След малко тръгваме натам. Чака ни близо 5 часов път, но вярвам, че ще си заслужава.

Ако не ни мине котка път, ще посетим и този в Монтрьо. Иска ми се пак да видя прелитащата над езерото шейна на белобрадия старец. ❤❤❤

Общи условия

Активация на акаунт