Коледни базари Европа 2024/2025/2026

• 10 496
  • 117
  •   1
Отговори
# 45
Ние ходихме на този пред Парламента, на повечето места се плаща и в брой и с карта.
Имаше един Дядо Коледа, който продаваше балони с хелий, плащането - само кеш.
Може да си обмените малка сума, да имате и кеш.

# 46
  • София
Пускам малко снимки от базара във Вроцлав, Полша. Пристигнахме петък следобед и вчера се прибрахме. В петък биваше, но в събота беше страшна гъчканица. С 300 зора се докопахме до ресторант, първият ден чакахме 1 час да дойде храната, събота опитахме да направим резервация, но навсякъде ни отрязаха. Беше красиво и приятно иначе. И въобще не беше толкова студено, колкото очаквах. В
От София тръгнахме и се прибрахме на  по-голям студ.

# 47
  • София
Да споделя и моите впечатления от Коледните базари 2024.
Коледните базари в Инсбрук са няколко, но предлагат типичните за австрийските базари греяно вино, пунш, сандвичи, палачинки, коледна украса, дървени играчки и т.н. Най-много от всичко ми хареса елхата Сваровски на базара до реката и украсата на Maria Theresien Street:

За съжаление елхата съм я снимала в онова време, когато нито е тъмно, нито светло и не си личи как блестят кристалите от лампичките, а и се сетих в деня, в който разваляха вече базара:

Силно впечатлена съм от Коледните базари в Братислава, който работеха все още на Нова година. Предлагат се всякакви храни от всички съседни страни на Словакия, въобще спокойно можеш да се храниш на базара, защото има както солени, така и сладки неща. Всякакви наденички, меса, мекици с различни вкусове, големи картофени шницели, пържени картофи на клечка, трделник (дано не бъркам), щрудели, палачинки, някакви типични за тях малки кифли пълни с ядки, греяно вино, пуншове и т.н. Отделно сувенири, кожени изделия, украса и т.н. Същевременно, това бяха най-чистите Коледни базари, на които съм била - непрекъснато минаваха служители, които бършеха масите, почистваха около тях дискретно по земята и във всеки край на базара имаше организирани къщички за разделно събиране на отпадъците, където хората даваха своите чинии, чашки и т.н и служители си ги разпределяха разделно.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 12:50 от veka

# 48
Бре, отворили са се братиславчани. Похвално. Доскоро затваряха сергиите пред 24- ти още.
Иначе това, което предлагат е аналогично на предлаганото в Будапеща и Виена.
Но най- много се доближават до тези на унгарските им съседи.

# 49
  • Немция
Бре, отворили са се братиславчани. Похвално. Доскоро затваряха сергиите пред 24- ти още.

По принцип не е обичайно.коледни базари да са отворени след 24 декември. Ако се прави , е заради туристите, а не заради традицията и благотворителната идея.

# 50
  • София
На много места вече има базари, които работят до към 1-6 януари на следващата година. Конкретно някои градове, които проверявах са Виена, Инсбрук, Братислава, Залцбург. Дали е заради туристите няма представа, но на мен ми допада атмосферата, която създават и около Нова година.

# 51
  • Немция
Разбира се, че е заради шоу и заради туристите. Класическият коледен базар няма връзка с ядене и пиене в украсена атмосфера след Коледа.

# 52
  • София
Разбира се, че е заради шоу и заради туристите. Класическият коледен базар няма връзка с ядене и пиене в украсена атмосфера след Коледа.

Не знам защо решихте, че хората масово отиват да ядат и пият на Коледните базари след Коледа в украсена атмосфера. А преди Коледа това не се ли случва?

# 53
  • Немция
Класическият коледен базар е с благотворителна цел, много сдружения го правят, за да събират пари с различни цели. И хапването, и пийването, и малките саморъчно направени подаръци са с тази цел.
Хората се събират и заради атмосферата, разбира се.

Коледни базари след Коледа е вече друго, но не и коледен базар.
Но бизнесът е забелязал, че добре върви и с цел печалба ги удължават.

# 54
Ето една снимка от коледния базар в Мец, Лотарингия, Франция. Между Коледа и Нова година.

# 55
  • София
Тази година обиколих четири коледни градчета и съм много доволна.
Започвам с Лондон, където за съжаление бях малко след Коледа и се насладих само на празничната украса. Имаше останали тук-там няколко къщички с хапване и пийване, но като цяло базарите бяха затворени. Все пак, ако имате възможност, посетете този град преди празниците, защото е вълнуващо. Красиво, цветно, празнично.

Вторият базар беше този в Прага. Там има два по-големи базара, като единият - в близост до известния астрономически часовник е по-големият. Има много, много къщички с хапване, пийване - от наденички, до сладки кравайчета. Няма много играчки, за съжаление. Може да намерите повече плетени или дървени играчки, които не са интересни за мен. През деня не е много натоварено и човек може спокойно да се разходи и да се наслади на атмосферата. По-малкият базар е основно за храна. Там имаше само 3-4 къщички с играчки и други коледни джунджурии. Любопитно ми стана, че освен гнеяно вино и вода, не продават много безаклохолни напитки.
Прага е много красиво украсена, а и сам по себе си градът е великолепен и заслужава да се посети.

Най-красивите базари тази година видях в Дрезден. Там базарите само в центъра са четири (или поне тези, които аз видях). Къщичките са великолепни, навсякъде се чува музика, на всяка къщичка отгоре има фигурки, които танцуват или пеят. Бях за малко в Дрезден, но определено този град си заслужава по коледа. Един от базарите в Дрезден е направен в конюшните на двореца и всички там са облечени с автенични старовремски дрехи.

Вроцлав е интересен град и базарът му е огромен. Може би един от най-големите базари, които съм виждала. Хапване, дървени играчки, чорапи. Хора, хора, хора. За съжаление ни видях голямата елха, защото още не я бяха запалили.

# 56
  • Sofia
Не съм сигурна дали е за тук поста ми, но видях, че коментирате коледните играчки, предполагам стъклени.
Бях в Краков през юни и във всеки втори магазин се предлагаха коледни играчки, представям си по Коледа какво ще е ...
Във Вроцлав не беше така.

# 57
  • София
Точно гледах някаква клипче Коледа в Краков и изглеждаше фантастично ч. С какво отидохте?

# 58
  • Sofia
С пьрвия полет на Уиз от София, върнахме се през Вроцлав с Раян.

# 59
  • София
Кажете, понеже от сега се чудя за Коледа нещо да букна, има ли украсени коледни пазари и атракции работещи и след 25,26 дек.. за между празниците се чудя , да не са затворени вече ? Нещо в Германия, Чехия, Австрия...или друга локация ?

Общи условия

Активация на акаунт