Бихте ли дарили ембриони?

• 10 454
  • 305
  •   1
Отговори
# 150
Fever Rey, много странни възгледи от съпруга ти. Той се възползва от донорски материал, но е категорично против да дари. Хората около мен, минали през асистирана репродукция, са всички склонни да дарят. Намират го за нещо като принос или съпричастност.
Минала съм през АР - няколко инсеминации и инвитро и не съм склонна да дарявам генетичен материал. Яйцеклетка бих дарила на някой с който и без друго съм в роднинска връзка и се познаваме т. е. на конкретен човек, не по принцип. Не бих дарила ако не знам къде ще отиде.

# 151
  • Пловдив
Офтопик. Тоя спор какво е майка, дано не ви се види просташко, ама ми прилича на спора какво е мъж от темата за Имане Халиф. Flushed
Едни викат: който има У-хромозома, другите - който има п*шка, трети - друго. Тези неща сочат еднопосочно в масовия случай, но в немасовия има и жени с У-хромозоми (определени синдроми, където не се задейства превръщането на плода в мъжки, и съвсем нямам предвид И.Х., а други случаи), и мъже без п*шки, и всичко. Та и тука така - има майки, които са родили децата си, но нямат генетична връзка с тях (реципиентките на ДЯ), има майки, които имат генетична връзка, но не са родили децата си (при сурогатство), има осиновителки, които пак имат положението на пълноправни майки. И така ще циклим до безкрай, защото е съвкупност от критерии, не един.
Оная тема за Имане навъртя вече май стотици страници.

# 152
  • София
Някой си написа дипломната работа Wink

# 153
  • Пловдив
Да ги публикуваха поне да ги прочетем. Wink

# 154
На мен не ми е чудно мъж да няма нищо против жена му да ползва ДЯ и сурогатство и всичко възможно, но не и донорски сперматозоиди. Стига детето да е от него, да се изразя така, по-грубо. Чувала съм мъже да казват, че предпочитат да нямат деца, вместо тоя вариант. Жената пък силно желае да Му роди дете, защото това е много силна връзка, и така....

# 155
Не.
И бих направила всичко възможно да не стигам до този избор- да ги унищожа или даря. Не бих правила ембриони, които биха ми останали. .
В Турция, например, е забранено да се прави по повече от 1 ембрион на процедура. Доколкото знам. И напълно резонно е да е така. Това не са компоти.

# 156
Arwen, аз тояно затова се разписах първоначално в темата-  попитах, но не получих отговор- има ли промяна в законодателството  и в практиките на клиниките..
преди 17 години, оплодихме само 2, защото решихме, че ще трансферираме ( ако се развият) и двата ембриона
беше ми обяснено, че ако искам един за трансфер, ще  се оплоди един

# 157
Ами не е особено резонно, предвид, че шансът ембриона да се имплантира е далеч от 100%. Не всеки ембрион може да се развие в бременност; при естественото забременяване е същото, само че тогава изобщо не разбирате колко неимплантирали се ембриони сте изхвърлили, преди да се стигне до бременност. Да преминаваш през цялата тежка инвитро процедура за всеки трансфер е съсипващо за организма на жената. Моите две бременности са от ембриони от една единствена стимулация и имам замразени за трети опит, тъй като искаме още едно дете.

# 158
  • София
При мен от 5-6 ембриона само 1 е ставал бебе. Не бих правила изобщо стимулация и всичките гадости само за 1 ембрион. Да не говорим за финансовата част - 10 000 за 1 ембрион е прекалено. Винаги сме целили поне 3-4 ембриона на процедура, а имам двуцифрен брой процедури за всичките години. Имали сме по 6-7 ембриона и 0 имплантация от тях. Звучи ми невероятно цялото усилие за 1 ембрион само. Освен ако целта не е максимум пари.
Доколкото съм запозната от хора, правили процедури там, трансферират 1 ембрион, но оплождат всички яйцеклетки, иначе е загуба на ресурс и умишлено изчерпване на ЯР на жените.

# 159
  • София
Фивър, те едва ли унищожават всички яйцеклетки, събрани от 1 стимулация, замразяват ги. И после оплождат по 1-2-3 ембриона, колкото ще трансферират, но без замразяване на резервни ембриони. Иначе наистина е абсурдно за всеки опит да се прави стимулация, пункция и т.н.

# 160
  • София
Всяко оплождане също се заплаща. Ваденето на отделни ембриони пък компрометира замразяването. Замразяването на ембрион е добра практика и ембрионът е по-здрави. Замразената яйцеклетка е риск, защото може да не се размрази или да спадне качеството ѝ. Няма логика.
Отделно пък от 1 "реколта" рядко се оплождат повече от половината Я, а едва около 2/4-ти от тях се развиват. Чак след това идват трансферът, имплантацията и т.н.

# 161
  • София
Това ясно, но в държавите, където така са уредили въпроса законово, явно са имали морални съображения, не практически. Идеята е именно да няма никаква дилема - унищожаване/даряване и т.н.

# 162
не знам , дали има или няма  логика- така беше в моя случай
едно единствено инвитро съм правила, в Бг
но, втора стимулация- първата тук- неуспешен цикъл

# 163
Не e вярно, че в Турция оплождат само по един ембрион, а не е позволено да трансферират повече от 1 ембрион на първи и втори опит. Замразяване на ембриони също е позволено, но е забранено донорството на сперма, яйцеклетки и ембриони; от което следва, че и унищожаването на замразен материал трябва да е позволено.

В редица български клиники е същото, трансферира се само по 1 ембрион, защото многоплодна бременност е рискова. Трансфери на 2 или повече ембриони се правят, ако ембрионите са с лошо качество.

# 164
  • София
Значи е точно както предположих.

Общи условия

Активация на акаунт