Бихте ли дарили ембриони?

• 9 958
  • 305
  •   1
Отговори
# 105
Аз бих се възползвала от асистирана репродукция без никакви скрупули, ако ни се беше наложило. В какъв вариант и дали бих се съгласила на чужд ембрион - вероятно да, донорска яйцеклетка и сперма също.
За мен детето ми е смисълът на живота ми или поне стана от момента, в който се роди.
Не ме е срам да го кажа, което не означава, че нямам други социални роли, които обичам.
Мнението ми не е модерно, меродавно пък съвсем.
Но аз бих осиновила и дете, мъжът ми - твърдо против. Говорили сме по въпроса, защото наши приятели осиновиха преди няколко години и детето им беше и е с поведенчески проблеми, майката е била наркоманка.
Имам братовчедка, която много обичам и  която е осиновена и за мен е нещо нормално и хубаво от ранна детска възраст.

# 106
Ембрион не бих дарила, яйцеклетка да, без никакви скрупули и сантименти, че детето би било мое.

# 107
Ембрион не бих дарила, яйцеклетка да, без никакви скрупули и сантименти, че детето би било мое.

Защо не бихте дарили ембрион, в случай, че яйцеклетка бихте?

# 108
  • САЩ
Със същият успех бихте могли да създадете тема (в рубрика "Проблемно забременяване"):
"Бихте ли ОСИНОВИЛИ ембрион?"
Ще видите, че отговорите, които ще получите, ще бъдат абсолютно същите, реверсирани.
Примерни отговори:
"Не бих използвала донорски генетичен материал, защото си харесвам МОЯТА си генетика и не бих могла да приема генетично чуждо дете като свое."
"Бих използвала донорска яйцеклетка, но не и донорски ембрион!"
"Донорски ембрион? Че защо да се мъча да раждам чуждо дете, като мога направо да си осиновя?!"
"Дори да имам репродуктивни проблеми, никога не бих осиновила чужд ембрион! Едно дете не трябва да е самоцел!"
"Бих приела да родя дете само от ембрион на близък роднина, но от някакъв си непознат - никога!"
"Ако осиновя донорски ембрион, значи да знам, че някъде там моето дете има генетични братя и сестри, и това е мисъл, която не мога да понеса!"
и т.н.

# 109
  • Пловдив
Естествено, че ще бъдат същите. С тази разлика обаче, че съотношенията ще са леко по-други - по-голям дял на онези, които под натиска на несбъдналото се досега желание за дете решават, че са ОК с чужда яйцеклетка/ембрион, а онези, които изобщо не биха ползвали асистирана репродукция, вероятно няма да пишат там. Wink Няма как да стане преброяването на съотношенията във форум обаче.
Една поправка - не е защото "харесвам моята си генетика".

# 110
Може и да си я харесват хората. Моята генетика не е нищо особено. Имаме в семейството и онкологични заболявания и какви ли не.

# 111

Защо не бихте дарили ембрион, в случай, че яйцеклетка бихте?
Защото ембрионът не е само мой, за да реша аз, а ще бъде и на съпруга ми, тоест наше дете.
Яйцеклетката е само една празна къща, която всеки месец изхвърлям на боклука. Та, ако тази къща, послужи на други родители да се превърне в ембрион и да бъде износен, това си е тяхното чудо, не нашето, което съм подарила.

# 112
  • Пловдив
Яйцеклетката носи същото, което и сперматозоидът (генетичното наследство) - ако тя е празна къща, такъв е и сперматозоидът, а ембрионът е само сбор от две празни къщи в една по-голяма. Wink

Родителството не го правят само гените, това е така, но доводът с боклука според мен е погрешен, защото не това, че ти се свиди материалът, е причина да не желаеш да бъдеш донор. Онова на боклука остава там и изчезва, от другото евентуално става човек, който биологично е твой син или дъщеря.
Най-доброжелателно го казвам, не се заяждам. Иначе, да повторя, е хубаво, че не всеки усеща генетичното родство по този начин и би станал донор, заради хората, които не могат да имат биологични деца.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 12:19 от Магдена

# 113
  • София
Магдена, понеже и аз разсъждавам по сходен начин, разликите са 2. Яйцеклетката е само моя и сама не мога да направя нищо с нея, освен да я даря или да я изхвърля. Ембрионът не е само мой, а и на съпруга ми. Той е против даряване на негов материал от една страна, от друга ембрионът е израз на нас като двойка и потенциален брат/сестра на децата ни (не отчасти, а напълно). Аз не бих имала проблем мое биологично дете да стане дете на други хора, понеже няма да имам общо с бащата, а майката ще си го износи и роди, но бих имала проблем желано дете за мен и съпруга ми да е дете на други хора (все едно е дадено за осиновяване). Затова и синът ми от ДЯ е наш, понеже е от съпруга ми и аз съм го носила, родила и кърмила, но не бих забременяла с чужд ембрион (евентуално с моя яйцеклетка и донорска сперма, но би ми било по-трудно да приема детето). Така е в моята глава и всеки си отглежда своите бръмбари.

# 114
  • Пловдив
Съгласна съм с това, ембрионът е от двама, от които всеки има право на виждане и позиция, а освен това е потенциален пълнокръвен генетичен брат или сестра на децата на същата двойка, а не само "половин", което също може да има значение за някого.

Нямах предвид, че е еднакво и ако си съгласен на едното, няма причина да не си и на другото, ако така звучи постът ми - не. Напълно нормално и възможно е - и това, че е от двама, също го виждам като съвсем валидна разлика, също и другото с раждането и износването може да бъде такава разлика. Конкретно за довода с празната къща и боклука говоря, и то понеже съм го чувала много пъти: "за какво ни е яйцеклетка, която така и така се изхвърля", и винаги предизвиква несъгласие у мен, подобно на довода: "нашите гени да не са златни". Wink Тя яйцеклетката сама по себе си не ми трябва.

Всеки си отглежда бръмбарите, съгласна съм, в тая област няма неправилно.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 12:32 от Магдена

# 115
Яйцеклетката носи същото, което и сперматозоидът (генетичното наследство) - ако тя е празна къща, такъв е и сперматозоидът, а ембрионът е само сбор от две празни къщи в една по-голяма. Wink

Родителството не го правят само гените, това е така, но доводът с боклука според мен е погрешен, защото не това, че ти се свиди материалът, е причина да не желаеш да бъдеш донор. Онова на боклука остава там и изчезва, от другото евентуално става човек, който биологично е твой син или дъщеря.
Най-доброжелателно го казвам, не се заяждам. Иначе, да повторя, е хубаво, че не всеки усеща генетичното родство по този начин и би станал донор, заради хората, които не могат да имат биологични деца.
Не отричам биологичната връзка, но за мен тя е несъществена. Аз съм майка на моите деца, защото се грижила за тях, всеки час, всеки ден. Защото сме споделили много емоции и моменти заедно.
Няма да съм майка на дете, което никога не съм усещала, пипала, носила в ръце, хранила.
Аз например не приемам когато едно дете е осиновено, да наричат биологичните родители майка и баща. Не, те не са стигнали до това да са майка и баща, просто донори са. Та и аз ще съм донор на яйцеклетка, но не майка на потенциалното дете.

# 116
  • Пловдив
Съгласна съм и с това. Има хора, за които биологичната връзка е несъществена. За мене е съществена, няма вярно и невярно, който както го усеща. Само за довода с изхвърлянето говорех.

Цитат
Аз например не приемам когато едно дете е осиновено, да наричат биологичните родители майка и баща.
Не съм сигурна какво имаш предвид.
Аз приемам в контекста на уточняване, че това са биологичните такива, за разлика от осиновителите. Т.е. заедно с уточнението "биологичен". Не е нужно да търсим изчанчени изрази от типа на "биологичният донор" и т.н.
Иначе просто да ги наричат "майка му" и "баща му" в противовес на "осиновителите" и според мен е неправилно, разбира се.

# 117
Мисля, че това дали биологичната връзка е съществена или не, е въпрос на вяра. Именно на вяра, а не толкова на доказателства. И няма проблем за някои хора тя да е важна, а други да смятат, че не е от голямо значение. За себе си мога да кажа, че дали някъде по белия свят има мои биологични деца ми е изключително важно, в същото време съм виждала с очите си колко може да бъде силна връзката между осиновители и осиновено дете, та явно биологията макар и важна, не е достатъчна. Пренаталният период може да е изключително важен, но отглеждането на едно дете е огромен, гигантски труд и той трябва да бъде зачитан.

# 118
Той и пренаталния период в случая ще бъде с майката, а не с дарителката на яйцеклетка.

Вярно е, че в случая е въпрос на вяра и светоусещане, а не на доказателства. Но искам да обърна внимание на друго - за донорските сперматозоиди като че ли не се повдигат такива морални въпроси,  или поне аз не сам срещала. Приема се за акт на дарителство и толкова, нито ще го укоряват, че ходят някъде негови подарени дечица, нито ще ги мисли денонощно.

# 119
Ирис, права си за различното отношение към даряването на яйцеклетки и към даряването на сперматозоиди. В кръга на шегата - нали затова майката е сигурна?

Общи условия

Активация на акаунт